Истините за финансовите продукти, които те не искат да знаете

Коя инвестиция носи най-висока доходност?
29.01.2018
Какво е бъдещето на Личните финансови консултанти у нас
26.02.2018

Истините за финансовите продукти, които те не искат да знаете

С тази статия сигурно ще предизвикам доста коментари и нападки, но искам да сте наясно за някои истини и митове във финансовата индустрия, за които хората вътре в нея не искат да говорят и старателно ги премълчават. Почти всеки ден получавам имейли и обаждания от хора, които са попаднали в лоша финансова ситуация и търсят моята помощ. За съжаление, в повечето случаи е твърде късно да се реагира и може само да се минимизират загубите. Причините често са в подвеждащата информация и очакванията, които част от финансовите компании създават.

В тази статия ще се върнем към основите – това са онези базови принципи, които ще ни държат здраво стъпили на земята, и ще ни предпазят от загуби по пътя към финансовото благосъстояние. Отдели 10 минути, за да я прочетеш, а аз ти обещавам, че няма да съжаляваш и получените знания ще ти служат вярно до края на живота.

И един мармот завива шоколада в станиол

Преди няколко дни получих писмо от човек, който е заложил апартамента си при лихвари, за да си купи биткойни. Търси помощ, защото скоро той и семейството му ще останат на улицата. В друг имейл, жена ме пита дали е нормално да се включи в проект, в който, ако сега внесе 36,000 лева, в края на годината ще получи 50,000 лева (почти сигурно). Момчето, което й предлага инвестицията изглеждало надеждно. Вчера получавам съобщение във Facebook от студент 4-ти курс в УНСС с въпрос „Нормално ли е застраховка Живот да ми носи по 10% на година, както ми казва агентът?“.

В същото време, гледам как мрежата е залята от реклами за „пасивни доходи“, „само по един час на ден“, „Искаш ли да си следващия милионер?“, „Високи доходи от световните финансови пазари“, а банките и компаниите за бързи кредити се надпреварват да предлагат пари само срещу лична карта и да ни убеждават, че със заеми ще сбъднем всичките си мечти. Другият продавач на надежда – лотарията изкарва милиони левове всеки ден, като прави собствениците й още по-богати, за сметка на търкащите братя и сестри, които търкат билетчета с кафето. Има и друга голяма група от хора, които дори не играят тото, но очакват Вселената да се погрижи за тях, защото така пише в книгата на онзи известен американски гуру.

Ние живеем в един измислен свят (май, всички сме фенове на позитивната психология), в която всеки човек от село печели огромни суми от лотарията. Там всеки разбира от криптовалути и това е новото електронно злато, от което не може да загубиш, защото те са бъдещето. В този свят най-добрата инвестиция е застраховка Живот и тя носи поне 10% на година, а акциите на дадена компания растат гарантирано и цените им се определят от собствениците. Там всички са милионери, инвеститори и живеят живота на мечтите си. В този свят всичко е гарантирано и няма загуби, а един мармот завива шоколада в станиол…

Да се върнем към основите

Чували ли сте за Винс Ломбарди? Той е най-великият треньор в Националната футболна лига на САЩ (NFL), като трофеят във финала на първенството (Супербоул) е кръстен на него. Това е човекът, който през 1959 година поел последния отбор в класирането “Грийн Бей Пекърс”, и когато на първата тренировка футболистите го попитали какви промени ще направи и каква нова стратегия ще приложи, той застанал пред тях и казал „Господа, това е топка!“. Тази банда от неудачници станали шампиони – общо пет пъти за седем години, а с това Винс Ломбарди влязъл в историята.

Дами и господа, това са пари!

Какво представляват парите, независимо дали са книжни или ги виждаме само като цифри в мобилното ни банкиране? Те са законно платежно средство на дадена територия, като изпълняват няколко основни функции – измерител на стойност, разчетна единица и пренасяне на стойността във времето.

Какво означава това на практика?

Държавата или някаква общност от страни (както е еврозоната) застава зад дадена валута с фиска (възможността да се събират законно данъци на дадена територия) и нейните собствени активи. В противен случай, всеки може да си измисли валута и да я продава. Може тя дори да се приема от ограничен брой търговски обекти по света, но това не я прави разплащателно средство само по себе си. И въпреки това, много хора искат да прецакат системата и да заобиколят банките, като започват да търгуват тази „валута“. Тя расте и все повече „инвеститори“ виждат потенциал за печалба (а не да я използват, за да си купят нещо с нея). Накрая, играта свършва и има спечелили и загубили (вторите са много повече). Това да ви е познато? Спомнете си този параграф следващият път, когато решите да инвестирате в някоя нова „валута“, независимо дали е крипто или не.

