Как да превърнем владеенето на чужди езици в актив

Преходът между училище и работа – мисията възможна
21.01.2016
5 неща за парите, в които все още вярваме (а не трябва)
08.02.2016

Как да превърнем владеенето на чужди езици в актив

Замисляли ли сте се какво може да ни донесе владеенето на един или няколко чужди езици?

Днешната статия е на един професионалист в тази сфера – Василена Петкова, която ще ви помогне да превърнете чуждия език в един истински актив за вас и вашия бизнес.

Ученето на чужди езици е важно – повечето от вас, най-вероятно бивши (или настоящи) ученици на гимназии с изучаването на чужди езици, биха се съгласили с мен.

Английски, немски, френски, испански, руски – изборът е голям. Аз самата започнах да изучавам немски на 6-годишна възраст в Алианса в София.

Може би някой от вас също си спомня часовете в сградата на Славейков, широкото стълбище, големите прозорци на класните стаи, малките чинове и скърцащия паркет.

Замисляли ли сте се всъщност каква е конкретната полза от чуждия език?

Или казано на финансов жаргон, каква е възвръщаемостта на нашата инвестиция от усилия, време и пари, които влагаме в ученето на езици?

В този подкаст се дискутира точно този въпрос. Един от интервюираните учени Алберт Зайс говори за негово проучване, което показва, че американци, знаещи чужд език, могат да очакват средно 2 % по-големи годишни доходи от сънародници, които не знаят друг език.

Той дава пример с 30,000 долара годишна заплата. Тези, които знаят чужд език биха могли да очакват 600 долара повече годишно. Това не звучи много.

Но в същото време се споменава, че има значение за кои езици става въпрос. Американци, който говорят немски, например, могат да изкарват до 4% по-високи доходи.

Вероятно резултатите също биха изглеждали по друг начин, ако изследването се проведе в страна, където английският не е роден език. Но като цяло, това ни кара да се замислим, дали е възможно да се изчисли ползата и съответно как можем да преценим дали тя въобще е на лице.

В същия подкаст се интервюират и четвъртокласници на частно училище в Манхатън, които учат испански и едно от децата отговаря ето така на въпроса, какво може да прави с чуждия език:

Мога да стана архитект, който пътува по света или учен, или да стана монтьор или някой, който изобретява нов вид коли и печели милиони…

Защо не?

В представите на децата езикът не е просто училищен предмет, а знание, което ще им помогне да постигнат целите си по-късно в живота.

Това ми напомни за идеята за лоста, който описва Кийосаки в книгата си „Пенсионирайте се млади, пенсионирайте се богати.“

Според Кийосаки лостът е “способността да направиш повече с по-малко”. Това е инструмент, който ни дава предимство пред други, ако умеем да го използваме. Човекът например използва своя ум като лост, за да създава изобретения, които му дават предимство пред животните.

Кийосаки дава пример със самолета като човешко откритие. С него можем да преодолеем хиляди километри за няколко часа. Летенето е нещо, което по природа е дадено само на птиците и летящите насекоми.

Но човекът успява да го усвои, използвайки ума си като лост. Както пише Кийосаки

Хората, които използват тези средства (има се предвид различни средства на принципа на лоста), вървят напред, а онези, които не ги използват, изостават…

Един съвременен лост например е интернетът. Facebook и Twitter нямаше да съществуват днес в сегашната си форма, ако интернет не беше така разпространен, а използването на смартфон не беше част от ежедневието ни.

Техните създатели са се възползвали от интернет като лост, за да осъществят своите визии.

По същия начин разсъждават и децата от подкаста за чуждия език – за тях това е лост, който ще им даде предимство по-късно.

Но кога можем да се възползваме от езика така, че да извлечем максимална полза от него, да го превърнем в лост?

От една страна, владеенето на чужд език има общи предимства за самите нас като личности. Същевременно при дадени обстоятелства той има потенциал да бъде лост.

Кои са предимствата в личен план?

Развиване  на когнитивните способности 

Владеенето на втори език може да подобри нашите когнитивни способности.

В тази статия на Том Джайкобс от Pacifik Standard се цитира едно изследване на университета в Чикаго, чийто резултати показват, че хората, които говорят два езика, взимат по-рационални решения спрямо финансите си.

Учените от групата на психолога Boaz Keysar открили, че вторият език ни помага да се освободим от предразсъдъци (bias), които въздействат върху рационалното взимане на решения.

Например, страхът от потенциални загуби, който може да ни възпрепятства да се възползваме от обещаващи възможности за евентуални печалби, намалява, когато преценим инвестицията, размишлявайки за нея на чужд език.

