Най-важният съвет при инвестирането

Въпреки че статиите в този сайт са насочени предимно към начинаещи инвеститори, получавам въпроси и от доста по-опитни играчи на капиталовите пазари. Основните принципи в инвестирането са едни и същи, но разликата е в това как ще ги приложи всеки от вас. Очевидно младите хора са много по-склонни да рискуват, докато по-възрастните (и особено тези в предпенсионна възраст) са по-консервативни. Това, което съм забелязал, обаче, е че не всеки обича да прекарва часове в търсене и четене на материали в областта на личните финанси (за разлика от мен).

Замислих се, когато се срещам с хора, които искат да сложат в ред личните си финанси, какъв съвет да им дам? Мога да им разказвам с часове какви инвестиционни възможности имат и как да разпределят активите си в различни инструменти, но не го правя. Инвестирането не е най-трудното нещо на света, просто се иска търпение и последователност. Аз знам, че това не е нещо вълнуващо и именно това казвам на хората.

Най-важният съвет за инвестирането

Най-честия въпрос, който ми задават е дали има такава сигурна инвестиция, която носи минимум 15% годишна доходност. Те се надяват да получат някаква вътрешна информация, която ще им помогне да станат милионери за една нощ. За съжаление, досега не съм чувал за такъв инструмент, така че им казвам да се придържат към прости правила.

Това, разбира се, не ги удовлетворява, но инвестирането наистина може да бъде толкова просто или сложно, колкото искате да бъде. Има както много сложни финансови инструменти, така и доста прости. Какъв е смисълът да прочетете тонове информация и да вложите парите си в сложна инвестиция с много опции, след като така или иначе законът за правопропорционалната връзка между риска и доходността е в сила. Това, че сте инвестирали в много сложен инструмент не означава, че този закон не действа, нали? Вместо това, аз инвестирам в прости неща, които разбирам, а и не ми отнема много време, за да ги разбера.

Златната епоха за инвестирането

Сега е по-лесно да се инвестира, откогато и да е било. Инвестиционните компании се борят за вашите пари като ви предлагат все по-ниски такси и все повече добри продукти. Вие можете да търгувате в реално време, често безплатно или при съвсем ниска комисионна. Това би трябвало да означава, че сега е по-лесно да инвестирате от всякога и при това да го правите по правилния начин. Но, дали е така? Не ви ли предлагат същите инвестиционни посредници все по-сложни инструменти в желанието си да се отличат от конкуренцията и да ви заблудят, че точно техния продукт ще се окаже най-печеливш?

Сложността не винаги е печеливша

Много често хората изпадат в този капан, без дори да се замислят. От моя опит мога да споделя, че не е нужно да следвате сложни инвестиционни стратегии или да избирате неясни опции, за да постигнете добра доходност. Инвестирането е точна наука и не е много трудно да постигнеш някакво средно равнище на възвращаемост. Проблемът идва когато искаш да „биеш” пазара, при това с много.

И един мармот… мести едни пари по всичките земни кълбета

Ще ви дам един пример. Мои близък наскоро искаше да си направи застраховка Живот с инвестиционен фонд в една от компаниите на българския пазар. Агентът му беше обяснил, че цели 2,000 (да, две хиляди!!!) високообразовани и ерудирани инвестиционни консултанта в Люксембург ще се грижат за неговите пари (или по-точно за парите на всички хора, които са инвестирали в този високорисков фонд). Тези специалисти „следят” световните пазари и инвестират във всичко – от петрол, злато, акции и облигации до кафе и портокалов сок. При това в целия свят.

Те търсят най-изгодните инвестиции от Африка до Южна Америка и където има най-голяма печалба, прехвърлят парите там. Ако някъде пазарът започне да пада, те изтеглят парите и ги влагат в друг инструмент или на друг континент. И всичко това само срещу 16% комисионна на година. Не ви ли се струва прекалено сложна тази инвестиция с доста неясноти? Да, това е пасивен доход, защото вие ще си гледате телевизия, а 2,000 работни пчелички със заплати от по 10,000 евро ще работят вместо вас, но каква ли доходност трябва да докарат, за да си покриете комисионната от 16% на година? Въпросът май е риторичен.

