10-те книги за лични финанси, които трябва да прочетете

Успешни продажби от мъжа, който винаги носи със себе си макет на мозък
14.01.2016
10-те книги, които всеки предприемач трябва да прочете
17.05.2016

10-те книги за лични финанси, които трябва да прочетете

За мен финансовата грамотност и умното управление на парите са едни от най-важните умения на XXI век, наред с това да пишем и смятаме. Но откъде да започнем? Има толкова много електронни и хартиени книги, че се чудим кои си струват и кои – не.

В тази статия съм събрал на едно място моя топ 10 на книгите за личните финанси, които задължително трябва да прочетете, ако искате да имате добри отношения с парите и те да работят упорито за вас. Въпреки че се занимавам с икономика вече близо 20 години, тези книги ме научиха на много неща, а час от тях промениха виждането ми за финансите като цяло.

Всички книги са написани на достъпен език, без много термини, и ще ви помогнат да разберете основните принципи за парите, бюджетирането, дълговете, инвестирането, застраховането и много други неща.

№ 10 „Законите на парите“ от Сузи Орман

Започваме от № 10 с книгата на Сузи Орман, чието подзаглавие е „5 вечни истини, за да се измъкнете от финансовите проблеми и да стоите далеч от тях“. За разлика от много други книги, които само ни дават посока на мислене, този наръчник е разделен на две части – описание и разяснение на 5-те закона на парите, както и богат раздел с упражнения, за да затвърдите наученото и да го приложите в живота си веднага. В книгата има много конкретни задачи и упражнения лично за вас, за да анализирате личното си състояние, според всеки закон на парите.

Препоръчвам ви това четиво. Ако сте семейни, направете практическите занимания с партньора си, дори да не е чел книгата и ще се изненадате колко нерешими на пръв поглед въпроси за личните си финанси ще изясните заедно. Особено, ако сте честни със себе си.

№ 9 „Ще те науча да бъдеш богат от Рамит Сети

За съжаление, тази книга (I Will Teach You to Be Rich от Ramit Sethi) не е преведена на български език. Тя се фокусира изцяло върху личните финанси и тяхното управление. Информацията е поднесена в много достъпен и изключително забавен стил. Още в началото на книгата Рамит обяснява какво означава да си богат.

Това за него е „да харчиш много за нещата, които обичаш, докато свиваш разходите си за нещата, които не обичаш“. Рамит не пропуска да напомня, че е от индийски произход. Ако никога не си имал вземане-даване с индиец – няма по-добри от тях в това да се пазарят и да получават отстъпки.

Въпреки че книгата е предимно за американския пазар, голяма част от нещата в нея могат да се приложат навсякъде по света, включително и в България. Също така, тя е подходяща предимно за млади хора, защото има доста неща за покупката на първа кола, жилище и т.н.

№ 8 „Съседът милионер“ на Томас Стенли и Уелс Данко (свали я безплатно от линка)

Тази книга е компилирана през 1996 година и издадена през 1998 година в САЩ. Защо казвам „компилирана“? Защото книгата е базирана на статистически данни от мащабно изследване. Покани за това проучване са пратени до 500 милионери и 11,000 души с висок доход. Учуди ме колко добре авторите са се предпазили от това да вадят заключения на база на проучванията и са оставили това на читателите.

„Съседът милионер“ е страхотна книга, но е нужно да знаеш какво да очакваш от нея. Не съдържа методи и стратегии за забогатяване, нито истории за успех. Представлява нещо като енциклопедия със статистически данни за репрезентативна извадка от милионерите в САЩ – как живеят, какво купуват и как мислят. Ако преглътнете официалния стил и прекаляването с данните на места, ще извлечете много полезна информация. И тя не е преведена на български.

№ 7 „Personal Finance for Dummies“ от Eric Tyson

Много харесвам книгите for Dummies, защото са много практични и с нагледни примери. Една от първите книги, които прочетох за управлението на парите беше тази книга. В нея, стъпка по стъпка, се запознах с основните неща, които трябва да знам за личните финанси. Книгата на Eric Tyson не е наръчник за бързо забогатяване, а включва теми като как да повишим финансовата си грамотност, как да оценим финансовото си здраве, как да определим целите си, как да инвестираме и т.н.

Любимата ми глава е „Наръчник за оцеляване при 10 важни събития в нашия живот“, в която авторът дава ценни съвети при сключване на брак, раждане на дете, смяна на работата и други. Въпреки че има част от книгата, които не са особено приложими за ситуацията в България, това е ценен помощник в повишаването на вашата финансова грамотност.

№ 6 „Наръчник по инвестиране на Робърт Кийосаки (свали я безплатно от линка)

Стигнахме и до № 6 в моята класация. Това място е запазено за книгата „Наръчник по инвестиране“ на Робърт Кийосаки. Въпреки че темата за парите съществува от векове, светът заговори за финансовата грамотност през 1997 година, когато Кийосаки създава играта Потоци пари и приложението към нея. Ако не сте играли тази игра, направете го непременно. Тя не е просто игра, а отражение на живота ни.

