Личен финансов консултант – настояще и бъдеще

Какво е Личен финансов консултант?
03.12.2012
Урок №4 Определяне и постигане на цели
12.12.2012

Личен финансов консултант – настояще и бъдеще

Както разбрахте от предишната статия, съм се насочил към професията на Личния финансов консултант. Сега ще ви разкажа как аз виждам нещата и как според мен ще се развива тази дейност в България. Преди това малко предистория. Знаете, че се колебаех дали да сменя името на сайта, дали да направя нов и към каква точно сфера да се насоча. Възможностите пред мен бяха две – лични финанси или собствен бизнес.

Докато си мислех, се случиха някои събития, които ме насочиха в сегашната (правилната, надявам се) посока. Събитията бяха две срещи с хора, които искат да развиват тази професия в България и имат необходимия хъс и желание да го направят. Срещите протекоха наистина много конструктивно и съвсем скоро очаквам нещата в тази сфера да се раздвижат.

Развитие на тази професия в България

Първа фаза

За начало, мисля че България, като развиваща се държава и член на ЕС, следва определени стъпки и върви към „цивилизоване”. Наистина, в някои области доста сме изостанали, но правим уверени стъпки напред. Мога да ви дам много примери, за стоки и услуги, които са били в зона „Това няма как да стане у нас!”, но вече ги има и се радват на завидна популярност. Искам да кажа, че България с нищо не е уникална и рано или късно това, което го има на запад, ще дойде и у нас.

Сега за развитието на личните финансови консултанти. Ако следваме успешния пример на различните предприемачески организации и фондации, трябва да започнем с популяризиране на тази тема в обществото. На настоящия етап просто няма пазар за подобни услуги, защото никой не знае що за „животно” е този консултант. Трябва с усилени безплатни семинари и срещи да се запознаят хората колко е важно да могат да сложат в ред парите си и да ги увеличават, а не само да се оплакват. Тази първа фаза ще продължи между 1 и 2 години, ако хората и пазара са „узрели” за идеята (а има признаци за това).

Втора фаза

Втората фаза е да се отсеят хората, които ще осъзнаят важността на темата и ще искат да научат повече и по-сложни неща за света на финансите и как да управляват парите си. Те вече ще са склонни да отделят някаква немного голяма сума, за да участват в лекции и семинари „за напреднали”. За предприемачеството, вече има подобни курсове за стартиране и развитие на бизнес. На тях участниците се запознават с конкретни техники и методи, които прилагат към собствените си проекти и идеи. Цените на курсовете не са ниски, но въпреки това има доста желаещи.

Трета фаза

На третата фаза вече могат да се предлагат индивидуални консултации на хора от средната и висшата класа, които намират истински смисъл да повишат финансовия си IQ и да увеличават богатството си. Тази ниша в България е доста ограничена, но за да развиваш успешен бизнес като Личен финансов консултант не ти трябват повече от 40-50 клиента (ще е трудно сам да обслужваш повече), на които да предлагаш възможност за честни и безпристрастни съвети по всяко време на денонощието (ако се наложи). Началото на тази фаза я виждам след не по-малко от 3 години.

Каква е връзката на Личния финансов консултант с бизнеса

Както написах в предишната статия, стартирането на собствен бизнес или предлагането на консултации в свободното време, е естествено събитие в живота на всеки човек. С натрупването на знания и умения ние се превръщаме в експерти, и близките ни започват да ни търсят за съвети в определена област. Защо да не превърнем тези съвети в основен или допълнителен източник на доходи? Ако вече имате финансов консултант няма да се откажете от услугите му само, защото сте започнали бизнес, нали? Даже неговите съвети стават още по-важни, за да се научите как да разделяте личните от фирмените пари, какво да направите с печалбата на фирмата и други.