KISS

Ще ви кажа, че аз все още притежавам същия портфейл от инвестиции, както и преди няколко години, когато започнах да инвестирам за моите цели (а не заради тръпката и адреналина). През това време научих много неща, но не и това, че трябва да променя стратегията си и да инвестирам в по-сложни инструменти. Затова – KISS-Keep it simple, stupid! (Направи го простичко, глупако! – така и не разбрах от къде идва този израз).

Какво мислите вие за простите финансови инструменти? Ако можете да дадете само един съвет на някого за инвестирането, какъв би бил той?

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

27 коментара

 1. Преди седмица, бях на гости в един приятел. Там се запознах с едно момче, което беше също на гости. И всичко си вървеше ОК и изведнъж дочувам как момчето, с което се бяхме запознали говори на един друг приятел как някакъв човек му разправял за инвестиция, която ще носи СИГУРНА 5% доходност и то МЕСЕЧНА. УАУУУ!!! Естествено, веднага започнах да му задавам въпроси и установих, че той не знае какъв е този човек. Бил някакъв „МНОГО ДОБЪР БРОКЕР“. Това момче си нямаше никаква представя какво е това „Фондова борса“. В акции ли ще инвестира, взаимни фондове, на форекс пазара ли, нещо друго. Каза ми: Абе то си има един портфейл, който този човек ти прави и…. 60% доходност на година. И аз му казах супер! Но първо малко да се образова и тогава да прави каквото и да било, при което той спря да говори с мен и продължи да обяснява на едно друго момче в компанията, което разбира колкото него. Е пожелавам му успех :).

 2. Позволявам си да дам два прости съвета:

  1 Преди да инвестираш във каквото и да е събери възможно най много информация за инвестицията си
  2. Прецени колко си готов да загубиш.

 3. Стойне Василев

  Иван, много добри съвети. Това и казвам на моите клиенти. Дори аз да направя проучване и да им селектирам 2 или 3 продукта, които са подходящи за тях, те трябва да вземат финалното решение. А за да го вземат, трябва да съберат колкото се може повече информация и да разберат каква е логиката на един или друг финансов инструмент.

  Втория съвет е също много важен. Хората са свикнали на сигурни и гарантирани неща – депозит в банка, пари в буркан или под дюшека, но ако наистина искат да постигнат нещо, трябва да рискуват. Въпреки, че риска е един и същ, когато имаш висока финансова култура, ти намаляваш риска за себе си, защото избираш продукти, за които имаш повече информация. Това е като залагането на футболни мачове. Ако прочетеш достатъчно за футболистите, статистиката, моментното състояние на отбора имаш много по-голям шанс да познаеш кой ще спечели. Разбира се, може да се получи и изненада, но това е доста по-рядко събитие.

  Борсата и капиталовите пазари не са тото. Те имат своите закономерности и тренд. Това дали ще инвестираш в една или друга компания, не е без значение. По същия начин избираш да заложиш на Левски или ЦСКА срещу Пирин (Гоце Делчев).

 4. Аз имам друг въпрос по темата, на който не съм получил удовлетворителен отговор. За да закупите акции на борсата, примерно в NASDAQ, ви трябва посредник. Какво се случва в момента, в който този посредник фалира? Как може да сте сигурни, че ще си получите парите и след колко време ще стане това?

 5. Стойне Василев

  Galarad, какво общо тук има посредника. Ти притежаваш безналични акции в някой депозитар, независимо дали е български или американски. За част от акциите, които притежавам си имам депозитарна разписка и посредника няма значение.

 6. Невястата

  Между инвеститора и борсата има двама посредника. Посредникът, с когото вие се свързвате, за да търгувате на борсата, винаги има гарант (следващият участник във веригата преди борсата). Обикновено това е стабилна, уважавана банка. Затова е важно при избора на посредник да се знае освен конкретните условия на вашето сътрудничество и това кой гарантира за него.

