10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете [част 2]

10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете
27.09.2021
Каква е цената на успеха, за която никой не иска да говори?
15.11.2021

10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете [част 2]

След като в предишната статия стигнахме до №6 в моята класация от топ 10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете, продължаваме с останалите предложения. Това са най-ценните книги, които ми помогнаха да се изградя като успешен инвеститор и сега ги споделям с вас. Всяка една от тях си заслужава времето, за да се прочете и усилията, за да се приложат знанията от нея.

№5 „Мисленето“ на Даниъл Канеман

Даниъл Канеман е един от най-големите учени на нашето време, както и лауреат на Нобелова награда за икономика. Неговият принос е основно в областта на човешката психология и по какъв начин ние оценяваме дадена ситуация и взимаме решения. В книгата си „Мисленето“ авторът обобщава резултатите от дългогодишните си изследвания и това я превръща в наистина стойностно четиво.

Основната идея в книгата е, че човешкият мозък се състои от две системи – Система 1, която е бърза и интуитивна, но много често взема прибързани и грешни решения, и Система 2, която се базира на логиката и взима по-рационални решения, но трябва да я задействаме, а това изисква усилия, които не всеки е склонен да направи. Тази наглед проста теза е подплатена с огромно количество опити, експерименти, проучвания и доказателства, а на моменти и с доста математика.

Защо тази книга ще ти е полезна в инвестирането?

По същата причина, която споменах и за книга №6 в класацията (Психология на инвестирането) – ние си мислим, че взимаме логични и рационални решения за нашите инвестиции, но голяма част от тях да базирани на емоции като страх, алчност, прекалена самоувереност, неразбиране на вероятности и много други капани на мозъка ни.

Една от интересните истории, които разказва Канеман е с човек, когото пита кой купува акциите, които той продава и каква различна информация има от неговата. А това е причината за целия фондов пазар – купувачите и продавачите мислят, че цената е „грешна“ и едните мислят, че тя е по-висока от сегашната, а другите, че е по-ниска. Струва си да се замислиш дори само върху този въпрос, а в книгата те са стотици.

№4 “The Little Book of Common Sense Investing” на Джон Богъл

Това е единствената книга от моята класация, която не е преведена на български език, но си струва да се прочете. Джон Богъл е създателят на едно от най-големите управляващи дружества в света Vanguard и бащата на индексните борсово търгувани фондове (ETFs), които промениха цял един сектор, който се доминираше изцяло от активните взаимни фондове.

Не случайно заглавието е „Малка книга за инвестиране със здрав разум“. Авторът вярва (аз също), че не е нужно всеки да е финансов експерт, за да получи добра доходност от своите вложения, а просто трябва да приложи малко здрав разум и логика при избора на инвестиции и тяхното управление. В днешно време почти всеки индивидуален инвеститор с добре структуриран портфейл от активи може да бие портфолио мениджърите в тяхната игра и да постигне по-висока доходност от тяхната.

Джон Богъл споделя, че най-добрите инвестиционни стратегии обикновено са и най-прости, като пример за това е дългосрочното инвестиране (стратегията „купи и дръж“). Разбира се, тя трябва да е съчетана с особено внимание към таксите и комисионните, които са най-големите врагове на нашия финансов успех, заедно с инфлацията. Преди тази книга не се замислях особено за тези разходи, но една проста сметка показва, че дори разлика от 1% в годишните такси за управление, дългосрочно може да понижи нашата доходност с десетки хиляди левове.

Книгата наистина е малка, написана е доста увлекателно и е една от най-полезните и ценни, които съм чел. Не случайно съм я поставил под №4 в моята класация.

№3 „Наръчник по инвестиране“ от Робърт Кийосаки и Шарън Лехтър

Разбира се, „Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки е фундаментална книга, която е под № 2 в моя топ 10 книги за лични финанси, които трябва да прочетете (задължително виж и тази класация), но и от „Наръчник по инвестиране“ може да научим доста за неговата философия на инвестиране и за активите, в които влагат парите си богатите, а бедните и средната класа – не (каквото е подзаглавието на книгата).

Тук е мястото да дам моето мнение по вечния въпрос „Приложими ли са книгите на Робърт Кийосаки в България или това са някакви американски глупости как да станем милионери за един ден?“. На първо място, книгите на автора не са наръчници или ръководства в истинския смисъл на думата и не бива да очакваме от тях, че ще ни покажат как стъпка по стъпка да създадем нашият финансов план и да постигнем целите си.

Въпреки това, философията на Кийосаки е променила мисленето и бъдещето на милиони хора по света и затова е ценна. Неговите принципи са приложими почти във всички страни (включително в България) и в това не се съмнявам, защото лично аз ги ползвам и ми носят успех.