ЛФК е свързан с малкия и семеен бизнес

Да, собствениците на фирми имат счетоводители и финансисти, но те не се бъркат в личните им финанси и не биха им дали съвет как да си харчат парите. Тук, ролята на Личния финансов консултант е да направи връзката между финансовите цели на бизнеса и личните цели на собственика. При наличие на експертни познания, консултанта може да помага на клиента си и при стартирането на бизнеса, докато той се разрасне и бъдат наети специалисти по бизнес развитие.

Честни и безпристрастни съвети

Най-важното качество за тази професия е доверието и независимостта. Личния финансов консултант не работи за някоя финансова институция, а за клиентите си. Той получава възнаграждение само от тези, които консултира, за да няма съмнения в неговата безпристрастност. Именно, това липсва сега в България – специалисти, които да ви дадат честен съвет за този или онзи финансов продукт.

Отивате в банката и служителя на гишето започва да ви убеждава колко е изгоден новия им депозит. Той обаче не ви казва, че този продукт има доста уловки с дребен шрифт и ви го предлага само, защото сега са в „кампания” и трябва да изпълни личния си план (за да получи бонус, разбира се, човещинка :)). Дори застрахователните брокери, които са представители на клиентите по дефиниция, ви предлагат тези застраховки, по които получават най-високи комисионни, а не тези, които са най-изгодни за вас.

Мога да ви дам още стотици подобни примери, но помислете за миг – колко пари (и нерви) бихте спестили на година, ако винаги избирахте най-изгодния финансов продукт за вас? А, сега си представете, че има такъв специалист, който винаги ви изслушва, записва си, прави проучване в морето от продукти на финансовите институции и накрая ви предлага най-доброто решение за вас. Бихте ли платили за неговите услуги малка част от спестените от вас пари?

Какво НЕ е ЛФК

Когато напишете Финансов консултант в Google на първите места излизат финансово-застрахователни или финансово-инвестиционни консултанти. Нито едните, нито другите ще ви помогнат, ако трябва да сложите ред в личните си финанси. Те просто са прикрити агенти или служители и ще се опитат да ви продадат продуктите на компанията, за която работят. Всички консултанти, които работят или са в някакви отношения с финансова институция, НЕ са Лични финансови консултанти.

Банковите служители определено НЕ са ЛФК

Комисията за финансов надзор предлага изпити за придобиване на право за извършване на дейност като брокер или инвестиционен консултант. Те също НЕ са ЛФК, защото държат изпит само в една от основните области – Инвестирането. Придобития сертификат им служи, за да могат да търгуват на Българска фондова борса. Предполагам, че има и други видове консултанти в различни области на финансите, но те не могат да покрият целия спектър от области, свързани с управлението на парите.

Образование и сертификати

Тази професия все още не е регулирана в България и съответно няма правна рамка за изискванията, на които трябва да отговаря един Личен финансов консултант. Според мен, той трябва да има образование и опит, които покриват всички области, описани в предишната статия. Ако има бели петна в някоя от тях, финансовия консултант трябва да работи усилено, за да ги запълни, но дори в този случай най-важно е доверието, което клиента му гласува.

В световен мащаб има много сертификати, насочени към управлението на личните финанси. Най-известния от тях е Certified Financial Planner, който се предлага от CFP® Board. Областите, които се покриват в изпита за придобиването на сертификата са доста сходни на тези в предишната статия с две допълнителни: междуличностна комуникация и професионално поведение. У нас, единствения подобен сертификат, който от скоро се предлага е Дипломиран Финансов Консултант (ДФК®). Засега, той не е признат от никоя международна организация, но е една добра основа за специалистите, които ще предлагат подобни консултации в бъдеще.