 7. @Тони – както пише Невястата, посредниците са двама. Не ти издават никаква разписка, поне на мен не са ми издавали (и не виждам как ще стане, защото трябва да ми се издаде от банката, която е някъде си).

  Съответно, би трябвало първия посредник да е указал на банката, че аз купувам акции и там те да се водят на мое име – но това не мога да го проверя, или поне не съм сигурен как. Ако фалира първия посредник, как да се обадя – и на кого – за да си продам акциите? Ако фалира банката – как да се обадя – и на кого – за да си продам акциите?

 8. Стойне Василев

  Galarad, когато търгуваш индивидуално (в България например), твоите акции са безналични и се водят в централния депозитар, а там са подадени като информация от твоя посредник. А в централния депозитар акционери са банки и инвестиционни дружества. Ако си купиш дялове от взаимен фонд, например, акциите, които е купило управляващото дружество се съхраняват от банка депозитар, която гарантира за тях и всяка година тя потвърждава наличностите.

 9. Стойне Василев

  Забравих да напиша, че специално акциите са безналични, т.е. не са ценни книжа сами по себе си, за разлика от акциите на приносител, например. Това означава, че някакъв централен регистър (в САЩ е Комисията по ценните книжа) регистрира всички акционери на дадена компания, а също така, самата компания има книга с акционерите, която се обновява поне веднъж годишно преди Общото събрание. Ако това не беше така, как компанията ще знае дали някой е акционер или не?

 10. Тони, за България не коментирам – тук нещата са ясни. Проблемът е при купуване на акции на чужд пазар. Ти купувал ли си такива? Откриваш си сметка при БГ посредника и сключваш договор. След това превеждаш пари по сметката и с тях можеш да търгуваш през неговата онлайн платформа или директно с обаждане към брокера.

  След покупка обаче няма документ, който ти издават. Механиката е, че БГ посредникът има открита сметка в чужда банка, която реално оперира на съответната борса. Тази банка може би, а може би не води индивидуални партиди на крайния клиент. Но дори и да приемем, че някъде в Германия има банка, където срещу името Иван Иванов пише, че е закупил 1000 акции на Google, какво се случва при фалит на посредника или на банката – ще звъннеш в Германия по телефони и ще им кажеш „здравейте, ами аз съм Иван Иванов, един фалирал БГ посредник е купил акции на мое име, може ли да ги продадете“. С кой ще говориш, по каква сметка ще постъпят парите, как ще те проверят ти ли си или не си, има ли те въобще на запис някъде или всичко е на една партида на посредника и т.н. Аналогично при фалит на банката – някоя друга банка трябва да поеме обслужването на брокера, но след колко време?

  Не мисля, че компанията знае, че аз съм акционер в нея – тя знае, че банка Х е акционер, а банка Х знае, че посредникът е акционер, а посредникът знае, че аз съм акционер. Държал съм акции по-дълго време и не съм получил никакъв знак от компатията, че е наясно с моето съществуване.

 11. Аз никога не съм притежавал акции, но ще го направя. Но при всяка инвестиция (като изключим тотото и въобще формулата, с която тотото и лотарията работят), нещата стават бавно, което е невероятна възможност. Когато стават бавно нещата, имаш време да реагираш и да управляваш процеса, като държиш целта пред носа си и се стараеш внимателно да я постигнеш. Т.е. правиш процеса жив, променлив и се стараеш да го обърнеш в твоя полза.
  Защо изключвам тотото, лотарията и подобните им? Защото са въпрос за късмет. Аз не вярвам в късмета, защото не мога да го контролирам. А е доказано, че не е лесно за един печеливш от тотото да успее да приеме здраво един 2-милионен удар по джоба си. Едни 2 милиона лева така силно те удрят, че те събарят и минават през теб като влак през тенекиена кутия (ако не си се подготвил да ги посрещнеш, а това е доста трудно). На Форекс ми се струва, че е същото.
  Да се върна на инвестирането в чистия му вид. Разбира се, че трябва да познаваш бизнеса на компанията, в която ще инвестираш, както и да познаваш политиката на управление, да знаеш историята на компанията, целите й и т.н. Трябва да се грижиш за инвестицията си – постоянно, всеки ден, всеки час, всяка секунда. Толкова колкото, ако искаш да си здрав физически – нали не мисли никой, че може да има добро и атлетично тяло само за един ден в годината във фитнес залата. Или пък да отслабне само с един ден диета и после цял живот да се тъпче с каквото си поиска. Трябва да вървиш заедно с компанията в една посока – все пак си един от собствениците. Но това зависи от профила на самия инвеститор. Имам предвид самия човек – колко отговорно поема ангажиментите по принцип. Какъв тип човек е. Един човек, както се грижи за бизнеса си, както се грижи за семейството си, за приятелите си, за децата си, по същия начин ще се грижи и за инвестициите си. Няма лош началник или добър началник, няма лош или добър инвеститор, няма лош или добър баща. Има лоши и добри хора. Ако си добър човек, който се старае – то той МОЖЕ да бъде и добър инвеститор.

