Тайната на успеха

По какво си приличат маркетингът и флиртът?
15.07.2015
Стойне Василев – един свободен човек на 35
03.08.2015

Тайната на успеха

Що е успех? Как се постига той? Има ли преки пътища до там? Вярвате или не, не всеки си задава тези и подобни въпроси. Всъщност мнозинството от хората не се вълнуват от отговорите им. Това е лесно доказуемо и измеримо. Дори да изключим от уравнението всички онези хора, които просто нямат време да мислят за друго, освен за прехраната на семейството си, пак ще установим, че огромен процент от хората не могат, или просто не желаят, да постигнат успех. Разбира се, другият вариант (който според мен е по-приемлив) е да са си поставили ниски изисквания и за тях работата в офис да е истински успех.

Щом четете тази статия, значи сте хора като мен. Хора, чийто интереси се простират далеч отвъд дневната дажба. Хора, търсещи свобода! Свободата да правим сами своят избор – кога, къде, как, дали и защо. Свободата да не ставаме всеки ден в един и същи час, да се возим в един и същи автобус, да отиваме на едно и също място. Свободата да изживеем мечтите си!

Разсъждавайки върху въпроса „Що е успех?“  установявам, че има повече от един отговор.  От една страна да постигнеш нещо, което си искал е успех. Без значение дали говорим за това да настигнеш автобуса, преди да затвори вратите, или за това да отвориш вратите на своя магазин, или за определено ниво на продажбите в магазина. Всяка постигната цел е успех. На едно ниво.

От друга страна обаче, за да кажем, че даден човек е успешен той трябва да е затворил кръга, т.е. да има всичко онова, което иска по начина, по който го иска. За мен успехът се изразява в три неща – щастливо семейство, истински приятели и финансова независимост. За други обаче там присъстват и неща като положение в обществото, къща на морето или пък ………… (попълнете го вие).

Добрата новина е, че всяко от изброените по-горе е възможно, но лошата е, че няма да е лесно. И всичко зависи от вас. Мога да си представя колко банално звучи, за това ще обясня – ако искате щастливо семейство и истински приятели, но не се разбирате с никого, помислете дали проблемът не е във вас и намерете начин да го решите. Има книги по въпроса, а съвсем спокойно може да изучавате и поведението на хората около вас, които са успешни в комуникацията.

Знате ли (о, изненада!), същото важи и в бизнеса. Има едно нещо, което обаче не бива да изпускам… и то всъщност е „тайната на успеха“. Думата (според създателят й) е „антикрехкост“.

Първият ми допир до умът на Насим Никълъс Талеб беше безспорният му шедьовър – „Черният лебед“. Наскоро мой близък, знаещ за възхищението ми към горепосочената книга, ми подари друг труд на авторът, а именно – Антикрехкост. Въпреки че съм на друго четиво в момента, не можах да притъпя интереса си и разгърнах книгата, прочетох първите няколко страници.

Това беше моментът, в който разбрах защо не съм  финансово успешен. Реших, че е редно да споделя мислите си, с оглед на това, че има далеч по-опитни и начетени от мен хора тук, в сайта. Това, от своя страна би ми върнало далеч по-адекватна обратна връзка, отколкото, ако продължа да си разсъждавам сам върху въпроса.
И така, според мислите ми, се оказа, че не съм успешен във финансов план, защото не опитвам. Защото продължавам да се „подготвям“ за ДЕНЯТ, а той нищо чудно и да е минал. Чакам, и чакам, и чакам. Още една страница, още една книга, още един ден, още една година.

Не очаквам да успея от първия път, в което и да е начинание. Всъщност към днешна дата, силно и искрено се наслаждавам на трупането на знания. Но това (трупането на знания) е нещо, без което всичко е възможно. Навярно е по-лесно, когато имаш знанията, но  малко ли са хората, които са опитали още преди да навършат 18 години и са успяли да достигнат продажби за стотици хиляди, дори милиони долари?

Ако говорим за единичен, частен случай, това е прецедент. Обаче за подобни случки слушаме отново и отново. Имат ли тези младежи (всъщност деца) нещо повече от вас? Да, вероятно някои от тях са имали подходящ финансов гръб, други брилянтна идея. Вие пък имате житейски опит и академични знания, натрупани от опита на другите хора. Което е вашият голям плюс. Готови сте!

Какво общо има това с Никълъс Талеб, „Антикрехкост“ и тайната на успеха?
Всичко и нищо. Честно казано, както ви стана ясно и по-горе все още не съм имал възможността да прочета целият труд. Знам обаче как изпозлва думата „анти“ въпросният автор. В неговият публицистичен речник тя не носи значението на „против“, а означава „онова, което не е“, т.e. в конкретният случай  – „онова, което не е крехко“. Подзаглавието на книгата гласи – „Как да извлечем полза от хаоса“. Което пък ме навява на мисълта, че по-нататъшните ми разсъждения в статията съвпадат с тези на автора в книгата му.

Все още не знам дали това е така и според автора, но в моите очи „антикрехко“ е онова, което продължава след трудностите, т.е. онова, което прави опит, след  опит, след опит. Това е единствената тайна на успеха.

Някои хора имат щастието да са постигнали успех от първия или втория си опит. На други им трябват години учене чрез метода „проба-грешка“, трупане и на академични знания, след което друг опит, друга грешка… и така до отказ или до успех!

Книгата започва с едно кратко изречение :

Вятърът угася свещта и разгаря огънят

Вие свещ ли сте или огън?

Лазар Шишманов
Студент, специалност връзки с обществеността в СУ "Св. Климент Охридски". Завършил първото издание на бизнес академията 9Academy. Преминал множество други курсове и специализации в областта на маркетинга.

2 Comments

  1. Георги каза:

    Не знам защо още няма коментари, може би хората са на море. Само да кажа, че напълно съм съгласен с тезата в статията. Приятна статия за четене.

  2. Стойне Василев каза:

    Лятото не е време за мислене, май 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.