Бъдещето е в нас и ние сме в бъдещето

Аз вече загатнах, че очаквам светло бъдеще за тази дейност, както и какъв е пътя, който трябва да се извърви, за да може тази полезна професия да се утвърди в България. Тази мисия няма да е лесна, но се надявам да намеря верни съратници, защото искрено вярвам, че за да просперира всеки от нас и България като цяло, трябва финансовото образование и управлението на парите да стане част от живота на всеки.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

0 Comments

 1. Николай Жеков каза:

  Страхотна статия Тони!
  Най-много ми харесва това, че напълно осъзнаваш пътя, който трябва да извървиш и различните етапи от него, стремиш се да стигнеш някъде там, близо до хоризонта, а не просто до следващия кръстопът.
  Ех, ако имаше повече такива Българи..!

 2. Благодаря ти, Николай.

  Пътят, наистина, няма да е лек, но без усилия, не може да има успех. Всичко останало е плод на случайността.

 3. Много добре си го написал! По отношение на фазите си подходил по-скоро песимистично – фаза 1 би започнала да дава резултат още през първата година, а за фази 2 и 3 вече има хора “готови” за тази услуга.

 4. Тео, силно се надявам да е така, но ти беше на презентацията на Jugoslav Petkovic през втория ден на StartUP 2012. Той каза, че не е достатъчно просто хората да казват “Ок, трябва ми такава услуга”, а ако ги питаш “Като знаеш, че този продукт/услуга струва 100 лева, ти би ли ми дал сега само 5 лева, за да ти я дам?”. Тогава хората вече не са толкова сигурни дали им трябва.

  Аз смятам да се фокусирам върху дейностите от фаза 2, т.е. курсове и семинари (което е и твоята област), а не толкова към индивидуалното консултиране на богати хора (това ще е само съпътстваща услуга).

 5. Владимир Узунов каза:

  Харесва ми идеята, харесва ми и това, че изтъкваш каква точно е ползата и необходимостта от такива услуги, харесва ми и, че имаш ясен план. Със сигурност ще има и заинтересовани, и скептични. Относно заинтересованите е в твоите ръце дали ще успееш да ги превърнеш в клиенти. А скептичните може би трябва да ги убедиш, че тези неща за важни за тяхното бъдеще (ако смяташ, че това може да се постигне и то на цена, която си заслужава). Убеден съм, че най-често срещаният им аргумент ще е: “Ти като толкова ги разбираш тези финанси защо не си инвестираш сам, ами се занимаваш с идиоти за без пари.” Иначе браво за инициативата – аз съм на принципа, че е по-добре да пробваш и да се провалиш, отколкото да не пробваш. Разбира се, ако не се провалиш, ще е идеално. Не ми остава друго, освен да ти пожелая успех!

 6. @Владо – Мда, трябва първо да убедя скептиците. На хората, които ми задават въпроса „Ти като толкова ги разбираш тези финанси защо не си инвестираш сам, ами се занимаваш с идиоти за без пари“ ще им кажа, че аз добре управлявам личните си финанси, както и инвестициите си.

  Сега мисля, че е дошло времето да споделя тези принципи с останалите. А, когато се опитваш да помагаш на останалите, парите ще дойдат рано или късно. Не знам как звучи това (като някакъв мотивационен гуру или не), но аз наистина вярвам, че хората трябва да се замислят върху това как управляват парите си и аз искам да им помогна в това.

 7. Здравей Бат‘ Тони!

  Както можеш да се досетиш – силно вярвам в бъдещето на професията. Защо? Както личния лекар, доверения адвокат, така и използването на мнението и експертизата на ЛФК постепенно се превръща в осъзната необходимост. ЛФК може да помогне като „ постави диагноза“ и предложи „лечение“. До тук, обаче не е желателно да се стига. Важно е да подчертаем, че превенцията (в случая изграждането на финансова независимост) винаги е по-ефективният метод. Нещо повече – ЛФК може да подпомогне избора на финансов продукт, да състави финансов, застрахователен,пенсионен, образователен и т.н. план, като го съобрази с целите на своя довереник.

  Още веднъж – поздравления за написаното !

