В какво да инвестирам, ако не разбирам много от финанси?

Сега ли е най-подходящият момент да си купим жилище?
13.02.2017
7 читателски въпроса и 7 отговора за твоите лични финанси
03.04.2017

В какво да инвестирам, ако не разбирам много от финанси?

Продължаваме с отговорите на читателски въпроси. Красимир ми пише „Здравей, винаги казваш, че човек трябва да спестява, да трупа някакво богатство и след това да инвестира, инвестира, инвестира… Ще дам един пример: баба ми е спестявала цял живот, може би половината от пенсията си я е спестявала, но е живяла толкова бедно, че е била на ръба на оцеляване. Въпросът ми е в какво и как да се инвестира, достъпно ли е за всеки обикновен човек, не всеки разбира от акции и инвестиционни фондове? Покажи ми как да го направя, ако имам някакви пари“.

И аз бях така…

Когато започнах да споделям моя опит в управлението на личните финанси и инвестициите с повече хора, си мислех, че просто трябва да им кажа какво и как да го направят, и нещата ще се получат. Първите ми презентации съдържаха следните елементи:

 1. Записвай си приходите и разходите.
 2. Спестявай част от доходите си.
 3. Инвестирай умно.
 4. Действай!

Страхотна лекция, нали?

Тогава не осъзнавах, че аз съм минал доста дълъг път, за да достигна до тези 4 точки, които изглеждат прости, но не са лесни за изпълнение. Това пътуване не беше физическо, а по-скоро умствено. Трябваше да разбера доста неща, да направя един куп грешки, да загубя много време и пари, за да мога да синтезирам този план. Преди близо 6 години не осъзнавах, че всеки човек е уникален, както и ситуацията, в която се намира.

Пътят не е магистрала, на която всички сме в бърз автомобил, а е тясна горска пътечка с много препятствия, и само ако изберем правилната посока и правим правилните неща, ще имаме шанса да излезем на бързата писта. В това пътешествие, някои се губят, други търсят помощ, а трети се отказват и завинаги остават в гората.

Често на различни интервюта, които давам, ме питат дали бих променил нещо в живота си, ако имам тази възможност. Отговорът винаги е един и същ: Не, разбира се. Аз съм тук и сега, защото съм правил грешки и съм се учил от тях. Ако променя нещо, не знам къде ще се озова.

Промяната започва отвътре

Прочетохте ли тази част от писмото на Красимир „за всеки обикновен човек, не всеки разбира от акции и инвестиционни фондове“? За мен, всеки човек е уникален и има всички необходими ресурси, за да постигне своите цели и мечти. Няма такова нещо като „обикновен“ човек. Всеки от нас има същото време в денонощието, достъп до същата информация и същите гени (или поне 99,9% от тях), като Бил Гейтс, Уорън Бъфет и други успешни хора.

Когато съм се родил, аз не съм можел да ходя (предполагам и ти). Но никой от нас не си е казал, че е обикновен човек и не разбира от ходене, нали? Кой е можел да говори, когато се е родил? Ами, да кара колело? Да чете? Да пише? Да работи с компютър? Да прави това, което днес нарича „работа“?

Всяко нещо от изброените сме го научили по трудния начин – падали сме, ставали сме, грешили сме и не сме се отказвали, докато не го направим. Сигурно, щеше да е по-лесно, ако просто имаше един чип, който ни слагат в главата и готово. За съжаление, нещата все още не стават така. Хубавото е, че ние имаме страхотно предимство спрямо предишните поколения. Всеки от нас има по една магическа кутия в джоба си, която знае всички отговори на света. Тя се нарича смартфон.

В днешно време може да научим всичко (с изключение на тройните интеграли). Ако си мислиш, че аз съм придобил знанията и уменията си в университета, ще сгрешиш. Там, само положих една тънка основа, като трябваше да разруша част от нея още на първото си работно място. След това, поставях тухла по тухла, докато построя къщичката си. Тя все още не е готова и непрекъснато се надгражда.

Именно заради това се чувствам странно, когато някой ми пише, че няма икономическо образование като мен и не разбира тези неща, свързани с инвестиции. За мен, финансовата грамотност е едно от ключовите умения на XXI век, заедно с четенето, писането и смятането. Може никога да не ти се наложи да пълниш басейн от две тръби, да намираш валентността на някой химичен елемент или да решаваш линейни уравнения, но ще работиш с пари, ще внасяш осигуровки в пенсионната ни система, ще имаш банкова сметка, ще теглиш кредит, ще купуваш или наемаш жилище и много други неща, които са свързани с управлението на личните финанси. От твой интерес е да не слагаш преграда, че нещо „не разбираш“ и да направиш всичко възможно, за да го разбереш. От това зависи бъдещето ти.

Другото нещо, което се съдържа в много писма е, че „вече е късно да се променям и да уча нови неща, след като цял живот съм бил с този акъл“. Това, което разбрах през последните години е, че всеки може да се промени, стига да го иска. Сега ще ви споделя нещо много лично, което не съм го казвал преди. В края на миналата година на 86 години почина баба ми Роза, която ме е отгледала. На нея дължа много от моите ценности като честност, трудолюбие и да обичам свободата.

