Бъдещето на личните финансови консултанти в България

ИСКАШ ЛИ ДА ПОМАГАШ НА ХОРАТА ДА СТАВАТ ПО-БОГАТИ?

На 17 март (събота) от 11.00 часа в София, кв. Гео Милев (в култовия завод Електроника) ще се състои дискусия за бъдещето на личните финансови консултанти (ЛФК) в България. Всеки, които се интересува от темата, иска да работи в тази сфера или има някакъв опит, е добре дошъл. Събитието е с продължителност от 3 часа, организира от Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК) и SmartMoney.bg, като таксата за участие е 20 лева.

До това събитие се стигна след една статия от преди месец, която предизвика истинска вълна от имейли и съобщения в социалните мрежи. В нея бях включил моята селекция от 5 бизнес идеи за 2018 година, но причината за този голям интерес беше идея №4 Личен финансов консултант. Писаха ми много хора с въпроси как да станат ЛФК, какво се изисква и как могат да помагат на хората да стават по-богати. На всички обещах да организирам една среща и да отговоря на тези питания.

По време на срещата ще ви разкажа какво предствавлява тази професия, къде са нейните корени, какви видове лични финансови консултанти има, каква е настоящата ситуация в България и дали тази дейност има бъдеще. Основната цел на това събитие е да се съберем и да обсъдим как може да създадем една силна общност от ново поколение консултанти, които поставят интересите на своите клиенти на първо място, познават основните принципи на финансите и икономиката, не се крият зад компаниите си (а застават с името си зад това, което парвят) и държат на дългосрочните взаимоотношения с клиентите си, а не търсят бързи и еднократни продажби.

Ако се разпозна в тези редове, заповядай на 17 март. Дори да нямаш опит, това не е недостатък – всеки от нас е тръгнал от някъде. Не се притеснявай, ако си на 20 х2 или х3 години, защото никога не е късно да започнеш нещо ново, в което вярваш. Ще ти кажа, че един от най-добрите консултанти, когото познавам е на 62 години и е започнал да се занимава с финанси на 55 години. За мен, най-важно е желанието човек да се развива и да прави това, което му носи удоволствие и е полезно за другите.

Това събитие е за теб, ако:

  • Искаш да помагаш на хората около теб да управляват по-добре парите си, да стават по-богати и да имат повече свободно време.
  • Личните финанси са тема, която ти е интересна и искаш да се развиваш в тази сфера.
  • Искаш да станеш Личен финансов консултант от ново поколение, който да помага на своите клиенти във всички области на финансовия им живот.
  • Вярваш, че интересите на клиентите трябва да са на първо място.
  • Искаш да станеш истински професионалист, който да не се крие зад компанията, за която работи и непрекъснато да казва „Попитайте колегите за това“.

ЗАЩО ДА УЧАСТВАШ В ТОВА СЪБИТИЕ?

2businessgroup_y

Ще срещнеш хора като теб

Едно от най-ценните неща на срещите на живо са новите контакти с хора, които са със същите интереси, като твоите. Тези хора могат да са ти много полезни в твоята дейност и да работите заедно в бъдеще.

Smashing-the-free-set-large2 - Copy (2)

Добра инвестиция

Като човек, който се стреми да управлява ефективно парите си вярвам, че всеки лев трябва да ни носи полза. Сигурен съм, че инвестицията от време и пари в тази среща ще се върне десетократно.

Smashing-the-free-set-large2 - Copy

Много безплатни материали

В продължение на много години събирам книги и материали за финансово планиране, лични финанси и инвестиции. Ако дойдеш на срещата, ще ти дам достъп до тази колекция от безценна информация.

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО

Събитието „Бъдещето на Личните финансови консултанти в България“ ще се проведе на 17 март от 11.00 до 14.00 часа в залата на Web Seller Guru в София, кв. Гео Милев, завод Електроника. Ето и програмата:

10.45 – 11.00 часа: Регистрация за събитието

11.00 – 12.30 часа: Професията на Личния финансов консултант – минало, настояще и бъдеще.

12.30 – 12.50 часа: Кафе – пауза

12.50 – 14.00 часа: Обща дискусия и Q&A част

ЗАПИСВАНЕ ЗА СРЕЩАТА

Форма за записване

За да се регистрирате за събитието, моля попълнете следната форма и заплатете таксата за участие от 20 лева на банковата сметка, която е посочена на тази страница и във формуляра. Побързайте, защото местата са ограничени, а има доста желаещи.

