Как да превърнем хобито си в печеливш бизнес

Стойне Василев – един свободен човек на 35
03.08.2015
Моите 8 причини да стана предприемач
17.08.2015

Как да превърнем хобито си в печеливш бизнес

Писнало ли ви е да ставате всяка сутрин и да отивате на работа? Мразите ли това, с което се занимавате в момента? Джонатан Джей има решение за вас – просто уволнете шефа си!

Той е основател на Коучинг академията и е обучил повече от 5,000 души да последват мечтите си. Самият Джонатан е решил, че иска да има собствен бизнес вместо всеки ден да изработва двучасовите си смени на илюзионист. След постигането на невероятния си успех издава и книгата „Уволни шефа си“, с която, позовавайки се на личния си опит, дава ценни съвети на всички, които са решили да поемат по пътя на самостоятелността и инициативността.

Но не мислете, че Джей съветва всеки, на когото му хрумне, че иска да развива свой бизнес, моментално да напусне настоящата си работна позиция и да се втурне напред, без да обмисли добре ситуацията, в която се намира. Напротив, британецът не гледа на тази идея през розови очила.

Той разкрива както положителните, така и отрицателните черти на това да си шеф сам на себе си. Предлага също малък тест, с който да проверите дали бихте били подходящи за шефската позиция, или е по-добре да изчакате известно време преди да започнете да развивате самостоятелен бизнес.

Ако все пак се справите с теста и решите, че сте готови да уволните шефа си, Джонатан ви е приготвил стъпки, по които да вървите. Те включват всичко до най-малките подробности – как да се справяте с контролирането на паричния поток, как да поддържате ниски разходи, къде да се помещава бизнесът ви и как да изградите личния и корпоративния си имидж.

Като важна част от целия процес авторът посочва и планирането – както за близкото бъдеще, така и в по-дългосрочен план. Набелязването на целите и на начина за постигането им е задължителен елемент от развиването на един бизнес.

А какво ви е нужно, за да бъде успешно начинанието ви? Несъмнено трябва да привлечете клиенти. За целта  Джонатан Джей успява да проведе един „кратък курс по маркетинг“, с който запознава читателите с тринайсетте стълба на маркетинга, включващи методи като реклама, пиар, издаване на бюлетини, привличане на медийното внимание, раздаване на листовки, организиране на промоции и презентации. Те са представени накратко, придружени от практически съвети и хитрини от първа ръка как да се възползвате най-добре от благата на маркетинга.

След като сте привлекли потребители е редно да увеличите броя им и да постигнете ръст в продажбите, развивайки бизнеса си само напред и нагоре. В книгата ще откриете съвети как да управлявате два от най-ценните си ресурса – времето и персонала.

Накрая ще имате възможност да оцените напредъка си, който сте постигнали благодарение на това четиво, като сравните резултатите от данните от колелото на успеха преди прочитането на „Уволни шефа си“ и след това.

Колелото включва 11 задължителни за успешния бизнес аспекта, които са разграфени от 1 до 10, като от 1 започват минималните познания, нараствайки до 10, което отбелязва перфектно разбиране на материята:

Untitled

След прочитането на „Уволни шефа си“ вие ще имате поне основни познания по всеки един от тези аспекти. Вашата цел ще бъде да се доближавате постепенно до максималната оценка – 10, така че да бъдете подготвени да ръководите бизнеса си.

Разбира се, книгата не ви гарантира, че ако започнете бизнес, той ще бъде със сигурност успешен. Но пък никога не е излишно да се запознаете с опита на човек, който вече е успял в това, което вие смятате да направите. Като голям плюс на книгата бих определила това, че Джонатан Джей говори за добрите решения, които е взел, за да постигне успех, но не пропуска да запознае читателите и с грешките, които е допуснал.

Защото всеки допуска грешки, а както е казал Ото фон Бисмарк „Само глупакът се учи от собствените си грешки. Мъдрият човек се учи от грешките на другите.“

Освен съветите ще откриете план за действие и оставено място в самата книга, където да впишете различни текстове, които са ви нужни – рекламно представяне; заглавия на доклади, които бихте могли да напишете; списъци с хора, на които бихте изпращали бюлетина си; професионални организации, към които бихте се включили, така че да повишите доверието на потенциалните си клиенти към професионализма ви и още много други.

„Уволни шефа си“ определено е практически ориентирана книга и подтиква читателите да бъдат инициативни, да започнат поетапно да развиват своя бизнес, ръководени от полезни съвети и план за действие, докато същевременно се запознават с ключови особености на управлението на бизнеса, привличането на клиенти и увеличаването на ръста на продажбите. Така че, ако се чувствате готови за момента, в който ще поемете тази отговорност и ще имате свой бизнес, не чакайте повече – уволнете шефа си.

Магделия Шугова
Изучавам „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Това, което ми доставя най-голямо удоволствие е да чета и пиша, а рубриката на Smartmoney.bg ми позволява да съчетая и двете неща. Въпреки наложилото се напоследък схващане, че новото поколение не обича да чете книги, моите наблюдения показват точно обратното и вярвам, че сред читателите на Smartmoney.bg има както по-възрастни, така и много млади и целеустремени четящи хора, за които рубриката за книги с бизнес тематика ще е от голяма полза!

1 Comment

  1. Явор каза:

    🙂 утре ще отида да си я купя книгата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.