  Това е моето мнение и не е задължително да се приема на сериозно.

 12. Стойне Василев

  Galarad, сложен казус. Първо да фалира банката или дилър/брокер, който търгува на NYSE, например, ми се струва малко вероятно, но не невъзможно. Сега как технически става връзката между българския посредник и чуждия, не мога да ти кажа, но ситуацията е както я описваш – договор с БГ посредник, който има договор с посредник на съответната борса. Доколкото разбирам казуса е да изчезне информацията, а не БГ посредника да ти дължи пари. Това може би ще ти отговори някой, който работи или е работил в инвестиционен посредник. Имам един приятел в тази сфера и ще го питам.

 13. след като изгубих близо 20к в една инвестиция, в която не си бях направил добре сметката, установих че далеч по-добър вариант за мен е да си сложа парите в банка срещу 6-7 % лихва на година. И да не се занимавам. Трудно ще намеря инвестиция, която да ми носи 15 %. т.е за едни 8 процента отгоре реших, че не си струва риска. На всеки 10 000 лв тези 8 процента са 800 лв на година!!!
  Т.е далеч по-просто ми е да си напъна в някой фрилансърски проект и да ги взема тея пари като бонус примерно , отколкото да треперя и да се занимавам с изучаване на инвестиционния продукт с години.
  Т.е ако не създавате собствен продукт , улсуга, е доста рисково да прекарате месеци и години да изучавате нещо, в което да инвестирате, вместо да си продавате времето и уменията , които веднъж сте придобили.
  Имам една любима реплика – по-добре редовно в тройката, отколкото чат пат първи.
  Т.е всичко е в постоянството и устойчивостта на развитие

 14. Стойне Василев

  Dude, нали всички се борим за пасивни доходи 🙂 Прав си, че за 10,000 лева е по-добре да ги вложиш в някой проект или в собственото си развитие. Разликата от 8% ще ти е съществена, ако спестяваш за по-дълъг период от време. Тогава ако имаш 100,000 лева, например, 8% са 8,000 лева на година. Също така, ако имаш 1,000 и ги оставиш на лихва от 7% и на доходност от 15% за 20 или 30 години, ще има съществена разлика.

 15. Говоря за друго, който има спестени 100 000 лв, няма да ги рискува за 8000 повече, а ще се задоволи със 7000 лихва. 7 % безрискови в дългосрочен план ще дадат по-добър резултат от 15 % рискова инвестиция, ДАже имаше някъде графика за последните примерно 30-40 години, че не могат да бият депозит по сумарна доходност.
  А по-важното е, че човек който спестява 100 000, вероятно ще изкара тези 8 000 повече за 2-3 месеца с това, което прави за да е спестил 100 000. Без да му се налага да инвестира време в изучаването на нови инвестиционни продукти и т.н.
  Да не говорим, че тая година може да са 15 % , но догодина ако са -5?
  Идеята ми е, че разликата в доходността от депозит и 15 % инвестиция изисква повече време за научаване, което е време , в което не изкарваш пари от нормалния ти труд като фрилансър.
  Нали се твърди, че е малко вероятно да стигнеш break even първата година на бизнеса, Т.е като смяташ доходност, сметни колко са пропуснатите ползи за една година правене на бизнес и ще е по-различна картината. За това най-добре е да си middle man- не инвестираш нищо, само свързваш продавачи и купувачи, взимайки комисионна

