Няколко истини за форекс от първо лице

Коледните и новогодишните празници предразполагат към равносметка и планове. Смяната на календара ни подсеща да се замислим какво сме постигнали през изминалата година и да си поставим цели за следващите 12 месеца.

Всеизвестна истина е, че парите никога не са достатъчни. Затова в празничните пожелания и стремежи за по-хубав живот задължително фигурира подобрение на финансовото състояние. Някои пасивно ще чакат увеличение на заплатата или печалба от игра на късмета. Но много са и тези, които активно ще търсят начини да вземат бъдещето в свои ръце – кроят планове за нов бизнес и проучват възможности за инвестиране.

В представите на повечето хора, финансовата самостоятелност означава да си направят малък търговски обект и да НЕ работят за някой друг, а за себе си. Макар идеята да изглежда примамлива, напоследък тя все по-трудно се осъществява на практика.

Ако и вие обмисляте подобно начинание, моят съвет е добре да си направите сметката и да вземете предвид множеството фактори, които ще дърпат назад вашия финансов резултат. Имайте предвид, че всички ежемесечни разходи за наем, заплати, осигуровки и консумативи трябва да покриете от текущия си оборот или иначе казано – от хората, които реално ще купуват при вас. А от този оборот трябва да остане и някаква печалба за вас самите, както и пари да продължите да зареждате магазина. Вземете предвид лютата конкуренция от големите вериги, свитото потребление, свръх предлагането и лошто „качество” на свободната работна ръка, и преценете какви са вашите РЕАЛИСТИЧНИ шансове да успеете.

Има ли друг вариант за финансова независимост?

Ще ви разкажа за индивидуалната търговия на международните финансовите пазари, един от които е  валутният, наречен форекс. Вече няколко години аз търгувам за собствена сметка и успоредно с това продължавам да чета и да се уча. Макар темата да е доста популярна, човек трудно може да си състави РЕАЛНА картина за форекс търговията. Затова в тази статия ви предлагам някои истини от първо лице, благодарение на които ще научите най-важните плюсове и недостатъци на трейдърската работа.

Какво представлява трейдингът?

Накратко казано, това е виртуална търговия с реални пари. Посредством лесен компютърен софтуер, трейдърът може да следи и да участва на световните пазари. Характерно е, че финансовите активи НЕ се придобиват физически. Никой няма да ви внесе по сметката валутните суми, с които търгувате, да ви достави галони петрол или тройунции злато. Всички сделки се извършват виртуално, а сметката ви се заверява само с разликата между покупните и продажните цени след затваряне на позициите. Повече за това „Що е то форекс?” можете да научите от малка безплатна електронна книга, в която съм разгледал 13 базови особености на индивидуалното трейдърство.

Колко може да се спечели?

Едва ли ще приемете на доверие констатацията, че възможностите за печалба са безгранични. Затова ето някои факти:

В едно от най-престижните състезания в Съединените щати, което се провежда в продължение на една година, трейдърът Лари Уилямс увеличава своя първоначален акаунт от 10 000 долара на 1 милион и 100 хиляди долара. Няколко години по-късно същият резултат постига и неговата дъщеря. Лари е легендарно име в нашата професия и аз се гордея с факта, че той ми даде специално интервю за българското форекс списание trade4win.info.

Впечатляващи постижения имаме и на родна почва. В рамките само на един работен ден българският трейдър Димо Димов постигна 1000 % доходност. Той не крие, че има в портфолиото си и главозамайващи загуби и НЕ съветва никого да търгува толкова агресивно.

Реална представа за процентната успеваемост във форекс можете да добиете и като следите международно състезание World Top Investor. То започна на 1 декември 2014 г. и ще продължи до края на ноември 2015 г. В него със своите реални сметки участват състезатели от целия свят, включително и най-изявените български трейдъри.

Колко може да се загуби?

Навсякъде ще прочетете, че форекс е високо рисково занимание, защото съществува ЯВЕН риск да си загубиш парите. Факт е обаче, че, когато инвестираме, нашият капитал ВИНАГИ е застрашен от изчезване. Всеки бизнес, който НЕ носи приходи, по-големи от разходите, рано или късно е обречен да фалира, а инвестираната сума, независимо колко е голяма, се изпарява.

