10 урока за личните финанси, които научих преди да навърша 34

Коя е най-добрата инвестиция? Здравето?!
30.04.2014
Какво е бъдещето на финансовите консултации?
31.05.2014

10 урока за личните финанси, които научих преди да навърша 34

Урок № 3 Поискай и ще ти се даде

Това е един от най-трудните уроци, които научих. Когато аз формирах моите ценности и характер, „на мода” беше скромността. Не беше възпитано ти да искаш нещо. Просто трябва да работиш много, да си мълчиш и това, което искаш някой ще ти го даде, а ако не ти го даде – държавата ще се погрижи за теб. Но в условията на пазарно стопанство и демокрация, тези ценности не се котират много добре. Сега, всичко зависи от теб. Ти градиш своето бъдеще и никой не е длъжен да се грижи за теб. А когато искаш нещо от някой друг, най-лесното е просто да попиташ. Какво е най-лошото нещо, което може да се случи? Да ти откажат, нали? Но, може да приемат или да ти дадат друг вариант. Затова чукайте на различни врати и не се притеснявайте, ако ви откажат. Има много врати, които ще се отворят пред вас.

Урок №4 Плановете работят, само ако ги следваш

Да знаете къде отиват вашите пари е първата стъпка в личните финанси. Втората е да планирате къде ще отиват (бюджет) и третата е да следвате плана. За мен, това е лесно. Правя го още от малък. Записвам си за какво съм похарчил парите, които имам, независимо дали са 2 лева джобни или 5,000 лева от инвестиции. За повечето ми приятели, обаче, на които съм казал за този урок, им е много трудно. Записват си разходите 2-3 месеца, правят бюджет за един, и после им омръзва. Няма нищо вълнуващо в това. Така е, управлението на личните финанси е скучна работа. Ако искате адреналин, скачайте с бънджи.

Урок №5 Неприятностите се случват

„Това на мен не може да се случи” – си мислите като гледате поредната лоша новина по телевизията за уволнен чиновник, наводнение, пожар, катастрофа или нещо друго. Но, лошите неща се случват. И вие трябва да сте подготвени за това. Тъй като, повечето от тях са свързани с големи допълнителни разходи, ви трябва Авариен фонд или „Бели пари за черни дни”. Когато си на двадесет и няколко години, не мислиш много за такива неща и „Все нещо ще се измисли”. Когато обаче загубиш работата си, някоя кифла ти отнесе половината предница на колата или се наложи да си правиш скъпи медицински изследвания, и нямаш спестени пари за това, ще оцениш този урок.

Урок № 6 Инвестирай в своята кариера

Един от най-големите ти активи, когато си млад (освен времето) е и способносттада изкарваш пари. Затова не скатавайте на работа, не се пазете от трудните задачи и дайте всичко от себе си. Въпреки, че най-високата заплата ще получавате някъде в границата между 45 и 55 години (според статистиката), това, което правите в началото на кариерата ви, ще се отрази в голяма степен след това.

Знам, че звучи невероятно да планираш своята кариера като си на 22 или 23 години, но може поне да помислите къде се виждате след 5 или 10 години. На същото място? Със същата професия? Работата на Жоро от ПР-а не е ли по-забавна?

Уроците продължават на следващата страница.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

  1. feeria каза:

    Подкрепям!
    С 2 ръце!
    Все едно аз съм ги писал.

  2. Анастасия каза:

    Много добра статия, за която благодаря! Потърпевша съм от номер 5 и съвета е повече от важен! Уж ги знаем тези неща, но на практика все по-рядко срещам хора със стабилно финансово състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.