 8. Здравей,

  Пътят няма да е лесен, но съм убеден, че ще го извървим. Днес снимах едно интервю за предаването “Boom & Bust”, което ще се излъчи утре (6 декември) по Bulgaria On Air TV от 21.00 часа. В него се опитах да представя основните принципи на личните финанси и професията на ЛФК. Дали съм успял – очаквам вие да ми кажете 🙂

 9. Teodora каза:

  Тони, браво! С теб съм 🙂

 10. Иванов каза:

  Не може да се говори за популяризиране на тази професия преди да са се повишили чувствително доходите на хората, да се е повишил жизненият им стандарт и изобщо да се е подобрила икономическата обстановка в страната. В момента средностатистическият българин ще приеме личното финансово консултиране просто като допълнителен разход, който може да бъде спестен. Да, непознаването същността на тази дейност също оказва влияние, но факторът “пари” е по-важен. Ако трябва да перифразирам Хайтов: Едно е да искаш (да си запознат с ползите от тази услуга), друго е да можеш (да имаш финансова възможност). А по-заможните хора също не са кой знае колко привлекателен сегмент, защото някои от тях имат достатъчно висока финансова култура и нямат нужда от съветник, а пък други са прекалено самоуверени и си мислят, че щом са забогатели, значи разбират материята и не се нуждаят от консултиране.
  Например един, двама, петима или десетима специалисти в цялата страна могат да развиват успешно такава дейност, намирайки 10-20-30 клиенти, но за някакъв сериозен “бум” на професията аз лично не виждам предпоставки към този момент. Може да се направи един паралел с управленското консултиране. Сигурен съм, че ако попитам десет случайни човека какво мислят за управленското консултиране, поне 8 от тях ще отговорят, че това е нова, непозната за България дейност. Да, ама не съвсем, защото такива услуги се предлагат от двайсетина години, само че интересът не е кой знае колко голям и фирмите/хората, занимаващи се с това са малко на брой.

 11. @Иванов – Зависи от гледната точка. Много ли е 30 или 40 лева за еднодневен семинар на тема “Как да управляваме по-добре парите си”, като след него може да спестите стотици левове и да осигурите финансиране за някое ваше съкровено желание? Много ли са 100 лева, ако реализирате доходност от няколко хиляди лева, благодарение на вашия Личен финансов консултант?

  За управленското консултиране не съм правил някакъв анализ, но ако събера всички платени “management fee” ще се получат стотици милиони евро на година.

 12. Niki каза:

  Харесвам идеята и организацията на дейността.Мисля, че това може да се случи някой ден.А докато се случи какво ще се прави :)?
  Българите не са узрели за този вид услуга.Може би след години ситуацията ще е съвсем различна, но…за съжаление сега едва ли е подходящ момент.Не визирам само сегашната криза, а самият манталитет на хората.
  И веднага ще дам пример: Наскоро продадох един мой апартамент в престижен квартал на София.Сумата беше доста голяма.Една част от нея беше платена по банка, но по-голямата част клиентът ми плати в брой.Парите му бяха просто напоени с нафталин.Не знам къде ги е държал – вероятно по разни скринове и гардероби.А човекът си беше баровец – държи няколко големи фирми, има доста персонал, бизнесът му се развива добре…Мислите ли, че на този човек му трябва личен финансов консултант?Според мен – ДА – трябва му.Но не мисля, че той би искал, след като дори на банките няма доверие.А такива като него – колкото искаш.
  Не разбирам към кой ще бъде насочена тази услуга – към заможените( едва ли – те биха си позволили такъв консултант, но не биха си позолили да им се бъркат във финансите – никой не иска да се знае от къде идват парите и накъде се насочват), към средната класа – те са по-вероятният потребител – имат пари и в банките, депозити предимно, спестовни сметки, имат и кеш.Въпросът при тях е, дали искат да направят тези разходи за консултациите, колко ще им струва и дали си заслужава, човек извън домакинствито( ако става дума за частни клиенти) да им казва къде и как трябва да харчат или спестяват…За по-долните класи няма смисъл да пиша…
  Финансовото консултиране би било успешно според мен при някоя компания от средно ниво – там персоналат не е от супер-професионалисти, просто защото фирмата не може да си позволи скъпоструващ персонал, имат парични потоци, работят, произвеждат нещо или предлагат или търгуват, според мен бързообороптни стоки или услуги, имат около 10-15 човека персонал и се нуждаят от специалист, който да ги вкара в правия път.Това е профилът на потенциалният клиент за финансово консултиране.
  Но въпреки това, мисля, че е твърде рано за това, неблагодарно и трудно ще е началото и аз не виждам близко бъдеще за тези неща.
  Препоръчвам лични или фирмени финансови консултации за конкретен казус – това би могло да потръгне,но изцяло консултиране за бизнеса и финансите ще е много трудно да стане.Не казвам, че е невъзможно, но ако човек разчита да се издържа от това, няма да е достатъчно.Иначе идеята е добра и мислч, че тепърва ще се развие, но когато се развие и икономиката на държавата и личните финанси на хората.

