Кой дава 300 процента доходност на година?

Интервю с Иван Давидов, професионален инвеститор
12.11.2014
Няколко истини за форекс от първо лице
14.12.2014

Кой дава 300 процента доходност на година?

Получавали ли сте имейл или съобщение във Facebook от познат, в което се казва „Отново и отново по целия свят – хиляди хора получават своят доход от наем 300% на година. Само поради факта че са собственици на GPS-локатори, които компанията Х отдава под наем на корпорации, флотове, фирми и правителства в няколко страни”? Аз го получавам поне по 10 пъти на ден. В тази статия ще ви споделя какви мисли ми идват на ум, когато чета подобни неща.

Човек, който не помни миналото си, няма бъдеще

Ние, като народ и като индивидуалности, много бързо забравяме историята си. И тук не говорим за битката при Ахелой или за покръстването на българите, а за събития, които са се случили в последните години. Водени от алчност (или наивност), услужливо не си спомняме за финансовите пирамидите от началото на прехода, за стотиците Понци-схеми, хилядите измамени „инвеститори” от най-големия фараон на нашето време – Бърни Мадоф, забравихме дори ситуацията около една банка, която фалира официално преди броени дни. Какво е общото между тях?

Докато има балъци, ще има и тарикати

Общото не са организаторите на тези схеми (такива винаги ще се намерят), а хората, които искат да забогатеят бързо и без усилия. Не, че не е възможно това да стане, но не и по този начин. Да помислим малко за тези 300%, които дава въпросната компания на година. Ако може да осигуриш подобна доходност, защо ще търсиш финансиране от хиляди дребни „инвеститори”, а няма да вземеш един кредит на 2% лихва от всяка банка в САЩ. Още повече, че компанията е доста „уважавана”. Това, че централата им е в Макао, не трябва да ви притеснява – „правят го заради данъчното законодателство”.

Стана въпрос за финансовите пирамиди. Сега те са еволюирали и са се превърнали в „бизнесът на XXI век” или МЛМ компании. Такава е и въпросната, която утроява парите ви само за една година. Както не веднъж съм казвал, самият бизнес модел има пазарна логика, но много тарикати търсещи „инвеститори” се крият именно зад него. Вече няма „дай 1,000 лева и ще получиш 5,000”, прекалено елементарно е за 2014 година. Сега има различни пакети (от Light до Suprime) с различни права и бонуси, които те ти дават. За най-високият пакет въпросната компания дава доходност от 800% на година, но тя е само за „избрани” хора.

Гаранция – Франция

Единствения въпрос, който задавам на хората, които ми изпращат цитираното съобщение е „Има ли риск?”. Всички отговори са от сорта „Няма никакъв риск, аз съм я проверил, всичко е легално, а и вече получих няколко ренти”. Спомняте ли си играта „Тука има, тука нема”. Винаги имаше един съучастник на организатора, който печелеше. Вие също печелехте първите пъти, нали? А след това?

Малко по-официалната информация звучи така „Ние сме изправени пред 100% легален, устойчив и печеливш проект, защото като собственици, не трябва да правим нищо повече от това да прибираме месечния наем на устройствата. Няма нужда да правите ежедневни задачи, не препоръчвате – ако не искате (те, обаче, искат, защото се стремят да станат черен диамант, а той получава Ламборгини или къща като награда), не продавате. Управлявайте парите си да работят за вас”.

Ако нямах малко здрава логика и икономическо образование, щях веднага да се втурна да си купя няколко премиум пакета и да си живея от дохода, които ми носят, вместо да се мъча да правя нещо смислено в България. Замислих се и за „бедните” корпорации, флотове, фирми и правителства, които наемат тези локатори. Те нямат възможност да си ги купят и затова дават по минимум 300% на година, за да може вие да си лежите и само да прибирате пачките с пари.

Както стана на въпрос, сега сме 2014 година и са впрегнати всички оръжия на маркетинга. На първо място имаме ограничена оферта „Купувай народе. Тези 300% са само до 30.10.2014 година. След това ще станат само 200%”. Освен това, се продават само по 1,000 премиум пакета на ден. Ако изпуснеш промоцията днес, ще може да се включиш чаааааак утре. А времето е пари, или по-точно 0.82% на ден. Ако се забавиш с още няколко дни, ще изпуснеш влака с „инвеститорите”, а не се знае дали ще има следващ.

