Интервю с Иван Давидов, професионален инвеститор

Как може да печелим от договори за разлика (CFD)?
10.11.2014
Кой дава 300 процента доходност на година?
17.11.2014

Интервю с Иван Давидов, професионален инвеститор

IMG_2968Днес ще ви запознаем с Иван Давидов – професионален инвеститор със солиден опит на Българска фондова борса и  уважаван софтуерен специалист, работил в компании като HP, Tumbleweed, Comptel и Javelin Group. Иван ни разказа за неговия опит с инвестициите в акции в предишния модул на цялостния курс по лични финанси “Какво не ни казва Кийосаки”, а сега и вие имате възможност да чуете неговите съвети за това как да увеличите вашето благосъстояние. Въпросите в това интервю зададе Тихомир Иванов от екипа на SmartMoney.bg.

– Инвестирането за теб хоби ли е или професия?

– Ако човек гледа на инвестициите като хоби, значи или вече е мултимилионер и скучае, или тази област не го интересува кой знае колко. Естествено, няма нищо лошо човек да подхожда към това занимание като хоби, но сериозните печалби в общия случай се дължат на сериозен предварителен анализ и също така на сериозна инвестиционна стратегия. Тези компоненти са несъвместими с понятието “хоби”. Така че накратко – инвестирането за мен е една много сериозна професия.

– Какво е най-доброто ти постижение като инвеститор?

– Най-доброто ми постижение е, че през годините успявам системно да увеличавам благосъстоянието си. Тук е важно да отбележа, че не говоря само за печалбите от инвестициите си. Те са само част от цялото уравнение. Моят успех е комбинация от усилена работа, от която получавам регулярни доходи, имам сериозна инвестиционна стратегия, благодарение на която увеличавам спестените си средства, и не на последно място се старая да имам правилната психологическа нагласа, защото емоциите, когато човек мисли за пари, са наистина много.

Иначе от чисто инвестиционна гледна точка, най-добре реализираната ми инвестиция, измерена в проценти, започна в самото начало на 2008 година, когато купих инвестиционно злато. Две години по-късно го продадох с около 80% печалба. Нетната ми печалба, обаче, не беше чак толкова голяма, тъй като по онова време последствията от световната финансова криза все още върлуваха по нашите ширини и не смеех да правя големи инвестиции.

Като нетен резултат най-успешната ми инвестиция за момента е покупката ми на акции на Химимпорт от миналата година, които 12 месеца по-късно продадох с 50% печалба. Тъй като количеството притежавани от мен акции беше по-значително, реалната ми печалба също беше значителна.

– Коя е най-голямата ти грешка?

– В живота си съм правил много грешки, но ако говорим за инвестиционните, най-голямата ми грешка беше, че през 2008 година при силно низходящ пазар аз все още прилагах стратегията си от 2006 година и 2007 година, която не включваше управление на риска. Тогава все още вярвах, че няма криза и всичко е розово. Върнах се обратно в реалността, след като за по-малко от половин година загубих около 40-50% от стойността на инвестиционния си портфейл и единственото, което ме предпази от още по-сериозна загуба беше, че в крайна сметка реших да изляза изцяло от пазара.

Оказа се, че макар и на късмет, съм постъпил разумно. Пазарът продължи да пада, а аз се отървах със “само” 40-50% загуба, която възстановявах през следващите 2 години с ниско рискови инвестиции на база спестените ми от заплата пари. Основната ми грешка беше, че нямах ясно дефинирана стратегия за управление на риска, а това е точно толкова важен компонент от цялостната инвестиционна стратегия, колкото и правилата, които следваме при покупка или продажба.

– Какво би препоръчал на всеки интересуващ се от инвестиране на личните си средства и създаване на портфейл от активи?

– На първо място – не се поддавайте на изкушението да започнете от самото начало с Forex търговия. Това е най-лесният и над 90% сигурен начин, че ще загубите всички инвестирани на този пазар пари.

При пазара на акции нещата стоят много по-различно. Пак има вероятност човек да загуби пари, но вероятността човек да загуби всичко клони към статистическата нула. Затова препоръчвам първата инвестиция да е инвестиция в акции или друг вид нормални ценни книжа.

– Изниква логичният въпрос как точно да инвестираме в акции или въобще в ценни книжа?

– Аз от много години управлявам самостоятелно инвестициите си, но в самото начало както се казва бях “гол и бос” и разчитах на договорни фондове да инвестират вместо мен. В масовия случай там няма праг за минимална инвестиция. И с 10 лева човек може да стане притежател на дялове в даден фонд и да получи разписка за това от “Централен Депозитар”. А самите фондове могат да бъдат високо рискови (инвестират главно в акции), балансирани (инвестират по равно в акции и активи с фиксирана доходност) и ниско рискови (инвестират основно в активи с фиксирана доходност). Има подходящи договорни фондове за всеки в зависимост от предпочитанията и рисковия профил на човека.