Банкова сметка

Данните за банковия превод са следните:

Получател: СМАРТ УНИ БЪЛГАРИЯ ЕООД
IBAN: BG75FINV91501016984412
BIC: FINVBGSF
Банка: ПИБ
Сума: 20 лева
Основание: Среща ЛФК

КАКВО Е ЛИЧЕН ФИНАНСОВ КОНСУЛТАНТ?

Това е човек с определени познания и опит в сферата на финансите, който помага на неговите клиенти да управляват по-добре парите си, да стават по-богати и да постигат целите си. За разлика от служителите и посредниците на определени компании, той разглежда целия финансов живот на клиентите си, а не само една част от него (кредити, имоти, застраховки, инвестиции или други). В този наръчник са описани различните типове консултанти.

Областите, в които работи личния финансов консултант са:

Финансово планиране. Личният финансов консултант върви заедно с клиентите си стъпка по стъпка през целия процес при осъществяването на техните цели, което включва анализ на текущото финансово състояние и нетното богатство, определяне на ясни лични или семейни цели, изготвяне на финансов план за постигане на тези цели, определяне на срок за постигане на целите, конкретни действия и начини (спестяване, кредит и други) за постигане на заложените цели.

Инвестиционно планиране. Инвестициите не се изчерпват само с банковите депозити. След като клиентите определят основните си цели, заедно с личният финансов консултант те разглеждат какви възможности за покупка на активи съществуват на пазара, какво представлява риска, какви видове рискове съществуват и каква е тяхната връзка с очакваната доходност от инвестициите. След това, започва изграждането на инвестиционния план с конкретни финансови продукти, които работят за клиентите и увеличават личното им богатство, докато те правят нещата, които им носят удоволствие.

Пенсионно планиране. За нашите баби и дядовци (или родители) вече е късно да правят пенсионно планиране. Те не са могли да избират как и къде да се осигуряват за пенсия. Държавата е избрала вместо тях и сега тя определя правилата кога ще се пенсионират и каква ще им е пенсията. За щастие, ние все още имаме време да помисли и да действаме. Ясно е, че не може да разчитаме на държавата да осигури нашите старини, затова ние сме на ход.

Личният финансов консултант може да окаже незаменима помощ в тази дейност – като се започне от определяне на желаната пенсия до създаването на личен пенсионен фонд, който да се погрижи за нас, когато ние вече не можем или не искаме да работим.

Имотно планиране. Покупката на жилище е едно от важните решения в живота на всеки човек. Брокерите на недвижими имоти и банките непрекъснато ни заливат от всякъде с „изгодни“ предложения и ни уверяват, че сега е моментът да си купим дом, с ипотечен кредит, разбира се. Както и в много други сфери, страничното честно и безпристрастно мнение за това кое е най-подходящото жилище за нас, сега ли е момента и как да го финансираме, е полезно и може да се окаже безценно. Личният финансов консултант помага и на хората, които са избрали имотите и земеделската земя като начин да инвестират и увеличат богатството си.

Застрахователно планиране. Не казвам, че всеки трябва да разбира от застраховане, но е добре да получите странично мнение при покупката на такъв продукт. Това ще ви спести доста пари и време в бъдеще. Личният финансов консултант помага да се идентифицират рисковете, на които са изложени клиентите му и техните финансови цели, и ще препоръча най-добрата защита срещу тях. Той ще ги насочи към застрахователните продукти, които са подходящи за тях и откъде може да ги закупят на най-добрата възможна цена.

За Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК)

БАЛФК е неправителствена организация, която от средата на 2014 година функционира с една основан цел – да обединява професионалистите, които са избрали професията Личен финансов консултант и предлагат честни и безпристрастни финансови съвети на своите клиенти, като поставят техните интереси на първо място. Ако Вие сте консултант в една от следните сфери: инвестиции, лично финансово планиране, застраховане, недвижими имоти, банкови продукти или други финансови продукти, значи сте попаднали на точното място.

БАЛФК е платформата, на която споделяме опит и знания, дискутираме на теми от сферата на личните финанси и обменяме идеи. Считаме, че всеки от нас е квалифициран професионалист в своята област, но също така че му се е налагало да се изправя пред различни трудности и дилеми, или да търси отговори на сложни за него въпроси.

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ И КОНТАКТИ

Зала

Залата на Web Seller Guru се намира в кв. Гео Милев в София, бул. Шипченски проход №63, завод Електроника, ет. 4 (вход откъм Скай Сити Мол).

Може да оставиш колата си на паркинга на Скай Сити Мол, той е безплатен за престой до 4 часа, или в някоя от околните улици.

Ето точни указания (със снимки) как да ни откриеш по-лесно.

Карта на залата

Свържете се с нас

или на телефон

tel-2

(Ще говорите със Стойне Василев)

Организатори: