Какво е Личен финансов консултант?

Урок №3 Месечни разходи… или кои са важните неща в живота ви
30.10.2012
Личен финансов консултант – настояще и бъдеще
05.12.2012

Какво е Личен финансов консултант?

В живота на всеки човек има много събития. По-важните от тях са: избор на основно училище и първия учебен ден, средно образование, влизане в университет, започване на работа, купуване на жилище, встъпване в брак, отглеждане на деца, започване на собствен бизнес и пенсиониране. Общото между всички тези събития е, че те имат финансова страна и трябва да бъдат планирани от вас или от вашите близки (родители, баби, дядовци или други). Освен това, парите са част от нашето ежедневие, независимо дали го искаме или не.

Именно, това е ролята на Личния финансов консултант – да ви съветва и подготви за важните събития в живота, за да може вие да се фокусирате само върху положителните емоции, свързани с тях. Какво по-хубаво от това да сте осигурили средства вашето дете да може да учи в престижен университет, като така създавате необходимите предпоставки, то да стане успешен мениджър, предприемач или хирург.

Личния финансов консултант, освен съветник е и личен треньор (или коуч, както е известно напоследък), който открива пред вас, стъпка по стъпка, един нов свят – този на финансите. Разказва ви за основните принципи при управлението на парите, стойността им във времето, за паричните потоци, какво представлява годишния процент на разходите по кредити и много други, но най-вече ви предлага честна (безпристрастна) и разбираема информация за продуктите, предлагани от различни финансови институции.

Основните области, в които тези специалисти съветват клиентите си са:

#1 Финансово планиране

Всеки има някакви желания в живота. Те могат да са купуване на жилище, почивка в Гърция или строеж на вила в някое живописно място. За да ги изпълни, обаче, те не трябва да са просто желания, а трябва да се превърнат в цели. Разликата между двете е в планирането. Целта изисква някакви допълнителни усилия от ваша страна (а не да разчитате на случайността, както е при желанията). Не рядко целите са свързани с пари (няма как).

Личния финансов консултант ви превежда стъпка по стъпка през целия процес при осъществяването на тези цели:

– Анализ на текущото финансово състояние и нетното богатство.

– Определяне на ясни, разумни и постижими лични или семейни цели.

– Изготвяне на финансов план за постигане на тези цели.

– Определяне на срок за постигане на целите.

– Конкретни действия и начини (спестяване, кредит и други) за постигане на предначертаните цели.

Личния финансов консултант участва в планирането

Целите могат да се постигнат най-общо чрез спестяване, допълнителни доходи от странична дейност или инвестиции, които ви носят определена доходност. Консултанта ще ви предложи най-добрия вариант за вас и ще ви посочи пътя, по който да вървите.

#2 Планиране на образованието

Семейната среда и образованието имат най-голямо значение за това, какво може да постигне човек в живота си (тото-милионерите ги изключвам :)). От тези две неща може да планираме само второто. А всъщност, вие планирали ли сте вашето собствено образование (имам предвид средно и висше) и това на децата ви? За да съм честен, като изключим магистърската ми програма и сертификатите след това, останалото ми образование е било плод на някакъв вид случайност.

За детската градина и основното училище, нещата са ясни. Моите родители са ги избрали по техни си критерии (най-близо са разположени, имат най-добрите учители, разполагат с голям салон за физкултура или класната им е позната и детето по-лесно ще изкара :)). Но, средното ми училище (Икономически техникум) и специалността (Банково, застрахователно и осигурително дело) ги избрах почти на онче-бонче. Не съжалявам, защото в противен случай сега трябваше да оправям телевизори (не че е лошо, де).

Висшето го избрах по същия начин. Единствено знаех, че трябва да е икономическо (за да го изкарам по-лесно, а и да надградя знанията си от средното ;)). Специалността (Счетоводство и контрол) я писах като първо желание, защото тогава беше „престижна” (май и сега) и „Гладен счетоводител няма” :). И за нея не съжалявам. Ако бях послушал братовчед ми, сега щях да съм военен или полицай. Е, за това вече съжалявам. Къде по-лесно щеше да е, вместо да давам съвети, да питам „И ся, какво ще праим?” :).

