10-те книги за лични финанси, които трябва да прочетете [2021]

Инвестирай със Стойне 3 [игра] – кой какво си купи
08.02.2021
Стоките с червени етикети – какво трябва за знаем за тях?
22.03.2021

10-те книги за лични финанси, които трябва да прочетете [2021]

Финансовата грамотност е едно от най-важните умения на 21 век, наред с писането и смятането, но откъде да започнем? Има толкова много книги по темата, че се чудим кои си струват и кои – не.

В тази статия съм събрал на едно място моя топ 10 на книгите за личните финанси, които задължително трябва да прочетем, ако искаме да управляваме умно парите си. Списъкът е актуализиран към 2021 година като за инвестирането ще има отделен материал с топ 10 предложения.

Всички представени книги са написани на достъпен език без много термини и ще ни помогнат да разберем основните принципи за парите, бюджетирането, дълговете, инвестирането, застраховането и много други неща. Те ме научиха на много неща, а част от тях промениха виждането ми за финансите като цяло.

№10 „Моите пари“ на Джери Бейли и Фелиция Лоу

Започваме от № 10 с книгата „Моите пари“. Тя не промени моя живот, защото когато бях малък, тя все още не беше издадена, но се надявам да промени бъдещето на децата ми. Авторите на тази богато илюстрована книга за парите са се постарали да включат всички важни теми, които могат да интересуват децата, а и възрастните. Тя е подходяща дори за 5-6 годишни момчета и момичета, които тепърва започват да задават неудобни въпроси на своите родители за богатството, бедността, какво значи да си милионер, как работи икономиката, защо магазините правят промоции, какво е кредит, струва ли си да спестяваш и още много теми.

Като малка Кари гледаше картинките, а аз и съпругата ми ѝ разказвахме историята от книгата. Сигурен съм, че когато се научи да чете по-бързо (и сега може, но относително бавно), на дъщеря ни ще ѝ е интересно да прочете сама книгата и да помисли върху нещата, които са описани в нея. „Моите пари“ е една енциклопедия, която ще е полезна не само на по-големите деца и тийнейджъри, но дори и на студенти в неикономически специалности.

Особено полезна е книгата за родители, които искат да научат децата си да ценят парите си и да се оправят с личните си финанси, когато станат възрастни. Освен това произведение, ти препоръчвам да влезеш и във Facebook групата Финансова грамотност за деца, която е с цел да запълни празнината от липсата на предмет „Лични финанси“ в образователната ни система и да помогне на родителите да положат основите на бъдещия финансов успех на децата си.

№9 „Ще те науча как да станеш богат“ от Рамит Сети

За щастие, тази книга вече я има на български език в два варианта – с твърда и с мека корица. Тя се фокусира изцяло върху личните финанси и тяхното управление. Информацията е поднесена в много достъпен и изключително забавен стил. Още в началото на книгата Рамит обяснява какво означава да си богат.

Това за него е „да харчиш много за нещата, които обичаш, докато свиваш разходите си за нещата, които не обичаш“. Авторът не пропуска да напомня, че е от индийски произход и какви ползи и негативи му носи това. Ако никога не си имал вземане-даване с индиец – те са честни и отговорни хора, а и няма по-добри от тях в това да се пазарят и да получават отстъпки.

Въпреки че книгата е предимно за американския пазар, голяма част от нещата в нея могат да се приложат навсякъде по света, включително и в България. Също така, тя е подходяща предимно за млади хора, защото има доста неща за покупката на първа кола, жилище и т.н.

№8 „Пълно финансово преобразяване“ от Дейв Рамзи

Под №8 в топ 10 от книги за лични финанси е един от бестселърите в САЩ. Дейв Рамзи е популярен предимно с неговото радиошоу, както и с множеството му телевизионни прояви и видеа в YouTube. Книгата ще допадне на всеки, който е имал или все още изплаща кредити или други задължения. Аз също имах заеми, но авторът е дължал на банките над 4 милиона долара преди да навърши 30 години, като е успял да ги погаси преди кризата от 2008 година.

