Стойне Василев – един свободен човек на 35

Тайната на успеха
22.07.2015
Как да превърнем хобито си в печеливш бизнес
06.08.2015

Стойне Василев – един свободен човек на 35

Миналата седмица навърших 35 години и реших да направя едно импровизирано “интервю”. Тъй като не мога да отговоря на всички ваши въпроси, които ми задавате по имейл или във Facebook, ги включих в този “разговор”. В него съм споделил какво си мисля, как е организиран един мой работен ден, какво правя в свободното си време и какви са плановете ми за бъдещето. Получи се най-искреното ми “интервю” досега, в което нищо не съм спестил.

Чувстваш ли се успял?

Ако приемем, че средната продължителност на живота у нас е около 70 години, аз съм някъде по средата на жизнения си път. Какво по-добро време, за да направиш равносметка докъде си стигнал и какво искаш да постигнеш във „второто полувреме на мача”?

Дали се чувствам успял? Да, ако под „успял” се разбира да си постигнал досега максимума на твоите възможности и да правиш това, което искаш. За момче, израснало на село, учило в провинциален град и достигнало до високи мениджърски позиции в големи компании, това е голямо постижение, особено когато това е постигнато със собствени сили и без никакви връзки.

Важна е не целта, а пътят, който си извървял до нея
Стив Джобс

За мен пътят беше труден и с много препятствия, но това направи наградата още по-сладка. Да, сигурно е имало и по-лесен начин, но когато получаваш нещо наготово, не може да го оцениш и да му се насладиш напълно.

Чувствам се успял и защото направих една крачка, която правят малцина – да напусна комфортната си зона, парите и сигурността в работата и да последвам мечтите си. Знам, че този път е още по-стръмен и с още по-големи препятствия, но това не ме плаши, а само ме мотивира.

А защо го направи? Какво те „пали” в момента, за да продължаваш?

Такива решения не се вземат от днес за утре, особено когато имаш семейство и чакаш дете. Това беше дълъг процес, в които всички парчета на пъзела се подреждат и виждаш цялата картина. Всичко започна с един въпрос „Какво би правил, ако парите нямаха значение и имаше всички необходими ресурси?”. Тогава за миг си представих какъв би бил живота ми, ако правех това, което искам, а именно да помагам на хората да живеят по-добре като повишават финансовата си грамотност.

Ще получите всичко, което искате от живота, ако помагате на другите да получават това, което те искат.
Зиг Зиглър

В първия момент не мислех дали от тази моя страст мога да издържам себе си и семейството си. Нещата се подредиха от само себе си. Запознах се с точните хора и се случиха събития, които ми показаха как мога да съчетая тези две неща.

Сега продължавам със същата страст, както в началото, да помагам на много хора да живеят по-добре и да стават по-богати. Сиренето е с пари, но благодарностите на хората, до които съм се докоснал по някакъв начин, ми дават сили и мотивация да продължавам напред в тази мисия.

Какво постигна за тази една година, откакто стартира бизнеса си?

Много хора говорят за свободата, но знаете ли как изглежда тя? Как мирише? Какъв цвят е? За тази една година само се докоснах до нея. Свободата е най-вече начин на мислене и възприятие на света. Тя е да станеш, когато се наспиш, а не когато звънне алармата. Да излезеш навън без да бързаш за някъде. Да се чувстваш добре, независимо от времето навън, от деня и от часа. Много хора бъркат свободата с това да не правят нищо. Не е същото, повярвайте ми – изпитвал съм и двете. Самата дума „почивка” показва, че трябва да си починете от стресиращото ежедневие, да „презаредите батериите” и след две седмици отново да се върнете на работа. Няма нужда да си „почиваш” от свободата.

Казах, че за тази една година само се докоснах до свободата, защото тези периоди, за които ви разказах, не бяха толкова много, но в тях видях бъдещето, възможното бъдеще. Когато си почивка не искаш да правиш нищо, докато при свободата кипиш от енергия да направиш нещо и да си полезен. Аз се чувствам свободен като правя нещата по моя начин като предприемач. Друг може да открие свободата в обществена кауза или като служител в голяма компания.

От 4 години, когато за пръв път се осмелих да застана с името си и да споделя това, което ме вълнува, професионалния ми живот (а донякъде и личния) е на показ. Всеки може да види какво сме направили в SmartMoney.bg, какви са личните ми постижения и провали, какви инициативи имаме в Българската асоциация на личните финансови консултанти и кои каузи сме подкрепили. За мен, най-големият успех са хората, които не просто са дошли на наши обучения или са прочели материалите в сайта, а са направили необходимите крачки, за да постигнат своите цели. А те наистина са много.

Как минава едни твой ден?