Схванахте ми идеята. Ако не планирате собственото си образование или това на децата си, рискувате то да се окаже неподходящо и да пропилеете много години в нещо, което не е за вас. Сигурно и вие познавате много хора с подобна съдба. Още по-голям проблем е, ако знаете какво искате да учите, но нямате възможност да го финансирате. Въпреки, възможностите за получаване на стипендии, те не винаги стигат до точните хора, а и по-добре да разчитате на себе си или вашето семейство, което е предвидило и планирало този немалък разход.

#3 Застрахователно планиране

Българите най-често застраховат колата и евентуално (само ако са задължени) жилището си. Дори при тези застраховки, те не се интересуват особено какви точно рискове покриват те. Чак, когато настъпи щета се сещат, че някой риск са го изключили, за да платят десетина лева по-малко. Тогава се започва „Не може ли да направим нещо?”. А това са най-масовите застраховки. Повечето хора дори не знаят, че могат да се застраховат срещу безработица или да вземат заем от застрахователната си полица. А, какво ще направите, ако се наложи да влезете в болница за по-скъпа операция? Дали ще може да разчитате на държавното здравеопазване? Аз не казвам, че всеки трябва да разбира от застраховане, но все имате някой приятел, който ще ви даде честен и безпристрастен съвет.

Ако нямате такъв, финансовия консултант ще ви помогне да идентифицирате рисковете на които сте изложени вие и вашите финансови цели, и ще ви препоръча най-добрата защита срещу тях. Ще ви насочи към застрахователните продукти, които са подходящи за вас и откъде може да ги закупите на най-добрата възможна цена.

#4 Планиране на инвестициите

Когато ви кажат „инвестиции” за какво се сещате първо? Аз направих мини-анкета сред мои близки по въпроса. Най-много свързваха думата с „инвестиции в някакви предприятия с еврофондове” и „чуждестранни инвестиции”. Когато ги насочих към нещо, от което могат да получават доход без да работят, всички се сетиха за банкови депозити. Може би, е нормално в сегашната финансова криза хората да търсят по-сигурни инвестиции.

Пари в касичка, на депозит или в друга инвестиция

Но, инвестициите не се изчерпват само с банковите депозити. След като определите целите си, заедно с личният финансов консултант, той ще ви разкаже какво представлява риска, какви видове рискове съществуват и каква е тяхната връзка с очакваната доходност. След това, заедно ще определите вашият инвестиционен профил и поносимостта ви към риска, в зависимост от поставените цели. Накрая ще изготвите един инвестиционен план с конкретни продукти, които ще работят за вас и ще ви носят допълнителни доходи, докато вие правите нещата, които ви носят удоволствие.

#5 Данъчно оптимизиране

Въпреки че, сега в България се прилага плосък данък (10%) за облагане на доходите, съществуват доста възможности за законно намаляване на данъците, както по трудови договори, така и други като доходи от наеми, рента и авторски права.  Това важи особено за хората със собствен бизнес. При тях данъчното планиране е от особено значение. В същото време, глобите са доста високи, ако не спазват всички изисквания на данъчната администрация.

Ролята на личния финансов консултант е да ви запознае с това какво е данък и неговите разновидности. Той ще ви предложи конкретни стъпки и действия как може да избегнете, намалите или отложите във времето вашите данъци.

#6 Пенсионно планиране

За нашите баби и дядовци вече е късно да правят пенсионно планиране. Те не са могли да избират как и къде да се осигуряват за пенсия. Държавата е избрала вместо тях и сега тя определя правилата кога ще се пенсионират и каква ще им е пенсията. Нашите родители имат съвсем кратко време да подобрят финансовото си положение след пенсионирането си, но за това трябва да отделят наистина значителни суми от сегашните си доходи.

Пенсионно планиране още сега - Защо не?

Шансът е за нас и за следващите поколения. Може би, сега никой не се замисля за момента, в който ще се пенсионира. Аз, също. Ако ви кажа обратното, няма да съм честен. Но, наистина, сега е момента всеки от нас да се замисли какво може да направи, за да не променя начина си на живот след като получи като подарък от колегите си  ръчен часовник или картина :).