Същото важи и за форекс. Разликата е, че във всяка сделка ние САМИ решаваме каква част от сметката си сме готови да рискуваме. Това става с чакаща стоп поръчка за затваряне на позицията при достигане на определена загуба. Рискът обаче напълно се „стопява”, когато цената се придвижи донякъде в желаната от нас посока. В такъв случай, местим стопа на 0, а с това и рискът става 0.

Какъв капитал е необходим като начало?

Повечето брокери НЯМАТ като изискване минимална сума за откриване на сметка. Въпреки това, за да търгувате с добър риск мениджмънт и да НЕ „претоварвате” сметката си, е добре да отворите акаунт с 1000 щатски долара или евро. Настоятелно апелирам НИКОГА да не вкарвате в сметката си пари на заем, защото, дори и с добро управление на капитала, има опасност да си „повярвате” и САМИ да си нулирате сметката.

Горещо препоръчвам обаче да започнете с демо търговия. Всички инвестиционни посредници предлагат демо сметка, в която всичко е съвсем истинско, с изключение на парите. По подразбиране, в демо сметките се „зареждат” твърде големи суми, но по-правилно е да редуцирате техният размер до 1000, толкова, с колкото реално след време ще започнете.

Как да се науча да търгувам?

НАЙ-ВАЖНИТЕ теории и стратегии за трейдинг са свободно достъпни в интернет, а брокерите на финансови услуги предлагат множество безплатни обучения. Има и трейдърски школи, където на поносими цени ще получите и по-задълбочени знания. Но всичко това НЕ е достатъчно. Едно е да се научиш да търгуваш, а съвсем различно е да започнеш трайно да печелиш.

Майсторството във Форекс трудно се постига. Статистиката е безмилостна – дългосрочно печели само 1 на всеки 20, а това са едва 5 %. Поради тази причина хорът на неуспелите тръби: „Невъзможно е да се печели на Форекс!” Но малката елитна група на успешните трейдъри тихо отговаря: „Не, възможно е!”

Много са причините за големия брой на НЕуспяващите, но всички те коренят в нашето поведение на пазара като трейдъри. Истината е, че от решаващо значение за нашия дълготраен успех е начинът, по който възприемаме и използваме пазара, както и от качеството на изборите, които правим.

За съжаление, класическото обучение НЕ се занимава с тези въпроси. Истината е, че с традиционни знания и шаблонно мислене успешен трейдър НЕ се става. Не може да действаш като масовката и да реализираш по-добри резултати от нея.

Как да стана успешен трейдър?

Най-сигурният начин е като се учиш от някой, който действително го е постигнал. Това НЕ изключва класическите знания. Те са важни и абсолютно задължителни, и можете да ги получите от много и най-различни източници. За мен обаче, преломен момент предизвикаха уроците на трейдъра милионер. Необичайните разбирания на преуспелия колега промениха моето мислене, начина, по който възприемам пазара, както и практическите ми резултати.

Представям на българските читатели уроците на трейдъра милионер в три последователни книги. Първата от тях – „Настройки на ума” – и втората – „Програмиране на успех” – вече се продават като е-книги. Предстоящо е излизането и на третата книга от поредицата – „Стратегия за печалба”.

В книгите няма почти никаква специфична терминология, което ги прави подходящи и за абсолютно начинаещи. Но те са много полезни за осмислянето на пазара и за адаптиране на трейдъра към спецификата на дейността, с предстои да се захване. Пресъздавам уроците на трейдъра милионер по същия непринуден начин, по който достигнаха и до мен самия. Може би в това е тяхната „магия”?

Двете издадени книги приятно ме изненадват с популярността, която добиват. Пет поредни месеца „Уроците” са в топ 10 на бестселърите на Хеликон, а за първите три седмици на ноември двете книги си поделяха първо и второ място в същата класация. Гордея се с този факт, защото това е уникално постижение за популяризаторски книги.

Разговорите с трейдъра милионер са изключително „живи”, лесни за четене и изобилстват с негови сентенции. Една от тях избрах за заглавие на тази статия, а искам да завърша с един друг цитат от него:

„Трейдингът е най-страхотната професия, защото ти дава достатъчно финансов ресурс и много свободно време да се наслаждаваш на всички прекрасни неща в живота.” 

За Стефан Трашлиев

Стефан Трашлиев е индивидуален трейдър и издател на форекс списание trade4win.info. Написаното в неговите материали е лично научено, осмислено и приложено от самия автор, а уроците на трейдъра милионер са предадени по същия непринуден начин, по който са достигали и до него самия.

