Вярвате ли на тези 10 най-разпространени мита за инвестирането?

7 навика на богатите, които няма да ви струват нищо [и кои от тях прилагам аз]
30.11.2015
Всичко, което трябва да знаеш за финансовите цели [+ моите Топ 3]
05.01.2016

Вярвате ли на тези 10 най-разпространени мита за инвестирането?

Когато лихвите по банковите депозити у нас бяха високи, за инвестирането не се говореше много. Сега, нещата са малко по-различни. Навсякъде около нас има информация за различни активи, в които да инвестираме и да си докараме добра доходност.

За да постигнете дългосрочен успех в тази сфера, трябва много добре да знаете какво е просто мит, и какви са нещата в действителност. В тази статия съм събрал за вас 10-те най-разпространени мита за инвестирането, които могат да ви струват скъпо, ако им вярвате.

Мит № 1 Трудно е да започнеш да инвестираш

Не, не е. Много по-трудно е да се откажеш от нещо сега, за да си купиш нещо по-голямо в бъдеще, т.е. да спестяваш, отколкото да инвестираш (виж каква е разликата между спестяване и инвестиране).

Ако досега сте си купували само пасиви (неща, които не ви носят никакъв приход), инвестирането може да ви изглежда сложно и да не знаете от къде да започнете.

Реалността е различна. Сега е по-лесно от всякога да си купите актив, т.е. да накарате парите ви да работят за вас, а не само вие за тях.

Изберете лицензиран инвестиционен посредник и посетете техния сайт. След като се запознаете с условията, които предлагат, може да отидете директно в техен офис, за да си изберете в какво да инвестирате парите си.

Най-лесно е да стартирате с взаимни фондове. Просто си избирате български или чуждестранен според предварително избрани от вас критерии и започвате да инвестирате и да печелите от световните (американски, европейски, български и други) пазари.

Когато се чувствате по-сигурни във вашите знания и умения за управлението на личните ви финанси, може да инвестирате и директно на капиталовите пазари в акции, ETF-и, опции, стоки и други.

Мит № 2 Нужни са ми много пари, за да правя пари

В този мит има много народопсихология. Мечтата на всеки втори българин (освен да отвори малко магазинче) е да има един милион лева, които да държи в банка и да живее от лихвите.

По тази причина, много хора си мислят, че трябва да имаш много пари, за да направиш много пари. Да, ако очакваме да живеем добре от банков депозит с 1% лихва, ще ни трябват доста пари (много повече от 1 милион лева).

Представете си, че има инвестиция, която ви носи 15% на година. Със силата на сложната лихва, ако внасяте само по 200 лева на месец за 10 години вие ще имате над 52,000 лева. Не е зле, нали?

Това е мит и по още една причина. Преди години, трябваше да отнесеш „една торба с пари” на инвестиционните посредници, за да ти обърнат някакво внимание. Сега, благодарение на технологиите и конкуренцията в сектора, може да си отворите сметка дори с 50 лева.

Мит № 3 Инвестициите са прекалено рискови

Първо, какво означава „прекалено рискови”? Целият ни живот е свързан с рискове, които могат да навредят на нас, на нашето имущество и нашите пари.

Едно от най-рисковите неща в днешно време е да караш кола (особено в България). Това спира ли ви да го правите? Най-вероятно, не. Просто знаете какво правите и сте поели риска, когато се качвате в автомобила.

Така е и при инвестирането. Вие определяте колко риск може да поемете. За мен, има само един начин да разбера дали риска е ок или не – ако спя добре, значи риска е в границите на разумното за мен, но ако се въртя цяла нощ и не мога да спя – много ми е рискова дадената инвестиция.

Най-добрият (доказан във времето) начин да си намалите риска от загуби е дългосрочното инвестиране. Колкото по-рано стартирате и повече години държите даден актив, толкова по-голяма е вероятността за печалба от него.

Това се отнася само за инвестициите, които създават стойност (а не са от типа „аз печеля – ти губиш”, както при FOREX търговията, например). Такива активи са акциите, недвижимите имоти и други.

Мит № 4 Всичко е нагласено, за да не може обикновеният човек да спечели

Така е. Военните, китайците, евреите, американците, масоните и големите корпорации са се обединили срещу теб, за да не може ти да инвестираш и да печелиш. Тайните служби те следят и когато си купиш дял от добра компания, те умишлено я фалират или правят така, че финансовите пазари да се сгромолясат. Стига глупости! Матрицата е само филм.

Също така, не всички (освен теб, разбира се) притежават вътрешна информация за предстоящи събития, от които могат да спечелят. Ще ти кажа нещо – аз като одитор имах доста „вътрешна” информация, но тя не ми е помогнала да стана милионер.

