Как извънкласните дейности помагат на децата ни да постигнат успех в живота?

Ново: на 2 октомври 2021 г. стартира първата у нас Детска финансова академия
07.08.2021
Една различна Коледа за твоето дете
08.12.2021

Как извънкласните дейности помагат на децата ни да постигнат успех в живота?

Как децата ви обичат да прекарват времето си след училище? Знаете ли че това, което правят през свободното си време, може да бъде един от най-важните начини да определят бъдещето си?

Времето в училище е времето, през което нашите деца се подготвят за реалния живот. За някои от тях обаче, може да се окаже, че училищното образование е крайно недостатъчно и не им дава необходимата подготовка, за да развият своя специфичен талант, да усвоят конкретни знания или да развият своето мислене и да направят най-добрата подготовка за бъдещето.

На помощ идват извънкласните дейности, които дават онези знания и умения, които учениците не могат да намерят дори и в най-добрия учебник.

Кое занимание е най-подходящо?

За щастие децата имат по-голям избор от всякога и могат да намерят занимание, което може да разпали истинска страст и да отговори напълно на техните интереси.

Сега, когато са деца, е добре да изпробват различни и нови неща, да експериментират, за да открият това, което им носи истинско удоволствие и стимул да продължават да го правят. Дори да загубят интереса си към една дейност, може да открият истинското си призвание в друга.

За да изберете правилните извънкласни дейности за вашето дете, може да  посетите изложението за извънкласни дейности „Разкрий своя талант“, организирано от Академия за родители. (повече за събитието и изненадите, които сме подготвили, ще разберете в края на статията)

Какви са ползите от извънучилищните занимания?

Всъщност потенциалните ползи за децата, които участват в подобен вид дейности, са почти толкова неограничени и разнообразни, колкото и списъкът с дейности, които могат да опитат, особено ако алтернативата е да си стоят вкъщи сами, да играят видеоигри или да се стоят безцелно в кафенета или градинки.

Всяка дейност има своите специфични ползи, изследванията обаче показват, че извънкласните дейности независимо дали имат физически, интелектуален или творчески характер, като цяло помагат за:

  • Ще намерят приятели

Поради споделените интереси, те могат да изградят много по-добри приятелства, отколкото със своите съученици, с които не винаги имат „общ език“.

  • Ще се научат да работят в екип и да решават проблеми

За разлика от училището, където се набляга на индивидуалната работа, в повечето школи се залага на отборната и колективна работа, която помага на децата да усвоят така важните умения, които ще им служат в целия житейски път.

  • Ще се научат по-лесно да се справят с неуспехите

Макар и активната подготовка, не винаги се случва да бъде постигнат най-добрият резултат. Това учи децата от ранна възраст, че освен успехи, има и загуби и ги учи да преодоляват последиците от тях. А в нашето силно конкурентно общество това умение е от ключово значение.

  • Ще се подготвят по-добре за средното и висшето си образование

Много от престижните чуждестранни колежи и университети изискват освен добри академични резултати и участие в допълнителни извънкласни занимания. Затова в подготовка задължително трябва да присъства допълнителна дейност, която да им осигури конкурентно предимство.

  • Ще се предпазят зависимости като употреба на алкохол, наркотици и други

Поради по-голямата ангажираност на вниманието и времето е по-малко вероятно децата да изградят лоши навици, свързани с употреба на алкохол или наркотици.

  • Ще подобрят своята самоувереност

Успехите в допълнителните дейности спомагат децата да изградят своята самоувереност.

Какви са ползите от финансовото образование като извънкласно занимание за децата?

Несъмнено всяка една извънкласна дейност помага за изграждане на ключови умения и знания, които да помагат на децата в живота след завършване на училище.

Въпреки че може да не го осъзнават сега, много извънкласни дейности могат да бъдат първите стъпки, които предприемат към мечтаната си кариера или да са в помощ на бъдещата работа.

А може да бъдат и такива, които изграждат начин на мислене и усвояване на полезни навици, които да им служат цял живот във всеки един аспект от тяхното ежедневие независимо от тяхната професия.

Извънкласно занимание от втория вид е финансовото образование. Това, което е характерно за него е, че:  

  • Дава знания и умения, които ще служат на децата през целия им живот.

