Къде инвестирахме нашите пари през 2014 година

Кой печели наградата от проучването сред читателите на SmartMoney.bg?
08.01.2014
Моят живот, моите лични финанси
15.01.2014

Къде инвестирахме нашите пари през 2014 година

В инвестиционната игра на SmartMoney.bg се включиха 74 участници, които избраха различни стратегии, за да спечелят титлата „Инвеститор на годината“ и да получат специалната награда на сайта. Това, обаче, което ще спечелят всички е повече знания за света на финансите и възможностите за допълнителен доход от инвестиции. И така, да видим кой какво си купи с неговите виртуални 3,000 лева.

Опция 1. Стандартен срочен депозит за 12 месеца в Първа инвестиционна банка АД. Избралите тази опция вложиха своите пари (или част от тях) при годишна лихва от 4.75%. За отчитане на междинните резултати лихвата ще се прилага за съответния период. Например, лихвата за 3 месеца ще е 4.75%/4 = 1.18% и вашите 1,000 лева след 3 месеца ще ви донесат 11.80 лева доходност.

Опция 2. Дялове от взаимен фонд ДСК Баланс. На първия работен ден за тази година (2 януари) стойността на един дял от фонда беше 1.17998 и с вашите 1,000 лева сте си купили 847.47 дяла. Съответно, ако сте инвестирали в този инструмент 2,000 или 3,000 лева, трябва да умножите тези дялове по 2 или по 3.

Опция 3. Дялове от взаимен фонд ДСК Растеж. Цената, която сте платили за един дял от този фонд е 0.76086 лева или сте придобили за вашите 1,000 лева точно 1,314.30 дяла.

Опция 4. Дялове от фонд Райфайзен Облигации. На 2 януари 2014 година един дял от този фонд струваше 1.3333 лева и вие сте си закупили 750.02 дяла с вашите 1,000 лева.

Опция 5. Дялове от фонд Райфайзен Глобален растеж. Ако сте избрали тази опция, тя ви е струвала по 1.0838 лева за един дял от фонда или сте получили за вашите хиляда лева точно 922.68 дяла. 

Опция 6. Обикновени акции на Химимпорт АД. Първите сделки с акции на компанията за новата година бяха на цена от 1.53 лева и така с вашите 1,000 лева вие сте си купили точно 653.59 акции. 

Опция 7. Обикновени акции на Софарма АД. Акциите на компанията стартираха годината на цена от 3.91 лева, което прави 255.75 акции за всеки хиляда лева от вашите виртуални пари.

Забележка: За опростяване на играта, не се изчисляват таксите за покупка и продажба на съответните инструменти. Също така, дяловете или акциите са изчислени до втория знак след десетичната запетая, а не цяло число, за по-голяма точност.

След като вече направихте съответните инвестиции ви остава да следите тяхното движение и каква печалба (или загуба) ще ви донесат те. Моят съвет е да не ги следите непрекъснато, а да гледате техните котировки веднъж на месец или на няколко седмици. Аз ще ви информирам на всяко тримесечие какво се случва с вашите инвестиции.

Успех на всички инвеститори!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

4 Comments

 1. Нина каза:

  Хубаво би било участниците да получат подсещащ емайл къде са инвестирали 🙂

 2. Стойне Василев каза:

  Ако някой е забравил може да ми пише имейл, защото изпращането до всички е трудно осъществимо 🙂

 3. mick каза:

  Интересна игра, но таксите при покупка/продажба в някои случаи могат да изядат печалбата. А в банковия влог – няма такси. Та не е ли добре и таксите да се взимат предвид?

 4. Martin каза:

  А защо вариантите са ограничени до български инструменти.
  Предполагам сумата. 3000 лв не са достатъчни и за един дял от S&P 500.

  Също така, виртуалните пари не се инвестират както истинските. Гарантирам че много повече хора щяха да изберат банковия депозит и малкият лихвен процент, ако условието бе да инвестират личните си средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.