5 неща за парите, в които все още вярваме (а не трябва)

Как да превърнем владеенето на чужди езици в актив
03.02.2016
Наистина ли “инвестираме” в себе си или само си губим времето?
26.02.2016

5 неща за парите, в които все още вярваме (а не трябва)

Много често хора ме питат как да инвестират, като нямат никакви спестени пари или им остава съвсем малка сума всеки месец.

На мен ми отне много време, за да разбера, че ние не инвестираме с пари. Ние инвестираме предимно с нашия ум. Това е най-големият ни актив и когато увеличим стойността му, резултатите ще дойдат много бързо.

Не е толкова лесно, обаче. Нашият ум има много невидими врагове, за чието съществуване дори не подозираме.

Това са ограничаващите ни вярвания, които саботират успеха ни и не ни позволяват да приложим новите знания и умения.

В тази статия съм събрал вярванията за парите, които са се формирали още в нашето детство, както и новите мисли, с които да ги заменим.

Как да открием тези лимитиращи ни вярвания?

В повечето презентации по лични финанси, които правя, едно от първите упръжнения е да попитам участниците какво мислят за парите и богатите хора.

Сага това може да го направите и вие. Просто напишете в празното поле колкото се може повече думи, които ви идват на ум.

Парите са ________________ .

Какво означават за мен парите? _________________ .

Богатите са _______________.

Това просто упражнение ще ви помогне да откриете дълбоко скритите вярвания за парите, които ви пречат всеки ден да сте по-успешни и по-богати.

Сега, мога да открия тези ограничения дори в кратък разговор с някой човек, но в началото ми беше много трудно. Когато някой кажеше „В България само престъпниците са богати” или „Аз съм от бедно семейство и никога няма да разполагам с много пари” поклащах глава в знак на съгласие.

Изобщо не се замислях, че има толкова силна връзка между това, което си говорим всеки ден и резултатите, които получаваме.

Когато смених средата си и започнах да се срещам с хора, които са взели живота си в ръце, за мен беше тотален шок как те говорят за възможности и финансови успехи.

„Аз се оправям добре с парите”, „Моята цел е да съм финансово свободен след 10 години”, „Ще направя компания, която ще стане световноизвестна” – на мен ми звучеше като самохвалство в началото. Също така, те не обвиняваха никого за неуспеха си (или урока, зависи от гледната точка).

Вярване № 1 Не се оправям добре с парите

Получавам много имейли, които започват с това изречение, или „нямам икономическо образование и затова не управлявам добре парите си”. Ако оставим темата за качеството на българското икономическо образование, тези вярвания отричат основна човешка способност – да учим нови неща и да се развиваме.

Сигурно тези хора могат да ми дадат много примери за ситуации, в които за загубили пари или не са се възползвали от дадени им възможности, но това е в миналото.

Сигурно и вие сте чували една и съща негативна история, която ви разказват ваши близки или приятели, отново и отново. За момент може и да им олекне, че са я споделили (за пореден път), но накрая на срещата те са още по-ядосани и с още по-черни мисли.

Какво може да направим, за да не се случва тази ситуация отново?

Това е правилният въпрос, който да (си) зададем. Може ли нещо да променим, за да управляваме по-добре парите си в бъдеще.

Разбира се. Започнете с добри книги (като тази, която давам безплатно на всеки абонат), четете качествени статии в добри сайтове, разговаряйте със специалисти и така промяната ще стане неусетно.

Ако направите нещо ново и резултатите ще са различни, нали?

Вярване № 2 Парите са коренът на всяко зло

Не, не са. Те са просто средство за размяна и универсален измерител на стойността. Сами по себе си те не са нито зло, нито добро.

Ако си живял в България през последните 25 години, не е трудно да разбереш тази мисъл. Непрекъснато гледаме по новините как известни бизнесмени се убиват за пари или за поредните измамени по телефона пенсионери.

Има и стотици примери за хора забогатели по не особено честен начин. Сигурно и вие сте имали неприятни случки с богаташи, които си мислят, че са над закона (аз съм имал).

Алчността е един от седемте смъртни греха, но не парите са виновни за това, а хората, които са ги издигнали в култ. Но те не управляват парите, а парите са ги превърнали в роби и определят живота им.

Да се върнем на определението за парите – те измерват стойността. Ако сте богати, просто се създали голяма стойност за другите хора и те са ви дали пари в отплата.

Аз си казвам, че парите са просто средство, за да направя моя живот и живота на останалите малко по-добър.

Вярване № 3 Това са само пари 

Това е все едно да кажем „Това е само въздух”. Да, но ние се нуждаем от тях, за да живеем. Един приятел веднъж ми каза „Имам 100 лева и ще ми стигнат до края на живота …стига да не си купувам нищо”. За съжаление, няма да стане по този начин (или поне аз не знам как).

Това пренебрежително отношение към парите няма да ви позволи да подобрите финансите си. Ако харчим все едно утре никога няма да дойде, познайте какво? Утре ще е доста кофти ден. Съгласен съм, че парите не ни правят щастливи, но липсата ни е основна предпоставка да не се чувстваме добре.

Ако това са само пари, защо не живеете без тях?

Отидете в някое село, произвеждайте си храната и се задоволете с нещата, които ви дава природата напълно безплатно. Дори не искате и да си помислите за такъв вариант, нали?

Тогава престанете да изричате тази очевидна лъжа и уважавайте парите, а те ще ви помогнат да живеете по-добре и да постигнете целите си.

Вярване № 4 Парите са, за да се харчат 

Така е. Съгласен съм, че трябва да се наслаждаваме на всеки миг от нашия живот, но убеждения като „Само веднъж се живее” само ще ви доведат до живот в лишения, увеличаване на вашите дългове и постоянен стрес дали ще имате пари да си покриете разходите за следващия месец.

Ние няма да живеем вечно (поне още не са открили начин за това), но имаме дълги години пред нас, за които трябва да помислим сега. Както стана въпрос в една от предишните статии, не можем да разчитаме на държавата да осигури нашите старини и ние сами трябва да го направим.

Да разчиташ на късмета си и, че „нещата ще се оправят” не са особено умни стратегии. Добро начало е да заделяте 10% от вашите доходи за попълването на вашия авариен фонд, а след това и за финансиране на вашите цели.

Ако все пак спечелите от тотото, винаги може да похарчите спестените пари, нали?

Вярване № 5 Беден и щастлив или богат и нещастен

Труден избор. Вие какво бихте избрали. А всъщност, може ли да си богат и щастлив? Познавам доста такива хора и това, че имат много пари не им пречи (даже помага донякъде) да са щастливи и да се наслаждават на живота си.

А има ли бедни и нещастни хора?

Колкото щеш – все пак живеем в най-бедната страна в ЕС. Същевременно, сме и най-нещастната нация в Европа, като сме последни по 7 от общо 8 показателя. Единствено по критерия „жизнена среда” сме предпоследни (Сърбия е последна).

Също така, основната причина за разводите, освен „несходство в характерите”, са парите или по-скоро тяхната липса.

Самото изречение „Богат или…” ни поставя в условие да избираме дали да имаме пари или да сме щастливи, здрави, спокойни или някакви други.

Как да се отървете от тези ограничаващи вярвания?

Първата стъпка е да ги откриете. Това не е лесно, защото мозъкът ни винаги иска да е прав и няма да се предаде толкова лесно. Той е в плен на подсъзнанието ни, където се взимат повечето решения.

Докато пишех тази статия, в ума ми изплуваха още доста мисловни ограничения, но не за парите. Ще напиша отделна статия за тях. Очаквайте я скоро.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.