Ново: на 2 октомври 2021 г. стартира първата у нас Детска финансова академия

Второ издание на онлайн курса за деца „Моята първа финансова цел – мисията възможна“
04.07.2021
Как извънкласните дейности помагат на децата ни да постигнат успех в живота?
31.08.2021

Ново: на 2 октомври 2021 г. стартира първата у нас Детска финансова академия

След всички безспорни успехи, които постигнахме да помагаме на хората в България да повишават финансовата си грамотност, да инвестират и да стават по-богати, решихме, че е време да се насочим към финансовото образование на децата.

Затова създадохме първата в България Детска финансова академия за деца от първи до четвърти клас, която ще стартира на 2 октомври 2021 година, като има два варианта за участие – онлайн и присъствено в гр. София.

Защо е важно децата да имат добра финансова грамотност?

Днес е по-важно от всякога да имаме добра финансова грамотност. Светът, в който живеем е значително по-различен от света на нашите родители, баби и дядовци. Тези различия са особено видими при управлението на личните ни финанси. От една страна, новите технологии и засилената дигитализация на голяма част от дейностите улесняват управлението на парите ни, но от друга, изискват от нас по-голяма ангажираност и активност при вземането на важните финансови решения в живота.

За съжаление личните финанси не се изучават в училище и завършвайки, нашите деца са напълно неподготвени за това, което ги очаква в реалния живот. Затова е важно ние като родители да положим основите за по-доброто им финансово бъдеще и благополучие.

Благодарение на финансовото обучение в най-ранна възраст, те ще бъдат предпазени от финансов провал по-нататък в живота, защото ще знаят как да превръщат парите, които печелят чрез своята професия, в богатство и финансова сигурност за цял живот.

Как децата могат да получат финансово образование?

Семейната среда

Безспорно семейната среда оказва най-голяма влияние върху финансовото образование на децата. Личният пример от страна на родителите и преподаваните от тях финансови уроци са от огромно значение в най-ранна детска възраст. За съжаление обаче те не винаги са достатъчни и адекватни.

Една от причините е липсата на достатъчно знания у родителите. Много от тях ни споделят, че се справят с по-лесните теми като спестяване и бюджетиране, но изпитват затруднения с по-сложните теми като финансови пазари, различни финансови инструменти, лихви, инфлация, инвестиране, стартиране на бизнес и други.

В същото време в забързаното ежедневие не винаги ни остава време да обърнем достатъчно внимание на децата ни и да им предадем тези така важни знания, които да изградят тяхното финансово бъдеще.

Училището

Държавната образователна система дава голям набор от знания на нашите деца. Проблемът е, че голяма част от тях не намират своето място в ежедневието им, а и учебната програма не отговаря на днешния бързоразвиващ се и технологичен свят, което прави получаваното образование в училище крайно недостатъчно.

Затова решихме да запълним празнината в образователната система, като създадем първата в България детска финансова академия.

Тя стартира на 2 октомври 2021 година и приключва на 28 май 2022 година. Занятията ще се провеждат всяка събота присъствено от 10:00 часа в гр. София, ул. „Сашо Николов-Сладура № 7 и онлайн през платформата Zoom от 16:00 часа.

 

Запиши сега своето дете!

Целта на Детска финансова академия е:

 • Да подготви децата за бъдещето, като им даде така важното финансово образование и ги научи как да превръщат парите, които печелят чрез своята професия, в богатство и финансова сигурност за цял живот;
 • Да знаят как да преодоляват финансовите предизвикателства на времето, в което живеят;
 • Да могат да се въздържат от хилядите изкушения на заобикалящата ги среда;
 • Да знаят как да печелят, управляват и ценят парите си;
 • Да имат мисленето на предприемачи и да намират решение на всеки проблем, застанал на пътя им;
 • Да осигури така важното финансово образование на децата, без да е необходимо да посещават скъпоструващи частни училища;
 • Да осигури финансово образование на децата без да е необходимо родителите им да отделят от своето време в търсене на информация и добри практики за преподаване.

Какво е включено в Детска финансова академия?

Ако се замислим, най-устойчивите навици и мисловни модели за управление на парите, които сме изградили, са закодирани в нас още от най-ранна детска възраст и са ни трябвали години, за да бъдат те част от нас. Поради тази причина няма как да очакваме децата да посетят курс само за няколко месеца и след това да умеят да управляват добре парите си за цял живот.

Затова цялостната програма на Детска финансова академия включва  четиригодишно обучение, разделено на четири отделни нива, насочени не само към придобиване на така важни знания и умения за боравене с пари, но и към изграждане на начин на мислене и създаване на ценни навици за тази цел.

