Душата на парите

5 вечни истини, за да се измъкнете от финансовите проблеми
19.11.2014
Наръчник по инвестиране
18.12.2014

Душата на парите

Книгата  “Душата на парите“ на Лин Туист,  е интересно четиво, което всеки трябва да има в „златната си колекция“. Комбинацията на думите в заглавието  ДУША и ПАРИ, предизвиква  всевъзможни асоциации какво се крие из страниците на тази книга.

Ето моите:

Душа“ – нематериалност …онова нещо, което нможе да  се пипне, но всички знаят, че е там и има водеща роля във всеки един миг от нашия живот.

Пари“ – материалност,  продукт , който не е създаден от природата…. Онова нещо, което може да се пипне, красиво произведение на изкуството, съчетание от материали и багрила, изработено по проект  и отпечатано при специални условия и технически изисквания.  Възникнало като възможност за  облекчаване на процеса на размяна на блага, стоки и услуги между индивидите… Но като, че ли еволюирайки човечеството, без да осъзнава напълно, им дава част от душата си стигайки до всички крайности в изграждането на т.нар. „култура на парите и нейната сила“.

Авторката Лин Туист е една жена филантроп, с доста интересен живот свързан с нейната дейност по набиране на средства за каузата „да се спре световния глад“, основател е на Сдружението „Пачамама“.

Случките и местата, с които тя ни запознава,  разтърсват и надхвърлят всичко, което до сега е налагано и  представяно, видяно и/или четено за „горещите точки на глада и мизерията“ като Индия, Амазонка, Мозамбик, Бангладеш, Еквадор, и контраста на високотехнологичните и отдадени на консуматорския култ „Бели държави“, с всичките разлики и учудващи прилики от гледна точна на отношението ни към парите.

След тази книга, много хора биха се  отказали от заблудите и илюзиите за определенията наложени от обществото за „бедни“ и „богати“. Ще видят и една друга страна, на силата, на вярата…

Тази книга приземява, но и издига високо, наранява егото и лекува душата.

Авторката насочва към идеята, че разделение няма, че има достатъчно, води читателя към размисъл за един свят ТИ – И – АЗ , а не ТИ – ИЛИ – АЗ.

Че човечеството може да поспре за миг и да се замисли за измамната примамливост на успеха, за надпреварата да имаме повече, въпреки че не ни е нужно или жизненоважно, за оскъдицата, за недостига, за лъжата „няма достатъчно“, „повече е по-добре“, „това просто е начинът по-който животът върви“. 

И за катарзиса да гледаш през очите на изобилието – „има достатъчно за всички“,  използвайки силата, на онова което вече имаме тук и сега.

И всичко това заради и/или посредством парите, които „са като вода,  поток, носител, канал на нашите стремежи. Носят одобрението на духа, носят енергия и стремеж“.

Лин Туист провокира с въпроси като:

Познаваме ли  потока на парите?

Загрижени ли сме как те идват при нас?

Съзнателно ли определяме къде искат да отиват те?

Можем ли да прехвърлим „разрешаване на проблема“ с „търся да определя наличните източници на промяна и вдъхновение“, чрез най-доброто у хората и  техните организации?

Можем ли да изберем живот изпълнен с цели, значение и задоволство? 

Това не е книга, която се чете въздушно и някак между другото, за разтуха. Това е книга, която докосва всички сетива и  води към промяна, дава различна гледна точка за събития, случки и преживявания.

Накара ме да благодаря всеки ден, че имам дъщеря, че живея точно в това време, точно на това място и да осъзнавам как всяко едно мое решение влияе пряко или косвено на всички около мен – близки, познати или непознати. Че ние не сме незначителни, че сме важни, ние човеците.

Тази книга трябва да достигне до всички хора, които искат да живеят с отворени очи, до всички бизнесмени, инвеститори, предприемачи, работници и служители. Защото неоспорим факт е, че Животът минава през парите и те имат влияние върху нашите решения, чувства и действия.

Книгата не казва как трябва или не трябва да се правят нещата в живота, не налага какво да е отношението към парите и усещанията, които  носят на всеки един индивид.

Опитва се да каже, че има и друг начин, че винаги има нещо повече от чистата случка, от болката или от радостта.

Тази книга връща надеждата да бъдем себе си, да се вглеждаме в това, което имаме сега  и да вярваме, че заедно можем повече, че от нас зависи какво ще имат и бъдещите поколения.

Накрая, ако искате да поръчате тази книга или някоя друга от издателство Анхира с 10% отстъпка, следвайте тези инструкции.

Станислава Иванова
Станислава Иванова
Коя съм аз? - Аз съм Станислава Иванова. Имам много идентичности, които се старая да балансирам всеки ден - от майка, жена, съпруга, дъщеря, приятел, колега, коуч и ментор. Моята мисия е да съм здрава. Да бъда богата - духовно и финансово. Да включа всички компоненти - щастие, страст, воля, вяра, любов, уважение.. в постигане на върхови резултати в моя живот. "АЗ съм скенер." т.е. в природата ми е да се интересувам от много и различни теми. Благословена съм с непрестанно любопитство за нови неща във всеки аспект на живота.. В резюмето ми фигурира опит в различни професии, бизнес сектори и проекти. Обожавам да чета и пиша, за това което ме вълнува. Едно от най-добрите ми постижения е дъщеря ми. Тя е моята муза. Един от последните ми проекти е Коучинг за родители. Вярвам, че за да са успешни децата ни, трябва да тръгнем от самите нас и само така ще успеем да ги подкрепим да постигнат своите стремежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.