Общ или отделен семеен бюджет?

Бързи и онлайн кредити – какви са проблемите и засягат ли ме
05.02.2023
Перфектният инвеститор
13.03.2023

Общ или отделен семеен бюджет?

Днешната статия е на Роберто Маринов и е посветена на една важна тема: как да се разпределят разходите в едно семейство и кой какво да плаща. Въпреки че има много варианти и начини за разпределение на семейните харчове, има общи принципи и правила, които е добре да спазваме.

Колкото и да ми се иска да ви кажа, че има верен отговор на горните въпроси, няма правилен и грешен отговор. Всеки сам си решава как най-добре да си разпредели средствата. В крайна сметка парите са си Ваши и е лично Ваша отговорност как да ги разходвате. Все пак, бих желал да се спра към най-разпространените начини и принципи на разходване на средствата.

Какво първо плащаме когато получим заплата?

Всеки път когато получите Вашия доход (Вашата заплата), какво правите? Може би тези от вас, които имат кредити (заеми) първото нещо е да наредят средства за изплащане на заема/кредита. След това какво? Естествено нещо е да отделите някакъв процент от заплатата Ви на принципа „Плащам първо на себе си“. Първоначално, ако досега не сте го правили, опитайте се да заделите поне 10 % от заплатата ви. При по-големи доходи, процентът може да расте. Независимо дали сам получавате заплата или двама души от едно семейство получават, този принцип е валиден за всеки един член от семейството, получаващ заплата.

Опитайте се да заделяте средства преди да сте започнали да разплащате (битови сметки и други разходи). Има хора, които си казват „Е сега, накрая на месеца ще го остава това и ще спестя-каквото ми остане. Много често се случва да не ви остане накрая на месеца нищо и  дори вече да бъдете на минус (да сте изхарчили цялата ви заплата и още допълнителни пари). Може би на повечето от вас е ясно, че първоначалното заделяне на 10% от заплатата не винаги става (вероятно не бихте могли да заделяте 12 месеца в годината). Ще има месеци, в които няма да може да заделяте. Ще има месеци, които може да заделяте и по-малко от 10-те процента. Но за да може да спестявате, това е основния принцип. Спестените пари, може да ги използвате за някаква цел, както и да ги насочите към някаква инвестиция.

Нека да се върнем на това кой член от семейството какво плаща от семейните разходи. Това зависи изцяло от уговорките в семейството. Зависи и също кой какви приходи получава. В някои семейства мъжът получава повече, в други – съпругата. Някъде може да са се разбрали разходите да се поделят поравно. Това се случва най-вече при младите двойки, които живеят отскоро или са на семейни начала.

Например, лично аз обичам да плащам битовите сметки (ел. енергия, отопление, вода, интернет, телефон, данъци и разходи по автомобила). По отношение на разходите за храна може да се разберете кой какво купува. В някои семейства липсват писани правила. Просто се редуват и храната се закупува единия път от мъжа, след това и от жената и т.н.

Разходите за дома (различните консумативи за баня и тоалетни принадлежности, перилни препарати, козметика и т.н.) обикновено се извършват от дамите. Разходите за облекло на децата, учебници и помагала, допълнителни занимания и уроци, също са предмет на уговорка. Разходите за различни посещения, пътувания, екскурзии, било то ученически или семейни отново е договорка между съпрузите.

По отношение на това колко банкови сметки да имате в семейството, за тези които работят на заплати – естествено е да имат две отделни разплащателни банкови сметки. Спестовните сметки (сметките извън разплащателните Ви сметки) могат да бъдат различни – две отделни индивидуални, може и да бъде и една обща за семейството. Разбира се, може да откриете и повече от две спестовни сметки, но дали си заслужава всичко това, предвид факта, че през последните години банките само начисляват такси за обслужване за всяка една индивидуална сметка и са с нулеви лихви по депозитите.

По разплащателните отделни сметки има независимо управление, всеки контролира нещо и преценява най-добре как да разходва средствата си, но в никакъв случай не е добре да злоупотребява. Но отново да напомня, че е добре нещата да бъдат достатъчно честни и открити, да се обмислят внимателно и от двамата съпрузи, както по-дребните неща, така и по-скъпите покупки. Когато се отделят и закупуват по-скъпи неща и вещи, с по-голяма стойност, добре е да се изиска мнението и на другия съпруг и след това да се вземе окончателното решение.

Какви могат да са отделните разходи?

Разходите за хобита и развлечения също са важни. Развлеченията могат да бъдат по-скъпички и по-евтини. Тук искам специално да отбележа фонда „И аз съм човек“.  Този фонд може да бъде доста сериозен и голям като разход. Обикновено е доста голям като разход, когато семейството е без деца. Когато се родят децата много често този фонд като разход става по-малък и някак си се ограничава. В тази връзка, свободното време също е ограничено поради полагането на грижа за децата, особено когато са по-малки.

При разходите за развлечения – тук мога да включа и разходите за спорт, фитнес, членска карта, и т.н. Разходи за излизане на кафе, бар, дискотека и срещи с приятели за някои хора също са развлечения. Разходи, свързани с вашето хоби, за което са нужни средства, например: колекциониране на различни неща, закупуване на различна литература и предмети, свързани с хобито ви, разходи за театри, кино, концерти, изложби и други; разходи, свързани с риболов, каране на ски или друг спорт, свързан с хобито ви; плащане на такса за практикуване на хобито ви (ако е спорт, такса за запазване на зала, корт, и т.н.).

При дамите разходите могат да бъдат до всякакви козметични и разкрасителни процедури. Тук е спорен въпросът, доколко самите разкрасителни процедури са необходими и до колко те могат да се отразят на семейния бюджет. Независимо какво хоби и развлечение имаме и когато то е по-сериозно като разход, мога само да кажа, както е модерно да се казва в наши дни „Имам пари, угаждам си“.

Като обобщение мога да кажа, че независимо как си харчите средствата е важно да знаете и да се водите от следните принципи:

 1. Живейте според това което получавате (имате)“ мога да използвам и старата българска поговорка „Разпростирайте се според чергата си“ или с други думи харчете, това, което получавате.
 2. Плащайте първо на себе си“. Отделяйте средствата(спестявайте ги) веднага след като получите заплатата. Не оставяйте тази задача за края на месеца, защото доста е вероятно парите от заплатата вече да са похарчени.
 3. Договаряйте се с вашата половинка за извършване на ежедневните и ежемесечни разходи. Кой, какво, кога и къде трябва да заплати? Следете разходите и бюджетите си.
 4. Споразумейте се за разходите ви за развлечения. Колко ще ви струват, кога и колко често.
 5. Създайте си и следвайте общи семейни финансови цели – било то краткосрочни, годишни или дългосрочни.
Роберто Маринов
Роберто Маринов e автор на книгите „Спести пари, не ги харчи“ и „Внимание, потребители“. Специфичните му интереси са в сферата на личните финанси, потребителското поведение и приложната психология. Притежава дългогодишен опит в държавната администрация както на местно, така и на централно ниво.

2 Comments

 1. Борислав каза:

  Плащаме всички сметки и остатакът делим по равно за всеки ден. От заплатите на двама ни.

 2. Гошо каза:

  Всеки си има заплта и си е за него. Делим общите разходи по равно. Кой за каквото учил все пак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.