12 конкретни инвестиции устойчиви на рецесия

Въпрос за 1 милион лева
24.06.2019
Лични финанси и пенсиониране
27.09.2019

12 конкретни инвестиции устойчиви на рецесия

Напоследък много се говори за наближаваща рецесия. Според дефиницията, това е „временен спад в икономическата активност и производството (БВП) за период по-дълъг от две последователни тримесечия“. Ако това се случи, ще пострадат много сектори от икономиката, а оттам и нашите инвестиции. В тази статия ще ти споделя как аз се подготвям за този спад в бизнес цикъла и ще ти представя 4 сфери, които са доказано устойчиви по време на кризи, както и цели 12 конкретни фонда и акции, в които може да инвестираш.

Какво предизвиква рецесиите?

Спадът в икономическата активност е нормален, както възходът, защото те са част от един бизнес цикъл. За да прерасне една рецесия в по-голяма криза, има наличие на някакъв дисбаланс (дефект) в някой сектор от икономиката, който трябва да се преодолее. През първите години на 21 век имаше dot-com балон с нереално високи оценки на много интернет компании, който беше последван от спукването му. Финансовата криза от 2008 година беше в резултат от много дефекти в ипотечния пазар на САЩ, като тя се пренесе и в други свързани сектори и накрая прерасна в световна финансова криза.

За щастие, рецесиите са много по-кратки от възходите в икономиката. Средно един спад продължава по-малко от 1 година. За дългосрочните инвеститори това е добра новина, защото дори да има криза през даден период, то обикновено тя е последвана от по-висок растеж и така доходността от акциите остава положителна.

Разбира се, има и сектори, които са доста по-устойчиви от други по време на спад и инвестирането в тях ще ни позволи да минимизираме загубите (или да увеличим печалбите си) по време на рецесия.

Кои инвестиции са устойчиви по време на рецесия?

Златото е един от малкото активи, които хората възприемат като пари и неговата цена расте, когато има конфликти, несигурност или спад в световната икономика. Борсово търгуван фонд върху злато (или физическо притежание на ценния метал във вид на кюлчета или монети) е добра „застраховка“ срещу рецесия и рязък спад в цените на останалите инвестиции.

Все пак, в тази статия ще говорим за индустриите и отделните акции и фондове, които се представят добре по време на рецесия. Обикновено, компаниите, които предлагат стоки или услуги, които са жизненоважни за хората (като храна, напитки, потребителски стоки, козметика, лекарства, комунални услуги, електроенергия и други) са по-стабилни по време на криза, но трябва да правим разлика между акциите на една компания и това, което предлага тя на пазара.

Ще ти дам един емблематичен пример. Amazon е онлайн магазин, в който има много стоки от първа необходимост, които се търсят както по време на растеж в икономиката, така и при рецесия. От октомври 2007 година до ноември 2008 година продажбите и печалбите на компанията се увеличават с над 20%, което доказва, че тя предлага продукти, устойчиви на финансовата криза, в която се намира САЩ и почти целия останал свят. В същото време обаче, за този период цените на акциите на Amazon падат с над 60%. Изводът е, че трябва да търсим не устойчиви продукти, а по-скоро компании и фондове, които се представят добре по време на кризи.

Комунални услуги (Utilities)

Комуналните услуги са класически пример за устойчив по време на криза сектор. Ние имаме нужда от електричество, вода, отопление, сметоизвозване и други услуги, независимо дали има рецесия или не. Компаниите от този бранш са големи, устойчиви и без особена нужда от външно финансиране (не са изложени на лихвен риск). Също така, те често дават и добри дивиденти.

Ето няколко добри борсово търгувани фондове от този сектор, в които може да инвестираме, като всички те са UCITS (Защо е важно това?). Включил съм в селекцията и една компания от тази сфера.

iShares S&P 500 Utilities Sector UCITS ETF. Това е сравнително нов фонд (от 2017 година), който следи най-големите компании за комунални услуги в САЩ, като е реализирал 3.36% доходност за 20018 година и над 18% за годината приключваща на 30 юни 2019 година. Годишната такса е 0.15%. Интересно е, че един от любимите коефициенти на Уорън Бъфет (P/B Ratio) e само 2.29 за компаниите, включени в този фонд.