Досега си мислех, че най-големият инвеститор на нашето време е Уорън Бъфет, чийто фонд е донесъл на своите акционери средна доходност от 20% за 41 години, но той е като сополиво чавдарче в сравнение тези титани на инвестициите, които ви дават 300% на година и …един мармот завива шоколада в станиол. СТИГА ГЛУПОСТИ!

Помислете малко. Във време, в което годишна доходност от 15% е свързана с високо ниво на поетия риск, колко ли трябва да е рискова инвестиция с 20 пъти по-висока доходност? А като знаете очакваната доходност и рискът са в право пропорционална зависимост и досега не знам да е имало изключения в световната икономическа история.

Да завършим с два цитата от човекът, за когото всичко е относително – Айнщайн:

„Само две неща са безкрайни – Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен” и

„Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо”.

Но, нека бъдем добри (наближава Коледа). Да благодарим на човека, който ни е писал и иска да ни направи богати. Нека приемем, че това, за което ви разказах в тази статия е поредното чудо във Вселената, породено от един от седемте смъртни гряха – алчност, но да стоим далеч от него, за да не гледаме пак по телевизията опашки от хора, които си искат парите. Лично на мен не ми харесват тези кадри. А на вас?

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

17 Comments

 1. “Стана въпрос за финансовите пирамиди. Сега те са еволюирали и са се превърнали в „бизнесът на XXI век” или МЛМ компании.”

  Следя го сайта, има хубави и полезни материали, но има и такива, които заблуждават не по-малко от споменатата фирма с GPS локаторите. Има финансови измами a.k.a “пирамиди”, има и съвсем легални мрежови компании. MLM не е равно на “пирамиди”. Нека да внимаваме за детайлите и да разграничаваме коректно нещата. Иначе smart, smart.. колко да са smart money 🙂

 2. Стойне Василев каза:

  Напълно съм съгласен и в материала става въпрос, че точно тези схеми използват модела на МЛМ, което само му вреди, а той има устойчивост и бъдеще, както съм писал в други статии.

 3. L.Lazarov каза:

  Здравейте, искам да споделя с вас малко вътрешна информация относно компанията и тази 300% доходност. Компанията е на 100% легална иначе няма да може да функционира, има доста факти и документи които го доказват. А колкото до тези 300% те всъщност не са толкова :). Договорите с всички компании които се сключват са за 4 годишен период а хората купили пакети получават само една година, останалите отиват за компанията. Тоест при една по проста математика компанията ни дава около 25% доходност а не 300%. Това е от мен не е с цел реклама а да дам повече информация.

 4. L.Lazarov каза:

  Извинявам се за за допусната грешка не са 25%, а около 18% доходност.

 5. Стойне Василев каза:

  Здравей, а как се изчисляват тези 18% доходност?

 6. man0l каза:

  Здравей,
  нека ти благодаря за статията и за доводите.

  Имах подобни опасения, когато разбрах за тази компания. Все още ги имам.

  Всъщност има далеч по притеснителни факти от 300%те доходност, като например, че за теглене и внасяне в Lloyds взимат по 25 евро такса.

  Реших да рискувам няколкостотин евро, за да валидирам “схемата”. Обещал съм на мои приятели да им кажа да се включват, ако успея да избия на 100% инвестицията и мога да тегля пари в банковата си сметка ( към момента съм във втори месец ).

  Това е една част от микро инвестициите ми, ако загубя загубя 😉

  Давам ти предизикателство – да напишеш една статия и за бинарните опции, примерно. Какъв е процента на доходност и какъв е %та на риск, за да ги изкараш.

  Поздрави.

