10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете

Клуб „Финансова независимост“ те очаква! [+една мечта]
07.09.2021
10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете [част 2]
11.10.2021

10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете

Инвестирането ще ни помогне да постигнем целите си и да предпазим парите ни от инфлацията. По темата има хиляди книги като е истинско предизвикателство да отсеем тези, които наистина си струват.

В тази статия съм събрал моите топ 10 книги за инвестиране, които всеки трябва да прочете, ако иска да постигне добра доходност за своите вложения и да минимизира загубите си. Всички те са написани на достъпен език и ми бяха изключително полезни в моето развитие като инвеститор.

№10 „Уорън Бъфет и анализ на финансовите отчети“ на Мери Бъфет и Дейвид Кларк

Тази книга е задължителна за всеки, който иска да инвестира в акции, фондове или други книжни активи. Основната причина е, че независимо от своите характеристики 99% от инвестициите (изключвам криптовалутите и някои други специфични) са свързани с компания, която ги управлява, търгува или съхранява. От своя страна, всеки бизнес има финансови отчети и е изключително важно да видим как се развива той.

Книгата на Мери Бъфет и Дейвид Кларк предлага точно това – да научим езика на бизнеса, за да разберем какво ни говорят числата във финансовите отчети, а и нещо повече – да погледнем през очите на един от най-великите инвеститори на нашето време Уорън Бъфет. Глава след глава, в книгата се разглеждат в подробности основните финансови отчети на една компания, както и всички важни коефициенти.

Въпреки че примерите с компании вече не са толкова актуални, отчетите не са се променили особено през последните години. За мен беше особено ценно да видя как Оракулът от Омаха анализира всяка една компания, в която инвестира и кои са важните неща за него. Въпреки че съм завършил специалност „Счетоводство и контрол“ и съм работил като финансов одитор, тази книга ми даде нов поглед към отчетите и инвестирането като цяло.

№9 „Надхитрени от случайността“ от Насим Никълъс Талеб

Насим Талеб има задължително място в библиотеката на всеки един инвеститор. Той е един от авторите, които не просто пишат доста увлекателно, а успяват да променят мисленето ни с всяка негова книга, която прочетем. „Надхитрени от случайността“ не прави изключение. Аз съм добър по математика (или поне бях в училище и университета) и си мислех, че изборът на активи, в които да вложа парите си, е някакво уравнение с точно условие и един верен отговор. Пазарът ме опроверга много бързо и загубих почти всичките си спестявания в предишната финансова криза от 2008 година.

Именно това се опитва да ни каже Талеб в тази книга. Дори да си мислим, че всичко сме предвидили, винаги има случайни събития, които могат да променят очаквания резултат. Чрез неговите герои Неро Тюлип и Джон, авторът се опитва да ни накара да осъзнаем, че дори да сме имали късмет за известен период от време, това няма да е вечно. Разказаната история се случва непрекъснато и всеки може да се открие в нея.

В книгата има безброй исторически препратки и разказани случки, които ни помагат да разберем каква е ролята на случайността в нашия живот и инвестиции, какво значат различните вероятности, как математиката може да ни помогне, как работи нашият мозък и още много други полезни знания за всеки инвеститор.

№8 „Стандартът биткойн“ от д-р Сайфедин Амус

Когато говорим за криптовалути и техния флагман Биткойн, повечето инвеститори не са равнодушни. Едните силно я мразят и мислят, че това е някаква форма на интернет измама без реална стойност, докато другите са ревностни фенове, които убеждават всички, че това е новото злато и единственото бъдеще на сегашната парична система.

Независимо от коя страна на барикадата сме, криптовалутите се превръщат в нов клас активи, които имат своето място в портфейла на инвеститорите. Огромната пазарна капитализация на биткойн, етериум, Tether, кардано и други, показва, че има смисъл да разберем какво представлява този нов клас инвестиции, как работи той и как може да спечелим от него.

Книгата „Стандартът Биткойн – Децентрализираната алтернатива на централното банкиране“ на д-р Сайфедин Амус е най-продаваната по тази тема в света и предлага точно това – проследява историята на парите и паричните системи, появата на биткойн, както и какви са основните му предимства, за да се превърне това явление, в което инвестират все повече хора.