Книгата „Наръчник по инвестиране“ е написана на изключително разбираем език. Всеки, който иска да направи първите крачки в света на инвестирането (или да стане върховен инвеститор), ще намери полезни съвети и практически насоки. Освен това ще научите и историята на един от хората, вдъхновили милиони по света да управляват по-добре парите си и да тръгнат по пътя на богатството.

№ 5 „Уорън Бъфет и анализът на финансови отчети“ от Мери Бъфет и Дейвид Кларк

Няма съмнение, че Уорън Бъфет (или Оракулът от Омаха, както го наричат) е един от най-великите инвеститори на нашето време и един от най-богатите хора на планетата. Авторите на книгата систематизират на едно място всички принципи, които прилага Уорън Бъфет в своята практика.

Книгата е написана на разбираем език и ни разкрива тънкостите търсенето на печеливши компании и в анализа на техните отчети. Уорън Бъфет казва, че „трябва да разбирате от счетоводство и неговите нюанси. То е езикът на бизнеса, който е несъвършен, но вие наистина не би трябвало да подбирате сами акциите си, ако не сте готови да направите усилие, за да овладеете счетоводството – как да четете и тълкувате финансови отчети“. Какво по-добро начало да го направите от един от най-големите инвеститори.

№ 4 „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил (свали я безплатно от линка)

Книгата става бестселър още с появата си през 1937 година и е задължително четиво за всеки, който иска да се усъвършенства, не само в сферата на парите и финансите. Тя се превръща в пътеводна светлина за милиони хора, които искат да се отърват от бедността и да постигнат просперитет в живота си.

„Мисли и забогатявай“ е базирана на интервюта с едни от най-богатите хора по това време, сред които са Томас Едисон, Хенри Форд, Джон Рокфелер и много други. Целта е да се намери формула за успех и богатство, която да е приложима за всеки. Резултатът е този шедьовър, който се чете и днес, близо 80 години след неговото написване.

№ 3 „Интелигентният инвеститор“ от Бенджамин Греам (свали я безплатно от линка)

Стигнахме и до №3, където се намира „тежката артилерия“ в областта на инвестирането. „Интелигентния инвеститор“ е доста обемна книга (640 страници) и не я препоръчвам на съвсем начинаещи в тази материя. На моменти може да се чувствате леко объркани от представената материя и обема на данните (не се притеснявайте, и аз бях така), но ако искате да станете успешен трейдър, това е задължително четиво.

Въпреки че книгата е написана през 1949 година, те е актуална и днес. Един от последователите на Греам е самият Уорън Бъфет, който казва, че това е най-добрата книга за инвестиции, писана някога. Кой съм аз, че да споря с Оракула?

№ 2 „MONEY Master the Game“ от Тони Робинс

Да си призная бях малко скептичен за тази книга в началото. Когато излезе си помислих, че това е поредният маркетингов инструмент на мотивационния гуру. Първите страници от това доста обемно четиво (близо 700 страници) сякаш потвърдиха опасенията ми, а и „действието“ се развиваше доста бавно.

След това обаче, нещата се промениха. Тони Робинс въвежда доста последователно и методично всички вечни принципи, които ни водят към пътя на богатството. Не очаквайте тази книга да ви разкрие „тайната на богатите“ (въпреки че повечето хора, с които е говорил авторът са милионери и милиардери), защото такава просто няма.

Книгата ще ви помогне да въведете ред във вашите финанси, да се запознаете с основните инвестиционни инструменти и да изберете правилната стратегия за вас. Тони Робинс отделя голяма внимание на всички подводни камъни, които може да срещнем по пътя на богатството, както и как да ги преодолеем.

Цяла глава е посветена на таксите, които събират различните финансови институции и как те намаляват драстично нашата доходност. Въпреки че тази книга ще повиши вашата финансова грамотност, Тони Робинс препоръчва да се доверите на независим личен финансов консултант, който да ви насочва при изготвянето на инвестиционен план и избор на активи.

Горещо препоръчвам това четиво на всички, които искат да управляват по-добре парите си. Дори след първите 50-ина страници да си кажете, че това го знаете, дайте шанс на този сборник от съвети на едни от най-богатите и успешни хора на нашето време.

№ 1 „Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки (свали я безплатно от линка)

Както споменах преди малко, тази книга първоначално е замислена като притурка към играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки, в която той разказва собствената си история за двамата бащи, които има – родният му (Бедният татко) и бащата на приятеля му Майк, който е предприемач и нарича Богатия татко. Подзаглавието на книгата е “Уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедните и средната класа – не!”.

Авторът ни разказва как можеш да се измъкнеш от омагьосаната въртележка на вечно недостигащите ни пари и как да промениш посоката на живота си чрез повишаване на финансовата си грамотност.

Един от най-важните уроци, който аз научих при първия прочит на книгата беше, че богатите не работят за пари. Когато Робърт и Майк отиват да работят за Богатия татко, той им дава само по 10 цента на час. Скоро след това, двамата не са толкова мотивирани да работят и искат повишение (както всички служители). Това се повтаря няколко пъти, докато бащата на Майк не им предлага да работят без пари за него. Едва тогава двете момчета започват наистина креативни в изкарването на пари. Урокът ще им служи цял живот (както и на мен).

