Smart инвеститор: Радослав Занков

7+1 финансови грешки, които вероятно правим точно сега
26.05.2019
Най-важният съвет при инвестирането
10.06.2019

Smart инвеститор: Радослав Занков

Вторият гост в рубриката ни Smart инвеститори е Радослав Занков. Той е собственик на Profirms.bg, съосновател на GoStylish и инвеститор. От това интервю ще разберете в какво инвестира Радослав, как е започнал, какви резултати постига и други интересни и ценни неща.

Разкажи малко повече за себе си и с какво се занимаваш.

По образование съм юрист и с това е свързана основната ми работа. Занимавам се и с няколко други неща, но няма да навлизам в подробности, за да не досадим на читателите ти, защото вече съм се представял подробно в един друг наш разговор преди време. Както ще стане ясно и от този разговор, интересувам се и инвестирам в акции на компании, листнати на американските пазари.

Как и кога започна да инвестираш?

Започнах да инвестирам активно в акции преди около 2 години. С един приятел си говорехме за това кой какво прави със спестените си пари и той спомена, че от време на време купува акции на компании, листнати в САЩ. Сподели, че често си докарва нелоши допълнителни доходи и това грабна вниманието ми.

Тогава бяхме в Лондон, а като една от финансовите столици на света, атмосферата там винаги ми действа мотивиращо и изигра немалка роля в това да взема решение и аз да започна да инвестирам. Нямах търпение да се върна в България и да проуча нещата по-задълбочено.

Така и стана – буквално на следващия ден след като се върнах, започнах да се интересувам кой брокер е най-подходящ, а паралелно започнах да си търся надеждни източници на информация за инвестиране. Със Стойне вече се познавахме от няколко години и тогава той беше един от хората, на които писах.

Малко преди това случайно бях попаднал на един анализ на бизнеса на Amazon. В този момент акциите на компанията струваха по-малко от $1000 за брой и в материала човекът твърдеше, че в рамките на 2018 година цената им ще мине $2000, което впоследствие се случи. Започнах много да се интересувам от Amazon и изчетох всичко, което можах да намеря. Общо взето почти нямаше негативни очаквания за компанията – всички бяха bullish.

Казах си, че няма какво повече да мисля и макар информацията ми да беше оскъдна, силно вярвах, че взимам правилно решение и просто го направих – купих първите си акции от Amazon есента на 2017 година, без никога преди това да съм имал демо сметки и да съм търгувал тренировъчно с виртуални пари.

Поех риск директно да скоча с реални пари и се чувствах страхотно от това, защото знаех, че правя първа крачка към нещо стойностно и вълнуващо, което тепърва предстои да ми носи успех.

Какво те накара да го направиш?

На първо място желанието ми да се развивам. Вече бях направил първите крачки към финансовото ограмотяване и бях успял да спестя немалко пари. Но това е само първият етап, защото има огромно значение какво правиш със спестените пари. Доста хора се „награждават“ като си купуват някакви неща, които в повечето случаи са пасиви. Други предпочитат кеш в банката. Знаех, че това не е подходът, който ще ме отведе там, където искам. Не казвам, че е грешен, но просто не е този, който съответства на моите цели. Затова трябваше да си намеря подходящ и смятам, че го открих.

С колко пари започна да инвестираш?

Като за първа покупка на тотално начинаещ, сумата не беше малка – първите акции, които купих бяха на стойност 20,000 лева или около $12,000 тогава. Това беше сумата, която още в Лондон бях решил, че ще „жертвам“ за първа инвестиция и така и направих.

Скоро след това продължих да купувам, защото започнах да придобивам увереност, че вече имам една идея по-ясна представа какво правя. И да – така беше по принцип, но реално бях много далеч от истината. Парите ми растяха, защото просто влязох на пазара в момент, в който той вървеше уверено нагоре.

Кой е най-големият ти урок като инвеститор?

Че спекулата винаги може да свърши зле. Няма никакво значение колко знаеш, какъв опит имаш, колко пари си изтъргувал – пазарът винаги може да те накаже, ако не внимаваш.

Коя е най-голямата ти грешка и какво научи от нея?

Първата грешка, която допуснах след като започнах да инвестирам, беше че реших да търгувам без все още да имам достатъчно опит и наблюдения. Няколко месеца след като бях купил първите си акции на Amazon (тогава все още купувах само от него), всичко вървеше чудесно. Дойде обаче един период на застой, в който се наблюдаваше следната тенденция – пазарът отваря и акцията спада с 2-3%, след което в рамките на деня ги възстановяваше. Това се случи в няколко последователни дни и накрая взех „умното“ решение да се „възползвам“ от това, което съм открил като тенденция.