Неговата система, наречена „Пълно финансово преобразяване“ е помогнала на много хора да се отърват от кредитите си в 7 лесни стъпки. Втората от тях, на която обръща най-много внимание в книгата, е да използваме ефекта на снежната топка при погасяването на заемите ни, т.е. да започнем от кредита с най-малък остатък и така докато стигнем до този с най-голяма главница. Въпреки че част от примерите са по-близки до американците, отколкото до нас, успехът на тази книга не е случаен и има какво да научим от нея.

№7 „Най-богатият човек във Вавилон“ от Джордж Клейсън

Няма как да управляваш добре парите си и да забогатееш, ако не познаваш добре техните закони и правила. Книгата е издадена през 1926 година, но според автора 10-те притчи се базират на истории от древен Вавилон на повече от 4,000 години. В произведението има интересни и поучителни случки за богаташи, бедняци, лихвари и търговци, които ни помагат да разберем и усвоим по-добре принципите за изкарване, натрупване, контролиране и умножение на парите.

Тази книга, както и част от останалите в списъка, ще се сторят на някои хора като една добре разказана художествена измислица без връзка с реалността. За мен, тези прости на пръв поглед принципи стоят в основата на финансовата грамотност. Немалко хора си мислят, че ги познават, но е факт, че не ги прилагат. Често съм чувал реплики от сорта на „Да спестявам 10% от доходите ми го пише във всяка книга за лични финанси. Нищо ново не научих“, но когато попитам каква сума тези хора заделят от месечните си доходи, най-честият отговор е „Николко, но аз имам големи разходи – изплащам ипотечен кредит, купих си нова кола, имам деца и куп други харчове“.

№6 „Автоматичният милионер“ от Дейвид Бейч

Първото издание на книгата е през 2004 година и от тогава до сега са продадени милиони копия от нея по целия свят, като през 2016 година излиза актуализираната ѝ версия (която прочетох и аз). Произведението започва глава озаглавена „Кой открадна американската мечта?“ и разказва за трудния период през който са преминали много семейства от средната класа в САЩ по време на финансовата криза от 2008 година.

Дейвид Бейч ни представя една почти автоматична система, която се базира на малки стъпки и промени в правилната посока, които ще ни позволят да станем милионери (или поне много богати). Той въвежда един принцип, познат като „факторът лате“, който става много популярен. В неговата основа са малките неща, които водят до големи резултати. Примерът е с това, че ако се откажем само от едно кафе лате на ден, което ни струва $5, за дълъг период от време тези пари ще станат 1 милион долара с помощта на сложната лихва.

Другото нещо, което ми беше особено полезно от книгата е автоматизирането на моите лични финанси. Това, заедно с минимализъма, по който се запалих преди няколко години доведе до отлични резултати при управлението на моите пари и инвестиции. И в „Автоматичният милионер“ има неща, които са специфични за САЩ, но като цяло принципите са универсални и могат да се приложат, независимо къде се намираме, включително и в България.

№5 „Психология на забогатяването“ от Моргън Хаузел

Това е книга, която прочетох наскоро и засяга една важна област от управлението на парите, а именно поведенческите финанси и психологията (заедно с минимализъма, това е другата насока, по която работя последните 2-3 години). Един цитат ми направи много силно впечатление „Вашият личен опит с парите съставлява 0,00000001% от случилото се в света, но 80% от начина, по който мислите, че светът работи“. Авторът прави съпоставка между хората, които са родени в различни периоди през 20 век и тяхното възприятие за парите, инфлацията и фондовия пазар, а то от своя страна влияе върху техните действия.

В главата за риска (и късмета) има следния цитат „светът е твърде сложен, за да позволи на 100% от вашите действия да диктуват 100% от вашите резултати”. Това означава, че е твърде наивно да смятаме, че може да контролираме неща като лихви по кредити, депозити, доходност от инвестиции и много други. В книгата има и конкретни примери как късметът е помогнал на Бил Гейтс, например, да попадне в единственото средно училище в САЩ, в което е имало персонален компютър.