При самостоятелното инвестиране най-важно е да диверсифицираме. Дори да нямаме ясно дефинирана инвестиционна стратегия, ако сме диверсифицирали разумно, това пак е нещо. Дали ще диверсифицираме в повече от един вид активи от даден клас (например портфейл от акции на 4-5 акционерни дружества), или ще диверсифицираме в различни класове активи (например портфейл от акции, депозити, злато и валута), това вече е въпрос на избор.

Когато все още “прохождаме” в света на самостоятелното инвестиране, диверсификацията на активите е това, което ни спасява от големи загуби. Не случайно наблягам толкова много на тази дума. Хората обикновено ги сърбят ръцете да инвестират всичко само в един инвестиционен актив, който са си набелязали, но това е изключително грешна тактика. Нарочно използвам и думата “тактика”, защото “стратегия” предполага да има голяма доза разумност в дългосрочен план. При липса на диверсификация обикновено разумът напълно изчезва и на негово място се проявяват хазартните черти на човек. Затова – диверсифицирайте!

– Колко време ти отнема на седмица да се грижиш за своя инвестиционен портфейл?

– Отделям наистина много малко време. Случвало се е да не търгувам със седмици и дори месеци, тъй като основната част от стратегията ми е базирана на принципа “buy & hold”, а това е по принцип е много пасивна стратегия. Въпреки това следя редовно икономическите новини, но това ми отнема точно толкова време, колкото и на всички останали хора, които редовно следят новинарски сайтове. Малко повече време ми отнема да направя анализ на дадена компания, когато реша да инвестирам в нея, но това е еднократно усилие, което на мен ми отнема общо един работен ден, разбит на няколко часа за няколко поредни дни. Обикновено такива анализи ги правя на спокойствие, през някой уикенд, когато му дойде времето за нови инвестиции.

– Смяташ ли че в България е необходимо да се говори за подобряване на финансовата култура като цяло?

– Финансовата култура на хората си личи от километри – масово хората са с кредити, които не могат да изплащат, теглят нови кредити, за да покрият старите и така порочната спирала се завърта.

Според мен е изключително важно хората да се вслушват в съветите на специалисти по управление на лични финанси или най-малкото в хора, които са доказали през годините, че могат да управляват пари. И когато казвам “управление на пари” не говоря за въртене на далавери или развиване на някакъв бизнес въобще. Говоря за най-просто управление – да следим за какви неща харчим пари и съответно колко харчим за тях, да си направим сметка можем ли да намалим или даже да се откажем от дадени разходи, съответно да спестима пари и чак накрая, ако вече имаме спестени пари, да започнем да мислим и за инвестиции. Няма смисъл човек да се впуска в инвестиции, ако е затънал в дългове. По-добре е човек първо да изплува, да си поеме глътка въздух, да изплати задълженията си и чак тогава да мисли за инвестиции.

Доброто управление на личните финанси може да помогне на човек да изплува от морето от дългове и след това да му помогне да покори нови финансови върхове!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

12 Comments

 1. Боби каза:

  Страхотно интервю се е получило. А това, че финансовата ни култура е много слаба и много трябва да се работи в тази посока е ясно. Повечето от хората около мен оцеляват точно на принципите “стария кредит с нов” или “каквото изкараме – вдига стандарта”.

 2. Bobby каза:

  чудесно интервю. Дава ти точна представа накъде , как и с какви начини да насочиш своите усилия в инвестирането . поздравления

 3. Янко каза:

  Как мога да се свържа с въпросния човек, ако искам да инвестирам?

 4. Стойне Василев каза:

  Ела на Клуб на инвеститора другата седмица в сряда.

 5. Янко каза:

  Къде ще се проведе? Предполагам е в София?

 6. Стойне Василев каза:

  Да, в клуб Emotion на 26 ноември.

 7. the Cat каза:

  Тони, няма ли да измислите и някакво онлайн представяне за хората от провинцията – инвеститори, портфейли, предприемачи, трудно ми е да разбера за какво точно става въпрос.

 8. Стойне Василев каза:

  Какво имаш предвид под онлайн представяне?

 9. the Cat каза:

  Имам предвид онлайн връзка на живо или избрани моменти от това как протичат срещите.

 10. Стойне Василев каза:

  Разбрах. Месечните срещи в Клуб на инвеститора обикновено са в заведения и включват две лекции, малко игри и много време за контакти или т.нар. нетуъркинг. Ще е трудно да направим нещо на живо или със запис, най-малкото заради слабата светлина в заведенията.

 11. Янко каза:

  Надали ще мога за съжаление. От Пловдив съм, а и като се има предвид, че срещата е в сряда! Но все пак благодаря за поканата. Когато мога ще се възползвам. Къде да се информирам за предстоящите срещи на клуба?

 12. Стойне Василев каза:

  Най-актуална е информацията във Facebook групата – https://www.facebook.com/groups/793138040736422/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.