За хората и мечтите

7-те най-големи мита и заблуди за финансовите продукти
11.06.2018
Перфектната инвестиционна измама – как да я направим
25.06.2018

За хората и мечтите

Тази статия не е за парите и бизнеса, а за мечтите. За онези съкровени желания, които преследваме цял живот, но само малцина стигат до тях. Ще ви разкажа каква е за мен разликата между цели и мечти (не е това, което си мислите), какъв съм искал да стана като малък, към какво съм се стремял досега и как виждам бъдещето си (без кристална топка). Отделете 10 минути от своето ценно време, за да помечтаете с мен, а в края на материала ще ви помоля и за съвет по нещо, за което много мисля напоследък.

Каква е разликата между цели и мечти?

Всички размисли по тази тема започнаха преди няколко седмици, когато мой приятел се похвали във Facebook, че си е купил Nissan GT-R (много яка спортна кола). Под поста друго момче беше коментирало, че това е неговата най-голяма си мечта и молеше за съвет (насоки) как да я постигне. Стана ми интересно и проверих колко струва този супер автомобил и се оказа, че може да се намери на цени от 70,000 лева (за кола на 8 години).

Да, не е малка сумата, но не е и нещо фрапиращо. Ако човекът иска да постигне най-съкровеното си желание, може да изтегли кредит и ще трябва да отделя по 740 лева на месец за 10 години. Дори банковия служител ще му „разбие“ вноската и ще се окаже, че това са само по 25 лева на ден. Нищо работа, а получаваш МЕЧТАТА си СЕГА!

След като е напълно постижимо, това мечта ли е?

Популярното схващане е, че мечтите са просто желания, а целите са точни, ясни и има план за тяхното постигане. За мен, нещата са малко по-различни:

„Ако, за да постигнеш нещо са ти необходими само пари и време, това е просто цел. Ако трябва и още нещо, това е мечта“.

Ще ви дам пример. Попитах съпругата ми Ади и тя каза (почти без да се замисли), че нейната мечта е да види Дубай. Интересно. Проверих и се оказа, че могат да се намерят 7-дневни екскурзии до там на цени от 1,500 лева на човек. Ако изберем 5-звезден хотел и се отпуснем малко, цената няма да е повече от 10,000 лева за двама. Освен това, ще трябва и време, т.е. да си освободим една седмица. Имаме парите, имаме и времето. Каква мечта е тогава това? Това е просто цел, която трябва да планираме и да осъществим.

Или хората, които мечтаят да живеят в малка къщичка с двор и зеленчукова градина на село. Има много райони в България, където може да се намери такава къща за 10,000 лева, а месечната издръжка да е в рамките на 300 – 400 лева. Сумите не са големи, нали? За тази мечта, трябва само време и малко пари.

Други мечтаят да си купят остров, например. Ако малко се разтърсят, ще установят, че има острови, които могат да купят за под $150,000, което е по-малко от тристаен апартамент в София. Ако наистина това е мечтата на някого, да действа.

За мечтата трябва още нещо…

Искам да стана известен музикант.

Искам да стана световен шампион по футбол.

Искам да стъпя на Марс.

Искам световен мир (от записките на една Мис).

Искам България да стане най-богатата страна в света.

Искам да открия лек срещу рака.

За тези мечти, достатъчно ли е да имаме пари и време? Не, нали.

Те зависят от много други неща, които са извън наш контрол. Дори да прекараш десетки години в свирене, пак може да не станеш известен музикант. Дори Боби Михайлов да има всичките пари (и време) на света, България пак може да не стане световен шампион по футбол. Тези допълнителни съставки за осъществяването на една мечта, като да си в точното време и на точното място, да получиш шанс и да го използваш, да намериш достатъчно хора (които да ти помогнат) и много други, са нещото което разделя целите от мечтите.

Хората с истински мечти

Сигурно ще ме питате кои са тези хора, които са имали (или имат) истински мечти, а не просто цели. Ще ви дам само няколко примера, но те са показателни:

Васил Левски – човек, който е имал само дрехите върху гърба си и една мечта – да види чиста и свята република, както и българите да станат равни на останалите европейски народи. Не го е правил за чест и слава, а за една възвишена цел на много поколения преди това – свободата. Делото на Левски вдъхновява много наши сънародници по това време да повярват, че тя е близо. За съжаление, Апостолът не доживява да види свободна България, но той ще остане в душите и сърцата ни.

