Преходът между училище и работа – мисията възможна

Как да се отървеш от кредитите в 5 стъпки
20.01.2016
Как да превърнем владеенето на чужди езици в актив
03.02.2016

Преходът между училище и работа – мисията възможна

Днес ви представяме първата статия на Савина от Savy Su за нейния успешен път от училището до първата ѝ работа:

Когато преди 4 години бях на път да завърша средното си образование, имах ясен план за действие. Исках да продължа образованието си в чужбина и да стана моден дизайнер.

Бях подготвена за всичко, което изискваше знания, но не и за факта, че ще трябва да съм далеч от семейството ми. Това повлия изключително много на финалното ми решение, а и по стечение на обстоятелства се отказах от таз и цел и останах в България.

Това означаваше, че трябва да сменя специалността в която искам да се развивам, защото не мислех, че тук е подходящото място да учиш моден дизайн. Всичко това се случи три месеца преди да завърша, което означаваше, че имах точно толкова време да намеря нова специалност.

Трябваше да ми харесва и да ми е от полза с каквото и да се занимавам след това и да мога да кандидатствам със знанията които имах в онзи момент. След известно търсене и няколко изпита по-късно вече бях студентка – специалност Информационно брокерство.

Именно от там започна моето приключение. От малка ме учат, че в училище ти дават насока какво и как да учиш, а аз от своя страна трябва да се постарая и да се образовам. На такъв принцип бях и в университета беше изключително важно преподавателите в каква насока ме карат да мисля.

Бях твърдо решена да разбия стереотипа на средностатистическият студент и да постигна новите цели, които си бях поставила. За това си изготвих план за действие.

Първата стъпка беше да намеря курс и информационни ресурси за тема която беше много важна за мен и моето развитие, а именно start-up компании. Попаднах на една страхотна академия, която постави основите на моите познания.

Именно там се запознах и с човека, който стои зад SmartMoney.bg – Стойне Василев. Той и още куп хора точно като мен пълни с идеи успяха да ме мотивират и да продължа своето развитие.

Следващата стъпка, която предприех след академията беше да си намеря стаж. За мен, това беше изключително ценно, защото намерих именно стартираща компания, която ми предложи работа свързана с интересите ми към графичният дизайн, модата и бизнес развитието. Както се досещате, успях да приложа доста от наученото в академията и продължих да надграждам.

Междувременно, успявах да подготвям всички необходими проекти за университета и бях изключително доволна, защото в тях комбинирах знанията от учебното заведение и алтернативни източници с практическа част от стажа и академията.

След като приключих стажа, реших че е време за постоянна работа. За това последната стъпка беше да намеря подходяща работа, с която да мога да продължа развитието си и от която да се чувствам удовлетворена.

След доста търсене открих мястото на което се чувствам добре, работа, която е интересна и ме предизвиква всеки ден да се усъвършенствам.

Благодарение на всичките ми преживявания до сега, придобих нужните умения и увереност, за да започна и свой проект и успоредно с това продължавам да работя на постоянната ми работа. А тази година успешно завършвам и висшето си образование.

За мен беше изключително важно да се науча да вярвам в себе с и бавно, но сигурно да се изграждам като експерт и проектите върху които работя да са безупречни.

Благодарение на преживяването, успях да си извадя доста интересни изводи и да мисля винаги извън поставените рамки!

Не се страхувам, ако плана не потръгне, защото винаги има алтернативно решение! Да поемам рискове и това да бъда любопитна, ми се отплащат добре напред във времето!

Стажа е винаги добра идея, това е начин да работя в реална среда и да трупам познания, не се притеснявай да си “изцапаш ръцете”, особено ако нямаш много опит!

И не на последно място е да планирам и структурирам целите които искам да постигна, независимо от това ще са финансови или житейски, е най-добрата формула за успех!

Савина Сълкова
Казвам се Савина Сълкова и по професия съм информационен брокер , по душа съм блогър и предприемач. Целта, която съм си поставила е да сбъдна мечтите си за собствен бизнес, като заедно с това споделям опита си с хората. Решена съм да покажа, че няма нищо невъзможно дори на местна почва и всичко от което се нуждаем за да бъдем успешни и щастливи е вътре в нас.

3 Comments

  1. фгх каза:

    На ”месна” почва е най-вкусно 😀

  2. Стойне Василев каза:

    Да, и аз предпочитам на месна почва да стават нещата 🙂

    P.S. Вече е коригирана тази “неволна” грешка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.