 13. @Niki – Честит Имен Ден, първо. Сега за ЛФК – докато се създаде благоприятна почва или набере критична маса, мисля да се насоча към просветителска дейност. Впоследствие това може да се окаже едно от основните пера на бизнеса. Говоря за семинари и обучения, които няма да са толкова скъпи. На тях се се представят основите на личните финанси, инвестирането, поносимостта към риска, финансови продукти и други.

  Така ги виждам нещата, а дали ще стане, това не знам. Просто силно вярвам и се надявам.

 14. Niki каза:

  Благодаря ти:)
  Напълно съм съгласен с теб!Хората трябва да знаят какво предлага тази услуга, трябва те самите да повярват, че има и по-добри начини да управляват парите си – било то малки или големи.Семинарите и обученията са много важни за този старт.Аз въпреки, че съм човек, който може би има някаква финансова култура и познания, бих с удоволствие посетил подобен семинар, а пък защо не и обучение.Все пак човек се учи докато е жив, след това от него се учат студентите по медицина:)
  Мисля,че само от този форум могат да се съберат поне няколко човека, които при едно добро сработване биха ти били от голям полза.Аз също!Успех!

 15. Николай Жеков каза:

  Честит празник Ники, честито и на Здравко (от Бургас)!

  Тони, Ники,
  Защо не вземете да обедините усилия и да предложите един завършен продукт?
  Единият с финансовото обучение и лични съвети, другият с лични бизнес съвети и идеи…?

 16. The Cat каза:

  Ники, аз бих разделила потенциалните клиенти не по класи, а по това дали са стартиращи, работещи ,но с нужда от промяна, залязващи и т.н
  Мисля, че идеята на Тони е доста добра. Въпросът е как ще бъде поднесена нужната информация според нивото на финансовата грамотност на клиента така че той да я разбере и използва правилно, особено ако му липсва практически опит, който е по – важен от теорията. И какви негативи може да поеме Тони в случай, че клиентът му “изтърве коня”.