SPDR® MSCI Europe Utilities UCITS ETF. Този борсово търгуван фонд следи най-големите компании от този сектор, които оперират в Европа. Средната годишна доходност на ETF-а от неговото създаване до сега е 5.48%, като той се търгува на няколко борси в Европа.

Lyxor MSCI World Utilities TR UCITS ETF. Още един фонд за компании от сектора на комуналните услуги, но експозицията му е към целия свят. Таксата за управление е малко по-висока – 0.30% на година. Трябва да имаме предвид, че компаниите от САЩ са над 60% от цялото портфолио. За последните 5 години този фонд е направил чиста доходност от над 60%, като най-голяма е била тя през 2014 година – над 30%. Разгледай компаниите, които влизат в този индекс. Аз видях доста изненади сред тях.

Waste Management (NYSE:WM). Както и в България, така и в САЩ бизнесът с боклука носи много пари. Компанията Waste Management е най-големия оператор в този сектор в Щатите и притежава над 250 депа за отпадъци и над 90 станции за рециклиране. Сред основните предимства на компанията са дългосрочните договори за почистване с общините. Ръстът в цените на акциите за последните 3 години е впечатляващ – от 50 долара през 2016 година до близо 120 долара през последните месеци.

Козметика и продукти за ежедневна употреба (Consumer staples)

Независимо какво се случва в икономиката, ние имаме нужда от паста за зъби, прах за пране, шампоани и други продукти за лична хигиена. Компаниите от този сектор се приемат като остров на стабилността по време на рецесии и кризи в икономиката. Въпреки по-големите разходи за реклама и за търсене на по-добра формула (за по-бяло пране или за по-обемна коса), фирмите от тази сфера показват добри финансови резултати и цените на техните акции са устойчиви по време на рецесия.

Ето няколко възможности за инвестиции от този сектор:

iShares S&P 500 Consumer Staples Sector UCITS ETF. Това е поредния фонд, който е създаден от BlackRock през 2017 година в отговор на ограниченията, наложени на граждани на ЕС. Той инвестира в най-големите компании в САЩ, произвеждащи потребителски стоки. Годишната му такса е само 0.15%, а доходността на годишна база към 30 юни е над 15%.

Когато чуем шампоан или прах за пране веднага се сещаме за светата троица Colgate-Palmolive Company (CL), Proctor & Gamble Co (PG) и Unilever N.V. (UN). Това са огромни компании със стотици търговски марки в много продуктови категории. Те продават своите стоки почти в почти всяка страна по света и са лидери в много сегменти. Ако искаме да се предпазим от рецесия или криза, акциите на тези компании са подходящи за тази цел.

Здравеопазване и фармация (Health care & Pharmaceutical)

Всички компании, които произвеждат продукти, свързани с нашето здраве и физическо състояние, са подходящи за инвестиция в периоди на несигурност и спад. Независимо от движението в Брутния вътрешен продукт, има много хора с хронични заболявания, както и такива, за които определени лекарства са живото поддържащи. Едни от най-големите компании в този сектор продават продуктите си на много националните здравни каси по света и работят с огромен брой застрахователи, медицински заведения и други организации за превенция и лечение.

SPDR® MSCI World Health Care UCITS ETF. Този борсово търгуван фонд е създаден през 2016 година и се търгува на няколко борси в Европа. Годишната му такса за управление е 0.30%. От началото на 2019 година до края на август доходността е 8.64%. Най-голям дял от компаниите са от САЩ, Швейцария, Япония и други.

iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF. За привържениците на американската икономика и компании от сектора на здравеопазването, този фонд е подходящ. Създаден е през 2015 година и годишната такса за управление е 0.15%. Инвестира в 62 компании от САЩ в сферата на здравеопазването. За последните 3 години е обща доходност от близо 30%.

Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) е компания, която е доказала своята устойчивост по време на кризи. Тя има много дейности и продукти, които със сигурност сме ползвали поне веднъж в живота ни. Около 50% от приходите идват от производство на медикаменти, около 30% са от медицински апарати и техника и около 20% са потребителските стоки. Компанията е един от редовните платци на дивиденти (около 3% годишно). Акциите на Johnson & Johnson падат само със 7% от 2008 до 2010 година, като фирмата продължава да разпределя част от печалбата си за този период.

Погребални услуги (Death & Funeral Services)

Човек и добре да живее, един ден свършва земния му път. Добре е в този момент да има някой, които може да организира всичко необходимо около изпращането му. Докато в България този бизнес е малък и разпокъсан, в страни като САЩ има големи компании, в които може да инвестираме. Ако не сте фаталисти и суеверни, има една добра възможност.