Книгата „Наръчник по инвестиране“ е написана на изключително разбираем език. Всеки, който иска да направи първите крачки в света на инвестирането, ще намери полезни съвети и насоки.

№2 “Принципи” на Рей Далио

Рей Далио е един от най-добрите инвеститори на нашето време и със сигурност един от най-богатите. Той е собственик Bridgewater Associates, една от малкото инвестиционни компании, които успешно защитиха своите активи по време на предишната финансова криза от 2008 година. Мога да кажа, че „Принципи“ е делото на живота му. В нея е събрал всички онези принципи, които стоят в основата на успешните инвеститори, компании и личности.

Книгата е разделена на три части. В първата Рей Далио разказва за своята история, успехите и грешките, които е допуснал в създаването и управлението на един от най-големите хедж фондове в света. Много ми бяха интересни неговите разсъждения за взаимовръзките между отделните активи и пазари в света, както и погледът му за големите финансови кризи през последните над 50 години.

Втората част са житейските принципи на автора. Не случайно книгата се казва „Принципи“, а не насоки, съвети, наръчник или ръководство. Принципите са онези вечни закони, които могат да се прилагат в различни житейски и бизнес ситуации, като гарантират устойчивост и последователност в нашите действия. Те са нашият компас, който ни води към успеха ден след ден и стъпка след стъпка.

Третата част е за работните принципи. Дори да нямаш собствена компания, си струва да прочетеш тази част от книгата, в която Рей Далио разказва за етапите и принципите, на които е изградена неговата компания. Той насърчава всеки, който иска, да ги използва за своята дейност. Тази трета част дори може да се издаде като отделна книга със заглавие „Принципи на мениджмънта“ и съдържа много диаграми, таблици и графики, които ще са полезни на всеки човек, независимо дали е предприемач, мениджър или служител.

№1 „Интелигентния инвеститор“ на Бенджамин Греъм

Стигнахме и до победителя в моята класация и под №1 стои една от най-великите книги за инвестиране, която всеки трябва да прочете, независимо дали е начинаещ инвеститор или вече има доста опит зад гърба си. За пръв път я прочетох преди доста години, когато завърших университета, и да си призная не всичко разбрах от нея. Когато излезе на български език веднага си я купих и я прочетох отново. Вече повечето неща ги свързах с инвестиционните стратегии, които съм използвал и продължавам да прилагам.

Бенджамин Греъм е определян като най-големият инвестиционен съветник на XX век, който е вдъхновил милиони хора по света (включително и Уорън Бъфет) да прилагат неговата философия за инвестиране в стойност (value investing). Въпреки че книгата е първоначално издадена през 1949 година, тя се осъвременява непрекъснато и все още е наричана библията на инвестирането. В изданието на български език са включени и актуални коментари на известен финансов журналист (Джейсън Цвайг), който прави аналогии със съвременни събития и приложението на принципите на Греъм в тях.

Знам, че книгата може да ти се стори скучна или пък не толкова актуална, заради остарелите примери, но дай ѝ шанс, защото принципите в нея са в основата на моя успех в инвестирането, както и на много хора по света. Доста от нещата в „Интелигентния инвеститор“ ще ти се сторят познати, защото мнозина ги цитират и използват при изграждането на своите портфейли.

Предговорът към книгата е на самия Уорън Бъфет, който казва, че това е най-добрата книга за инвестирането, писана някога. Един цитат на Оракула от Омаха ми хареса и сега го споделям с теб: „Следвайте Греъм и ще спечелите от глупостта, вместо да бъдете част от нея“. Мисля, че само това е достатъчно, за да прочетеш книгата.

Това беше моята класация за топ 10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете, независимо дали има сравнително скромен портфейл и „играе“ с малки суми или умело управлява значителни инвестиции. Интелигентният инвеститор чете и се образова, а не разчита на мнението на тълпата или какво е казал някой негов приятел, който „ги разбира тези неща“. Трябва да знаеш, че само прочитането на тези книги няма да ти донесе резултати, ако не приложиш знанията от тях. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

5 Comments

 1. Павел каза:

  Здравейте, бихте ли обърнали внимание на RSS фийдовете в сайта си? Уж имате линк за RSS – /feed/ но той не сочи към XML файл, а пренасочва към началната страница. Така не мога да се абонирам да статиите ви.

 2. Стойне Василев каза:

  Здравейте, Павел,

  Дали може да проверите сега дали всичко е наред. Направихме нужните настройки и при нас е ок.

 3. Павел каза:

  Супер е, сега работят фийдовете. Впечатлен съм, благодаря за труда и текстовете. Успехи и здраве!

 4. Пепи каза:

  Интригуващ подбор на заглавия. Започвам с Богъл :)))

 5. Мартин каза:

  Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.