Основните дейности, с които се занимавам са поддръжка на сайта и писане на статии, организиране на обучения по лични финанси и стартиране на бизнес, и индивидуални консултации на клиенти (които съм ограничил в голяма степен). Работният ми ден обикновено започва към 9.00 часа и приключва към 16.00–17.00 часа, в зависимост от ангажиментите ми. Нямам фиксирано работно място – някой ден работя от вкъщи, а в други избирам различни зареждащи ме места като градинката пред Народния театър, в MEMENTO до НДК или Costa Coffee в някой от моловете.

Старая се (но не винаги успявам) да прилагам правилото на Парето, т.е. да ангажирам времето си основно в дейности, които ще донесат 80% от резултатите. Пряко свързано с това правило е и отделянето на време за стратегическо планиране. За това упражнение мениджмънт консултантите казват, че трябва поне 30% от ефективното ви време да мислите за дългосрочното развитие на бизнеса ви.

Това са два показателя, към които се стремя още от първия ми ден като предприемач. Разбира се, това не винаги е възможно. Значителна част от времето ми все още отива по оперативни задачи, свързани с дизайна на сайта, организиране на събития, счетоводство, издаване на фактури, плащане на сметки, онлайн маркетинг и други.

Чувствам се длъжник на семейството ми, защото когато напуснах предишната си работа си мислех, че ще имам много повече време за съпругата ми и дъщеря ни. Това не се случи, както го планирах, но се опитваме да си правим семеен календар, т.е. да отделям специално време през седмицата, в което да сме само аз и жена ми, аз и дъщеря ни Кари и тримата заедно.

Кой е последния урок, който научи?

През последните месеци съдбата ми изпрати много хора тип „Кифли”. Аз като човек, който иска нещата да се случват и се бори за това, се опитвах да ги накарам да престанат да разчитат на своя партньор или на родителите си, и най-накрая да вземат живота си в ръце и да поемат отговорност за бъдещето си. Сигурно сте усетили това по статиите, които писах в последно време. Тази мисия претърпя пълен провал. След като прочетох за втори път книгата „Кой ми взе сиренцето?” нещата ми станаха по-ясни. Тези хора няма да се променят, докато не им свърши сиренето, т.е. докато някой не дръпне кранчето и трябва да се оправят сами. Този преход няма да е лесен и ще е доста болезнен, но само така ще си научат урока. Аз моя го научих.

Неуспехите не са провали. Те са просто начин да получите обратна връзка и да ползвате тези полезни данни в бъдеще
Бил Гейтс

Другият урок, който научих беше свързан с бизнеса и той беше ВСИЧКО С ВРЕМЕТО СИ. Дори да си нетърпелив (а аз съм) нещата се подреждат в един момент, но трябва да извървиш своя път до там и да научиш уроците, които ти е подготвила съдбата. Дори да прескочиш някоя стъпка и не си вземеш поука от нея, тя ще се връща отново и отново, докато не си научиш урока. Въпреки че искам нещата да се случват много бързо и SmartMoney.bg да се превърне по-бързо в най-големия доставчик на финансови знания в България, предпочитам да се гради стабилна къща от тухли, а не от слама.

Какво да очакваме от Стойне Василев и SmartMoney.bg през следващите месеци?

Сега почти цялото ми време отива за подготовка на третото издание на Академията по лични финанси и инвестиране, която ще стартира на 12 октомври 2015 година. Тя ще е още по-практическа, с по-добри лектори и по-полезна за участниците. Другата инициатива, която ще възстановим след лятното прекъсване, е месечната среща на Клуба на инвеститора. Това е почти двегодишна традиция, която събира на едно място хора, които искат да намерят по-добри проекти, в които да си вложат парите.

По-дългосрочният проект, който усилено подготвяме е изцяло новата визия, новите услуги и новото име на SmartMoney.bg. Скоро ще ви съобщим повече подробности за това. Тук е момента да благодаря на всички, които предложиха ново име за сайта, както и на всичките ни читатели, абонирани за Бюлетина, които попълниха анкетата, която им изпратихме наскоро.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

4 Comments

 1. Константинов каза:

  Естествено, че в България има вратички, ниши, които ако не се използват направо е грях. Аз самият съм студент и се възползвам от тези дупки в системата, защото ми харесва, те са възможност. Много чужденци идват да инвестират тук, именно заради тях. Всъщност това с наспиването, подчертавам *наспиване* и аз го използвам. Да не се бърка с успиване! Поемането на лична отговорност е най-важното, а не реването колко е виновна държавата. Вече е традиция по българските медии да плачат възрастни мъже и дядовци. Да, точно така, да плачат! Обикновено това са хора, които са отказали да мислят с главите, с мозъците си и все някой друг им е виновен, но никога не са те виновните..

 2. Стаската каза:

  Пич, сериозно ли сам си се интервюирал?

 3. The Cat каза:

  E е е тука ни хвана, добър си!

 4. Стойне Василев каза:

  Все още не страдам от раздвоение на личността 🙂 Въпросите са задени от читатели по имейл или FB. Тъй като не мога да отговоря на всички, събрах въпросите в едно “дистанционно” интервю.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.