Цял живот тя е получавала ниски доходи – първо заплата, а после и пенсия (дядо ми, на когото съм кръстен, винаги е бил с повече пари). Когато преди 15-ина години почина дядо ми, за известен период от време баба ми остана само с нейната малка пенсия. Още се спомням как ми казваше, че ѝ се яде това или онова, но не може да си го позволи. След няколко месеца тя започна да получава половината от пенсията на дядо ми Стойне, която беше преизчислена междувременно. Новия доход беше близо 10 пъти повече от стария.

Отначало, баба ми продължаваше да спестява и да не си купува нищо излишно, все пак го беше правила близо 70 години. Постепенно, започна да се отпуска и да си купува разни неща, за което я насърчавах. И така, до края на живота си, тя се „глезеше“ с различни сладкиши, сладоледи, четеше си вестници и списания, купи си много нови уреди и техника, имаше 2 мобилни телефона, и си ремонтира къщата. Изводът за мен е, че щом човек на 70 години може да се промени и да се наслаждава на живота, всеки може да го направи. Стига да иска.

Менталната настройка е в основата

И аз се промених и първото нещо, което включвам в обученията, които организирам е менталната настройка. Това се превърна и в първия елемент от моята Машина за пари, за която ще ви разкажа на семинара на 20 и 21 май в София. На това събитие съм включил много техники за това да си променим мисленето – не е лесно и не очаквам това да се случи за два дни, но ще се посеят зрънцата, от които ще израсне ново и силно дърво, от което ще получаваме плодове до края на живота си.

Винаги съм търсел отговора на един въпрос „Какво в мисленето отличава успешните от неуспешните хора?“. През последните години научих много за тяхното мислене от успешни и богати хора, но не по-малко ценни уроци получих и от хора с потенциал, който не са го реализирали заради различни мисловни ограничения.

Когато се научим да мислим като богати и успешни хора, придобиването и прилагането на нови знания за финансите ще е детска игра. Няколко пъти през живота си съм започвал отначало в различни сфери и съм стигал високо ниво, само заради менталната настройка. В днешно време, академичното образование не е критерии за нашите знания в дадена сфера.

Аз не съм завършил Академията на МВР, но преди години реших, че тази материя ми е интересна и знанията ще са ми полезни. Не кандидатствах в учебното заведение, а изтеглих пълната програма на бакалавърската степен с необходимата литература за изпитите. Прочетох всички учебници и книги (даже и допълнителните) в рамките на една година. Ако се бях явил на изпити по наказателно право, криминалистика, основи на оперативно-издирвателната дейност или местна власт, нямаше да се справя по-зле от студентите в Академията, сигурен съм. Имам приятели в полицията и от време на време си коментираме ситуацията в „системата“ и извън нея. Слушам внимателно какво ми казват и се обучавам непрекъснато, а не казвам „аз нямам полицейско образование и нищо не разбирам“.

Красимир, знам, че звучи много сложно и трудно да си промениш мисленето, но това е първата стъпка към успеха и повишаване на финансовата грамотност. Аз мога да ти помогна със семинара, който организирам на 20 и 21 май в София – „Машина за пари“, а после нещата зависят само от теб. Ще ти дам още един стимул – до 31 март всеки може да се запише с 10% отстъпка от редовната цена с промокод RANO.

Ако не можеш да присъстваш, може да започнеш с тази статия

10-те книги за лични финанси, които трябва да прочетете

Със сигурност НЕ ти препоръчвам да получиш от някъде “съвет” къде трябва да инвестираш и да казваш след време, че инвестициите не са за теб и си претърпял провал. Да, ще научиш полезни уроци, но добрите войници отиват подготвени на битка.

Очаквахте прост отговор и лесно решение, нали?

Много лесно мога да кажа „инвестирай в това или онова“, но това няма да промени нещата особено. Няма кратък път или асансьор към успеха, за щастие. Представяте ли си, ако всичко се случваше лесно. Какво щяхме да правим тогава? Какво щеше да ни стимулира като индивиди и човешка раса?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

 1. Ратнемок Тяишав каза:

  Здравей,

  Посланието в статията ми хареса много: “Безплатен обяд няма” или преведено спрямо заглавието “за да инвестираш трябва да разбираш от финанси”. Подхода с изчитането на бакалавърска програма съм го взимал в предвид. Това което ме притеснява в този подход е, че стреляш малко на сляпо: нищо не разбираш от това което искаш да научиш и нямаш представа дали програмата по която тръгваш ще резултира в това което искаш да разбереш. Може ли да препоръчаш някакви базови книги ( финанси 101 ) които те въвеждат в основната терминология, така че да може да придобиеш базова ориентация какво да четеш

 2. Стойне Василев каза:

  @Ратнемок Тяишав

  Здравей, винаги има риск да си чел напразно и информацията, която си придобил да не е ти е била толкова полезна. Но, това го разбираме след това. С течение на времето сами може да избираме колко ще ни е полезна информацията. За базови книги за лични финанси, ползвай моя Топ 10 на книги – http://smartmoney.bg/10te-knigi-za-lichni-finansi-koito-trqbva-da-prochetete/

 3. ганко каза:

  То е лесно да се научиш да харчиш – и на стари и на млади години на хубавото лесно се свиква.
  Въпросът е как да се научиш да не харчиш и да си дисциплиниран в спестяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.