Защо? Защото щом аз знам нещо, вероятно и много други хора го знаят. А и само във филмите има едно-единствено събитие може да доведе до голямо покачване или спад в цените на акциите на дадена компания. Случва се и собствениците на дадена фирма да не могат да предвидят как ще реагира пазара на дадено събитие.

Няма и тайна на богатите (Жоре, ще те разочаровам, но е така, а и Дядо Коледа не съществува). Ако си мислите, че има някакви инвестиции, за които знаят само богатите и им позволяват да печелят милиони без абсолютно никакъв риск, забравете го.

Всеки може да прочете биографиите на милиардерите и да разбере как са станали богати (освен за първия милион, разбира се). Като изключим хората, които са наследили техните богатства, всички останали от списъка на Forbes са обикновени хора като теб и мен, нямат магическа пръчка и са постигнали всичко с много труд и усилия.

Интернет и другите технологии изравняват силите и всеки човек може да инвестира в каквото реши при прости и прозрачни правила.

Мит № 5 Добрата инвестиция се познава веднага

Много е изкушаващо да инвестираш в нещо, което е направило двуцифрен ръст през последната една или две години. Човешко е. Мнозинството от хората така си избират пенсионен фонд, застрахователна компания или инвестиционен посредник.

Нещата не са толкова прости, обаче. Добре е един актив да се представя добре в последно време, но само дългосрочните резултати (над 5 или 10 години) ще ви покажат как стоят нещата в действителност.

Много е лесно да се показват резултати при възходящ тренд. Тогава всички купуват най-рисковите активи и са с най-висока доходност. Когато се оттегли прилива (т.е. дойде криза) се вижда кой е влязъл в морето без гащи (Уорън Бъфет).

Тогава е вече късно да направите каквото и да е било. Затова, избирайте внимателно инвестициите си и отделете нужното време и усилия, за да прецените дали те ще се представят добре и при бичи (растящ), и при мечи (падащ) пазар.

Ако става въпрос за колективни схеми, постарайте се да прочетете цялата информация за стратегията на портфолио мениджърът при различни пазарни ситуации. Това ще ви предпази от загуби в лоши времена и ще ви донесе големи печалби в добрите.

Мит № 6 Аз не разбирам и затова ще се доверя на професионалист

Този мит е малко спорен. По принцип съм съгласен, че човек трябва да прави това, от което разбира и да остави другите да правят същото.

Този принцип важи повече за западния свят, отколкото за България. Ние сме млада демокрация и все още има много пазарни отношения, които не се регулирани или не се налагат нужните наказания за неспазването им.

За да не звучи прекалено като политическа реч (т.е. много думи без особен смисъл), ще ви дам пример. Ако нещо в колата ми се развали, отивам първо при приятел, които разбира повече от мен за устройството и ремонтите в един автомобил (все пак за това е учил и практикувал малко).

Той ми казва какъв е най-вероятно проблема и колко горе-долу ще ми струва. След това, отивам в сервиза и казвам да ми сменят лагера на задна дясна гума. Казват ми цената (около 100 лева), плащам и си тръгвам.

Преди това, отивах директно в сервиза и казвах на монтьора, че има някакво виене отзад, например. Оставям си колата и след малко се започва „Трябва да сменим лагера, носача, накладките и две-три уплътнения. Освен това, ще трябва да сменим още няколко неща. Ще ти струва около 1,000 лева”.

За едно и също нещо разлика от 10 пъти ми идва в повече. Да, много неща са за смяна, но това не е нова, гаранционна кола, нали? Няма да ви казвам какви цифри казват на жена ми (блондинка), когато отиде с моята кола на сервиз.

И така се научих, че е важно да се доверим на професионалист, които има повече информация от нас и е учил за това, но първо трябва и ние да сме се потрудили малко, а не да разчитаме сляпо на всичко, което ни кажат.

За финансовите пазари това също важи. Не подценявам портфолио мениджърите на големите фондове, но много малко от тях (броят се на пръстите на едната ми ръка) могат да „бият” един индексен фонд като SPDR S&P 500 ETF.

Мит № 7 Трябва задължително да участвам в това IPO

Първичното публично предлагане (IPO) на дадена компания e събитие, което събира доста интерес. Очакванията на повечето инвеститори са цените на акциите на новата публична компания да вървят само нагоре (поне в началото).

Истината е, че това не винаги е така. Тези IPO-та са особено чакани (и печеливши) за хората и фондовете, които са инвестирали в компанията преди тя да стане публична и всеки да може да си купи нейни акции.