Вариантите са доста, но като нещо, което може да направите веднага е да разберете (ако не знаете) кой е вашия пенсионен фонд и да се поинтересувате как той управлява ВАШИТЕ пари. Следващата крачка е да го смените, ако не сте доволни по някаква причина. За по-напредналите е доброволното пенсионно осигуряване, което ще ви гарантира трета пенсия. За всички възможности и компаниите, които ги предлагат, ще ви запознае в подробности вашият финансов консултант.

#7 Имотно планиране

Както писах в началото, покупката или наемането на жилище е едно от важните решения в живота на всеки човек. Сега, повечето хора се доверяват на разни брокери от Агенции за недвижими имоти, че цените растат и трябва да купуват сега (дори жилище, което не му харесва или не е подходящо за него) или на банкови служители, които ги уверяват, че сега лихвите са най-ниски и условията, които им предлагат точно сега, повече никога „няма да имат възможност да ги предложат”.

До преди няколко години, пазара на жилища беше доста хаотичен и липсваше достоверна информация за реалните цени, на които се продават имотите. Това доведе до абсурдни ситуации хора (подведени от брокери) да купуват жилища на цени с близо 50% по-високи от цените на подобни (дори по-добри) имоти в по-добри квартали и с по-добра инфраструктура, с ипотечни кредити при убийствени лихви (без доказване на дохода, които се отпускат по-бързо), само защото щели „да изпуснат промоцията” :).

За да се предпазите от подобни „доброжелатели” е добре да планирате поне до известна степен покупката на жилището ви и да изберете правилния начин, по който да го финансирате. Аз например, си купих сегашния апартамент на половината от цената преди кризата. Ако бях послушал най-големите „разбирачи” щях да си го купя точно, когато цените бяха ударили тавана.

Това беше статията. Надявам се да ви е било интересно. В тази статия се опитах да пречупя през моя поглед работата на Личния финансов консултант и услугите, които предлага той. В следващите статии ще ви разкажа повече за тази професия в България и в чужбина, на какви критерии трябва да отговаря той, какво образование и опит трябва да притежава, какво НЕ е този консултант, каква е връзката със собствения бизнес, защо избрах да предлагам точно този тип услуги и визията ми как ще се развива този пазар у нас.

Ще съм ви благодарен, ако споделите вашето мнение по темата в коментарите под статията и най-вече дали съм на прав път или това няма как да стане у нас.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

49 Comments

 1. Владимир Узунов каза:

  Здрасти, Бат’ Тони! Според мен единствената услуга, която има бъдеще, е данъчното планиране. Въпреки че към момента повечето собственици на фирми предпочитат да прибягват до незаконни методи за спестяване на данъци, смятам или поне се надявам, че в следващите години тази практика ще намалява за сметка на законните методи. Това вероятно ще повиши търсенето на подобни консултантски услуги. Но е твърде възможно те да се предлагат като допълнителни услуги на счетоводните кантори. А относно останалите услуги, които си описал, на 99% съм сигурен, че нямат бъдеще в България, поне не в близкото бъдеще. Почти всички българи не правят каквото и да е финансово планиране, а пък и някой друг да им дава акъл за това, че и да му плащат – абсурд. За планиране на образованието пък да не говорим. Всеки учи “висшо”, за да има някакво образование просто ей така, пък и мама и тате да ги издържат още 4-5 години и да отложат малко бачкането. Кой ти мисли за планиране? Дано съм бил полезен. Лек ден и успешна седмица!

 2. Да, Владо, коментара ти беше полезен. Аз мисля, че рано или късно тези услуги ще “дойдат” в България. Сега просто няма пазар, но и за iPad нямаше и трябваше сам да си го създава. Не казвам, че ще е лесно, но съм сигурен, че ще стане, просто сме изостанали и новите неща идват с известно закъснение.

  За данъчното планиране, има доста законни начини, които могат да се приложат, преди да се стигне до незаконните. Просто не са много известни. Аз, като одитор, съм виждал доста.