 17. Niki каза:

  Бъди жив и здрав и ти, адаш:)
  Лошото е, че хората не се доверяват много по отношение на парите си и на бизнеса си.Разбира се, че може да им се помогне да работят по-добре.И това е един от начините.Бил съм на подобни семинари в чужбина и знам, че има голяма полза от тях.Има хитри техники, за които просто човек не може да се сети, а са толкова удобни и вършат работа.
  В момента аз се опитвам да консултирам няколко фирми.Въпреки, че управителите и собствениците им са ми приятели и се познаваме поне от 10 години и сме работили заедно…не прихващат.Даже не им искам пари – показвам им какво могат да правят по-ефективно и как да изкарват повече пари от тази дейност…незнам…имам,чувството, че не им се занимава.
  Имам консултантска фирма с професионалисти в два специализирани бранша -метали,рециклиране,скрап и хранително-вкусова индустрия.Това са секторите, които са работещи дори и по време на криза.Хората от тях и фирмите не разбират все още какво искат от себе си.Причината е в персонала( критерийте са сведени до минимум, да за се плащат по-малки заплати),причината е и в кризата (всеки стиска сигурното, не иска нищо ново, не иска инвестиции и нови разходи, колкото да са и малки)…и е такива нещица спъват всичко по пътя си.
  Иначе с удоволствие бих участвал и в нещо ново – продукт или услуга – не че не ме е страх и мен от кризата, а знам,че ако не се прави нищо, просто се оставяш на течението.А това аз никога няма да си го позволя:)

 18. Христо каза:

  Сега е най-добрия момент да се направи! Сега хората имат най-много нужда от ЛФК! Има хора които са готови да я предоставят, има хора търсещи точно тази услуга. Но има и само още една крачка да се извърви – доверието. Да го направим успешно! Христо Дундев- Дипломиран Финансов Консултант към Института на дипломираните финансови консултанти

 19. @Христо – Прав си. ЛФК (както и застрахователите) продават само едно обещание, затова е особено важно да има доверие. А доверието се гради, освен с действията, и с знанието. Ти си направил първата крачка като Дипломиран Финансов Консултант, за което – поздравления.

  Желая ти весели празници и много успехи в общия ни път като лични финансови консултанти.

 20. […] написах в статията Личен финансов консултант – настояще и бъдеще, стартирането на собствен бизнес или предлагането на […]

 21. Соня Младенова каза:

  Интересуваме как да са свържа с вас за лична консултация

 22. Здравей Соня, конкактите ми са посочени на този сайт – http://www.finansovkonsultant.com

 23. Нина Желева каза:

  Поздрави на всички които пишат тук!Изключително много се радвам на мненията ви
  по различните въпроси които се засягат в статиите.Намирам ги за много интересни и изключително полезни.Благодаря на Тони като главен инициатор и помощник във финансовото ни ограмотяване и за големия труд и сърце които влага.
  Ето и моето мнение.
  Изключително съм за да има ЛФК.Естествено,че доверието в него е най-важно и ако го има вярвам,че може както и да ни съветва умно,така и да ни предпази от много необмислени постъпки.На мнение съм,че по-добре да се консултирам и то точно от независимо лице относно вложението ми в някакъв бизнес и да си спестя разочарования и най-вече финансова загуба.Защото мисля,4е много от нас са склонни да рискуват и малкото си пари или теглим пари от банка когато ни обхване ентусиазма за някакъв бизнес който би ни се сторил успешен но вероятността да не е такъв е голяма.Точно тук е ролята на консултанта,той да забележи”малките камъчета които биха преобърнали колата”.И мисля,че особено в тази криза и с ограничените ни средства личния консултант е даже необходимост.

 24. Последните няколко години в България бизнес консултантския бизнес върви нагоре. Все повече фирми осъзнават нуждата от това да оптимизират и автоматизират свойте бизнес процеси и така да увеличат доходите/съкратят разходите. Нужно е малко време, за да се осъзнае нуждата и от личен финансов консултант. Аз смятам, че има прекалено много хора в България с добри доходои, които далеч не управляват парите си по правилния начин.

  На Вас Стойне желая искрено успех!

 25. Последните няколко години в България бизнес консултантския бизнес върви нагоре. Все повече фирми осъзнават нуждата от това да оптимизират и автоматизират свойте бизнес процеси и така да увеличат доходите/съкратят разходите. Нужно е малко време, за да се осъзнае нуждата и от личен финансов консултант. Аз смятам, че има прекалено много хора в България с добри доходои, които далеч не управляват парите си по правилния начин.

  На Вас Стойне желая искрено успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.