11 коментара

 1. Поздравления за статията. Това, което обаче никъде не намирам е информация за това как се попълват данъчните декларации за дохода от FOREX. Доколкото знам се записва всяка отделна сделка, без значение дали е с + или -. Както и цената на придобиване в лева. Всичко това ми се струва доста сложно, а и малко счетоводители също са наясно с това.

  Ще бъде полезно, ако авторът на статия сподели малко информация и по тази тема.

 2. Стойне Василев

  Здравей, виж дали това ще ти свърши работа http://trade4win.info/?p=1274

 3. Петър Илиев

  Моят въпрос към Стефан е, знае ли Лари на каква платформа търгува форекс и въобще трейдърите в световен мащаб, които постигат тези впечатляващи резултати , на какви платформи търгуват. Все пак едва ли са с МТ4!

 4. Хубава статия, аз ще Ви покажа моята стратегия на търговия на Форекс пазара със 100 процентови печалби на сайта с демонстрации на реална сметка, правят се пари, но трябва малко упоритост.
  http://avexdoichev.alle.bg/

 5. Не се притеснявайте за данъчните декларации. Няма хора споечелили от Форекс.

 6. Нявма хора спечелили от Форекс. Печелят брокерите и платените измамници представяйки се за успешни „Трейдъри“ .

 7. Стойне Василев

  Dim Gol,

  Има печелещи от Форекс търговия, но те са само няколко процента на фона на почти 95%, които губят. Прав си – брокерите са като казино – винаги печелят 🙂

 8. можете да питате тук https://forexforum.bg

 9. Форекс е чиста измама!
  Това са новите фонансови пирамиди
  От това печелят само форекс брокерите
  Повече прочетете тук
  http://forextraderbg.blogspot.bg

 10. Хората спечелили от форекс са исключителна рядкост. Около 99.95% от трейдърите са на чиста загиба

  http://forextraderbg.blogspot.bg/

 11. Трейдер Трейдеров

  Договорите за разлика са деривативни финансови инструменти т.е. извадени от друг реално съществуващ договор, в който е оставена таксата за продажба на актива, от която издателят на договора печели, а в договорът за разлика деривативно е включена опцията за загуба (печалба) от курсова разлика. Софтуерът се предоставя от финансово брокерски къщи и той е написан така, че от внесения марджин от кандидат трейдърите да се покриват отрицателните курсови разлики и разликата от спот цента на основния договор до договорената по основния договор цена и чак тогава ако нещо остане от марджина или се формира положителна курсова разлика може да останат някакви пари от внесения марджин , като разбира се на някой с повече късмет може да му останат и по-голяма сума от тази, която е внесъл. Всичко това стратегии и разни модерни понятия са за заблуда, че можете да разберте пазара по някакъв начин или да надлъжете софтуера, но повярвайте това е мисия невъзможна. Това, което ми хареса в статията е, че все пак трейдърът, който рекламираха призна, че показва сметката с която е имал късмет, но има сметки в които е нямал и това е истината: Няма само успешни играчи! Това е хазарт, в който посредством размера на ливъриджа (рамото) от доставчика на услугата, който ползваш и размера на отворената позиция можеш да регулираш размера на риска т.е. да го управляваш. Доколкото за данъчното облагане влезте в сайта на НАП. Има една рубрика в този сайт, която се нарича „въпроси и отговори“ . Като се поровите можете да намерите дузина указания, като последните от тях са в смисъл, че договорите за разлика са търговски договори, а търговските договори трябва да се сключват от търговци т.е. от предприятия и ако физическо лице, което не предприятие сключи подобен договор, то ще бъде третирано при евентуално административно производство от НАП като търговец, независимо дали има необходимата за това обстоятелство регистрация, но както беше писал някой от коментиращите по-горе не се притеснявайте за това, защото няма да има какво да декларирате най-вероятно, а ако има финансово – брокерските къщи издават едни служчебни бележки и с тях попълвате приложение 5 от декларацията по чл.50 от ЗДДЛ за годината. Това не издържано съгласно последните указания на НАП , но за дребни суми върши работа и предполагам няма да ви закачат, но ако спечелите за една година над 50000 лева (дай боже всекиму) следва регистрация по ДДС , осигуровки като самоосигуряващ се и данъци , като фирма едноличен търговец. 15%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.