Чрез борсата те осребряват своите вложения и много от първите служители стават милионери. А дали ще спечелят обикновените инвеститори, които са си купили акции от това предлагане не е сигурно и зависи от много фактори.

Един от основните е цената на която новата компания продава акциите си. Не са редки случаите, в които цените са падали много под първоначалната цена (последния пример е с Facebook).

Мит № 8 Трябва да имате тази инвестиция в портфейла си

За да съм честен, и аз съм имал фаворити сред инвестициите през различните периоди от моя живот под влиянието на различни експерти. И сега има много финансови консултанти, които ни убеждават, че задължително трябва да имаме този или онзи актив в портфейла си.

С течение на времето установих, че коучинг подхода дава най-добри резултати. Той отрича даването на “готови” отговори, както и думата “трябва”, защото всеки от нас знае най-добре какво е добро за ситуацията, в която се намира.

Ще ви дам един пример. На един от първите ми клиенти му разказах в какви активи може да инвестира и че е хубаво една част от спестяванията му да са в инструмента с най-висока средногодишна доходност за последните над 100 години, а именно акциите на големи американски компании (пряко или чрез ETF).

Клиентът обаче ми заяви, че не би вложил и лев в нещо, което не може да “пипне”. Когато се задълбочихме в темата се оказа, че единствения актив, в който би инвестирал спестяванията си са недвижимите имоти.

Причината е, че в неговото семейство те са символ на сигурност и на добри печалби, освен това имат висока материална стойност, т.е. в имотите са вложени реални материали (тухли, цимент, желязо), които не могат да се обезценят толкова бързо и на практика не може да загубиш цялата си инвестиция.

Другото, което привличаше моя клиент към недвижимите имоти беше контрола върху тях и защитата от инфлация – семейството му беше преживяло тежко хиперинфлацията от 1996 година и единственото нещо, което ги е хранило през този период бил наемът от малко магазинче, които те повишавали с вдигането на цените.

И така, изградихме цялата му инвестиционна стратегия около инвестициите в недвижими имоти и земеделска земя. За последните две години доходността му е не по-малка от тази на американските акции, а бъдещето ще покаже дали това ще е така за дълъг период от време.

Този пример показва, че няма нищо задължително на този свят, а още по-малко в инвестициите. Доверявайте се на собствената си преценка и на това, в което вярвате.

Да, може печалбите на друго място да са по-високи, но при първа загуба ще си кажете “Аз си знаех, че така ще стане”. Просто тази стратегия няма да е вашата, а на експерта, който ви е убедил, че тази инвестиция просто трябва да я имате.

Мит № 9 Златото винаги е добра инвестиция

Всеки е чувал, че златото е най-добрата инвестиция. Аз се въздържам от такива категорични твърдения, защото използването на превъзходна степен в комбинация с думата “винаги” не звучи сериозно.

Въпреки че съм инвестирал в злато преди години, то си има много тънкости и ограничения. Да започнем от там, че самото то няма никаква стойност, освен при изработката на интегрални схеми за компютрите.

Това означава, че неговата цена се влияе от възприемането на хората за неговата стойност. Да, то е добра инвестиция при спад в реалната икономика и на фондовите пазари, но кой може да ги предвиди кога ще се случат.

Друг мит, свързан със златото е, че то винаги върви нагоре (както и диамантите). Това, разбира се, не е така и всеки може да го види на произволна графика. Също така, твърде много фактори влияят върху неговата цена – от търсенето му в Индия за сватбени накити до решенията на Европейската централна банка.

Мит № 10 Само сложните инвестиционни стратегии и активи са добри  

Този ми е един от любимите митове и затова го оставих за “черешката на тортата”. Той е свързан с един от основните човешки страхове – да ни помислят за глупави и да ни отхвърлят.

Идва при вас един “начетен” финансов консултант и започва да ви разказва за най-новата и най-добрата инвестиция, съществувала някога. Вие нищо не разбирате, но кимате утвърдително на въпросите като “Нали ме разбирате?”.

В тази връзка, знаете ли какво е общото между всички интелигентни и богати хора инвестирали милиони долари в измамната схема на Бърни Мадоф (освен тяхната алчност)?

Нито един от тях не е разбирал каква е инвестиционната стратегия и в какво точно влага парите им г-н Мадоф.

Във връзка с този мит ще кажа, че принципите в инвестирането не са се променили особено в последните няколкостотин години и една проста стратегия като “купи и дръж” ще ви донесе добра дългосрочна доходност.

Не знам за вас, но аз няма да мога да спя спокойно, ако не разбирам как и в какво инвестира фондът, в който аз съм вложил парите си.

Аз спазвам най-важният съвет в инвестирането и спя добре. А вие спазвате ли го?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.