Ако все още не сте чели тази книга (въпреки, че се съмнявам), ви препоръчвам за го направите. Бестселъра на Робърт Кийосаки е №1 в моята класация и има защо.

Бонус 1: „Как да управляваме умно парите си“ на Стойне Василев (свали я безплатно от линка)

Това е първата ми електронна книга и в нея съм събрал много материали от първите три години на сайта, който са публикувани в авторитетни медии като списание Мениджър, вестник Капитал и други. Включил съм в книгата и много лични истории за парите, които ще ви помогнат да избегнете грешките, които съм допуснал аз.

Разбира се, когато я прочетете няма да станете финансови експерти, но със сигурност ще искате да научите повече за това как да управлявате по-умно личните си финанси. А един човек, наясно с управлението на своите пари и начините за създаване на богатство, е готов да поеме по пътя на финансовата свобода и един смислен и достоен живот.

Бонус 2 „Финансовата грамотност – умението на XXI век“ на Стойне Василев (свали я безплатно от линка след регистрация)

Това е втората ми електронна книга и тя надгражда материала от първата. В нея съм събрал на едно място всички основни принципи, които трябва да знаете и да прилагате, ако искате да увеличите вашето богатство.

Както и в другите препоръчани от мен книги, и в тази няма да намерите някакви тайни или лесни методи за забогатяване, а полезна информация за управлението на вашите пари. В една от първите глави има тест, с помощта на който да определите вашата финансова грамотност и в кои насоки да работите за нейното повишаване. В книгата съм включил и описание на основните видове инвестиции, които ще ви помогнат да увеличите (а не просто да запазите) стойността на вашите пари.

Тези и още хиляди други книга може да закупите от онлайн книжарницата на Ozone.bg. Използвайте специалния промокод SMARTMONEY, с който ще получите 10% отстъпка от редовната цена.

Това беше моята класация за 10-те книги за лични финанси, които всеки трябва да прочете. Добавете вашите като коментар под статията.

Пожелавам ви приятно четене и ще съм ви благодарен, ако споделите тази статия с вашите приятели в социалните мрежи, за да може повече хора да се възползват от тях и да повишат финансовата си грамотност. А от това ще спечелим всички.

Благодаря ви.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

10 Comments

 1. Николай каза:

  Благодаря за списъка, както и за чудесният сайт!

 2. Мирослав Рашев каза:

  Относно Съседът Милионер – има я издадена и на български. Същото издателство, което е издало книгата Правило номер 1: Да се научим да инвестираме на Фил Таун. Бих я препоръчал на всеки, който се интересува от подхода на Бенджамин Греъм и Уорън Бъфет!

 3. Радослав Иванов каза:

  Поздравления за страхотната статия, преглеждам много статии и съм ви голям фен!

 4. Симеон Симеонов каза:

  Найстина много добър списък.

  Бих добавил за всички начинаещи, а и не само за тях – Малка Библия на парите на Стюарт Уайлд.
  Има я издадена на български и може да я намерите лесно в интернет.

  С най-добри пожелания за много успехи на всички които са се заели да се развиват и променят.

 5. Neven каза:

  https://academy.together.bg/Book/Details/20
  Съседът милионер

 6. Владимир Николов каза:

  Здравейте!
  Много се радвам, че знаещ, можещ и опитен човек като Стойне Василев е положил усилия да препоръча 10 книги сред десетките(а сигурно и стотици), които е чел, и е подбрал каймака за нас.
  Искам обаче да ви чуя мнението относно прочитането на книгите на английски или на български. На един семинар за предприемачи, единият от лекторите(тайна) препоръча да четем книгите на английски(оригиналните издания), а не на български. Поради лошият превод. Вашето мнение?
  П.П. Personal Finance номер 7 линкът не работи.
  Благодаря отново!

 7. Стойне Василев каза:

  Владимир,

  Благодаря ти за добрите думи. Аз също предпочитам да чета книгите в оригинал по същата причина – неточния превод на част от термините. Въпреки това, има доста качествени книги на български език с много добър превод и оформление.

 8. Стефан каза:

  Здравейте, страхотен списък, за който благодаря! Част от книгите не съм ги чел и смятам да си ги купя.
  Аз лично бих ви препоръчал “Millionaire Mind” Harv Eker.
  Поздрави

 9. Мирослав Рашев каза:

  Напълно съм съгласен със Стефан. И I will teach you to be rich вече я има на български език!

 10. Димитър каза:

  Чудесен списък! Наистина от всички и аз бих поставил Богат татко, Беден татко на първо място. Това е настолна книга, с която всеки трябва да започне преди да предприеме каквито и да е стъпки. Тя е по-скоро да промени манталитетът, психиката, нагласите и настройките ви. А след като я прочетете ще бъдете безкрайно учудени, че досега ви е възпитавал Бедния татко (колкото и да ви е глезил и обезпечавал вашия истински татко). Веднъж промените ли нагласата си, всичко е във ваши ръце и само небето може да е граница за вашите възможности. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.