5 категории хора, които смятат, че нямат нужда от застраховка „Живот”

Какво научих от първия ми турнир
28.09.2015
Как да преодолеем страховете си и да живеем като победители
20.10.2015

5 категории хора, които смятат, че нямат нужда от застраховка „Живот”

Днешната статия е написана от колега – Андрей Андреев, финансов консултант от Разград и е за различните  категории хора, които не разбират смисъла на животозастраховането. Ето я и нея:

Аз дълбоко вярвам че, прочитайки тази статия всеки от нас сериозно ще се замисли за бъдещето на семейството си и своите старини. Съществуват пет категории хора, които считат, че нямат необходимост да застраховат живота си.

Внимателно четете и определете в коя от тези категории попадате вие:

1. Хора, имащи собствен бизнес

Защо такива хора не застраховат живота си? Отговора е много прост – те са успели, разполагат с достатъчно средства, за да подсигурят себе си и семейството. При фатален край на бизнесмена, неговите наследници (съпруга, деца) могат за кратки срокове да продължат бизнеса и да запазят интензивността на паричните потоци.

Ако погледнем стойността на застрахователната премия (парите които клиента заделя годишно), то цената за един ден не надвишава тази на чашка кафе. И много бизнесмени са готови да се откажат от същата тази “чашка”, за да използват тези пари за оборотни средства, без да се замислят за гарантираната застрахователна сума, която ще получи семейството при евентуален фатален край.

2. Хора, имащи малки доходи

За такива хора застраховането на живота е непосилен и излишен разход. В болшинството случаи те не се замислят, че в случай на тяхната смърт, семейството остава без източници на доходи и ще гладува. Такива хора мислят изключително за днешния ден, без да се замислят за бъдещето.

Естествено, ако настоятелно предлагаме на такъв човек застрахователна полица, той ще намери 1,000 причини да се откаже, не признавайки, че в портфейла си има 2 лева за застрахователна вноска, но има 4.40 лева за кутия цигари.

Да, за жалост такива хора има и да ги убедим в актуалността от покупката на застраховка е достатъчно сложно!

3. Вярващите хора

Много хора вярват в Бога и на него прехвърлят цялата отговорност за своя живот. В тази връзка има една интересна притча:

“Когато се случи наводнение, всеки се спасява както може, но един вярващ човек си казал – Бог ще ме спаси. Той е с мен! И когато един от спасяващите се хора, доплувайки до него му предложил място в лодката, той отказал, уповавайки се на Господа. Така се случило два пъти, след което придошла много вода и човека се удавил. Попадайки при Бога, той му задал само един въпрос – Защо ти не ме спаси? Бог отговорил – Аз ти изпратих три лодки…..

За такива хора е валидна и поговорката – “Вярвай в Бога, но сам си помогни”.

4. Хора не знаещи за възможностите на животозастраховането

Много често при провеждане на консултационни разговори задавам въпроса “На колко пари оценявате своя живот”! И 99% от запитаните отговарят “Той е безценен”! За мен като консултант, думичката “безценен” означава 0 лева??? Застраховка КАСКО на нов автомобил, закупен от автосалон струва минимум 1,000 лева, а твоя ЖИВОТ???

И ето тук е социалната роля на финансовия консултант – ние сме длъжни да повишаваме застрахователната култура на хората и “Бумеранга се връща”.

Ето пример: Преди време се срещнах със собственик на ТИР, пътуващ постоянно из страната. Поговорихме за ползите от валутно-спестовните програми и се разделихме. След две седмици той ме потърси с думите “На пътя много камикадзета, искам да си направя застраховка”.

Прочитайки тази статия, вие никога повече не трябва да казвате, че нищо не знаете за възможностите на животозастраховането. Ето защо аз настоятелно ви препоръчвам – обърнете се за съдействие и помощ към финансов консултант. Заедно ще изготвите най-правилната стратегия за застраховане на вашия живот и вашето семейство.

5. Хора с отговор “Аз ще помисля”

Вие кой отговор избирате – “Аз ще помисля” или “ДА, аз обичам моето семейство и искам то да има пари, когато мен ме няма”???

И завършвайки тази статия ще цитирам думите на Уинстън Чърчил: “Аз не знам нито едно семейство, което се е разорило, плащайки застрахователни вноски, но зная семейства, които са се разорили, не правейки това”!

Ако искате да научите повече за начините да защитите себе си и близките си, запишете се за двудневния семинар „Машина за пари” на 21 и 22 ноември. Използвайте промокод RANO, за да получите 10% отстъпка от редовната цена. Той важи до 23 октомври:

машина за пари

Андрей Андреев
Казвам се Андрей Андреев и съм консултант в най-големият животозастрахователен брокер в България. На 66 години съм, но съм човек със съвременно мислене. Това е факт, както благодарение на екипа от хора, с които съм заобиколен - млади, енергични и свободомислещи, така и благодарение на ежедневния ми стремеж да се срещам с повече хора. Смятам, че бъдещето на всеки човек и на семейството, което създава е негова лична отговорност. Точно тази идеология започнах да споделям, първоначално с най-близките си познати, а впоследствие и на всеки, с когото се срещна. Вярвам, че промяната започва в съзнанието!