„Психология на забогатяването“ вече я има на български език и горещо я препоръчвам на всеки, който иска да разбере как работи мозъкът ни когато става дума за пари, забогатяване, инвестиции, рискове и други важни теми, свързани с личните ни финанси.

№4 „Съседът милионер“ на Томас Стенли и Уелс Данко

Тази книга е компилирана през 1996 година и издадена през 1998 година в САЩ. Защо казвам „компилирана“? Защото книгата е базирана на статистически данни от мащабно изследване. Покани за това проучване са пратени до 500 милионери и 11,000 души с висок доход. Учуди ме колко добре авторите са се предпазили от това да вадят заключения на база на проучванията и са оставили това на читателите.

„Съседът милионер“ е страхотна книга, но е нужно да знаеш какво да очакваш от нея. Не съдържа методи и стратегии за забогатяване, нито истории за успех. Представлява нещо като енциклопедия със статистически данни за репрезентативна извадка от милионерите в САЩ – как живеят, какво купуват и как мислят. Ако преглътнеш официалния стил и прекаляването с данните на места, ще извлечеш много полезна информация.

№3 „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил 

Книгата става бестселър още с появата си през 1937 година и е задължително четиво за всеки, който иска да се усъвършенства, не само в сферата на парите и финансите. Тя се превръща в пътеводна светлина за милиони хора, които искат да се отърват от бедността и да постигнат просперитет в живота си.

„Мисли и забогатявай“ е базирана на интервюта с едни от най-богатите хора по това време, сред които са Томас Едисон, Хенри Форд, Джон Рокфелер и много други. Целта е да се намери формула за успех и богатство, която да е приложима за всеки. Резултатът е този шедьовър, който се чете и днес, близо 80 години след неговото написване.

№2 „Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки

Тази книга първоначално е замислена като притурка към играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки, в която той разказва собствената си история за двамата бащи, които има – родният му (Бедният татко) и бащата на приятеля му Майк, който е предприемач и нарича Богатия татко. Подзаглавието на книгата е “Уроците за парите, на които богатите учат децата си, а бедните и средната класа – не!”.

Авторът ни разказва как можеш да се измъкнеш от омагьосаната въртележка на вечно недостигащите ни пари и как да промениш посоката на живота си чрез повишаване на финансовата си грамотност. Един от най-важните уроци, който аз научих при първия прочит на книгата беше, че богатите не работят за пари. Когато Робърт и Майк отиват да работят за Богатия татко, той им дава само по 10 цента на час.

Скоро след това, двамата не са толкова мотивирани да работят и искат повишение (както всички служители). Това се повтаря няколко пъти, докато бащата на Майк не им предлага да работят без пари за него. Едва тогава двете момчета започват наистина креативни в изкарването на пари. Урокът ще им служи цял живот (както и на мен).

Ако все още не ти е попадала тази книга (въпреки, че се съмнявам), ти препоръчвам да я прочетеш. Бестселърът на Робърт Кийосаки е №2 в моята класация и има защо

№1 „Умни пари“ на Стойне Василев

Много е трудно човек да говори за собствената си книга. Освен очевидните факти, че това е най-продаваната нехудожествена книга за 2018 и 2019 година (и сред бестселърите на 2020 година) и достигна до десетки хиляди хора в България и по света, това е една моя мечта, която се сбъдна след повече от 20 години. Още като ученик в икономическа паралелка в средното ми образование си казах, че един ден ще напиша практична книга (наръчник) на ясен и разбираем език без сложни термини за ситуацията в България, а не преведени западни автори, които говорят за ситуацията в техните страни или академичните трудове на професори, които нямат и един ден практика.

„Умни пари – твоят наръчник по лични финанси и инвестиране в България“ има един от най-високите рейтинги в Goodreads. В нея съм включил голяма част от моите знания и умения, синтезирани от образованието и професионалния ми опит. Първата част на книгата е за организация на личните ни финанси, втората е за защитата, а третата е изцяло за инвестициите и какви възможности имаме в България да накараме парите да работят за нас. Засегнал съм и доста допълнителни теми като финансовите балони, инвестиционните измами, банковата ни система и много други.