 3. Тони каза:

  Както разбирам от Владимир, почти никой не използва такива услуги.!!
  Така че, Бат’Тони има “син океан” от 8 000 000 потенциални клиенти!!
  Полезнтото на плана е, че имаш цел и знаеш как ще я постигнеш; Доста е мотивиращо, когато полагаш усилия и знаеш за какво ги полагаш!! 🙂

 4. Николай Жеков каза:

  Здравейте,
  Аз не съм така песимистично настроен, както Владо Узунов. Всичко зависи от това, как ще бъде представен продукта и как да се достигне до клиента.
  Цялото това разностранно планиране е добре познато в западния свят, а ние както знаем натам сме се запътили, макар и бавно.
  Според мен си на прав път…
  Успех!

 5. Адаш, и аз съм като търговеца на обувки в Африка 🙂 Аз съм се насочил към обучения, семинари, онлайн курсове и други подобни, за да може продукта да е скалируем (т.е. без допълнителни ресурси да достигна до по-голям брой клиенти). А личното финансовото консултиране на богати хора (мениджъри и предприемачи) ще е премиум продукта. За наго не ми трябват 8,000,000 потенциални клиента, достътъчни са само 50 или 100. А толкова има, със сигурност. Бизнес плана на тази дейност ще го опиша в някоя от следващите статии. Ще може да проследите “на живо” как се развивам и дали тази дейност има пазар.

 6. Здравей Бат Тони,

  Нямам толкова голям опит, нито твоята практика, но съм един отчаян оптимист и имам своите наблюдения. Искам да изкажа своите суперлативи за статията, която много ми хареса и да споделя своите наблюдения. Ако смениш “данъчно планиране”, което звучи дългосрочно, сложно, обвързващо и ангажиращо с “данъчно оптимизиране “, което звучи по-изгодно, постижимо в по-кратък период и не толкова ангажиращо, смятам, ще имаш по-голям успех и гласност. Имам и друга вметка. Българинът (средностатистическият) е консервативен. Не би поверил финансите си на който и да е. Често хората, особено когато говорим за пари, са невероятно предпазливи, и не рядко отказват да дават информация, която е жизнено важна за правилния и меродавен съвет на консултанта. Т.е. споделят само онова, което смятат, че ти е необходимо да знаеш и нито байт повече. Това би довело до сериозно заблуждение и не рядко до неточна преценка. Интересно ми е как се справяш с подобна психологическа спънка? Имам и още един въпрос. Ситуацията е точно обратната на тази, която току що описах. Определен човек, който много много ти вярва и категорично по никакъв повод не желае да се обърне към конкретен специалист и изисква ти да му решиш всички потребности, въпреки отчаяните опити да сложиш граници и да препратиш към компетентен специалист в съответната област. Не е решение изключването на телефона в случая. Как постъпваш в подобни ситуации? 🙂 Продължавай да пишеш в същият стил. С удоволствие следя статиите ти.
  Поздрави,
  Марина Мучакова

 7. Тони, според мен ЛФК за частни лица няма да стане. Тези частни лица, които имат достатъчно пари че да искат и да могат да си позволят ЛФК, имат някакъв бизнес, където пък си имат счетоводители и финансисти.

 8. The Cat каза:

  Може би на българина още му пари от гангстерските времена и лозунги от сорта “Застраховайте се вие да не ви застраховаме ние”. А като гледам в чужбина какви пирамидки си строят по- добре да не ни идват разни септемврииски събития.

 9. Тони, знаеш мнението ми по темата от разговорите ни по време на StartUP конференцията. Ще чакам с нетърпение нашата среща, за да обединим усилия. Всичко в България работи, стига да имаш куража да го следваш. Давай смело напред и няма да сгрешиш!

 10. @Марина

  Съгласен съм за “Данъчното планиране” и вече е сменено. Благодаря ти за идеята. Сега пиша втората част на статията, от която ще стане ясно (надявам се) какво точно е Личен финансов консултант. Накратко: аз мисля да предлагам по-скоро лекции и обучения за повече хора (безплатни в началото), докато хората се запознаят с темата. След това, за хората, които искат да разберат повече и по-сложни неща, ще има курсове “за напреднали”. Чак след това, ще има продукт “Персонално консултиране”. Той ще е предназначен към хората, които имат възможност да си го позволят и са осъзнали важността на това как парите могат да работят за тях. За този продукт, потенциалните клиенти след няколко години ще са не повече 400-500 души, но те ще са достатъчни, за да се развие един успешен бизнес.

