Перфектният инвеститор

Общ или отделен семеен бюджет?
06.03.2023
Как да харчим по време на висока инфлация
23.03.2023

Перфектният инвеститор

Гледаш футболен мач по телевизията и започваш да крещиш „Защо този не подаде? Аз бих се справил по-добре“. Много е лесно да съдиш след като вече нещо се е случило, но дали е лесно да вземеш винаги правилните решения за твоите инвестиции. Вижте историята на Иван – един не толкова перфектен инвеститор, за какво най-много съжалява той и какво отличава добрите от не чак толкова добрите инвеститори.

Историята на Иван

Наскоро започнах работа с Иван, който е на 35 години и получава добра заплата. Той ми каза, че от доста години спазва едно правило за разпределение на инвестициите (каза, че е еврейско, но не съм сигурен). Иван инвестира 1/3 от парите си в акции, 1/3 в злато и 1/3 държи в кеш. Той обаче съжалява за няколко неща:

№1: Защо не инвестирах всичко в акции от 2012 до 2021 година?

От 2012 година, когато е стартирал, до края на 2021 година, доходността от акции на моя клиент беше средно 36% на година. Иван беше вложил парите от този дял в компании като Tesla, Amazon, Apple, Netflix и други подобни, които му бяха донесли тази впечатляваща доходност за 10 години. Не така изглеждаха нещата, ако се погледне целия му инвестиционен портфейл. Въпреки високия резултат от този актив, акциите представляваха само 33,3% от общите му инвестиции и така те са му носили само 12% средно на година.

Иван съжаляваше, че когато е започнал не е сложил всичко в акции и сега щеше да има много повече инвестирани средства, които да са му достатъчни, за да постигне финансова независимост.

№2: Защо не продадох всички акции в началото на 2022 година?

Печалбите са си печалби, но загубите се понасят много тежко. Иван имаше отрицателна доходност от близо 45% за 2022 година. Акциите на компаниите, които растели с десетки проценти в предишните години, се оказали едни от най-губещите на борсата. Моят клиент съжаляваше, че не е видял знаците и не е продал всички акции в края на 2021 година и не беше оставил парите в кеш или в злато. Все пак, малко успокоение му носеше фактът, че акциите са 1/3 от всички активи и така инвестиционният му портфейл е на загуба от само 15%.

№3: Защо не инвестирах кеша в злато в края на 2018 година?

Иван съжаляваше за още нещо – че не е вложил 2/3 от парите си в злато в края на 2018 година, когато то се търгуваше за около $1200 за тройунция. Трябваше да послуша онзи експерт, който му казваше, че сега е моментът за покупки и да се отърве от кеша. След това, ако го беше продал на върха от $2000, то печалбата му щеше да е над 65%.

За тези неща съжаляваше моят клиент, като от 2012 година до края на 2022 година, той имаше средна доходност от 24% от акции, 1.4% от злато и 1% от депозити (беше хванал част от добрите години с по-високи лихви). Средната доходност на целия портфейл беше 8.8% на година, което не е лош резултат.

Перфектният инвеститор

Той държи 100% от парите си в акции, когато те растат и преминава в кеш и злато, когато те падат. Перфектният инвеститор има напълно рационално мислене, не се влияе от емоции и винаги уцелва точния момент, в който да направи промени в своето инвестиционно портфолио. Той успява да предвиди поне 8 от последните 3 кризи. Той е супер инвеститор.

Такъв човек няма. Може след години изкуствения интелект да стане перфектния инвеститор, но има едно много важно условие за това – на финансовите пазари да няма хора и да търгуват само машини. Това време е далеч и затова ще разгледаме какво може да направи не толкова съвършеният инвеститор, в която категория попадаме всички ние.

Несъвършеният инвеститор

Той не знае как ще се движи пазарът днес, утре или другия месец. Този инвеститор обаче вярва, че хилядите компании в продължение на десетилетия ще увеличат своите съвкупни приходи и печалби, което ще увеличи и неговото лично богатство с течение на времето.

Несъвършеният инвеститор знае, че златото и кеша дългосрочно ще се представят по-лошо от акциите, но въпреки това инвестира в тях. Причината е, че те са доста по-нискорискови и ще помогнат да се преодолеят кризите и високата волатилност на пазара.