Независимо от професията или дейността, която ще упражняват, всички ще бъдат изправени пред едно и също предизвикателство – да управляват спечелените пари по начин, който ще им помогне да изградят финансова сигурност и стабилност.

Затова е важно да осигурим добро финансово образование на децата, което да им помага да решат финансовите проблеми и икономическите предизвикателства на времето, в което живеят.

  • Ще им осигури повече спокойствие през целия живот

Липсата на правилни финансови навици могат да причинят значителни трудности в живота на човек. И не става дума само за изпитване на ежедневен стрес. Финансовите проблеми могат да доведат до много по-лоши последици като развод, лошо здраве, депресия и фалит.

Решението на проблема е много просто и се намира в ранното финансово образование. Повишавайки нивото на разбиране и прилагане на неща като бюджетиране, спестяване, избягване на дълга и инвестиране, помага на младите хора да управляват по-лесно парите си, да вземат разумни решения и да поддържат здравословни навици за харчене, което с течение на времето ще доведе до повишаване на финансовото им благосъстояние.

  • Тези умения са незаменими

Независимо дали парите ще бъдат в същата форма и вид, каквито ги познаваме днес или бързоразвиващият се технологичен свят ще доведе до тяхната промяна и как технологиите ще се отразят на личните финанси, едно нещо ще остане непроменено. Това е човешкият фактор при взимането на добри финансови решения. А за целта са необходими финансови познания и умения.

За съжаление тези умения са силно подценявани в нашето общество и липсата на финансови познания ясно се проличава при всички млади хора, които разчитат до зряла възраст на финансовата подкрепа на родителите си, не спестяват, а вариант за осигуряване на пари са кредитите или хазартните игри.

Осъзнавайки всички ползи от ранното финансово образование на децата, създадохме Детска финансова академия, чиято основна цел е да ги подготви за бъдещето, като им даде така важното финансово образование и ги научи как да превръщат парите, които печелят чрез своята професия, в богатство и финансова сигурност за цял живот.

Повече за Детска финансова академия и как тя помага на децата може да научите по време на организираното от Академия за родители изложение за извънкласни дейности „Разкрий своя талант“. То ще се проведе от 11 до 15 септември 2021 година от 11:00 до 19:00 часа в Bulgaria Mall.

Ще ни откриете на щанд 34, етаж 1 на 11, 12 и 13 септември. Там ще може да ни зададете всички въпроси, които са важни за вас и финансовото образование на вашите деца.

Нашата индивидуална програма за събитието е следната:

11 септември (събота)

15:30 часа – Финансово-образователна игра за деца „Умни пари“ (подходяща е за деца от 7 до 11 години)

17:00 часа – „Как да научим децата да ценят парите?“ (разговор-дискусия)

 

12 септември (неделя)

11:30 часа – Финансово-образователна игра за деца „Умни пари“ (подходяща е за деца от 7 до 11 години)

15:00 часа – Финансова работилница за деца „Какво са парите?“ (подходяща е за деца от 6 до 12 години)

17:00 часа – „За или против даването на джобни“ (разговор-дискусия)

 

13 септември (понеделник)

Ще бъдем там от 15:00 до 19:00 часа

17:30 часа – „Как да изберем най-доброто извънкласно занимание за нашите деца от 1 до 4 клас (началното училище)?“ (разговор-дискусия)

Входът за събитието е безплатен, но за да гарантирате мястото си в нашите занимания, е необходимо да заявите участието си в тази форма

А за всички деца, които участват, сме подготвили изненади и томбола с награди.

Очакваме ви!

Адриана Манолова
Казвам се Адриана. Част от екипа на SmartMoney.bg от самото му създаване. По професия съм юрист. С времето открих, че моята сила не е да помагам на хората, като спазвам буквата на закона. Моята сила е да помагам на другите да изясняват ценностите и приоритетите си, да формулират целите си, които ще допринесат за материалното и душевното им благополучие и да ги насърчавам в процеса на постигането им. Затова завърших програмата на Noble Manhattan и в момента съм сертифициран коуч. Също така организирам и провеждам играта „Потоци пари“ на Робърт Кийосаки. Последните два проекта, по които активно работя са лични финанси за жени и лични финанси за деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.