  Това са моите виждания, все пак. Може и действителността да ме опровергае, но аз съм длъжен да опитам 🙂

 11. @Тео – Да, наистина разговора ми беше много интересен и полезен, за което ти благодаря. Ти ми каза, да не слушам хората, които ми казват “Това няма да стане!”, а тези, които ми казват “Давай!Няма невъзможни неща!”. И аз мисля, че е по-добре да опиташ и да се провалиш, отколкото никога да не си опитал и да си мислиш “Какво би станало, ако…”.

 12. Teodora каза:

  Тони, ако имах такъв силен играч на своя страна, щях да избегна доста финансови проблеми. Жалко че в България тази професия все още ни се е развила. Дано да успееш да промениш това. Ще спестиш на много хора вземането на погрешни решения. Знаеш историята ми за неизгодния кредит във франкове, за перипетиите при покупка на жилището и др. През цялото време действах против интуицията си и оставих играч от друг отбор да ме убеди да взема решение против интересите си. Трябваше по трудния начин да стигна до много изводи. Така че подкрепям начинанието ти с две ръце. 🙂

  П.С. Не искам да спамя темата, но само един кратък въпрос: Трафикът от свежо май умря? Виждам, че си махнал бутона.

 13. @Рая – Това за което говориш ти, го виждам след не по-малко от 3 години. Това, което смятам да предлагам са курсове и обучения (реални или онлайн) по темата. Чак, когато хората осъзнаяк колко е важно да управляваш добре парите си, ще се намерят клиенти за персонален ЛФК.

  Тези предприемачи, за които говориш, си имат финансисти и счетоводители, но те не им казват как да управляват личните си пари и къде да ги влагат, нали? От опита ми знам, че те се занимават само с фирмените дела и не се бъркат в личните финанси на собственика, камо ли да му дават съвети. Аз поне не съм видял такъв случай.

 14. Благодаря ти, Теди.

  Махнах бутона от Свежо, защото приставката за WP вече не работи. Постнах статията ръчно, но още не мога да се ориентирам в новия дизайн. Не виждам статиите на хората, които следвам, най-малкото.

 15. Dude каза:

  без да правя каквато и да е рекалам, има разни интересни неща на taxavoid.eu – за България. На който му е полезно, да чете

 16. @Dude – Не знам за интересните неща, но ги предлагат много добре – Уникален метод за намаляване на осигурителни задължения 🙂

 17. Вече една телевизия се заинтересува от темата за личните финанси 🙂

 18. Тони каза:

  Никак не се учудвам!!! :))))

 19. Водещия ми каза, че имало голям интерес към темата, което е наистина учудващо. В положителен смисъл, разбира се 🙂

 20. Denny каза:

  Аз лично си мисля, че и сега има клиенти за персонален ЛФК, само че не толкова сред хората с пари, а сред тези, които са започнали да спестяват такива, но без ясната идея какво точно биха могли да направят с тях. Доста хора се опитват да спестяват пари с цел бъдещо инвестиране, но си нямат идея какво друго биха могли да направят докато спестяванията им са все още малки. Карат на принципа – “като натрупам по-сериозна сума, ще видя”.

 21. feeria каза:

  И аз мисля като Denny
  Във всеки случай, успех!

 22. Rosi каза:

  Здравей,Бат Тони,

  следя всички твои статии, но до сега не съм коминтирала. В идеята за ЛФК, според мен, има много хляб. Може би след година-две клиенти ще имаш много. Има хора, които наистина се замислят по поставените въпроси, но нищо не правят. Надявам се, че тогава ще блесне звездата на ЛФК. Успех!

 23. @Denny – Да, повечето хора така си мислят, както и “Като спечеля много пари ще съм щастлив”. Те не разбират, че богатството (както и щастието) не са цел, а път.

  Според мен, за хората с по-ниски доходи и без спестявания е по-важно да увеличат финансовия си IQ, защото човека с високия доход дори да направи някоя глупост и изхарчи целия си месечен доход, той следващия месец пак ще получи същия висок доход. Докато, човека с нисък доход и без спестявания всеки лев е важен и трябва да се харчи или инвестира умно.

