Какво означава терминът пасив? – всичко, което трябва да знаеш

В какво инвестират успешните и богатите хора?
27.10.2018
Какво представляват акциите и струва ли си да инвестираме в тях? – прочети
13.11.2018

Какво означава терминът пасив? – всичко, което трябва да знаеш

🚗 🌎 🏖 Какво се случва, ако всеки месец сме заделяли по малко пари и за две години сме спестили 20 000лв., които харчим за кола и почивка в чужбина?Освен, че оставеме без пари, ние влизаме в още по-големи задължения, заради ежемесечната поддръжка за нашия автомобил.Пасив ли е това или актив? – ето го и същественият въпрос :)Да, но отговорът ще ви изненада, представете си, че вие сте спедиторска фирма и този автомобил ви е необходим, за да си вършите работата, тогава той не е пасив, напротив става актив, защото ние сме вложили нашите средства в нещо, което ще ни е от полза и вероятно ще ни донесе още повече средства. Какво обаче се случва, ако сме вложили тези пари в автомобил просто, за да го имаме, без да изпитваме нужда от него. Да, това вече е пасив.🎬В днешния епизод от #МинуткатаНаСтойне ще си говорим точно за това какво е пасив, колко вида са пасивите и как може да се предпазим от тях, изгледайте го👇👇👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Вторник, 31 юли 2018 г.

 

Здравейте отново, това е #МинуткатаНаСтойне,

Какво представлява пасивът?

Пасив е термин, който е взаимстван от счетоводството, но успешно се използва и в личните финанси.

Определение за “пасив”

За мен пасив е нещо, което не може да си позволим да закупим в брой и не е нужно и няма да ни донесе приход в бъдеще.

На това определение отговарят много от нещата, които ние си купуваме.

Разбира се няма как да можем без дрехи, без дом, където да живеем, без мебели и техника, но все пак трябва да знаем и правим ясно разграничение от това кое е актив и кое пасив.

Колко вида пасиви има?

За да сме конкретни има два вида пасиви:

Едните са лични, с които финансираме вещите, които притежаваме, а другите са финансови, т. е. заеми, с които си купуваме истински инвестиции.

За какво ще си говорим в следващата статия?

В статия четири от поредицата “Минутката за лични финанси на Стойне Василев”, ще говорим за това “Какво представлява акцията”.

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Ангелина Цонева каза:

    Здравейте,
    “Какво означава терминът пасив ?” кратко, точно и ясно представено. При спазване на изложението и с малко нагледни примери е възможно да се обясни и на децата. Важно е за тяхната финансово – практическа грамотност.
    Приветствам новата рубрика. Харесва ми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.