Най-важният съвет при инвестирането
10.06.2019
12 конкретни инвестиции устойчиви на рецесия
16.09.2019

Въпрос за 1 милион лева

Няколко месеца след като бях започнал нова работа като мениджър „Вътрешен одит“ получих хартиено писмо от моята обслужваща банка. След стандартните въвеждащи изречения колко ценят нашето сътрудничество и че съм един от лоялните им клиенти, имаше въпрос:  „Господин Василев, искате ли 1 милион лева?“. При отговор „Да“ от моя страна, имаше любезна покана да посетя личния ми банкер, за да ги взема. Ако искаш да разбереш какво направих, прочети статията докрай.

Какво ще направиш, ако имаш 1 милион лева?  

Добър въпрос, който съм го задавал на личния ми профил във Facebook, както и на много хора, с които съм се срещал. От разсъжденията на човека, може да разбереш много за него и начина му на мислене. Все пак, според отговорите на този въпрос, хората могат да се разделят на две групи.

В първата са хората, които ще изхарчат тези 1 милион лева максимално бързо. Те ще се преместят да живеят в друга страна или град, ще си купят по-голямо жилище, ще заменят старата си кола с нова от луксозен клас и ще пътуват по света, а ако остане нещо след тези „инвестиции“, ще ги изядат и изпият, или ще ги раздадат на близки и роднини. Всъщност, това е и типичния профил на човек, който търка лотарийни билети всеки ден с надеждата да промени драстично живота си, ако „удари“ голямата печалба. В тази група попадат над 90% от хората.

Доста по-малобройна е групата от хора, които биха помислили как да променят дългосрочно живота си с 1 милион лева и просто биха вложили тази сума в същите инвестиции, които са правили и досега. Те биха погасили задълженията си (ако имат), биха помислили за образование за децата си и биха финансирали други подобни цели. Все пак, ако ги вложим само при 3% доходност на година, това са 30,000 лева или по 2,500 лева на месец, което не е никак зле.

Да, няма да караме мощна кола последен модел или да живеем в 3-стаен апартамент (преустроен на 5-стаен) на 3 метра от метростанция, но пък ще имаме финансовата свобода да правим това, което обичаме. Ако се поддадем на изкушението, ще трябва да работим още по-здраво, за да поддържаме новите придобивки, а това няма да ни излиза никак евтино.

Аз определено съм от втората група. Това може да се струва скучно на някого или да не ме разбира, но аз и не търся разбиране. Това е моят живот и аз съм главния герой в него. В твоя живот, ти си шефът и ти определяш как да похарчиш 1 милион лева, ако ги имаш.

Твоят живот, твоите решения и твоите пари

А ти, какво ще направиш с тази сума? Ще напуснеш ли сегашната си работа, ако спечелиш от тотото? Не се притеснявай да ми отговориш, шефът ти не е тук. Ами, колата? Няма ли да се чувстваш по-добре в един чисто нов Мерцедес, Ауди или БМВ? Помисли си само – сядаш на седалката, натискаш бутон „Старт“ (вече не се пали с ключ от 10-ия път, както при сегашната ти кола) и таблото светва като в Стар Трек. Усещаш мириса на кожа (въпреки че тази екстра ти излезе близо 8,000 лева, си струваше) и на „ново“, а не на изгоряло масло. А „возията“ – тя е направо приказка. Не усещаш и най-големите дупки с дизайнерските 19-инчови джанти, а 10-каналната уредба те кара да забравиш, че шофираш, и се пренасяш на първите редове на концерт на Металика, Стинг или Преслава (има „по нещо за всекиго“).

Събуди се. Знам, че вече си се представи в тази нова кола, но нека се върнем в реалността. Въпросът ми към теб е „Ако наистина искаш нова кола, защо не си я купиш?“. Ако ги нямаш парите в брой, има толкова много банки и лизингови фирми, че все някоя ще ти даде средства, за да купиш колата на мечтите си. И ако не съм много нахален, ще ти задам още един въпрос: „Какво ще ти даде тази нова кола?“. Самочувствие? Чувство на успех? Завист в другите?

Аз съм си задавал много пъти тези въпроси и осъзнах, че не мога да живея двойствен живот – сега да искам едно, но ако случайно спечеля бързо много пари, ще се променя и ще стана турбо „гъзар“. Само в комиксите и филмите скучният репортер Кларк Кент влиза в телефонна кабинка, преоблича се и вече е Супермен. Всъщност, не е точно така. Имах приятели, които цяла седмица лижат подметките на шефа и дори до тоалетна не могат да отидат без неговото разрешение, а в петък вечер са „царете на купона“ и поръчват бутилка след бутилка в дискотеката. На следващия ден са като парцал и се чудят къде са им парите.

Определено не искам да съм като тези приятели. Все още не съм стигнал 1 милион лева нетно богатство, но съм доста по-близо отколкото преди 5, 2 или 1 година. Ако в момента някой ми даде подобна сума, вече знам за какво ще я използвам. Бих похарчил 1-2% от нея за някакви глезотийки, но останалите ще ги инвестирам в моето портфолио, което дори сега ми осигурява финансова свобода да правя това, което обичам – да помагат на хората у нас да повишават финансовата си грамотност и да живеят по-добре. Парите са средството, което ще ни помогне да постигнем целите си. И ако те са истински и идват от нашето сърце, а не са определени от други хора, това ще ни донесе щастие и удовлетворение.