В дългосрочен план това може да бъде по-благоприятно за нашите решения спрямо спестявания, инвестиции и пенсионно осигуряване.

Учените предполагат, че тези резултати се дължат на това, че чуждият език позволява по-голяма когнитивна и емоционална дистанция от колкото матерния език.

Освен това ученето на език е “спорт” за нашите сиви клетки. Има изследвания, които показват, че по този начин можем да противодействаме на болести като Алцхаймер.

Нова перспектива към света 

Когато говорим чужд език, ние не научаваме просто граматика и лексика. Пред нас се отваря вратата към един нов непознат свят на идеи. С чуждия език ние държим подходящия ключ за тази врата в ръцете си.

Лично развитие 

Чуждият език е инструмент за развитие на личността. Ние, не само добиваме нови знания, а и разширяваме хоризонта си. Още едно предимство е, че когато говорим чужд език, ние вече сме запознати с механизмите при ученето на чужд език, така че можем да овладеем и други езици по-лесно. Никога не е късно. 

Докосване до друга култура 

Обикновено пътуваме до страната или живеем там, където се говори чуждият език. Чрез езика успяваме да вникнем по-дълбоко в местната култура. Потапяме се в ежедневието, завързваме разговори и контакти.

Изведнъж всичко ни се струва не чак толкова непознато. Вникваме в особеностите, които биха останали неразгадаеми за нас, ако не говорим езика.

Разглеждайки тези предимства става видима общата полза да се учи чужд език.

Но кога чуждият език придобива значимостта на лост?

Когато научим чужд език, който можем да използваме, за да постигнем нашите цели в професионален план.

Ползата от това да говорим руски би била не особено голяма, ако по-късно се окаже, че работим в английска фирма. Да знаем английски е добре, но какво ни носи това в професионален план, ако най-големият ни бизнес партньор е фирма от Италия?

Така или иначе се получава пропаст между нашите умения и това, което наистина ни трябва в ежедневието. Езикът, тогава все още не е лост, а допълнителни знания без пряко приложение.

Според авторката Зигрид Луизе Гундерсен на изcледването “Language management – in multinational companies“ чуждият език в бизнес контекст представлява все още най-очeвидната бариера, с която се сблъскват международни бизнес партньори.

Когато използвате чуждия език като средство за постигането на вашите цели в бизнеса, Вие допринасяте за пълното разгръщане на потенциала му.

Научавайки езика на вашите чуждестранни партньори, ще придобиете следните предимства:

Чувство за контрол 

Когато не разбирате езика на вашите събеседници, вие се чувствате безсилни и изолирани от нещата, случващи се около вас. Когато знаете езика, вие си възвръщате до голяма степен контрола над ситуацията.

Директна комуникация 

Когато ви предстоят важни разговори или преговори, вие не се нуждаете от трети лица, които да посредничат в тази ситуация. Не сте зависими от други – можете директно да вземете нещата в свои ръце. 

Вникване в бизнес културата 

Знаейки езика, вие разбирате какво обсъждат вашите бизнес партньори и имате възможност да проникнете по-лесно в механизмите, които работят в тяхната държава и конкретно фирма.

Обща основа 

Говорейки един език, вие и вашият бизнес партньор утвърждавате обща основа на сътрудничество.

Създаване на доверие 

Това е най-важният лостов механизъм. Когато говорите езика на вашите партньори, създавате у тях доверие. Представете си, че вВие сте в ситуацията да избирате чуждестранен доставчик, говорещ само английски и доставчик, говорещ и български?

Кого ще изберете?

И още нещо. Когато владеете езика на вашите бизнес партньори, можете да разчитате на плюс точки още от самото начало и на това, че ще бъдете уважавани и ценени за вашите умения.

Василена Петкова
Аз съм коуч по бизнес немски и мисията ми е да създавам мостове между немски и български бизнес партньори, като им помагам да намерят общ език. Убедена съм, че владеенето и успешното ползване на немски е ключова предпоставка за стабилни, дълготрайни и взаимоизгодни бизнес отношения. Основателка съм на страницата www.business-nemski.com, на която споделям собствения си опит и разкривам различни тънкости на икономическата терминология на немски език.

2 Comments

  1. Lora каза:

    Здравейте, невероятна статия. Беше удоволствие да я прочета. Поздравления! Напълно споделям мнението Ви колко е важно владеенето на чужди езици. За това се радвам, че много интересни курсове се създават за да улеснят изучаването. Аз попаднах на един онлайн курс по английски, който ми помогна много бързо да запаметя думите. Ако сте заинтригувани, може да го погледнете : speakingfriends.com/angliiski-onlajn

  2. Даниела каза:

    Лора,сърдечно благодаря за предоставения адрес!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.