Стойне Василев в Boom & Bust по Bulgaria On Air – Личните финанси

Вижте кой ще ходи безплатно на StartUP Conference 2012
15.11.2012
Честито Рождество Христово на всички читатели!
25.12.2012

Стойне Василев в Boom & Bust по Bulgaria On Air – Личните финанси

Вече качиха в YouTube предаването, в което участвах. Най-отдолу в статията може да гледате първата и втората му част (в която аз съм някъде по средата). Самото интервю беше в едно кафе на Графа.

Да си призная, досега съм гледал предаването Boom & Bust само няколко пъти, когато са се обсъждали интересни за мен теми. То е за „ръста и възхода на икономиката, за инвестициите и финансовия оптимизъм, за спадовете, кризата и рецесията”, както са го описали двамата водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров. Предаването се излъчва всеки четвъртък от 21.00 часа и неделя от 17:30 часа.

Конкретното предаване беше на тема „Личните финанси – теория и практика”. Гости в студиото бяха Иво Димитров, изпълнителен директор на ФинСити България; Иван Стойков, старши анализатор в Моите Пари и по скайп се включи Мариан Йорданов, който е икономически журналист от Инвестор.бг.

Не знам, какви са вашите впечатления, но моите и на хората, с които гледах предаването са, че гостите в студиото повтаряха едни и същи думи и изрази до втръсване като „ликвидност”, „отложено потребление”, „пасиви” и други. Това настрои хората още по-негативно към темата за личните финанси. Повечето от тях останаха с впечатлението, че това е някаква сложна финансова материя и само старши анализатори могат да се справят с нея.

Гостите в студиото бяха типичен пример какво НЕ е Личен финансов консултант. На първо място, защото говореха на „техния” си език, а не на езика на обикновените хора, които имат нужда от съвети за това как да управляват по-добре личните си финанси. И второ, те не са независими, а са кредитни посредници, които защитават само своите интереси и тези на банките. Това беше и причината, те да повтарят многократно, че спестяването е „отложено потребление” и да насърчават хората да харчат всичко на момента и да теглят кредити, за да финансират текущите си покупки.

Това са гостите в студиото

Моите наблюдения показват, че започва да се говори и коментира все повече по темата за личните финанси. Това предаване, както и доста други поставят началото на тази област от финансите у нас. Дори банките в техните реклами изграждат образа на независимия финансов консултант, на който може да се довериш (проверяващия Владо от рекламата на Пощенска). Те осъзнават, че хората вече не се доверяват на банковите служители, които им препоръчват този или онзи продукт само на база на техните лични интереси и бюджети, които трябва да изпълняват.

Накрая, искам да благодаря на Кузман Илиев от Boom & Bust за поканата да участвам в предаването, както и на Любо Христов от Института на Дипломираните Финансови Консултанти за публикуването на моята статия в сайта на Института. Ето и линк към нея – Бат’ Тони за Личния финансов консултант.

Ето и двете части на предаването Boom & Bust:

Част Първа

httpv://www.youtube.com/watch?v=bOhHpI0Rryw&list=PLA7F55FC7ED20B160&index=4

Част Втора

httpv://www.youtube.com/watch?v=_i8XtgQdUmY&list=PLA7F55FC7ED20B160&index=3

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

  1. Правилно парите са лош управител:)

  2. На бюро май по-добре стават нещата – не мога толкова да мърдам пред камерата 🙂

  3. […] Стойне Василев в Boom & Bust по Bulgaria On Air – Личните финанс… / Публикувано на 27.12.2012 […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.