Приключение ли е бизнесът?

Уроците от живота на Ричард Брансън
24.09.2015
Жената и нейната вселена
14.10.2015

Приключение ли е бизнесът?

Мислили ли сте си някога, че бизнесът, който управлявате, представлява „разходка в джунглата”? А мислили ли сте си някога, че бизнесът, който притежавате, е „лотарийна игра”? Е книгата „Приключение ООД”  определено ще ви убеди в това – с тази разлика, че когато си купите билет от лотарията, някой друг определя съдбата ви, а в тази книга съдбата е напълно във ваши ръце. Все едно отивате до купата с номера и теглите точно този номер, който вие искате. Това е силата на предприемачеството.

Като успял предприемач, лектор, писател и консултант, автора Дарил Бърнстайн говори от личен опит. Изпълнил е страниците на книгата с много примери от практиката, случки и анекдоти. Има два основни извода, които наистина силно ме впечатлиха: 

„Бизнес не се прави за пари. Прави се заради приключението” 

„Талантът не трябва да се крие, а трябва да се споделя с хората” 

Затова сега споделям с вас усещанията си, докато разлиствах страниците на тази книга, а именно – възторг, мотивация и желание за действие. Затова опаковайте провизиите си, съберете арсенал и се отправяйте смело към дебрите на предприемачеството. Там ще откриете препятствия, предизвикателства, прегради, но и красиви гледки, нови върхове и възможности. Точно като в истинско приключение!

Може да пропаднете, може да се загубите, може да изгубите вяра по средата на пътя, но важното е никога да не се отказвате. Сигурна съм, че не бихте искали на ваше име да бъде кръстена цяла ледена бариера, както се е случило с британския изследовател Джеймс Рос, а по-скоро бихте искали да превърнете всеки недостатък в предимство и да докажете за пореден път на хората, че те просто са сгрешили за вас, както го е доказал на своя професор основателят на „ФедЕкс” – Фред Смит.

В „Приключение ООД” проблемите превръщат авантюрата в предизвикателство. Трудностите не се избягват, а се търсят. Те ни учат да се борим и упорстваме и ни предоставят неподозирани възможности.

Питали ли сте се кое е основното нещо, което движи предприемачите в определена посока? Кое ги кара да рискуват, да загърбват сигурността и да влагат всичките си сили и енергия в реализацията на своите идеи? Кое ги мотивира да мислят, експериментират и творят? Отговорът на този въпрос е клиента и стремежа на личността „да създаваме блага за себе си и за обществото”.

Дарил Бърнстайн издига клиента в култ, като изповядва японския принцип „кайзен” – непрестанно подобрение. Японците пренебрегват старата поговорка:

„Ако работи – не го сменяй”

Вместо това тяхното верую е по-скоро обратното: „Дори и да не е счупено – поправи го!”. Ключът към успешния бизнес е качественото обслужване и непрекъснатото поддържане на комуникацията с клиентите. За автора удовлетворяването потребностите на клиента е основна цел, която всеки предприемач трябва да следва. Лао Дзън е казал:

„За да водите хора, трябва да ги следвате”

А Дарил Бърнстайн казва: „Номерът е в това да ги водите там, където те искат да отидат”. Това умение те превръща в истински предприемач.

За автора сигурен белег на растеж са грешките. Немислимо е да управляваш компания, която се разраства, без непрекъснато да правиш грешки. Посланието е ясно и красноречиво:

„Научете се да не се страхувате от грешките”

Те са част от пътя и развитието. В същото време не забравяйте креативността и генерирането на идеи.

 „В момента, в който ви хрумне хубава идея, можете да сте сигурни, че точно в същия момент е хрумнала и на някой друг по широкия свят. От тази секунда започва състезанието – кой пръв ще превърне идеята в реалност”. Действията определят предприемача, а не това колко са големи компаниите им и каква награда ще получат.

И не на последно място, трябва да обичате това, което правите. Бизнесът трябва да ви носи страст и удоволствие. Страстта ви подтиква да продължите, когато на пътя ви се изпречат сериозни предизвикателства. Когато управлявате бизнес, който обичате, това се вижда отдалече. Страстта е заразителна.

Вашите подчинени, доставчици, клиенти ще се заредят с ентусиазма ви. Както изтъква Ралф Емерсън: „Нищо велико не е постигнато без ентусиазъм”. Затова, скъпи читатели, забравете страховете си, заредете се с ентусиазъм, обградете се с правилните хора, проучете терена и се насочете към избраната от вас посока. Посоката на вашите страсти, мечти и желания за себереализация.

машина за пари

Светла Вълчева
Здравейте, казвам се Светла Вълчева, на 32г. и за мен е огромно удоволствие да чета книги на бизнес и финансова тематика. Изповядвам философията, че ако искаш да се развиваш е необходимо да си постоянно в час относно това, какво излиза на пазара, т.е. да четеш и то много. За мен образованието не свършва с вземането на дипломата от университета - то продължава цял живот. Професионалната ми квалификация е в сферата на икономиката. Завършила съм специалност Финанси и Финансов контрол към УНСС и имам професионален опит в лизинговата и банковата сфера, в обслужването на корпоративни и средни клиенти. В момента заемам длъжността Финансов Анализатор и консултирам чуждестранни клиенти, къде и в какви акции да инвестират парите си. Както аз обичам да казвам "помагам на хората да станат богати, а на богатите -да станат още по - богати". За мен работата е удоволствие и призвание. И за да съм добър професионалист, се обръщам към единствения източник, който ме държи в професионална кондиция - Книгата. За мен е огромно удоволствие да прочетете резюмето на една от книгите, която допълнително спомогна за това и Ви обещавам, че ще има още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.