 16. Стойне Василев

  За комисионерския бизнес съм съгласен, няма по-сладък от него. В дългосрочен план средната доходност на американските индекси (защото са с най-дълга история) е между 12 и 15%, но това е средна. Имало е години и с много голям ръст и такива със сериозен спад. Идеята за допълнителните пари е освен тези, които човек изкарва така или иначе (тях не ги броим), тези пари да работят за него, а не да стоят с една и съща стойност (заради инфлацията). Никой не е казал, че трябва да са в акции или взаимни фондове. Инвестирай ги в бизнес, който може да е на загуба първите години, но после може да ти донесе хиляди проценти доходност. Или ги инвестирай в себе си – да получаваш по-високи комисионни и по-висока заплата, например. Въпросът е, че един ден трябва да спреш и тогава, ако ги няма тези спестени и инвестирани пари, стандартът ти ще падне драстично (както на почти всички пенсионери в България). Нали трябва да се наслаждаваш на тази възраст, а не да се чудиш как да си платиш тока и парното.

  Инвестирането също може да е бизнес или работа. Познавам доста хора, които печелят солидни суми само от познанията си за финансовите пазари.

 17. Аз не вярвам в дългосрочните инвестиции. Кризата през 2008 показа много ясно, че борсата е една хаотична лудница, в която реалната стойност няма никакво значение – всичко е страх и алчност. Утре ще се надуе друг балон, или ще падне кредитния рейтинг на Щатите, или Китай ще си поиска заемите и т.н.

  И тогава, борсата пак ще отиде по дяволите. Затова, аз предпочитам да правя инвестиции, които са по-рискови и са по-ограничени като време – примерно 6 месеца до година. Отделно от това, мисля да диверсифицирам, като инвестирам в DAX, тъй като поне за момента нещата в Европа изглеждат по-стабилни.

  Проблемът Dude, да си държиш парите в банка – Българска банка, е, че те са нестабилни. Тъй като не сме част от Еврозоната, никой няма да се ангажира да спасява нашата банкова система. Тони е далеч по-запознат от мен, но това, което чувам е, че банките замаскират лошите си кредити и неизгодни инвестиции, чрез манипулация на счетоводните отчети, така че БНБ да не им наложи санкции. По-сигурен ще бъдеш, ако си инвестирал в борсов индекс, отколкото в БГ банка.

 18. @Galarad, аз се надявам че КТБ е така омешана с разни кръгове на властта, че е стабилна поради тези си „преференции“.
  Просто исках да кажа, че като IT consultant ми е далеч по-лесно и по-ефективно да се боря за проекти, отколкото примерно да изучавам пазара на недвижими имоти.
  Та както казва Тони, че много хора правят добри пари от финансовите пазари, вероятно са работили това преди да го обърнат в собствено начинание.
  Казано по-кратко не може човек да си смени лесно експертното познание

 19. Не искам да те плаша, но КТБ е проводник на руските интереси в БГ. Ако тези интереси диктуват банкова криза, такава ще бъде инициирана точно от тази банка.

  Така че, твоята задача е да измислиш сигурен начин за съхранение на парите си, които изкарваш с проектите. Депозит в БГ Банка е сравнително рисков начин, а депозит в банка, която дава два пъти по-високи лихви от пазарните е два пъти по-рисков.

  Аз в момента работя по въпроса за депозит в банка извън България, за да може при евентуална несигурност да не се налага да си тегля парите в брой, а да мога да ги наредя на сигурно място.

 20. КТБ според мен е толкова срастнала със властта, че ще е трудно да фалира. Не вярвам да направят умишлен фалит, а и парите все пак са гарантирани до 196 000 лв на лице в банка. Реално знам, че гаранционни фонд няма да може да покрие депозитите, но доколкото знам, валутният борд е финансово обезпечен, тъй като зад всичките левово в обращение стоят еквивалент евро в БНБ,
  Поправи ме, ако греша

 21. Първо да ти кажа, че аз също имам влог в КТБ, така че не пиша само за да има какво да си говорим.

