Нов начин за инвестиране в недвижими имоти

3 урока от училище, които трябва да забравите веднага
09.11.2015
7 навика на богатите, които няма да ви струват нищо [и кои от тях прилагам аз]
30.11.2015

Нов начин за инвестиране в недвижими имоти

Сигурно се чували за груповото финансиране или краудфъндинг (crowdfunding), но знаете ли, че има такава платформа за недвижими имоти.

Българският старт-ъп Пропърти Клуб е пионер в България за тази услуга, при която голям брой хора предоставят финансиране по конкретни проекти (имоти) с цел успешно управление и получаване на по-висока доходност.

Ефтим Ефтимов, който е стартирал проекта казва, че интереса засега е голям и доста хора се интересуват от участие в развитието на пазара на недвижими имоти у нас.

Бъдещето на груповото финансиране

В САЩ от доста години споделеното финансиране на всякакви проекти е на дневен ред, като администрацията американския президент Барак Обама дори направи специфични промени в законодателството, за да регламентира и донякъде улесни навлизането на метода в различни по вид индустрии – стартъпи, изкуство, недвижими имоти и други.

За сегменти, за които достъпът до финансиране е сложен, краудфъндингът е отлична възможност за осигуряването на бърза ликвидност. Така стигаме и до 2013 година, когато заработиха първите платформи за споделено финансиране на недвижими имоти, отчитащи към днешна дата сделки в размер на над 1 млрд. долара.

А как всъщност се осъществява колективният елемент при тези транзакции?

Страните по една сделка са три:

 1. Интернет платформа, на която се показват проектите.
 2. Хора, готови да предоставят финансиране.
 3. Проектни мениджъри, които реализират проектите.

Всеки проект се реализира от специално проектно дружество, което се занимава с управлението на конкретния имот, а хората предоставят финансиране, за да се осъществят сделките. При успешна реализация печелят пропорционално всички.

Предимства

Предимствата на подобен тип инвестиция са следните:

 1. Възможност за участие в сделки с недвижими имоти на хора, които не разполагат с големи средства, за да купят сами имот.
 2. Опитът на пазара е от значение, и дори определени хора да имат необходимия капитал сами да осъществят покупка, не е задължително те да разполагат и със знания за пазара, да намерят добра сделка и да я изпълнят.
 3. Дори при наличие на капитал и опит, сделките с недвижими имоти често изискват посвещаването на много време. Ако се стигне пък до управление на имота, понякога говорим за целодневна работа. При Пропърти Клуб финансирането е пасивно.
 4. Комбинацията от капитал, опит и време е една страхотна предпоставка за успешен проект, но тези платформи реално съществува и възможността за диверсифициране на риска, т.е. ако имаш 50 хиляди евро, защо да купиш един имот, като парите ти могат да бъдат разпределени в 5 проекта по 10 хиляди евро и да се намали риска.

Развитие на пазара на недвижими имоти

Стартирането на подобна платформата в България съвпада с положителния тренд в развитието на пазара на недвижими имоти, започнало в началото на тази година. Макар и при липса на официална информация, активните страни на пазара (купувачи, продавачи, брокери, банки) отчитат раздвижване и при броя на сключените сделки, и при средните продажни цени, говорейки конкретно за жилищния пазар.

Обичайно, София и по-големите градове са лидери в тази тенденция, като предстои да се види дали завишените очаквания на продавачите ще бъдат срещнати от парите на купувачите.

Нов подход, ново начало

Предстои да разберем дали подобни платформи ще успеят да се преборят за доверието на инвеститорите в Европа. Концепцията все още е изключително нова и тепърва набира популярност на континента.

“Надяваме се този тип сделки да допаднат на широк кръг хора в България и бързо да се изгради доверие между нас и клиентите. От първия ден на развитие на бизнеса сме се фокусирали върху това да предлагаме прозрачна услуга, в която всички позитиви и рискове да бъдат ясно изказани, защото сме наясно, че друг начин за развитие на подобен бизнес в България няма”, каза Ефтим за читателите на сайта.

Ако искате да сте в час с новите неща в инвестициите и личните финанси, присъединете се към над 3,000 умни хора, които вече получават нашия Бюлетин. Има и безплатна книга за подарък:

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

5 Comments

 1. on каза:

  Идеята е готина, но не знам кога някой ще се сети да я побългари – да върти подобна платформа една година, а после да продаде всичко и “пирамиди, фараони”

 2. Данаил Русев каза:

  Здравей Стойне,

  Този начин на инвестиция звучи много интересно. Предполагам, че тази конкретна статия е платена от конкретната компания и въпросът ми е дали ти се ангажираш да ги препоръчаш като надежден начин за инвестиране.

 3. Стойне Василев каза:

  Здравей Данаил, статията не е платена, а съм представил един интересен нов начин за инвестиране. Който е работил с мен или е бил на наши обучения по лични финанси и инвестиране знае, че досега не съм препоръчал конкретен продукт, просто защото нямам кристална топка и не знам какво ще се случи с неговата цена. Споменавал съм в какво аз съм инвестирал, но в никакъв случай това не е било препоръка. Не съм инвестирал в Пропърти клуб и не съм свързан по никакъв начин с тях.

  А какво според теб означава “надежден начин за инвестиране”?

 4. Данаил Русев каза:

  Като казвам “надежден”, имам в предвид дали вие залагате авторитета си, че това не е понзи схема. А относно дали статията е спонсорирана или не това беше просто предположение. Извън темата, бих искал да попитам дали мога да открия някъде запис на безплатните ви уебинари?

 5. Стойне Василев каза:

  Здравей Данаил, няма как да залагам авторитета си за компания, в която не съм инвестирал и не съм се ангажирал по никакъв начин. Абонатите на нашия имейл бюлетин получават записи (когато има, разбира се) на уебинарите ми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.