Душата на парите

5 вечни истини, за да се измъкнете от финансовите проблеми
19.11.2014
Наръчник по инвестиране
18.12.2014

Душата на парите

Книгата  “Душата на парите“ на Лин Туист,  е интересно четиво, което всеки трябва да има в „златната си колекция“. Комбинацията на думите в заглавието  ДУША и ПАРИ, предизвиква  всевъзможни асоциации какво се крие из страниците на тази книга.

Ето моите:

Душа“ – нематериалност …онова нещо, което нможе да  се пипне, но всички знаят, че е там и има водеща роля във всеки един миг от нашия живот.

Пари“ – материалност,  продукт , който не е създаден от природата…. Онова нещо, което може да се пипне, красиво произведение на изкуството, съчетание от материали и багрила, изработено по проект  и отпечатано при специални условия и технически изисквания.  Възникнало като възможност за  облекчаване на процеса на размяна на блага, стоки и услуги между индивидите… Но като, че ли еволюирайки човечеството, без да осъзнава напълно, им дава част от душата си стигайки до всички крайности в изграждането на т.нар. „култура на парите и нейната сила“.

Авторката Лин Туист е една жена филантроп, с доста интересен живот свързан с нейната дейност по набиране на средства за каузата „да се спре световния глад“, основател е на Сдружението „Пачамама“.

Случките и местата, с които тя ни запознава,  разтърсват и надхвърлят всичко, което до сега е налагано и  представяно, видяно и/или четено за „горещите точки на глада и мизерията“ като Индия, Амазонка, Мозамбик, Бангладеш, Еквадор, и контраста на високотехнологичните и отдадени на консуматорския култ „Бели държави“, с всичките разлики и учудващи прилики от гледна точна на отношението ни към парите.

След тази книга, много хора биха се  отказали от заблудите и илюзиите за определенията наложени от обществото за „бедни“ и „богати“. Ще видят и една друга страна, на силата, на вярата…

Тази книга приземява, но и издига високо, наранява егото и лекува душата.

Авторката насочва към идеята, че разделение няма, че има достатъчно, води читателя към размисъл за един свят ТИ – И – АЗ , а не ТИ – ИЛИ – АЗ.

Че човечеството може да поспре за миг и да се замисли за измамната примамливост на успеха, за надпреварата да имаме повече, въпреки че не ни е нужно или жизненоважно, за оскъдицата, за недостига, за лъжата „няма достатъчно“, „повече е по-добре“, „това просто е начинът по-който животът върви“. 

И за катарзиса да гледаш през очите на изобилието – „има достатъчно за всички“,  използвайки силата, на онова което вече имаме тук и сега.

И всичко това заради и/или посредством парите, които „са като вода,  поток, носител, канал на нашите стремежи. Носят одобрението на духа, носят енергия и стремеж“.

Лин Туист провокира с въпроси като:

Познаваме ли  потока на парите?

Загрижени ли сме как те идват при нас?

Съзнателно ли определяме къде искат да отиват те?

Можем ли да прехвърлим „разрешаване на проблема“ с „търся да определя наличните източници на промяна и вдъхновение“, чрез най-доброто у хората и  техните организации?

Можем ли да изберем живот изпълнен с цели, значение и задоволство? 

Това не е книга, която се чете въздушно и някак между другото, за разтуха. Това е книга, която докосва всички сетива и  води към промяна, дава различна гледна точка за събития, случки и преживявания.

Накара ме да благодаря всеки ден, че имам дъщеря, че живея точно в това време, точно на това място и да осъзнавам как всяко едно мое решение влияе пряко или косвено на всички около мен – близки, познати или непознати. Че ние не сме незначителни, че сме важни, ние човеците.

Тази книга трябва да достигне до всички хора, които искат да живеят с отворени очи, до всички бизнесмени, инвеститори, предприемачи, работници и служители. Защото неоспорим факт е, че Животът минава през парите и те имат влияние върху нашите решения, чувства и действия.

Книгата не казва как трябва или не трябва да се правят нещата в живота, не налага какво да е отношението към парите и усещанията, които  носят на всеки един индивид.

Опитва се да каже, че има и друг начин, че винаги има нещо повече от чистата случка, от болката или от радостта.

Тази книга връща надеждата да бъдем себе си, да се вглеждаме в това, което имаме сега  и да вярваме, че заедно можем повече, че от нас зависи какво ще имат и бъдещите поколения.

Накрая, ако искате да поръчате тази книга или някоя друга от издателство Анхира с 10% отстъпка, следвайте тези инструкции.

Станислава Иванова
Коя съм аз? - Аз съм Станислава Иванова. Имам много идентичности, които се старая да балансирам всеки ден - от майка, жена, съпруга, дъщеря, приятел, колега, коуч и ментор. Моята мисия е да съм здрава. Да бъда богата - духовно и финансово. Да включа всички компоненти - щастие, страст, воля, вяра, любов, уважение.. в постигане на върхови резултати в моя живот. "АЗ съм скенер." т.е. в природата ми е да се интересувам от много и различни теми. Благословена съм с непрестанно любопитство за нови неща във всеки аспект на живота.. В резюмето ми фигурира опит в различни професии, бизнес сектори и проекти. Обожавам да чета и пиша, за това което ме вълнува. Едно от най-добрите ми постижения е дъщеря ми. Тя е моята муза. Един от последните ми проекти е Коучинг за родители. Вярвам, че за да са успешни децата ни, трябва да тръгнем от самите нас и само така ще успеем да ги подкрепим да постигнат своите стремежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.