 24. Здравей Rosi и добре дошла в коментарите.

  И аз мисля, че рано или късно тази професия ще стане ежедневие в България. Ако намерия ентусиасти като мен, просто това ще се случи малко по-бързо 🙂

 25. Според мен парите не са толкова важни, колкото знанията които ще получат хора със статус среден. Затова би било добре да направиш продукт и за тях. Сигурно да управляваш пари на хора с високи доходи ще донесе повече пари, но пък хората с ниски или средни доходи преобладават. А в тези среди има хора, които искат да научат подобно знание и биха се доверили т.е. платили. В крайна сметка най-важното е доверието и професионализма. Ако умееш да им предложиш нещо по-добро в управлението на финансите, много хора ще се доверят. Пък и парите са си пари – просто разлика в размера:)

 26. @Димитър – сега съм още на идейна фаза, а трябва да направя и проучване. Най-доброто проучване е не “Трябва ли ви Личен финансов консултант?” и всеки да казва ДА, а “Ще ми дадете ли 5 лева сега, за да ви стана ЛФК?”. Ако има поне 10% такива от всички запитани, бизнеса има бъдеще 🙂

  P.S. Май, трябва да сменя въпроса в анкетата.

 27. Здравей Бат Тони,
  Хрумна ми една идея. В някакъв не толкова далечен бъдещ момент можем да се комбинираме (по отношение на курсовете) за ограмотяване на хората при работа с институциите и при работа с документи. Прави ми впечатление, че много хора не умеят да работят с институции, администрации и пр, както и с документите, които се подават или издават от там и то за неща, за които не е необходимо непременно намесата на счетоводител или адвокат. Не умеят да намерят нужната им информация или не знаят къде да я потърсят. Не знаят как да преценят какъв тип специалист им е нужен и за какво може да им бъде полезен. В този ред на мисли споделям най-доброжелателно, че имам подходящо помещение, на което може да се организират разни мероприятия, но то има и един съществен недостатък- има трагична нужда от ремонт (т.е. ще отнеме време). :))) Ако изразяваш интерес, можеш да ми пише на marina_m@dir.bg

  Пожелавам хубав и усмихнат ден!
  Поздрави,
  Марина Мучакова

 28. Марина, права си, че хората не знаят как да работят с държавните институции, но и не трябва. В противен случай много хора ще останат без работа. Например, ако всеки зане да си попълва данъчните декларации, доста счетоводители ще останат без препитание. За личните финанси също има доста информация в интернет и в книгите, но не е нужно всеки да прочете всичко, ако има човек за това.

  За твоето предложение ще ти пиша довечера или утре сутринта, когато се добера до личната поща.

 29. Сияна каза:

  Марина, какво е помещението – партер, таван?

 30. @ Сияна

  Не знам в каква връзка питаш, но за протокола- първи надпартерен етаж в жилищно-административна сграда в района на Красно село.

 31. Сияна каза:

  За протокола – във връзка с това за което го предлагаш, естествено.

 32. Марина, Сияна – Много протоколно стана. Да ви трябва протоколчик 🙂

 33. Любка каза:

  Тони, лично аз мисля, че имам нужда от ЛФК, стига да мога да си го позволя. Месечният ми доход не е много висок, но мисля, че с помощта на финансов съветник бих могла да стопанисвам много по-добре парите си и да имам повече полза от тях.

 34. На прав път си, Тони!
  Действай и не се спирай пред нищо!!!

  До 1 година ще ти трябва и технически секретар, че и помощник-консултант. 😉 Апропо, имам 5 лв. За каква консултация ще ми стигнат? 🙂

 35. @Адриана – Благодаря ти за подкрепата. За теб ще направя отстъпка 🙂

 36. Welcome и благодаря за офертата! 🙂

  И за да претворим коментарите в дела – можем да подготвим пример, който да включва:
  – запитване от Клиент;
  – отговор на ЛФК;
  – подробно описание на вложен труд и знания, компетенция, часове, и др.;
  – цената, която ще поиска ЛФК от Клиента.

  След това може да има и продължение:
  – как Клиента е използвал тази помощ/консултация;
  – какво е предприел/постигнал с нея.