Така и направих – продадох с отварянето на пазара. Да, обаче вместо да стане както в предните няколко дни, акцията просто рязко тръгна нагоре. Чувствах се прецакан. Емоциите ме завладяха и на другия ден реших с отварянето на пазара отново да купя. И познай – акцията този път отново тръгна надолу.

За щастие успях все пак да запазя някакво самообладание и просто си забраних да правя каквото и да е. След няколко дни на спад, акцията просто започна да се възстановява и продължи да расте.

Изводът – емоцията е изключително лош съветник. Търпението и хладнокръвието са дългосрочните ключове към успеха в това начинание.

Коя е най-голямата ти печалба от инвестиция и как достигна до нея?

В процентно изражение през 2018 година успях да реализирам малко над 40% доходност, което намирам за приличен резултат, предвид, че все още съм начинаещ.

Тук някои ще кажат, че 2018 е била силна, но припомням какво се случи в края на годината – някои компании потънаха с 30%, други с 40% и нагоре. Много хора изтриха всичко, което бяха направили през годината, а други реализираха неприятни загуби. За щастие, аз успях да изляза сух от тази буря и се радвам, че взех разумното решение да изляза, когато усетих, че нещо става.

От еднократна сделка най-много съм правил $7,000. Компанията беше IQIYI Inc, известна още като китайския Netflix. Откакто стана публична, волатилността на тази акция е доста сериозна. Това е една от акциите, които следя много внимателно и в конкретния случай прецених, че имам отлична възможност, защото спадът ѝ към този момент просто не беше свързан с лошо представяне на самия бизнес на компанията. За щастие така и стана.

Кои книги би препоръчал на всички настоящи и бъдещи инвеститори?

Мисля, че всеки действащ инвеститор добре знае каква литература да чете. По-скоро мога да споделя какви книги аз съм изчел на финансова тематика. Те биха били полезни на тези, които сега започват да се интересуват от управление на пари и инвестиции. Това са тоталните клишета „Богат татко, беден татко“, „Четирите потока на парите“, „Най-богатият човек във Вавилон“ и „Съседът милионер“. От „Мисли и забогатявай“ също има какво да се вземе.

„Умни пари“ на Стойне Василев е задължително четиво за всеки, който сега започва, а и не само. От една идея по-специализираните – „Наръчник по инвестиране“ на Кийосаки и „Интелигентният инвеститор“ на Бенджамин Греъм, която всъщност си е доста специализирана. В момента започвам „Принципи“ на Рей Далио и знам, че това ще е една от любимите ми книги изобщо. Също, препоръчвам видеото му How The Economic Machine Works. Мисля, че това е най-доброто съдържание, което може да се намери в интернет, обясняващо как работят парите и изобщо икономиката и пазарите.

Колко време отделяш, за да управляваш инвестициите си?

Не много. Инвестициите в акции управлявам изцяло от телефона си. Покупките и продажбите се случват буквално за секунди. Когато имам акции, просто от време на време поглеждам какво се случва с тях и нищо повече. Разбира се, следя пазара почти постоянно, но самото управление, не отнема много време.

Инвестирал съм немалко пари и в малък бизнес, който притежаваме с моята приятелка, като там не отделям никакво време, защото не участвам пряко в управлението му.

Почти цялото ми време е погълнато от основната ми работа, в която освен пари, съм вложил и много време и усилия и продължавам да го правя.

Какво е текущото ти портфолио (може само в проценти и класове активи)?

В момента, в който пиша това, тъкмо съм купил акции на Pinterest и отново на IQ. Първата тръгна доста мощно веднага след IPO-то си, но напоследък върна малко газта, като предната вечер след обявяване на първия си отчет, спадна с още 15% и реших да вляза.

Между другото, това също може да се каже, че е един от уроците, които научих с времето, а и който се потвърди от доста изчетен материал по въпроса – не бързайте да купувате на IPO-то, защото тогава доста ентусиазирани инвеститори купуват ударно и това вдига цената на акцията малко изкуствено, след което, в рамките на до няколко месеца, е твърде възможно да падне дори под първоначалната си цена. Почти всички IPO-та, които съм следял, затвърждават тенденцията.

IQ – компания, която ми е носила само позитиви, също спадна с доста напоследък, а след скорошните нови над 6%, с които поевтиня, реших, че е удачен момент отново да вляза.

Мисля, че и двете компании са доста перспективни дългосрочни инвестиции, но времето ще покаже.

Какво ще кажеш на всички хора, които сега започват да инвестират?

Изключително много четете и бъдете смели, но никога не бъдете самонадеяни. Не позволявайте моментните успехи да ви накарат да се вземете за голям инвеститор, защото пазарът много обича да наказва именно това поведение.

Въпреки че аз самият скочих директно в акции, не е зле да опипате почвата с някой индекс.

И още нещо важно според мен – краят на този икономически цикъл е все по-близо. Може би много скоро ще се открият много добри възможности.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.