10 урока за личните финанси, които научих преди да навърша 34

След малко повече от два месеца ще навърша 34 години. Знам, че в бъдеще ме очакват много нови възможности, успехи, спадове, трудни и щастливи моменти, но аз искам да се обърна назад и да направя равносметка за изминалите години. Аз вярвам, че най-добрите уроци се учат от грешките, които сме допуснали или както мъдро е казал народът „Човек без минало, няма бъдеще“.

Като човек работил на 6 места, сменил 3 професии, направил много успешни и още повече неуспешни инвестиции и започнал да дава финансови съвети още на 15 години, аз научих много уроци за парите, които ще ви ги дам наготово. Знам, че много от вас искат да ги научат сами по трудния начин, но нищо не пречи да си спестите доста главоболия и хиляди левове, ако ги прочетете.

Ще ви отнеме само десетина минути, но ви обещавам, че това ще са ви най-ползотворните 10 минути за деня. Ако е така, ще ви помоля да споделите тази статия в социалните мрежи. Благодаря ви.

Ето ги и тях (не се подредени по някакъв ред):

Урок №1 Спомените са по-ценни от вещите

Кое ще ви донесе повече удоволствие – широко екранен 3D телевизор или обиколка в България или в чужбина с приятелите ви или семейството? Въпросът, май е риторичен? Между другото, досега сме гледали само един филм на 3D и много рядко ползваме 2D-to-3D функцията. Аз се научих да събирам преживявания и спомени, вместо модни неща и джаджи.

Урок №2 Колкото по-рано, толкова по-добре

Ако сте на моята възраст или по-млади, най-вероятно не мислите за времето, когато няма да искате (или няма да можете) да работите, за да си плащате месечните сметки. Не искате да сте като вашите баби и дядовци, нали? Ами, тогава спрете да се заблуждавате, че високите осигуровки, които внасяте всеки месец ще ви донесат голяма пенсия. Това, дори статистически, не е възможно със сегашния темп на застаряване на населението и по-малката раждаемост. Вместо това използвайте най-големия си актив – времето. Колкото по-рано започнете да спестявате част от вашия доход, толкова по-голям е шанса да сте като немските пенсионери, а не като българските

Уроците продължават на следващата страница.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

2 коментара

  1. Подкрепям!
    С 2 ръце!
    Все едно аз съм ги писал.

  2. Анастасия

    Много добра статия, за която благодаря! Потърпевша съм от номер 5 и съвета е повече от важен! Уж ги знаем тези неща, но на практика все по-рядко срещам хора със стабилно финансово състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.