Линейни или пасивни доходи?

Моята история и етапите в личните финанси, които преминах
22.04.2015
Колко далече пада крушата от дървото?
11.05.2015

Линейни или пасивни доходи?

Няма случайни неща – вече съм съвсем сигурен в това. След като публикувах статията Какво имаш: по-готина работа или бизнес? започнах да мисля как да максимизирам стойността на времето, което ми носи доходи. Както разбрахте, то е около 15% и първата ми мисъл беше да го увелича на 100%, а непечелившите дейности да ги делегирам или автоматизирам. Вторият вариант е да увелича цената на моето време. Това ще увеличи доходите ми, но нещо ми убягваше…

Съвсем случайно погледнах към рафта с книги у нас и погледа ми спря на Преди да напуснете работа на Робърт Кийосаки. Взех я и започнах да я чета, въпреки че съм я чел поне два пъти досега. Още на една от първите страници видях диаграмата с четирите потока на парите. Лявата част е за линейните доходи, т.е. разменяте времето си за пари. Там има два потока: Н за наемни служители и С за самонаети лица. Колкото и здраво да работят те, доходите им са ограничени от вложеното време, а то не може да е безкрайно на месец.

Бизнес система

От дясно са собствениците на бизнес системи (БС) и инвеститорите (И). По-интересното е, че в тези два потока на парите, доходите не зависят от вложеното време. Тази диаграма съм я виждал стотици пъти, но сега настъпи онзи момент в който си казваш „Аха” и вече гледаш по друг начин на нещата. Осъзнах, че в момента съм в квадранта на самонаетите и за да стигна до квадранта на собствениците на бизнес системи, трябва друго мислене.

Пасивни доходи

Не е достатъчно просто да прехвърля моите задължения на други и да автоматизирам това, което правя сега. Да, ефектът ще е голям, но няма да имам нещо много важно – СИСТЕМА. Както стана на въпрос в предишната статия, този скок от квадрант С до квадрант БС е много труден. Повечето предприемачи не могат да го направят никога. Дори собствениците на големи компании нямат бизнес система, защото ако не ръководят и контролират бизнеса си дори няколко седмици, той ще се влоши и може дори да фалира.

Тази картинка я виждам навсякъде – собствениците работят усърдно от сутрин до вечер и през почивните дни с надеждата, че все някога ще могат да се оттеглят и бизнесът ще функционира и без тях. Изгледайте само един епизод на „Кошмари в кухнята” по Нова телевизия и ще видите за какво става въпрос. Те не могат да осъзнаят нещо много важно – трябва да работят по-ефективно, а не повече, и да се фокусират към изграждането на система (машина), а не толкова към увеличаване на продажбите, за сметка на тяхното време.

Пасивните доходи

И така, основното нещо в дясната част на схемата е това, че доходите ти не зависят от вложените време и усилия, т.е. те са пасивни. Седиш си на дивана и изкарваш пари. Не е точно така. Единствените изцяло пасивни доходи, които аз знам, са пенсиите. На всяко 7-мо число отиваш в пощата или в банката и парите са ти там. Не е нужно да правиш каквото и да е. Лихвите по депозитите се доближават до определението за пасивни доходи, но имат доста специфики и не са добра инвестиция на сегашния етап.

За да получаваш пасивни доходи, обаче, трябва да вложиш пари и/или време в създаването на твоята машина, която ще ти генерира средства докато се излежаваш на някой плаж и ще трябва само лека поддръжка и смяна на консумативи, за да работи. Така изглеждат образно нещата.

В квадрант И (на инвеститорите) съм си написал „домашното” и доходите ми от него се увеличават, а времето за управление и контрол намалява. Разбира се, това не стана от днес за утре, а и има все още много неща да уча. Изграждането на тази машина ми отне около 12 години, доста усилия и пари.

Как се виждаш след 5 години?

Сега, усилията ми са насочени към БС квадранта и изграждане на работеща система в него. На първо място ще трябва да намеря достатъчно време и спокойствие, за изградя в ума си тази машина. Най-добрият начин за мен е да си я представя как ще изглeжда тя след 5 години. Затварям очи и се пренасям там. Как се чувствам? Какво виждам? Как изглежда тази система? Какво ми носи тя?

Едва след това сядам и започвам да си пиша нещо като план. Вече съм бил там – в бъдещето, и нещата са по-лесни. Описвам стъпка по стъпка как ще стане. Разбира се, много неща ще се променят (включително и аз), но ще имам пътна карта на целта. За мен, първата стъпка е да увелича собствената си стойност като експерт. Това може да стане като достигна до повече хора и те получат нещо стойностно от мен. Звучи лесно, но не е, и изисква доста време и усилия. Това, разбира се, няма да ми носи пасивни доходи, но ще увеличи стойността на моето време, което ще ми позволи да работя по-малко за същите пари.

Колко големи са мечтите ти?

Второто нещо, по което трябва да работя е мащаба. Когато просто увеличаваш цената на твоето време, имаш ограничение от максималния брой часове, които може да работиш. За да постигна финансова независимост, трябва да мисля по-мащабно. Например, не как да увелича доходите си двойно за една година, а как те да станат 10 или 20 пъти по-високи. Тогава вече простото повишаване цената на времето и по-усилената работа няма да са достатъчни. Едно е да правиш 40 или 50 хиляди лева на година и съвсем различно, ако целта ти е 300,000 лева, нали?

За тези доходи трябва ново мислене и да решиш как ще създадеш, ръководиш и контролираш една не малка система. Дори да работя по 10 часа на ден и правя по 100 лева на час, на година това са около 240,000 лева. Да не говорим, че това е почти невъзможно на практика. Трябва ми нещо друго. Защо да откривам топлата вода, след като други са го направили. В България и в света има доста хора, които изкарват 300,000 лева на година или 25,000 лева на месец. Остава само да го открия, а сега „Продължаваме напред!”.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

 1. Станислав каза:

  Добър ден !
  Линейни или пасивни ? За двата типа доходи съм .Система е необходима …..това е трудната част ! В България , ако се изгради бизнес система при повечето бизнеси , страната ще тръгне напред ! БВП ще се повиши двойно поне !
  Само се чудя …Защо бизнеси които се водят големи нямат добре изградена бизнес система ? Дали , българинът има проблем с това да се довери ? Липсата на професионални мениджъри с голям стаж и опит ? Народопсихология ? Други причини ? Вярно , режимът до 1989 години ликвидира частната собственост върху средствата за производство и директорите бяха само чиновници !
  Дали Софарма ще върви , ако изпълнителен директор е друг човек и Огнян Донев не е в Съвета на директорите ?

 2. Стойне Василев каза:

  Здравей, Станислав,

  Не знам каква е причината за тази ситуация в България. На последния ти въпрос ще отговоря с друг въпрос: Какво стана с бизнеса на Емил Кюлен и Илия Павлов след смъртта им?

 3. Диляна каза:

  Здравейте, статията наистина е интересна и определено описва пасивния доход много добре. Много от пирамидалните маркетингови структури използват бързото забогатяване и пасивния доход като: “Седиш си на дивана и изкарваш пари.”. Истината е, че ако искаш да успееш и да изградиш пасивен доход е необходимо време (по 2-3- часа на ден) + малка инвистиция – от личен опит го казвам. Статията е наистина добър анализ на идеята на Кийосаки и ви поздравявам за публикацията. Дано повечето хора да я разберат и да вникнат в нея, тъй като е написана с истински думи и по достъпен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.