Service Corporation International (NYSE: SCI). Ако се абстрахираме от дейността на компанията и нейното съкращение (което е същото като това на една известна българска финансова пирамида от близкото минало – Save Company International), това не е лоша инвестиция. Всъщност, Service Corporation International е най-голямата фирма за погребални услуги в света. Пазарната капитализация на компанията е над 8.5 милиарда долара, но тя продължава да се управлява от семейството на създателя й Дейвид Шакелфорд със същата грижа към техните клиенти, както и при основаването й през 1980 година.

За последните 10 години акциите на Service Corporation International са се покачили от $3.5 на $46 през 2019 година или ръст с 1,214%. Не е зле, нали? Само внимавайте тази инвестиция да ни ви закопае, защото за само 2 години от 1998 до 2000 година акциите й падат с над 95%.

Това бяха секторите, компаниите и фондовете, които са доказали своята устойчивост по време на кризи и рецесии. Преди да инвестирате в някоя от тях, проучете внимателно всичко, което трябва да знаете за нея. Познаването на актива, в който си влагаме парите, както и диверсифицирането на портфейла са едни от основните принципи при инвестирането.

Не е нужно да казвам, че печалбите и годишната доходност не са гарантирани и миналите резултати не са определящи за бъдещето. Също така, представените фондове и акции не са препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Аз притежавам някои от тях като индивидуален инвеститор. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

7 Comments

 1. Венера каза:

  .

 2. Георгиева каза:

  Здравей, Стойне!
  Добре че те има, за да внесеш яснота по такива въпроси!
  Статията е страхотна, но може ли малко насока или линк към вече съществъваща статия, КАК да инвестираме?
  Писал си много за това В КАКВО, но дали чрез борсов посредник, банка или интернет платформа?
  Проучила съм първите две опции и излиза солено трейдването и съхранението на активи в дългосрочен план, а за E-toro да кажем от интернет платформите чух много лоши отзиви!
  Какъв е правилният подход?

  С уважение и поздрави,
  Георгиева!

 3. Ivan каза:

  “Средно един спад продължава по-малко от 1 година”

  Имало е и сто-годишни войни дет се вика.
  Не казваш как тези “доказали се” инвестиции са се представяли по време на криза за да могат читателите да преценят тяхната устойчивост.
  Може и да има резон тези сектори да са по-устойчиви при криза, но това може и да няма връзка с посочените борсово-търгувани активи.
  Най-добре си сподели “портфолиото” другото ми се вижда празни приказки.

 4. Стойне Василев каза:

  Ivan,

  Дет се вика, последните 100 години не е имало стогодишни войни. Аз съм дал имената на тези фондове и акции и всеки може да се провери какво се е случило с тях.

  Портфолиото го споделям с абонатите на имейл бюлетина – абонирай се и ще го разбереш.

 5. Ivan каза:

  Провокира ме заглавието “12 конкретни инвестиции устойчиви на рецесия”.
  Предлагам под „устойчив“ да се разбира, че инвестициите биха оцелели след рецесия, но не и че евентуална рецесия не би им повлияла негативно.
  В статията са посочени 6 фонда инвестиращи в акции и 6 публични компании.
  Погледнах представянето на фондовете и акциите по време на кризата 2008 г. Всички те са се представили доста близко до пазара на акции като цяло. Та ако пазара е паднал с около 50%, най- добре представителите се са паднали с 30%, а най-зле с 80%. Има и не малка част фондове, които не са и съществували тогава.
  Посочените индустрии вероятно биха оцелели по време на криза – което хич не е малко, но борсовите котировки на акциите им със сигурност не са „резистентни“ към евентуална криза.
  Аз очаквам криза и няма да инвестирам в посочените инвестиции. Към момента основно притежавам имоти, което не е препоръка за покупка.

 6. Стойне Василев каза:

  Ivan,

  Няма гаранция за нищо. Имотите у нас паднаха доста по време на последната криза. Също така, компаниите са различни от това, което са били през 2008 година. Миналите резултати не са гаранция за бъдещи такива, както се казва.

 7. Красимир каза:

  Здравейте, Стойне ! Вие сте споменавало, но загубих записките, къде инвестирате в ETFs и как се облагат американските/ отчитат в годишните дейларации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.