12 Comments

 1. Хончо каза:

  Има и една друга категоря хора. Тези, които отчитат всички ползи на застраховката, но тотално са загубили вяра, че нещо в България работи. Аз съм един от тях. Предпочитам да плащам нещо в пъти повече (дори и данъци) в чужбина, а тук дори и здравната осигуровка ми е “тежест” (не финансова, а душевна, щото мн. ме е яд)

 2. Теди каза:

  Няма смисъл да се предлагат застраховки на хора, които не ги искат. Това е загуба на време и от двете страни 🙂

 3. Стойне Василев каза:

  Теди, напълно съм съгласен. Няма нужда да се предлага нищо на хора, които не искат или не са готови, за това, което ще им дадеш. Аз доста години си губех времето да давам съвети, да помагам на хората да си сложат в ред финансите или да стартират бизнес. Влагах доста енергия и време, а резултатите …просто ги нямаше, защото те се отказваха един ден след като не сме се чули или не съм им казал какво да правят. Ти ми даваш идея за статия по темата. Благодаря ти.

 4. Иван каза:

  Аз съм човек, който иска да си направи застраховка живот, но две неща ме спират:

  1. В България по мое лично мнение застрахователите се нареждат на челните места в категория измамници. Почти всеки месец чета как застраховател не иска да плати когато е очебийно, че трябва да плати. Или с две думи – плащаш си застраховката, но когато ти се наложи да я използваш гаранция, че ще си получиш възнаграждението няма. Т.е. на късмет.

  2. Никъде на никой сайт на застраховател не видях точно и ясно да са описали условията на застраховката, които според мен са много просто. Трябва да има нещо от рода – годишна премия Х пари, при настъпване на смърт се изплащат Y пари. А вместо това се разтягат едни локуми за някаква спестяване, някакво връщане на пари след десетки години и т.н. С две думи за мен като потребител няма никаква яснота. Отделно, че повечето компанни не работят през уикенда и за работещ човек е трудно да ги посети.

  Идеята на поста ми е да не съдите хората, които не искат или не си правят тази неясна и негарантирана застраховка, а да помислите първо защо не я правят и къде са проблемите.

 5. Стойне Василев каза:

  Здравей Иван,

  Има още какво да се желае от българските застрахователи, но повечето от тях са част от международни компании и практиките са взаимствани от чужбина. За информацията си прав – не винаги е налична, точна и ясна. Една от основните ми задачи в ДЗИ беше точно такава – продуктите да станат максимално разбираеми , достъпни и полезни за хората.

  Но мога да ти гарантирам, че компании като KBC, NN и Виена иншурънс груп не си играят на дребно, като не плащат обезщетения.

 6. Иван каза:

  Веднага се сетих за новината “Мануела Горсова загуби делото срещу застрахователя на Максим Стависки”. Става въпрост за голяма застрахователна компания, която не би трябвало да играе на дребно, дори случаят е доста публичен и въпреки всичко се случват тези позорни неща.

 7. Гошо каза:

  Стойне явно си мисли, че срещу него стоят идиоти.

 8. Стойне Василев каза:

  Иван, това не е точен пример, защото има съдебно дело и компанията изпълнява неговите решения. А както знаем, ние сме правова държава и последната инстанция е съдът.

 9. Стойне Василев каза:

  Гошо, какво от написаното не е вярно?

 10. Весела каза:

  “…………….в портфейла си има 2 лева за застрахователна вноска………”
  С удоволствие бих сключила застраховака за 2 лева. Моля, уведомете ме къде да дойда и веднага ще я сключа. И за 5 ще сключа! Истината е, че това просто не е вярно. Застраховките са от порядъка на 200 лв. месечно, за N на брой години, като нямаш никаква сигурност, че ще получиш нещо в случай на нещастие. А когато годините са изтекли и решиш да си изтеглиш събраната сума, се оказва, че този застраховател вече го няма. Условията не се предоставят човек да прочете и да се запознае на спокойствие. Висят му над главата и сочат с пръст – подпиши тук и бързо издърпват листа – е няма как да се получи. Затова хората не сключват застраховки, а не защото са глупави и не разбират. Хората не са прости, моля, не ни подценявайте, обидно е!

 11. Станислав каза:

  Здравей Весела,
  Коментарът ти е много точен – много застрахователни компании правят това, за което говориш, затова в Западна Европа и САЩ, откъдето идва идеята за тези програми, разчитат на брокер, т.е. посредник, който да защитава правата на КЛИЕНТА пред тези на Застрахователната компания.
  Ще се радвам, ако успея да се свържа с теб по някакъв начин, защото в действителност има застраховки Живот предлагащи защита срещу 2 лева на ден и те са с изключително добри условия, както за натрупване на капитал, така и за защита върху здравословното състояние.

 12. Стефанов каза:

  Бич на обществото е ЗАСТРАХОВАНЕТО. Събиране на някакви пари, които отиват в нечии джобове.

  Понятието “ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ” гр.отгов. трябва да отпадне .Това ако се случи – 99 % нама да плащат за глупости никакви пари.
  Какви ли не измишльотини се публикуват с какви ли не обещания. За мен лично КПД на тази пропагандна дейност = 0
  Редатора на тези 5 признака от горецитиращия “специалист” просто не са верни и ще му кажа – ЗА БЕЗМИСЛЕНИ НЕЩА – НЕ ПЛАЩАЙТЕ ПАРИ.
  Когато трябва да се плащат пари от застраховател – тая бантиска каста прави вс. възможно така че колкото се може по-малко пари да се дават. Това е факт.
  Няма какво да се лъжем – едно безмислие и нищо повече.
  От къде на къде МВР ще провяра т. нар. застраховки на някакви си фирми –
  Истаната е много простичка и ясна и това хората го знаят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.