Връзката между риск и доходност

Това е графика, която показвам на всяко мое обучение или презентация. Тя се учи още в първите часове по икономика и показва, че има пряка връзка между очакваната доходност и поетия риск, т.е. когато някой ни обещава по-висока доходност, това е свързано с много висок риск. Тази графика не е някаква теоретична постановка, а отражение на действителните отношения в света на финансите през последните няколко хиляди години. Ако една инвестиция е без никакъв риск, то нейната доходност ще е близка до нула.

И тук се намесват различни схеми, които обещават доходност от 50%, 100%, 300% и повече на година. Без риск, естествено. Да помислим за момент. Ако тези фирми знаеха как да превърнат 1000 лева в 3000 и повече лева за една година, защо непрекъснато търсят хора, които да вложат пари в тях? Всяка банка и голям инвеститор биха подкрепили проекта.

Тези лъжливи обещания създават усещането, че нормалната доходност за пасивна инвестиция е около 15-20% на година, като рискът трябва да е сравнително нисък (т.е. максималната възможна загуба да е до 10% от сумата). На практика, нещата са много по-различни. Инвестициите с нисък риск като фондове с фокус ДЦК, облигации и други инвестиции с нисък до умерен риск, могат да ни донесат дългосрочна доходност от 3-4%. Среднорисковите инвестиции, които включват акции, инвестиционни стоки и други подобни активи, могат да ни донесат между 5 и 10% на година с някакви условности. Рисковите инвестиции, които не изискват много време за управление като дялове от взаимни фондове или ETF-и, могат да ни донесат между 10% и 15% на година за дълъг период от време. Всички цифри, които посочих са много условни и важат за сегашната ситуация на финансовите пазари.

А за хората, които искат бързо да спечелят пари, предлагам най-добрата инвестиция на света, която може да ви удвои парите за по-малко от 2 часа. Не я казвайте на никого, защото не искам да се разчуе, и утре да я спрат. И така, отивате в пункт за спортни залагания, намирате следващият футболен мач с коефициент 2.0 и залагате на него. След 90 минути ще сте си удвоили парите. За хората, които обичат да рискуват, заложете на точен резултат и може да умножите парите си х10. Ако ме попитате „Стойне, но не е ли рисково това?“, ще ви отговоря да погледнете графиката, за която ви разказах, да си я разпечатате и да си я сложите в портфейла. Всеки път, когато решите да инвестирате, извадете я и я разгледайте внимателно. Това ще ви спести доста пари. Обещавам ви.

Реалната цена на един актив се определя САМО на свободния пазар

Напоследък доста хора ми предлагат (или ме питат за) инвестиции в непублични компании, чиито акции растат по график и когато (ако) стигнат на борсата, ще направят притежателите им (поне) милионери. Тази постановка има няколко слабости. На първо място, без реален и свободен пазар на множество продавачи и купувачи, някой да определя цени на акции и да гарантира, че тяхната цена ще расте по график, е меко казано несъстоятелно.

Защо е важно да има реален пазар на активите, които закупуваме?

Някои от вас вече се досетиха – заради ликвидността. Ако си купим актив за 10,000 лева и неговата цена нарасне на 15,000 лева, на няма на кой да го продадем, какъв е смисълът от него? Въпросът май е риторичен. А и как е определена цената от 15,000 лева след като няма свободен пазар? А, да, продавачът я е определил.

В тези проекти има още един интересен момент – те обещават дивиденти някой ден, но те изобщо не са гарантирани. Също така, дори компанията да е на печалба, мажоритарните собственици могат да решат да не я разпределят. И за да са още по-ясни нещата, печалбата е разлика между приходи и РАЗХОДИ.

Има ли изцяло пасивни доходи?

Звучи много добре – инвестираш веднъж без да мислиш много (т.е. без много активна работа, за да не развалиш магията) и после цял живот получаваш всеки месец доход без да правиш абсолютно нищо. Кой не иска това? Аз се занимавам с финанси над 23 години вече, говорил съм с доста инвеститори, ходил съм в чужбина, но такъв актив още не съм срещнал.

Да разгледаме инвестициите, които някои смятат, че могат да ни донесат пасивни доходи. На първо място се споменават недвижимите имоти. За начало, трябва да изберем този имот. Ако не искаме да купуваме котка в чувал, е добре да разбираме малко (или да си вземем такъв човек) от строителство, инсталации, довършителни работи и други подобни. След това, трябва да го финансираме и да сключим сделката пред нотариус. Тук също има доста подводни камъни. Следва обзавеждане и търсене на наематели, като също е добре да се доверим на професионалист. Продължаваме с договора за наем. След това инспекция на имота, дребни или по-големи поправки и ремонти, напускане на наематели, търсене на нови, отношения със съседи, домоуправители, комунални фирми и други. Все пасивни дейности, които могат да се вършат и от дивана в хола, нали?