  3 в 1 – обучение с ПРАКТИКА, цена и резултат.
  Как ти се струва? 😉

 37. @Адриана – В началото ще се посветя на просветителската дейност във вид на обучения, презентации, онлайн уроци и други. Нормално, първите ми клиенти ще са близки и познати. Когато натрупам някакъв опит с тях, ще споделя (без имена) какви са били консултациите, как аз съм помогнал и т.н.

 38. Ясно! 🙂
  Започвам да си мисля въпросите. 😉

 39. http://www.bls.gov/ooh/business-and-financial/personal-financial-advisors.htm

  Обърнете внимание на прогнозния % на нарастване за следващите 10г.

 40. Сияна каза:

  Адриана, не бъркай Тони с лично Джи Пи или гадател от кабеларка.

 41. Сияна, ни най-малко и съжалявам, ако така си разбрала моите коментари. Напротив! Смятам Проекта на Тони за много сериозен, необходим и навременен, и го подкрепям напълно!

  Като икономист по образование, практикувал години наред, със самостоятелно жилище, без нито лев заеми и определен размер спестявания, много добре разбирам потребностите по темата.

  Това обаче не означава, че нямам нужда от консултант и специализирана помощ по определени въпроси. Умът е не само в знанието, но и в умението то да се прилага. 😉

 42. Сияна каза:

  Адриана, погледни още веднъж последния пост на Тони. Потребността от темата наистина е доста голяма. Въпросът е, че в Бг почвата все още е рехава и нищо няма да стане изведнъж и по рецепта, поне в началото.

 43. Тихомир Иванов каза:

  Здравейте, много интересен форум. Аз мисля че имам нужда от фин консултант защото поради независещи от мен причини не се справям с финансовите проблеми. Какво мислите за нежеланието за продажба с даден актив поради чисто емоционални причини? Въпреки ясната полза.

 44. Александрина Димова каза:

  Здравейте,
  Смятам, че ЛФК е много необходим в нашия живот към момента. И се надявам да имате успехи и да предлагате тази услуга на някаква достъпна цена, защото скоро ме убеждаваха как в Америка за един финансов съвет плащали 1700 долара, което за нашите условия ми се видя даже несериозно за коментар.
  За мен биха представлявали интерес всички семинари и обучения, които Вие предлагате, без значение платени или не.
  Ще съм благодарна, ако ми изпращате датите и темите на имейла.
  Предварително Ви благодаря за вниманието.
  С

 45. Здравей Александрина,

  Мога да те уверя, че цената е доста по-ниска и е съобразена с условията в България, като се стараем качеството да е поне на нивото на това в САЩ.

  В дните между 23 и 28 февруари 2013г. се проведе курс по управление на личните финанси, като идеята е тези обучения да са ежемесечни.

  На събитието състояло се в две поредни сесии присъстваха: семейства дошли да актуализират своите знания за фамилното бюджетиране и планиране, родители със своите наследници, които научиха за силата на парите във времето. Дойдоха още предвидливи хора, които разбраха какво е, или промениха гледната си точка за пенсионното планиране, инвестиционните възможности и данъчното оптимизиране.

  Всички присъстващи научиха, кои са елементите на обхватния финансов план и какви възможности се откриват пред нас в различните етапи от живота.

  Когато определим конкретните дати за следващите инициативи, ще те уведомя по имейла.

 46. Евгени Крумов каза:

  Г-н Китипов, аз обърнах внимание на прогнозния % на нарастване за следващите 10г. – но това е за САЩ (което си е голяма разлика според мен).

  Иначе се вижда тренда определено, нека при нас да е 5-10% пак ще е добре.

 47. Здравейте!
  Имам нужда да се свържа с качествен финансов консултант, но не мога да намеря никого. Бихте ли ме посъветвали?

 48. Анелия каза:

  Намерете си правописен консултант. Спешно

 49. Стойне Василев каза:

  Анелия,

  Освен съвета за правописен консултант (вече си намерих, защото статията е от 2012 година), имате ли други предложения?

  Ако Вие не допускате грешки, първа хвърлете камък по мен. Чакайте, има грешка във Вашия коментар… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.