Това беше първата книга, която ми препоръчаха да прочета, за да се запозная по-подробно с криповалутите и тя оправда очакванията ми. Даде ми един нов поглед върху децентрализацията, на база на която са създадени тези валути, развитието на финансовата и парична система в бъдеще, както и отговори на много от въпросите ми, свързани със сигурността на технологията, копаенето, преводите, разходите по тях и още много други. Определено е книга, която си струва да се прочете, дори само от любопитство какво е това биткойн и има ли почва у нас.

№7 „От нула до едно. Размисли върху стартъпите или как да изградим бъдещето“ на Питър Тийл и Блейк Мастърс

На седмо място съм поставил една фундаментална книга за създаването и развитието на т.нар. старт-ъп компании, които имат потенциала да станат бързо много големи и да променят дадена ниша или цял сектор от икономиката. Автор на един от световните бестселъри „От дула до едно“ е Питър Тийл. Освен, че е милиардер, той е съосновател на компаниите PayPal и Palantir Technologies, пръв външен инвеститор във Facebook, като също е финансирал компании като SpaceX и LinkedIn.

Подзаглавието на книгата е „Размисли върху стартъпите или как да изградим бъдещето“ и е своеобразен наръчник за предприемачи без голям начален капитал, но с идеи и амбиции, както и полезно четиво за всеки, който иска да излезе извън стандартните формули за успех. Една мисъл на Питър Тийл много ме грабна още в началото: „Толстой започва „Ана Каренина“ със следното наблюде­ние: „Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещаст­но семейство е нещастно посвоему“. В бизнеса е точно обра­тното. Всички щастливи компании са различни, защото всяка е постигнала монопол, решавайки уникален проблем. Всички провалили се компании са еднакви: те не са успели да избягат от конкуренцията“.

Основната идея на книгата се подразбира от заглавието ѝ. Когато правим нещо, което знаем как се прави, се придвижваме от 1 към n и просто умножаваме нещо вече познато. Но всеки път, когато създаваме нещо ново, се придвижваме от нула към едно.

Неслучайно съм включил „От нула до едно“ в моята класация от топ 10 книги за инвестиране, защото тя ще е полезна не само на хората, които искат да влагат парите си в собствен бизнес или дял от страрт-ъп, но и за тези, които се интересуват от по-малките технологични компании, които имат огромен потенциал за развитие (и печалби, разбира се).

№6 „Психология на инвестирането“ от Джон Р. Нофсингър

Тази книга, заедно с „Психология на забогатяването“ от Моргън Хаузел са добра основа, за да разберем старата истина, че най-големите рискове са свързани с личността на инвеститора и неговото поведение, а не с пазара. Авторът Джон Нофсингър е успял да събере в този труд всички важни теории, свързани с поведенческите финанси и инвестирането, като е споделил много лични истории, както и доста изследвания и експерименти, които са правени по тази тема. Това, което също ми допадна е възможността като читатели да вземем участие и да отговаряме на въпросите, които са задавали по време на проучванията.

Споделял съм ти, че най-голям ефект върху моите резултати като инвеститор имаше, когато осъзнах, че емоциите са един от най-важните фактори за успеха на финансовите пазари. Тогава започнах да си записвам как вземам едно или друго решение и на каква база е взето. Установих, че половината от аргументите са рационални, а другата половина са предимно емоционални.

Ако се питаш как може да ти е полезна тази книга, ще ти кажа. Първо, ще разбереш в какви мисловни капани попадаш (като този да смяташ, че си по-добър инвеститор, отколкото си в действителност или пък илюзията за контрол) и второ ще подобриш резултатите си, когато осъзнаеш, че все още пазарите по света се подчиняват на емоциите и чувствата, а не на разума. Един подобен феномен е страхът да не изпуснеш нещо (FOMO), който те кара да инвестираш в неща, които не разбираш, само защото твоите приятели или хората в интернет го правят.

Стана малко по-дълга статия, отколкото я бях планирал и затова книгите от №5 до №1 от моята класация ще ти ги представя във втората част, която ще публикувам скоро. По този начин ще имаш и време да прочетеш представените книги, а те ще ти помогнат от своя страна да станеш по-добър инвеститор и по-добре да разбираш финансовите пазари. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

  1. Милена Димова каза:

    Чакаме втора част.

  2. Стойне Василев каза:

    Милена,

    Пише се… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.