Какво означава терминът пасив? – всичко, което трябва да знаеш

🚗 🌎 🏖 Какво се случва, ако всеки месец сме заделяли по малко пари и за две години сме спестили 20 000лв., които харчим за кола и почивка в чужбина?Освен, че оставеме без пари, ние влизаме в още по-големи задължения, заради ежемесечната поддръжка за нашия автомобил.Пасив ли е това или актив? – ето го и същественият въпрос :)Да, но отговорът ще ви изненада, представете си, че вие сте спедиторска фирма и този автомобил ви е необходим, за да си вършите работата, тогава той не е пасив, напротив става актив, защото ние сме вложили нашите средства в нещо, което ще ни е от полза и вероятно ще ни донесе още повече средства. Какво обаче се случва, ако сме вложили тези пари в автомобил просто, за да го имаме, без да изпитваме нужда от него. Да, това вече е пасив.🎬В днешния епизод от #МинуткатаНаСтойне ще си говорим точно за това какво е пасив, колко вида са пасивите и как може да се предпазим от тях, изгледайте го👇👇👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Вторник, 31 юли 2018 г.

 

Здравейте отново, това е #МинуткатаНаСтойне,

Какво представлява пасивът?

Пасив е термин, който е взаимстван от счетоводството, но успешно се използва и в личните финанси.

Определение за “пасив”

За мен пасив е нещо, което не може да си позволим да закупим в брой и не е нужно и няма да ни донесе приход в бъдеще.

На това определение отговарят много от нещата, които ние си купуваме.

Разбира се няма как да можем без дрехи, без дом, където да живеем, без мебели и техника, но все пак трябва да знаем и правим ясно разграничение от това кое е актив и кое пасив.

Колко вида пасиви има?

За да сме конкретни има два вида пасиви:

Едните са лични, с които финансираме вещите, които притежаваме, а другите са финансови, т. е. заеми, с които си купуваме истински инвестиции.

За какво ще си говорим в следващата статия?

В статия четири от поредицата “Минутката за лични финанси на Стойне Василев”, ще говорим за това “Какво представлява акцията”.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

One comment

  1. Ангелина Цонева

    Здравейте,
    „Какво означава терминът пасив ?“ кратко, точно и ясно представено. При спазване на изложението и с малко нагледни примери е възможно да се обясни и на децата. Важно е за тяхната финансово – практическа грамотност.
    Приветствам новата рубрика. Харесва ми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.