  Банката няма да фалира случайно, тя е много сериозно обезпечена. Въпросът е, че мажоритарната собственост на банката е в ръцете на един човек, Цветан Василев. Същият този човек притежава и БТК, заедно с руската държавна Външно-търговска банка. Той има и много друга собственост, която сещаш се, няма как да е негова – защото досието му е чисто, не е от кръговете на мутрите примерно.

  Целия този капитал, концентриран в ръцете на един човек служи за постигане на политически цели. А какви интересни проекти има в момента в България, с които участваме в „голямата“ политика? Единствено енергийни трасета и АЕЦ. За всичко останало ние сме абсолютно безгласна буква в световната политика. Проектът Белене е за 16-20 милиарда лв., без свързаните с него изграждане на трасета и какво ли още не, той гарантира за 30-40 години напред зависимост на България от доставка на гориво и обслужване на съоръжението от Русия.

  Представи си следният сценарий. Финансова нестабилност, фалира банка/и – която и да е. Фонда за гарантиране на депозитите не достига. Ние не сме в Еврозоната, тоест на никой не му пука за нашите финансови проблеми. Правителството решава да махне валутния борд, народното събрание го гласува – левът се обезценява светкавично. Централната банка продава част от валутните резерви и връща обезценените левове по депозитите. Народното събрание гласува нов курс на валутния борд и го връща.

  Всичко е пито-платено, няма незаконни действия, няма липси. Всички, които са наясно с тези процеси са се подготвили, взели са колосални заеми в лв., обърнали са ги във валута и после са продали валутата и са си върнали заемите, като разликата е в джоба им.

 22. Не оспорвам това, което пишеш., напротив, интересно ми е.
  левовете ясно, че са рискови, но евровите влогове? Има ли някакъв начин банката да те принуди да си вземеш парите не в оригиналната валута, а в левове, Ако това не е възможно, мисля, че евровлог няма да е проблемен?

 23. Изплащането на влогове по механизма на гарантиране на влогове е в лева, независимо от валутата на влога.

 24. Поздравления за интересния блог.Напълно съм съгласна, че има както много сложни финансови инструменти, така и доста прости. Какъв е смисълът да прочетете тонове информация и да вложите парите си в сложна инвестиция с много опции, след като така или иначе законът за правопропорционалната връзка между риска и доходността е в сила. Това, че сте инвестирали в много сложен инструмент не означава, че този закон не действа,както и вие така подробно ни пишете има си закони и правила,които обаче не винаги са такива каквито ни се иска да бъдат.За това трябва да внимаваме.

 25. Galarad и Dude, чак сега прочетох дискусията ви! Колко пророчески!

 26. Професионален инвеститор

  Да се занимавате с инвестиции на капиталовите, финансовите и суровинните пазари е изключително трудно и отговорно дело!
  Няма лесни и трудни финансови инструменти. За да сте успешни е необходимо:
  1-во: ОПИТ – между 5 и 15 години!
  2-ро: Много добро познаване на съответния финансов инструмент!
  3-то: Да владеете дисциплините – счетоводство, финанси, статистика и анализ. Да си ви познати и да ги използвате „интензивно“ !!!
  4-то; Да сте 100% дисциплинирани !!!
  Да сте наясно със себе си и с ММ ( управлението на парите – капитала) и с ПМО ( положителното математическо очакване).
  Когато сте готови, ще можете да постигнете добри финансови резултати. При мен на месечна база за последната година са между 317% и 489% прираст на годишна база по месеци!
  Поздрави!

 27. KISS за първи път го срещнах в „Свирепия1“, там е и „ASSUME“, а после във всичките книги на Ричард Марчинко. 1 и 10-та са особен поглед върху управлението на колектив и постигането на целите. Препоръчвам ги силно като друга гледна точка за програмен документ. Без първа десетата книга е леко неразбираема откъм примери, затова препоръчвам и първа задължително. Освен това, ще ви заболи стомаха от смях!

  Капитана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.