Махатма Ганди той обединява милиони свои сънародници в името на една мечта – да живее в свободна и независима Индия. Отдава целия си живот за нейното осъществяване, като накрая е убит половин година, след като Индия е провъзгласена за независима държава, заради своите убеждения.

Мартин Лутър Кинг и неговата знаменита реч „Имам една мечта“ (I Have a Dream). Той казва „Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат преценявани според цвета на кожата им, а според техния характер. Мечтата ми е един ден на червените хълмове на Джорджия, синовете на бившите роби и синовете на бившите робовладелци да могат да седят заедно на масата на братството. Имам една мечта днес!“

Илън Мъск – мечтател и ентусиаст, който иска да построи земна база на Марс. За да се сбъдне неговата мечта, не е достатъчно просто да вложи пари и време, а трябва и технологиите да напреднат, да се преодолеят много пречки и трудности, и пак не е сигурно дали в следващите 20 или 30 години човек ще стъпки на Червената планета, а за база на нея е още по-малко вероятно.

Какво се случи с моите мечти?

Всеки от нас започва да мечтае още като малък. Постепенно, ние навлизаме в света на възрастните и забравяме да мечтаем, като основната ни цел става „Ден да мине, друг да дойде“ и „Една седмица на море в Гърция през лятото“. Ето какви бяха моите мечти досега:

Да стана космонавт. Както и на повечето момчета, най-ранната ми детска мечта беше да стана космонавт, а Юрий Гагарин беше моят герой. И така, докато не намерих една книжка, в която с картинки се разказваше как се е подготвял той, за да стане първият човек в космоса. Реших и аз да направя същите упражнения. Едно от тях беше да те въртят в кръг. Отидохме с брат ми на една въртележка, аз легнах и той ме завъртя много силно. Така ми се зави свят, че като слязох веднага повърнах и цял ден ми беше лошо. Реших, че не си струват усилията да ставам космонавт, защото няма да издържа този тест.

Да порасна. Доста глупава мечта, но вече го направих.

Да летя на самолет. Когато мои роднини ходеха до Гърция и ми казваха, че са летели със самолет, това за мен беше някаква магия и много исках и аз да го напарвя. Вече постигнах тази мечта.

Да отида в чужбина. За дете, което свързваше чужбина с лъскавите неща в Кореком, това беше една от най-големите мечти. Вече пообиколих доста страни, но не беше както си го представях като дете.

Да ме дават по Първа програма. Когато има само един канал по телевизията и там канят в предаванията само няколко отбрани хора от партията, да видиш съседа чичо Ангел по Всяка неделя с Кеворк Кеворкян, беше нещо наистина невероятно. Когато даваха предаването, по улиците на Перник нямаше хора, а всички се бяха залепили за телевизорите за да чуят нашия съгражданин. Той говореше нещо за правата на миньорите, но това нямаше значение за мен. Просто исках и аз някой ден да ме дават по Първа програма. И това постигнах – участвал съм в няколко предавания по Канал 1 (както и bTV, Нова телевизия, ТВ Европа и други известни и не чак толкова телевизии)

Да напиша книга. Като дете се възхищавах на хората, които само с думи могат да те пренесат в друг свят, да те накарат да си представяш различни неща и да си задаваш въпроси. Времето ще покаже дали мога да напиша роман, но сега първата ми книга на хартия „Умни пари“ е вече готова и скоро ще е по книжарниците. Така ще сбъдна и тази моя мечта.

Да стана висшист. Когато влязох да уча средно образование, местата в университетите бяха по-малко от студентите (за разлика от сега) и да стана висшист беше една от мечтите ми. След решаването на хиляди задачи по математика и стотици часове частни уроци, станах студент. Всичко това не започна добре, защото ме скъсаха още на първия изпит по висша математика и завършването не изглеждаше толкова лесно. На поправителния изкарах 3-ка и след това нещата тръгнаха добре. След 4 години станах бакалавър, а малко по-късно и магистър. Тази мечта също отиде в графа „постигнати“.

Да стана одитор в Big4. Като студент в специалност „Счетоводство и контрол“ още в първи курс разбрахме, че има нещо, наречено „Одит“ (с ударение на „т“) и това е върха на сладоледа като работа за всеки прост счетоводител. А да станеш служител на една от най-големите 5-компании в света в тази област (после едната фалира и станаха 4), си беше чиста мечта. След няколко сезона в BDO (също голяма одиторска компания), кандидатствах във всички от Big4 и навсякъде ми предложиха работа. Избрах Ernst&Young (сега просто EY) и така осъществих и тази моя мечта.