Стойне, какво стана с въпроса за 1 милион лева?

Както написах в началото на статията, получих официално писмо от моята банка с предложение да ми даде сума близка до 1 милион лева. На втората страница се описваше подробно какви са моите възможности за кредит на база на заплатата, която получавах. Огромната част от кредитния лимит беше определен за покупка и ремонт на жилище, но бяха предвидили да си купя и нова кола, както и да ми останат едни 50,000 лева “да си харча”.

За да получа този 1 милион лева, просто трябваше да се подпиша, че близо 80% от моята заплата всеки месец ще отиват за погасяване на вноски по кредити. Разбира се, залогът върху моето възнаграждение беше само част от обезпечението. Щеше да има ипотека върху имота, залог върху колата и застраховки върху имуществото, моят живот и моето здраве. Имаше и застраховка, ако случайно остана без работа. Ставаш абсолютен роб на банката и твоя работодател, но пък имаш 1 милион лева (или поне имущество за толкова).

Не бързай да се поставяш на мое място и да питаш „Къде да се подпиша?“. Всъщност, един кредит не ни прави по-богати, когато го изтеглим. Ние добавяме 1 милион лева в актива, но в пасива стои същата сума и нетното ни богатство остава непроменено. Интересно е какво се случва след като вземем заема и с него си купим лични активи (т.е. такива, които не ни носят пари, а само се амортизират и стойността им намалява). Започваме да плащаме всеки месец лихви на банката (а те са огромни през първите години при дългосрочни кредити), което намалява нашата възможност да инвестираме, а в същото време цената на покупките ни спада (особено на коли, техника, обзавеждане, ремонти, а да не говорим за потребителски стоки и почивки). Още нещо, банката не ми дава пари за бизнес или за инвестирам в други активи, а само за задоволяване на лични потребности.

Все пак, отидох на срещата с моя личен банкер, но учтиво отказах предложението да стана милионер. Устоях и на предложението да взема няколко кредитни карти с висок лимит, както и на това поне да си сменя колата, която не отговаряла на „социалното ми положение“.

Когато списъкът с „промоции“ на служителя се изчерпи, го попитах дали може да ми предложи нещо, в което да инвестирам, защото получавам добра заплата и „се чудя какво да я правя“. Не мога да отрека, че се напъна да измисли нещо, но не можа да се сети. Не се учудих. Кредитите са актив за банката, а депозитите са пасив. Освен това, този служител ще получи бонуси и увеличение на заплатата, ако ми продаде нещо на промоция от кредитните си продукти. Ако ми предложи инвестиция, само ще се „хаби“, защото дори да я купя, той няма да спечели и лев отгоре над заплатата си.

За финал

Благодаря ти, че беше с мен през последните 10-ина минути и ме “изслуша” по темата как да похарчим 1 милион лева. Ще те помоля нещо – отдели още малко време, за да помислиш дали животът, който живееш сега и решенията, които вземаш, са в унисон с твоите разбирания за щастие и смисъл? Дали сега не потискаш истинските си пориви на сърцето и не чакаш някой ден съдбата да ти се усмихне и те да излязат на светло? Наистина ли парите са нещото, което те спира да сбъднеш мечтите си? Сериозно ли мислиш, че с честен труд, спестяване и инвестиране никога няма да имаш 1 милион лева и трябва да търкаш билетчета, за да имаш тази сума?

Оставям те да мислиш. Това отличава успешните хора от първосигналните, които живеят ден за ден и не мислят за бъдещето и за своето развитие. Сега остана само да превърнеш мислите си в действия, а те ще те отведат там, където искаш. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

2 Comments

 1. Много е хубаво да знаеш , да знаеш повече от другите … Гъделичка самочувствието , кара те да се чувстваш уверен , но често и други имат същата информация , често и същите амбиции и само понякога … споделяте риска за малко , защото ” обединението и на парите прави силата”! Прекрасно , ако можеш да споделиш риска с коректен партньор ! Задължително печелите ! Но не всички са коректни партьори и хората с повече опит в инвестициите са резервирани в подобни сайтове … Хубаво е да можем да раздвижим статуквото , но трябват коректни партьори за начинанието , г-н Ентусиаст!

 2. Георги каза:

  Наскоро точно върху подобен въпрос размишлявах.

  – Първо си погасявам ипотеката от която остават по-малко 10 години.
  – След това си заделям 2 годишни заплати (заедно с аварийния ми фонд) на 60-65% от сегашната ми, които са достатъчни на покриват ежемесечните разходи на мен и семейството ми
  – Същевременно закривам борсовите позиции в които имам в момента (или купувам VIG/XLP)
  – Заедно с останалия кеш чакам да връхлети кризата и на дъното наливам в технологичните индекси (технологиите вече са съществена част от живота ни)
  – През тези 2 години работя по няколко идеи които имам от доста време

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.