Първо ниво: „АБ на парите и икономиката“

Няма как да започнем да четем без да знаем азбуката. Затова в първо ниво „АБ на парите и икономиката“ децата ще научат всички основни понятия и важни икономически процеси. Благодарение на тези знания те ще разберат как общото икономическо състояние в страната и света се отразява на техните лични финанси, инвестиции или бизнес.

Второ ниво: „Лични финанси“

След полагане на основата във второ ниво фокусът на знанията се насочва към управлението на личните финанси по начин, който ще им помогне в бъдеще да изградят своята финансова независимост.

Трето ниво: „Инвестиране“

След като децата знаят повече за икономиката и умеят да управляват добре своите лични финанси, в трето ниво „Инвестиране“ разглеждаме инвестициите и възможностите, които те ни предоставят за по-голямо финансово благополучие и финансова свобода.

Четвърто ниво: „Предприемачество“

След като умението за добро управление на парите е затвърдено, в последното четвърто ниво „Предприемачество“ обръщаме специално внимание и на начините за печелене на пари. Темите, заложени в това ниво, целят да изградят в децата предприемчиво мислене, такова което ще им помогне да виждат в заобикалящата ги среда повече възможности за постигане на финансов успех.

Какво е различното в Детска финансова академия?

В създаването на програмата използвахме, както нашите знания и опит за финансово образоване на възрастни и на деца, така и помощта на психолог и педагог. В резултат на съвместната ни работа учебното съдържание и метода на преподаване са изцяло съобразени с децата, техните интереси, възприятия и начин на мислене.

Нашата цялостна програма излиза извън четирите стени на класната стая и кориците на учебника, защото знаем, че децата учат най-добре от реални примери и чрез трупане на опит.

Затова всяко дете ще бъде мотивирано да разгърне потенциала на своето креативно и предприемаческо мислене, да опита нови идеи, да експериментира, да се провали, да получи обратна връзка и да опита отново.

Ние не поставяме оценки и не правим тестове, защото знаем, че децата се мотивират най-добре от собствените си успехи.

Затова осигуряваме среда, в която всяко дете ще бъде насърчено да мисли, да генерира идеи и само да създава условия за постигане на успехи.

Ние не преподаваме сложни финансови теории, защото знаем, че децата лесно губят интерес и мотивация за учене, когато изпитват затруднения.

Затова в процеса на обучение децата преминават през теорията, изигравайки разнообразни отборни и стратегически игри, които им помагат да придобият, както знания за света на парите, така и умения за работа в екип, творческо мислене и презентационни умения.

Ние знаем, че уменията за боравене с пари не могат да съществуват самостоятелно без наличието и на други универсални умения.

Затова нашата цялостна програма помага на децата да станат отговорни, предприемчиви, умеещи да постигат своите цели, както и да изградят своите презентационни и комуникационни умения, отговорност и целеустременост.

Всичко това ни дава увереността, че всяко дете, което е преминало през цялостната четиригодишна програма на обучение, има 100% гаранция за успех в живота.

Детска финансова академия е за деца, чиито родители:

 • си дават сметка за промяната на света и знаят, че съвременната образователна система не е достатъчна, за да направи децата отговорни и успешни възрастни;
 • искат да ги подготвят за реалния свят, светът след завършване на училище;
 • искат да ги предпазят от бъдещ финансов провал;
 • искат да ги научат да ценят парите;
 • искат децата им да имат повече финансови успехи от тях самите.

Какво казват родителите за нашите обучения?

„Благодаря много, че сте се заели със задачата да ни помагате да ограмотяваме финансово децата си. На мен много ми хареса как С. се впусна да изпълнява целта си и че я реализира в срок. Стана така, че събра по-голяма сума от предвиденото и сега ще може да изпълни и други свои цели. Начинът, по който решихме да изкара парите за целта си, й даде възможност да доразвие идеята и дори да получи заявки за свои бъдещи произведения, т.е. предстои да получи още възнаграждения за тях занапред. Благодаря още веднъж“

 • Д. Йосифова

„Курсът Ви помага много на децата дори и те самите понякога да не го осъзнават. И. има вече няколко касички за различните си проекти. Преди курса събираше всички пари в една касичка и си пишеше на листчета каква сума за какво е. Огромни благодарности за това което правите. След 15 години България ще има едно ново поколение българи – финансово грамотно и успешни благодарение на Вас и родителите.“

 • М. Господинова

Ако искаш и твоето дете да има финансови успехи в бъдеще, още сега го запиши на Детска финансова академия

 

Да, искам да запиша детето ми!

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.