Да се оженя и да имам дете. И тази цел е свързана не само с време и пари, а и нещо допълнително. Сега ще си кажете, че ако имаш достатъчно възможности, ще си намериш жена. Да, сигурно е така, ако си търсиш празноглава златотърсачка. Аз се запознах с бъдещата ми жена, когато бачках здраво, но не изкарвах почни нищо. Може да е видяла потенциала в мен, но не го е направила заради пари, със сигурност. След сватбата се появи и нашата прекрасна дъщеря Кари, която е опитното ми зайче на тема „Финансова грамотност“.

Да стана предприемач. Това беше едно от най-трудните ми решения, за което се подготвях цели 11 години (а тази мечта ми е още от 15-годишен). Всъщност, да създадеш фирма е най-лесното нещо на света (става за 3 дни и струва 200 лева). Да преодолееш страховете си от фалит, да предложиш нещо различно на пазара, да мислиш за клиентите си преди за себе си, да добавяш стойност в живота на много хора с твоите продукти, да оцелееш в цялата бумащина и бюрокрация в България и да продължаваш да го правиш – това е истинският бизнес. И е безценно.

Да си предприемач не е лесно, но не бих го заменил за нищо друго. Да се събуждаш всеки ден, зареден с енергия и планове как ще направиш нещо добро за останалите, да си свободен и да имаш право на избор какво да правиш и благодарността на клиентите ти – ето това е истинската награда за риска, който си поел.

Да помогна на 1 милион българи да подобрят финансите си и да живеят по-добре. Това е една от най-скорошните ми мечти. С моите статии в различни медии, участия в събития на живо и онлайн, както и работата ми с индивидуални клиенти, достигнах до над милион и половина българи в над 50 страни по света. Дали съм им помогнал, поне с малко да подобрят личните си финанси? Не знам, но се надявам. Дори да са по-малко, десетките благодарствени имейли, които получавам всеки ден ме карат да мисля, че добре се справям с постигането на тази мечта.

Защо ви разказвам всичко това?

Защото останах без мечта. Всичко, което съм искал, съм го постигнал. А по целите си работя упорите и тях ги отмятам една по една. Започнах да правя преглед на желанията ми и нито едно не се категоризира като „мечта“. Преди да си кажете „Това ли ти е проблемът?!? Я се стегни малко“, ще ви отговоря, че за мен това е важна тема и липсата на една голяма и съкровена мечта не ми се отразява добре.

Искам да я намеря и сега ще ви помоля за помощ – напишете под статията като коментар или в социалните мрежи вашата най-голяма мечта, която искате да постигнете. Колкото по-конкретна е, толкова по-добре. Наистина ще съм ви благодарен и ще ми помогнете да си намеря и аз моята Мечта.

Благодаря ви.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

22 Comments

 1. Искра Петрова каза:

  Предлагам да доразвиете/допълните мечтата за 1 милион българи, които да живеят по-добре. Сравнителната степен предполага, че в някакъв момент не са живяли толкова добре, колкото са желали. Също така допускам, че това са хора зрели и осъзнати.
  Прибавете към тях едни 100 000 тийнейджъра, които да стартират разумния си живот с необходимата финансова грамотност, върху която да градят смело своите мечти. Моето мнение е, че годините между 6-ти и 12-ти клас в момента са тотално погубени и почти всички деца ще съжаляват в определен етап от живота си за тази загуба. Единственото положително е, че нещата не са безвъзвратни.
  Можете ли да представите вашата информация в подходящ вид за подрастващи? Можете ли да измислите механизми за възбуждане интереса на децата към придобиване на това познание? Можете ли да покажете начин за поднасяне на тези неоспорими факти за финансовата свобода, така както ги обяснявате на възрастните?
  Любопитна съм също има ли примерен “график” на финансовите постижения на човек, така щото той да се самоопредели като финансово успял. Нещо от сорта на: Финансова матрица по Стойне Василев. На толкова години притежавам активи за Х лева, имам доходи Х лева, инвестиции Х лева – следователно съм успял човек. Кога да започна да спестявам – от първата заплата или от първите джобни?

 2. Мартин каза:

  Да се възроди силната българска икономика не само в столицата но и в северна България и се спре с обезлюдяването на провинцията и напускането на млади и кадърни хора от България.

 3. Александър каза:

  Много готина тема! Определено сте помогнали на много хора включително и на мен, за което едно ”благодаря” ще е малко! Колкото до мечтите, България е с население от 7 милиона. Ако Вие сте помогнали на 1-2 милиона да живеят по-добре, останалите 5-6 също биха се радвали на финансова грамотност и по-висок стандарт на живот. Така, че просто продължавайте да вдъхновявате хората! Успех!