„Умни пари“ може да я закупиш онлайн от сайта на Сиела с 20% отстъпка или в по-големите книжарници в България.

И това не е всичко, защото съм ти и 3 допълнителни бонуса във вид на безплатни електронни книги:

Бонус №1: „Как да управляваме умно парите си“ на Стойне Василев (свали я безплатно от този линк)

Това е първата ми електронна книга и в нея съм събрал много материали от първите три години на сайта, който са публикувани в авторитетни медии като списание Мениджър, вестник Капитал и други. Включил съм в книгата и много лични истории за парите, които ще ти помогнат да избегнеш грешките, които съм допуснал аз.

Разбира се, когато я прочетеш няма да станеш финансов експерт, но със сигурност ще искаш да научиш повече за това как да управляваш по-умно личните си финанси. А един човек, наясно с управлението на своите пари и начините за създаване на богатство, е готов да поеме по пътя на финансовата свобода и един смислен и достоен живот.

Бонус №2 „Финансовата грамотност – умението на XXI век“ на Стойне Василев (свали я безплатно от този линк след регистрация)

Това е втората ми електронна книга и тя надгражда материала от първата. В нея съм събрал на едно място всички основни принципи, които трябва да знаеш и да прилагаш, ако искаш да увеличиш твоето богатство.

Както и в другите препоръчани от мен книги, и в тази няма да намериш някакви тайни или лесни методи за забогатяване, а полезна информация за управлението на твоите пари. В една от първите глави има тест, с помощта на който да определиш твоята финансова грамотност и в кои насоки да работиш за нейното повишаване. В книгата съм включил и описание на основните видове инвестиции, които ще ти помогнат да увеличиш (а не просто да запазиш) стойността на твоите пари.

Бонус №3 „Как да помогнем на детето ни да има финансови успехи в бъдеще?“ на Адриана Манолова (свали я безплатно от този линк след регистрация)

Англичаните казват, че няма смисъл да възпитаваме децата си – те така или иначе ще правят като нас, затова нека възпитаваме себе си. Затова е добре първо да повишим нашите знания и умения в областта на личните финанси, като книгите от топ 10 и двете бонус ще са ти доста полезни. Книгата на Адриана е за това как да предадем всички научени от нас уроци на децата ни, за да повишат и те финансовата си грамотност.

Заедно с „Моите пари“, „Как да помогнем на детето ни да има финансови успехи в бъдеще?“ ще ни е помогне да направим наследниците ни успешни и отговорни възрасни хора, които ценят парите и знаят как да ги използват, за да постигнат целите си в живота.

Тези и още хиляди други книга може да закупиш от онлайн книжарницата на Ozone.bg. Използвай специалния промокод SMARTMONEY, с който ще получиш 10% отстъпка от редовната цена.

Това беше моята класация за 10-те книги за лични финанси, които всеки трябва да прочете, както и 3 електронни книги като бонус. Ще се радвам да споделиш и твоите любими книги по тази тема като коментар по статията.

Пожелавам ти приятно четене и ще съм ти благодарен, ако споделиш тази класация с твоите приятели в социалните мрежи, за да може повече хора да се възползват от тях и да повишат финансовата си грамотност. А от това ще спечелим всички.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

13 Comments

 1. Николай каза:

  Благодаря за списъка, както и за чудесният сайт!

 2. Мирослав Рашев каза:

  Относно Съседът Милионер – има я издадена и на български. Същото издателство, което е издало книгата Правило номер 1: Да се научим да инвестираме на Фил Таун. Бих я препоръчал на всеки, който се интересува от подхода на Бенджамин Греъм и Уорън Бъфет!

 3. Радослав Иванов каза:

  Поздравления за страхотната статия, преглеждам много статии и съм ви голям фен!

 4. Симеон Симеонов каза:

  Найстина много добър списък.

