Какво означава терминът пасив? – всичко, което трябва да знаеш

В какво инвестират успешните и богатите хора?
27.10.2018
Какво представляват акциите и струва ли си да инвестираме в тях? – прочети
13.11.2018

Какво означава терминът пасив? – всичко, което трябва да знаеш

🚗 🌎 🏖 Какво се случва, ако всеки месец сме заделяли по малко пари и за две години сме спестили 20 000лв., които харчим за кола и почивка в чужбина?Освен, че оставеме без пари, ние влизаме в още по-големи задължения, заради ежемесечната поддръжка за нашия автомобил.Пасив ли е това или актив? – ето го и същественият въпрос :)Да, но отговорът ще ви изненада, представете си, че вие сте спедиторска фирма и този автомобил ви е необходим, за да си вършите работата, тогава той не е пасив, напротив става актив, защото ние сме вложили нашите средства в нещо, което ще ни е от полза и вероятно ще ни донесе още повече средства. Какво обаче се случва, ако сме вложили тези пари в автомобил просто, за да го имаме, без да изпитваме нужда от него. Да, това вече е пасив.🎬В днешния епизод от #МинуткатаНаСтойне ще си говорим точно за това какво е пасив, колко вида са пасивите и как може да се предпазим от тях, изгледайте го👇👇👇

Публикувахте от Smart Money.bg в Вторник, 31 юли 2018 г.

 

Здравейте отново, това е #МинуткатаНаСтойне,

Какво представлява пасивът?

Пасив е термин, който е взаимстван от счетоводството, но успешно се използва и в личните финанси.

Определение за “пасив”

За мен пасив е нещо, което не може да си позволим да закупим в брой и не е нужно и няма да ни донесе приход в бъдеще.

На това определение отговарят много от нещата, които ние си купуваме.

Разбира се няма как да можем без дрехи, без дом, където да живеем, без мебели и техника, но все пак трябва да знаем и правим ясно разграничение от това кое е актив и кое пасив.

Колко вида пасиви има?

За да сме конкретни има два вида пасиви:

Едните са лични, с които финансираме вещите, които притежаваме, а другите са финансови, т. е. заеми, с които си купуваме истински инвестиции.

За какво ще си говорим в следващата статия?

В статия четири от поредицата “Минутката за лични финанси на Стойне Василев”, ще говорим за това “Какво представлява акцията”.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

  1. Ангелина Цонева каза:

    Здравейте,
    “Какво означава терминът пасив ?” кратко, точно и ясно представено. При спазване на изложението и с малко нагледни примери е възможно да се обясни и на децата. Важно е за тяхната финансово – практическа грамотност.
    Приветствам новата рубрика. Харесва ми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.