 4. Невена каза:

  Поздравления за статията и изложените разсъждения по темата. В действителност фактите са тъжни – хората днес правим съзнателния избор да не си поставяме елементарни цели, какво остава за мечти. Подкрепям опитите Ви в посока подобряване на финансовата грамотност на населението чрез статии в блога, лекции и семинари. Имайки предвид, че бъдещето на една нация ще определят нейните деца – защо не тези усилия да бъдат доразвити под формата на лекции по основни въпроси, част от учебните занятия. Лично аз вярвам, че сме отговорни за възпитанието на най-малките, с примера, който им даваме и независимо дали сме родители или не. В този смисъл са и моите мечти. За една по-добра и просперираща България.

 5. Йордан каза:

  Да създам гражданско общество, което заедно с експерти в дадени области да създават коцепции, планове, предложения, проекто-закони и т.н., за да започнем да се движим в правилна посока и да спрем да се движим назад.

  Не е сложно, но ние сме индивидуалисти. Не случайно онзи надпис е сложен на онази централна сграда. Който я е написал добре е познавал сънародниците си.

 6. Петър каза:

  Моята мечта е да създам точно формолиран метод/и (чрез доказателства от голям научно-изследователски екип от първокласни и отдадени на каузата работници), който да работи безотказно в борбата с д͟е͟п͟р͟е͟с͟и͟я͟т͟а͟ и всички подобни останали състояния засягащи умственото състояние на човешкото същество.

 7. Simran каза:

  Не съм още влязла в етап “Мечти”. Според мен, за да се оформи и изплува на повърхността на ума една Мечта, също се иска време. Не става така – хоп, раждаш се и почваш да Мечтаеш. Трябва човек да е преминал през определени етапи от живота…и чак тогава се появява Мечтата. Затуй- не се зоря да мечтая… когато му дойде времето, Мечтата сама ще дойде при мен…когато съм готова

 8. Николай каза:

  Моята мечта е да стана финансов консултант и да помагам на хората да подобрят финансите си с продуктите който компанията предлага

 9. Кирил каза:

  Моята мечта – да пиша поезия и книги за личностно развитие, да помагам на хората да се осъзнават и да преодоляват страховете си. Да бъда за пример, не заради егото, а нещо като… като вдъхновител.

 10. Мая каза:

  Чудесна статия и много важно разграничение между мечти и цели. В този дух ще цитирам един стар виц за евреин, когото попитали коя е най-голямата мечта изобщо, а той отвърнал, че всичко, което може да се купи с пари не е мечта, а просто разходи.

  Що се отнася до избор на нова мечта, явно всеки от нас стига в един момент до този въпрос. Приблизително на твоята възраст също преживях този “катарзис”, когато целите знаех и можех как да постигна, но…исках нещо повече. Мисля, че в този случай мечтата вече ще се нарича Кауза. Тоест не просто лично благоденствие, но и в полза на повече хора – безспорно тогава и удовлетворението е много по-голямо, както и предизвикателството 🙂

  Аз лично се присъединявам към @Искра Петрова (първия коментар) относно финансовото ограмотяване на тийнейджърите. Определено си доказал, че това го можеш, а с тийнейджърите си е предизвикателство (говоря и от личен опит) 🙂 При всички случаи ти желая успех! Продължавай все така напред!

 11. Стойне Василев каза:

  Мартин,

  Това е добра и благородна кауза, но преди 1989 година е имало проекти за почти насилствено заселване на хора в някои региони на България и нещата не са завършили добре. Нека всеки избере как и къде да се развива.

 12. Кристиан каза:

  Моята мечта е да открия своя гений или нещото в което съм най-добър! Може би звучи странно, но по природа бързо схащам и бързо се уча, като че ли всичко ми си отдава. Имам различни интереси и чета постоянно за разрични неща (сега за финанси), но смятам, че за да стане човек истински добър и супер професиотарист, той трябва да бъде задълбочен в една сфера. Та нещото, за което много мисля напоследък е кое е моето умение, което трябва да развинвам занапред и кой е моят гений

 13. Иван каза:

  Здравей Стойне,
  Голям почитател съм на Smartmoney.bg. Има много полезни съвети и статии. Казваш че си останал без мечта. Мога да ти споделя една – да направим България по-добра. Може да прозвучи малко клиширано и общо, но си е мечта. Това е една обща мечта за която всеки може да допринесе според възможностите си и вижданията си. Детайлите на тази мечта – те са индивидуални но ще дам няколко примера – да намалим корупцията, да повишим жизнения стандарт, да направим страната едно по-добро място за живеене, да я направим толкова по-добра, че младите българи сами да поискат да се върнат тук. Виена – най-добър град за живеене в целия свят за 2018. Ами София, не искаме ли София да бъде в тази класация в челните позиции? Темата е много широка и няма да изпадам в детайли – мисля, че е ясно каква е идеята.

