Как да преодолеем страховете си и да живеем като победители

5 категории хора, които смятат, че нямат нужда от застраховка „Живот”
09.10.2015
Всичко, което трябва да знаеш за твоята „Зона на комфорт”
26.10.2015

Как да преодолеем страховете си и да живеем като победители

Всички ние имаме страхове и много често не си ги признаваме дори пред себе си. Всички те са ни служили добре в определен моменти. Проблемът, е че повечето от тях са първични и сме придобили през едни други времена, когато сме живели в пещери.

Не ме разбирайте погрешно, в това да ни е страх няма нищо лошо. Но често пъти имаме страхове, които ни пречат в развитието, в отношенията, в  това да сме себе си в най-откровената форма и с всички положителни качества и недостатъци.

Наскоро присъствах на еднодневен семинар на Ясар Маркос и на него научих различни техники за преодоляване на страховете ни и непродуктивните състояния, с които всички ние ежедневно се сблъскваме. Тази информация ще ми е много полезна както в личния ми живот, така и в развитието на бизнеса.

Силно впечатление ми направи едно от упражненията (и с позволението на Ясар) искам да споделя тази техника с вас, за да може да внесе положителна промяна и във вашия живот.

Как да се справим със страховете си? 

Първата стъпка е да си зададем въпроса:

От какво се страхувам?

Доверете се на първия отговор, който изникне в съзнанието ви (обикновено това се случва в рамките на 5 секунди, откакто чуете въпроса) и най-често това е най-голямата пречка, която имате.

Какво ми дава този страх?

Всеки страх ни дава нещо. Няма действие без ползи. Това е причината да го имаме. Например, ако страхът ни е, че не сме достатъчно добри, той може да ни дава правото да бездействаме, дава ни извинение да отказваме. Какво ти дава твоя страх?

Какви възможности пропускам? 

След като идентифицираме какво ни дава е редно, все пак, да си признаем и какво ни пречи да имаме. Ако вземем горния пример правото да бездействаме е голяма пречка, ако сме се устремили към растеж.

Защо искам да го преодолея?

Тук трябва да дадем своите причини, достатъчно силни, че да ни провокират към действие.  Ако имаш достатъчно големи причини, ще преодолееш страха. Всъщност, ако намериш нещо толкова важно, че изцяло да те завладее идеята за него, то страха, ще изчезне.

Има редица истории за майки, които правят героични неща за децата си, или обикновени хора, които правят неща без страх, когато живота им или този на техен близък е в опасност.

Искам да ти кажа, че твоя живот е в опасност, не физически, а емоционално! Ако се оставим на страха да ни скове и не го преодолеем, то ние почваме да умираме отвътре, за да намалим напрежението. Това напрежение, често е скрито на това, което наричаме стрес и малко, по малко изстисква живота от нас.

Така че, спри да чакаш и се фокусирай върху това, което искаш да създадеш в живота. Ако държиш погледа там, ще намериш причини да преодолееш страха.

Какво действие ще предприема, за да го преодолея?

След като идентифицирате действие, което искате да предприемете, за да преодолеете страха си, хубаво е да дадете обещание пред друг човек. Това означава, че вие сте отговорни пред някого.

За да го направите още по интересно можете да обвържете обещанието за действие с облог. По този начин намалявате шанса да не удържите на думата си.

Това беше техниката, а сега искам да ви разкажа за едно събитие, на което ще присъствам – четиридневен семинар, който ще бъде посветено изцяло на действия, техники и упражнения за справяне с различните страхове, ограничаващи навици или начин на мислене и какви действия можете да предприемете за да постигнете върхови резултати.

Доколкото знам, това е първият подобен семинар, който се организира в България и съм любопитен какво са подготвили Ясар и екипа му.

Но първо да ви запозная (поне онлайн) с Ясар. Той е завършил медицина, след което работи като лекар в Израел, докато не открива, че всъщност проблемите в нас се зараждат много преди да се появят на чисто физическо ниво.

Тогава той решава да изостави тази престижна работа и да се отдаде на мисията си, а именно да подкрепя всеки човек, тръгнал по пътя на личностното израстване. Целта му е да разпалва огъня на предприемача във всеки един от нас. А предприемач според неговата дефиниция е човек, който е взел живота си в свои ръце и е избрал неговите действия да бъдат крачки към един пълноценен и щастлив живот.

Ясар е последовател е на един от най-успешните бизнес коучове в световен мащаб – Тони Робинс, като от една година работи пряко с Асел Сидикова – сътрудничка на Тони Робинс.

След девет години упорита работа и доста обучения, Ясар прави този 4 дневен семинар “Победител” за личностна трансформация, за да осигури на всеки един участник интензивно преживяване, което променя животи.

Програмата е предвидена така, че всяка тема да бъде разглеждана в дълбочина.

Ден 1: Посветен на страховете – как да ги откриваме, предизвикваме и преодоляваме.

Ден 2: Ще разглеждаме навиците и начина на мислене.

Ден 3: Ще бъде отреден за Масивните действия към успеха.

Ден 4: Преодоляване на бариерите и отключване на вътрешната сила.

Рядко препоръчвам лично събития, но за това ще го направя, защото лично със съпругата ми се убедихме в силата на това, което прави Ясар.

Каня всички, които искат да живеят като победители, да имат повече енергия и преодолеят страховете си или се намират на кръстопът.

Тъй като интереса към него е голям, а местата ограничени, поисках от Ясар вие да имате предимство.

На тези от вас, които решат да вземат билет за събитието подаряваме промокод SMARTMONEY, с който получавате отстъпка от 70 лева от редовната цената на семинара.

Button

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

 1. “Доколкото знам, това е първият подобен семинар, който се организира в България…”
  Да, не знаете достатъчно. 🙂

  Още 2006 г. в България Иван Петърнишки се наема да разпространи техники посветени изцяло на преодоляване на спъващите емоции (водещата от които е страхът, във всичките му нюанси и величини), разрушаващите вярвания и пагубни навици (вкл. пристрастявания). Същата година Борис Чеширков превежда и книгата на автора, създал тези техники още 80-те г на 20 век.

  От тогава се правят много семинари, а днес още повече. При това със сертификати. Правят се почти безплатни – за широката публика и напълно безплатни – за професионална публика, демонстрации на техниките. Имаме и професионална асоциация – БАРЕП, която е основана преди, вече повече, от 1 година. Целта ѝ е да разпространява тази информация, да провежда професионални обучения и го правим успешно. Може да се присъедините, да участвате, да заявите демонстрация или обучение.

  Кания Ви. Още повече, че вече се познаваме.

  Е става дума за EFT/ ТЕС – техниките за емоционална свобода и методите на енергийната психология. Бързи, дълбоко и трайно трансформиращи. Отварящи нови хоризонти пред личността. Разкриващи невероятния потенциал от потискани от страховете способности и талант. Връщащи доверието в себе си и другите, самочувствието, комуникативността, уважението и себеуважението, сигурността, взаимопомощта, стремежа към самоусъвършенстване, креативността.
  Технически много лесни – научават се за 5 минути. На практика универсални – прилагат се навсякъде, по всяко време, за различни казуси, според личното Ви желание или при необходимост в работата с хора. За всяка възраст, пол, занятие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.