 7. Всяка една финансова пирамида се прикрива под шапката на дадена мрежова компания, понеже няма как да бъде законна. Разликата между финансова пирамида и законна мрежова компания е, че в пирамидата ти искат пари в началото (мах 7000-8000лв.) за нищо или получаваш нещо синволично, а може и виртуално. Другата разлика е, че основният ти доход се формира от привличането на нови хора. Отделно, една финансова пирамида е в своя апогей само няколко години, така че ако търсите бърза печалба и то за сметка на ваши близки и познати това е добър вариант, но проблема е че дохода ви няма да е постоянен, ще е за кратък период. Мрежовия маркетинг е индустрията, която е произвела най-много милионери до сега. Наистина това е най-добрия начин за печелене на пари и то много пари. Въпросът е когато решим да изграждаме професионално Нашия Бизнес, наистина да го направим професионално като изберем най-правилния партньор. Пари могат да се печелят от всяка една мрежова компания, все пак те за това са създадени, но въпроса е за какво време ще ги печелим, но и това не е проблем, когато нещата започнат да замират в дадена компания си местим цялата мрежа в следващата и колелото се завърта на ново. Много от гуротата в мрежовия маркетинг са забогатели по този начин. Затова е хубаво, ако ще градим бизнес да го изградим веднъж и той да ни носи много дълги години доходи и ползи. Има сума ти и независими сайтове в интернет, който правят класации на мрежовите компании, там може да видите топ 10, топ 20, топ 50 и ще видите кой компании са стабилни. Аз ви съветвам да е нещо от топ10, но и тука има уловка. Това че една компания е на първо място не значи, че маркетиговимаркетиговия и план е най-добър, отделно не значи че ще е и най-коректна към своите партньори, но пак ще е по-добре от някоя нова компания със съмнителна стабилност и т.н. Успех на всички. Все пак незабравяте, че всеки заслужава хубав живот.

 8. Стойне Василев каза:

  Владимир Владимиров, наистина качествен коментар с много истини, за което ти благодаря.

 9. Гост каза:

  Явно от Banco de Portugal споделят мнението на г-н Василев.

  http://www.bportugal.pt/en-US/OBancoeoEurosistema/ComunicadoseNotasdeInformacao/Pages/combp20141114.aspx

 10. Прекрасен последен коментар! Благодаря, за което 🙂

 11. Стойне Василев каза:

  Мда, остава само Макао – там нещата са доста по-либерални 🙂

 12. Антон Балканджиев каза:

  Прекрасна статия г-н Василев!
  Според мен кулминацията идва с написаното от г-н L.Lazarov! И аз не разбирам финансовата обосновка, даже не мога да повярвам, че човек завършил поне 3-ти клас може да напише подобни неща.
  Преди няколко дни и аз писах кратичко в FB за тази компания с надеждата да предпазя поне моите приятели, но сега като чета коментара …. нямам думи!
  Поздрави!

 13. Страхотна статия г-н Василев!
  Много хора се оправдават с незнание, но в дигиталната епоха е въпрос на избор да бъдеш неинформиран. Ако ми позволите един цитат : “Тогава реши, че основният въпрос не е знаели ли са, или не са знаели, а оневинен ли е човек от факта, че не знае? […] Та нали именно в това “Не знаех! Вярвах!” се съдържа вината му, вина, която не може да бъде изкупена с нищо!”
  — Милан Кундера, “Непосилната лекота на битието” В случай,че някой иска да види разликите между мрежова компания и финансова пирамида, може да прочете тук http://networkmarketingyes.blogspot.de/2014/05/saveway.html

 14. Пройчо Проев каза:

  Поредния промит мозАк тук твърдите че е алчност и глупост да получиш 300% доходност което в случая не е точно така и същото време промотирате договори за разлика от които с 1000 лв.може да спечелите 5000 за минути или дни а също и да ги загубите за секунда Май дявола чете евангелие или интереса клати Стойне
  От един заблуден

 15. Стойне Василев каза:

  г-н Проев, разликата между това да очакваш 300% без риск и да си информиран за рисковете (които идват от ливъриджа, който може и да не го ползваш) при Договорите за разлика е от земята до небето. Мисля, че няма нужда аз да убеждавам някой след като народната банка на Португалия даде отговора. Пожелавам Ви, г-н Проев, още дълги години да получавате Вашата рента и Ви благодаря за коментара.

 16. Пройчо Проев каза:

  Някой ако ви е казал че е без риск е ваш проблем риск има и до тоалетна да отидеш

 17. Стойне Василев каза:

  Г-н Проев, аз ще ви кажа една много по-добра инвестиция, която носи 100% доходност на ден – играйте Еврофутбол. Избирайте всеки ден по една среща с коефициент 2 и играйте. Това прави 36,500 % на година. Учудващо е, че там хората разбират риска, а когато “инвестират” при 300%, не го разбират, но… замълчи сърце. Всеки сам избира пътя си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.