 14. Стойне Василев каза:

  Иван,

  Благодаря ти за коментара. Това, което казваш е моя цел и всеки ден правя по нещо, за да се осъществи. За мен, мечтата е нещо по-лично, а и трябва да се измерва по някакъв начин.

 15. Димитър каза:

  Моята мечта е да имам 3 деца, и да мога да осигуря на семейството си всичко, което е необходимо, което е хубаво, което поискат. И мечтата ми, е децата ми да искат да прекарат живота си в България. Наистина да го искат!

 16. Стойне Василев каза:

  Димитър,

  Не знам дали имаме контрол върху волята на други хора, но звучи много добре.

 17. Нина каза:

  Здравейте!
  Моята най-голяма мечта от дете е да помагам на малките създания (котки,кучета), които са най-невинните същества за мен.
  Дразни ме факта, като ги видя по улиците, по кофите, как ги тормозят тинейджъри, но нямам нито финансовата, нито място да ги гледам всичките животинки..
  Да, може за някой да изглежда глупава мечта, но в моите очи животните са били най-нежното същество.

 18. Снежана Дикова каза:

  Моята мечта е да разбера как и къде да потърся инвеститор ,които да развие бизнес в моя роден град,за да не се изгубят и следващите поколения българи,знам прилично английски и продължавам да го уча в свободното си вррме

 19. Цоньо Димитров каза:

  Г-н Василев,следя с интерес всички ваши изяви,уча се от тях и имам въпрос към вас.След цялата ви успешна кариера в банковата и финансова дейност, замислили сте се някога да се включите активно в политиката? Аз лично бих бил по спокоен за развитието на държавата ни като цяло, ако знам че сте едно от ключовите лица в министерството на финансите било то и в по далечно бъдеще! По този начин бихте помогнали на България да стане по добро място за живеене.

 20. Таня каза:

  Моята мечта е да създам училище, което реално да подготвя децата за живота и то по начин, който да им е интересен, а не да ги принуждава да слушат с часове теория и да я повтарят после като папагали. Освен да им дава знания за природни, точни и хуманитарни науки, да ги научи да мислят критично и решават проблеми. Училище, което да им даде финансова грамотност, така че когато излязат на пазара на труда, независимо дали като наемни работници, или предприемачи, да имат базата. Училище, където химията не е само в учебника, а в реална учебна лаборатория, където физиката не е само с картинки, а в зала, където могат да се тестват и видят от първа ръка физични закони; Училище, където децата да имат възможност да опитват различни спортове, изкуства, та дори и е по-обикновени неща, като да си посадят цвете или домат и да се грижат за него. И всичко това не за да стават гении, а за да опитат различни неща и да намерят своето признание или страст (много възрастни хора не знаят какво искат в живота и нямат ясна посока, какво остава за тийнейджърите).
  А още по-смела мечта е това да стане нормалното образование във всяко училище в страната. Вярно, в една професионална гимназия по механотехника или строителство сигурно няма да им се занимава много с театър, но развиването на мисленето и финансовите познания са важни за всички. А и Ангела Меркел като е физик, да не би да работи като физик? 😉

 21. Vess Vess каза:

  Много добра статия, Стойне, с правилно разграничаване на мечти и цели.
  Моята първа мечта, за която работя от няколко години е да постигна финансова независимост чрез пасивни доходи, за да мога да се отдам безкористно на втората ми мечта, да “светна” колкото се може повече хора, какво значи здравословно хранене и здравословен начин на живот, как да регенерират тялото, а оттам и душата си.
  Питаш за съвет, (позволявам си на ти), спокойно можеш да имаш мечта : Да направиш 100 хиляди души финансово независими, за да се занимават с дейности, които са им “по сърце”.

 22. Моята мечта е да видя в България християнско училище за деца. Проверих – има в детка градина, няколо учителя в начален стадий, но специализирано християнско училище, няма. Искам да видя високо ниво на образование, и вярвам че ключа е знание и мъдрост. А мъдростта, като вярваща християнка е незаменим спътник по пътя на живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.