  Бих добавил за всички начинаещи, а и не само за тях – Малка Библия на парите на Стюарт Уайлд.
  Има я издадена на български и може да я намерите лесно в интернет.

  С най-добри пожелания за много успехи на всички които са се заели да се развиват и променят.

 5. Neven каза:

  https://academy.together.bg/Book/Details/20
  Съседът милионер

 6. Владимир Николов каза:

  Здравейте!
  Много се радвам, че знаещ, можещ и опитен човек като Стойне Василев е положил усилия да препоръча 10 книги сред десетките(а сигурно и стотици), които е чел, и е подбрал каймака за нас.
  Искам обаче да ви чуя мнението относно прочитането на книгите на английски или на български. На един семинар за предприемачи, единият от лекторите(тайна) препоръча да четем книгите на английски(оригиналните издания), а не на български. Поради лошият превод. Вашето мнение?
  П.П. Personal Finance номер 7 линкът не работи.
  Благодаря отново!

 7. Стойне Василев каза:

  Владимир,

  Благодаря ти за добрите думи. Аз също предпочитам да чета книгите в оригинал по същата причина – неточния превод на част от термините. Въпреки това, има доста качествени книги на български език с много добър превод и оформление.

 8. Стефан каза:

  Здравейте, страхотен списък, за който благодаря! Част от книгите не съм ги чел и смятам да си ги купя.
  Аз лично бих ви препоръчал “Millionaire Mind” Harv Eker.
  Поздрави

 9. Мирослав Рашев каза:

  Напълно съм съгласен със Стефан. И I will teach you to be rich вече я има на български език!

 10. Димитър каза:

  Чудесен списък! Наистина от всички и аз бих поставил Богат татко, Беден татко на първо място. Това е настолна книга, с която всеки трябва да започне преди да предприеме каквито и да е стъпки. Тя е по-скоро да промени манталитетът, психиката, нагласите и настройките ви. А след като я прочетете ще бъдете безкрайно учудени, че досега ви е възпитавал Бедния татко (колкото и да ви е глезил и обезпечавал вашия истински татко). Веднъж промените ли нагласата си, всичко е във ваши ръце и само небето може да е граница за вашите възможности. Успех!

 11. Тюркян каза:

  Харесах коментара на Димитър. Много добре казано. И за мен Робърт Кийосаки и всичките му книги са били, са и ще бъдат абсолютният номер 1 за всички времена, най-вече заради това, че Кийосаки е практик милионер, изстрадал и осъзнал с духа си всяка дума, която е изписал. Да не говорим, че опитът му се доказа в годините с всички икономически кризи, които беше предсказал преди да се случат. Друго качество, което адмирирам, е непрестанният му стремеж да е актуален, ако го следите в мрежата, знаете за какво говоря. Освен това, всичко, на което учи, е напълно приложимо в живота, стига да прозреш фундаментите и принципите в думите му, а това не е никак трудно, защото разказва разбираемо и увлекателно. Винаги в трудните моменти в живота, съм търсила своето “Ами сега накъде?” в неговите книги и няма случай, в който да не ми е “показал” пътя. Благодаря за списъка, четох с интерес, но и непрестанно си задавах въпроса кой е авторът и през призмата на какъв личен опит е писал. За мен това е ключово важно. И аз също бих препоръчала ‘Малка Библия на парите”.

 12. Дарина каза:

  Благодаря за този ценен списък!Прочела съм няколко от книгите и наистина променят манталитета и мисленето ни в посока финансова грамотност.Непременно ще си купя вашата книга!Ще намеря и подаръците ви-електронните книги! Пожелавам ви здраве, хармония и още повече успехи в начинанията ви!:)

 13. Мартин каза:

  Лично за мен №1 е „Умни пари“ на Стойне Василев. Това е книгата която ме накара да се раздвижа и да започна да прилагам на практика нещата. Богат татко беден татко е наистина добра ,но вашата книга е тази която ме накара да се размърдам.
  Сърдечно благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.