Продължаваме с инвестициите в акции, взаимни фондове и ETF-и. Отново ги избираме наслука или още по-зле – по предложение на служителите във финансовата компания. След това, нищо не правим. След няколко години получаваме обаждане от посредника, който ни информира, че предлагат нов продукт, а същевременно вашите инвестиции са ви донесли доходност от 2.83% средно на година („активите ви в Азия не се представиха добре“).

Да не забравим и топ фаворита на повечето западни автори – патенти, лицензи и права. Освен, ако не държите рецептата на Кока Кола или не се казвате Дан Браун, да разчитате на пасивни доходи от нематериални активи в България, където доскоро имаше Кола Кола и свободно се продава техника с марка SQNY и маратонки Adibas, е леко наивно.

Застраховка Живот НЕ е инвестиционен продукт

Има само един начин някой да стане богат, когато е сключил няколко застраховки Живот със спестовен или инвестиционен елемент? И това няма да е този, който е сключил договорите, а ползващото лице. Просто такава е логиката на този продукт. Основният риск, който се застрахова е смърт. След това, има различни допълнителни покрития, които да ни обезщетят, ако пострадаме или е намалена нашата трудоспособност.

Всъщност, основната цел и роля на застраховането е да ОБЕЗЩЕТЯТ пострадалия човек или да ВЪЗСТАНОВЯТ повредено имущество.

Фундаменталният принцип, който е залегнал в тази сфера е да НЕ се обогатяват застрахованите.

В един момент, застрахователите са искали да направят техните продукти малко по-продаваеми и са създали застраховка 2 в 1 – хем си застрахован, хем пестиш. Кръстили са този риск „Доживяване“ и са включили спестовна част към застраховка Живот. Когато тя изтече, човекът си получава спестената сума и натрупаната доходност към нея. Не очаквайте чудеса от този хибриден продукт. Средногодишната доходност е в рамките на 3-4% в най-добрия случай, с което да покрием инфлацията.

Тогава хората решили, че е по-добре да инвестират, а не само да спестяват, и застрахователите им предложили нов продукт 2 в 1 – хем си застрахован, хем инвестираш. Спестовната част вече не се управлява „кюпово“, а всеки клиент може да избере фонд, в който да се инвестират средствата му. Но каква е доходността на тези фондове? Това е една от най-строго пазените тайни в индустрията и застрахователите предпочитат да ни казват какво ще се случи в бъдещето, а не какво са направили в миналото.

Всъщност, използвах връзките си и открих за една от популярните застраховки, свързана с фонд, че средногодишната доходност за последните 10 години е малко над 6%, като само застрахователната сума е гарантирана, т.е. парите, които сме внесли, а останалото е за наша сметка. Разликата с взаимните фондове, например, е, че при тях може да си продадеш дяловете по всяко време, докато застраховките са с доста дълъг срок и не е изгодно да се прекратяват преди падежа.

Това бяха истините за финансовите продукти, които хората в тази индустрия старателно прикриват или изопачават. Преди да се подпишете на какъвто и да е документ, потърсете човек, който ще ви даде независимо мнение по въпроса.

Успех!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

6 Comments

 1. Къде е графиката? 😀 Иначе супер статия Стойне!

 2. Стойне Василев каза:

  Александър,

  Трябва и малко труд и самоинициатива. Не може всичко да е наготово 🙂

 3. Стефан каза:

  Доста странно е, че сте използвали връзки, за да разберете нещо САМО за една от инвестиционните застраховки, но иначе смело и в едър дебел шрифт ги квалифицирате. Ако аз познавам само Трабант, не бих твърдял, че всички коли са пластмасови.

 4. Стойне Василев каза:

  Стефан,

  Това беше шега, но май не ми се получи. Просто няма информация, която да е лесно достъпна и всеки да може да я види. Ако Вие имате друга информация, ще се радвам да я споделите.

 5. Мария каза:

  Здравей Стойне,

  Статията много ми хареса. Мога да кажа, че има и коректни компании, чиято информация е лесна достъпна и няма нужда да звъниш тук и там, за да я разбереш. Няма да пускам сайт, за да не правя реклама и да не спамя. Факт е обаче, че ОГРОМЕН процент от компаниите наистина прикриват тази информация или поне не е толкова леснодостъпна. Аз работя като застрахователен консултант само към една компания. Голяма част от моите клиенти, когато кажа каква e доходността на застраховката живот, ми реагират по същия начин. Доста от тях отказват да възприемат факта, че когато плащат, те го правят предимно За ЗАЩИТА, а не толкова за инвестиция. Има какво още да се каже по темата, но статията най-малкото може да помогне на доста хора да си “отворят” очите.

 6. Сам каза:

  Здравей Стойне,
  Много добра статия и всичко написано в нея е вярно. Работя в банка, която предлага и застрахователни продукти раздавам и кредити. От скромния ми опит за около 15 години мога да твърдя че нещата са точно това, което е описано в статията. На много хора може би не им допада истината, но тя е Такава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.