Този инвеститор няма напълно рационално мислене и се страхува да сложи 100% от инвестициите си в акции. От друга страна, той също знае, че ако гласува пълно доверие на златото и кеша, доходността в най-добрия случай ще е около инфлацията и ще може просто да си запази парите във времето. Златото не е инвестиция в класическия смисъл на думата (както и новото злато – криптовалутите), а просто застраховка срещу обезценката на фиатните пари.

Наскоро четох материал, в който група учени (винаги има такива) са направили анализ на цените на няколко базови стоки, които не са се променили съществено през последните 50 години. Изненадващият извод е, че те са повишили цените си в долари многократно, но спрямо златото са останали на почти същите нива.

Хоби инвеститорите

Според повечето начинаещи инвеститори или тези, които влагат парите си в различни активи с образователна цел или като хоби, г-н Перфектния инвеститор е реален човек и работи в някой инвестиционен посредник или дава онлайн консултации. Просто може да отидем при него и да му кажем „Сложи всичките ми пари в акции, когато фондовите пазари растат и ги премести в кеш и злато, когато са на път да се сринат“.

Това е много трудно да се случи, защото никой не може да предвиди с голяма доза вероятност движението на пазарите. Нещо подобно е при спортните залози. Има коефициенти 2 за това да бие домакинът на футболния мач, 2.8 за това срещата да завърши наравно и 3.4 да победи гостът. От тях може да се ориентираме, че е по-вероятно да излезе знак 1, после Х и най-малък е шансът за 2-ка. Все пак, нерядко има изненади както във футболните срещи, така и на фондовите пазари. Когато мачът свърши, много е лесно да се коментира, че всичко е било „ясно“.

По тази причина, много рядко давам прогнози или споделям моите очаквания. Когато го правя, винаги „гласувам с парите си“, т.е. залагам на това движение като инвестирам в съответните акции, сектор, имот или друг актив.

– Стойне, и все пак има хора, които много се доближават до перфектния момент за покупка и продажба?

И това не е точно така. Първо, има много инвеститори и трейдъри, които показват само печелившите си сделки, дори те да са само 10% от всички, а останалите 90% да са губещи. Така работят и сайтовете за платени сигнали. Изваждат статистика само за печелившите „залози“ и забравят да споменат не толкова добрите си прогнози.

На второ място, фондовите пазари са много динамични и нещата се случват много бързо. Ако S&P500 прави средно малко над 10% на година за дълъг период от време, ако изпуснем само десетте най-добри дни през всяка от годините, средната му доходност ще падне до под 3% (а в някои периоди ще стане отрицателна). Представи си, че тези 10 дни са на рожденият ти ден или когато си на почивка. Всичките ти усилия през останалите 240 дни от годината, когато си на пазара, ще се обезсмислят.

И въпреки всичко, кои са най-добрите инвеститори?

1. Те знаят, че не могат да уцелят перфектния момент и някога да имат перфектно портфолио. Причините ги дадох в тази статия. Знам, че е трудно да приемем, че нямаме контрол върху нещо и няма как дори да си платим на някого, за да ни даде тази информация, но това прави живота и инвестирането по-интересни и забавни.

2. Добрите инвеститори знаят, че няма значение кой университет и курс си завършил. Основното на пазарите е да не спираш да се учиш и да прилагаш на практика наученото. Ще грешиш, ще си на върха, след това отново на дъното, но ако си вземеш правилните уроци, дългосрочно ще постигнеш успех. И все пак, помни, че никога не е късно да останеш на нула и да започнеш отначало.

3. Те не игнорират новите доказателства и факти. Знам, че е по-лесно и по-удобно да не променяме възгледите си и да слушаме само хора, които казват това, което искаме да чуем, но това е пътят към провала. Добрите инвеститори не се осланят само на старите догми. Принципите са важни, но всяка нова надеждна информация е добре да добавя ново разбиране за инвестирането. Няма нищо вечно. През последните 5 години се случиха неща в икономиката и на пазарите, които статистически трябва да се случват веднъж на 1,000 години. Видяхме неща, които бяха против теорията и дори здравата логика.

За финал 

Няма перфектни инвеститори, но има достатъчно добри, за да увеличават своето богатство с годините. Дори да сме изпуснали някоя нова инвестиция, която е направила висока доходност, не трябва да съжаляваме. Те са като автобусите – винаги ще има следваща добра възможност. Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Яни каза:

    Благодаря …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.