Как може да печелим от договори за разлика (CFD)?

Съветите на Робърт Кийосаки от RichDad Summit в Лондон
07.10.2014
Интервю с Иван Давидов, професионален инвеститор
12.11.2014

Как може да печелим от договори за разлика (CFD)?

Продължаващата несигурност на финансовите пазари, ситуацията около официалния (вече) фалит на КТБ и ниските лихви по банковите депозити, кара много хора да търсят различни възможности за по-висока доходност от техните инвестиции. Договорите за разлика (Contracts For Difference или CFD) са един от тези инструменти, като в тази статия ще ви разкажа какво представляват те и как може да печелите от тях.

Искам да започна с една реклама, която върви в момента по националните телевизии – „Ако смяташ, че цената се покачва – купи. Ако очакваш да спадне – продай”. Колко е лесно? Дори дете може да се справи, нали? Набляга се на „без риск” (което важи само за демо сметката, обаче). За съжаление, нещата не са толкова прости и най-малкото трябва да има предупредителен надпис, както при рекламите на лекарства, защото този инструмент може да се окаже не по-малко опасен от грешния медикамент.

Това, което трябва да се казва по телевизията е „Договорите за разлика са продукт с лостов ефект (ливъридж). Търговията с договори за разлика е рискова и изисква определен опит. Моля, уверете се, че сте запознати с всички свързани рискове, както и с голямата вероятност от загуба на инвестицията ви”, което го има на техния сайт, за да съм коректен. Дано хората го прочетат преди да започнат да кликат на „купи” и „продай”.

Какво е договор за разлика?

Преди да кажем какво е лостов ефект или ливъридж, нека да разберем какво се крие зад съкращението CFD. Това е продукт, който ви позволява да печелите от движението на чуждестранни акции, валути, петрол, злато и други, без да се налага да ги купувате и притежавате реално. Това означава, че ако сте закупили CFD върху акции на компания McDonald’s, вие не придобивате реално съответния брой от акциите й, а получавате правото да печелите от разликата между цените „купува“ и „продава“.

Да дадем един пример, за да стане по-ясно. Например, ако акциите на McDonald’s струват по 95 долара всяка и вие смятате, че са подценени, можете да купите договори за разлика върху 100 акции на тази компания. Общата ви инвестиция е в размер на 9,500 долара. В случай че цената на акциите се повиши с 7 долара до 102 долара на акция, вие ще реализирате печалба в размер на 700 долара. Ако цената се понижи до 93 долара, вие ще реализирате загуба от 200 долара.

Как да печелим, ако цената пада?

Игрите в света на финансовите пазари обикновено са с нулев резултат, т.е. ако някой спечели, друг губи и обратното. Но, как да печелите, ако цените на акциите или другите инструменти падат? С продажби „на късо”. Къса е продажбата на нещо, което не притежаваш, с надеждата да го купиш в бъдеще на по-ниска от продажната цена, с което да реализираш печалба.

Например, ако акциите на Facebook струват по 75 долара всяка и вие смятате, че са надценени, можете да продадете 100 акции на тази цена. По-късно, когато цената на акциите падне до 72 долара, купувате същия брой акции, като по този начин закривате късата си позиция и реализирате печалба от 300 долара или по 3 долара на акция. Ако, обаче, цената се повиши до 76 долара, ще загубите по долар на акция ли общо 100 долара.

Независимо че е финансов инструмент, а не реален актив, договорът за разлика дава на притежателя си определени права, каквито притежателите на базовия актив също имат. Това са: право на дивидент, сплит, сливания на акционерен капитал и други. Договорите за разлика не дават право на собственост върху активите на компанията или право на глас в Общото събрание, не са свободно прехвърляеми и не се търгуват на регулирани пазари. Докато акциите на една компания имат определен брой, то CFD-тата върху тях може да са неограничен брой.

Какво е лостов ефект (ливъридж)?

Както стана въпрос малко по-нагоре, договорите за разлика са продукт с лостов ефект. Именно тази тяхна характеристика привлича много от индивидуалните инвеститори. Лостове има навсякъде около нас. Самият човешки организъм е една система от кости, които увеличават многократно усилията на мускулите ни. Лостовият ефект на финансовите пазари ни позволява да постигнем по-големи резултати с по-малко пари.

Единият начин за участие на тези пазари е със собствени средства, но може да постигнете по-голям резултат и да спечелите повече пари като вземете пари на заем от вашия брокер и ги използвате като финансов лост. Много от инвестиционните посредници предлагат ливъридж от 1 към 500. Какво означава това за вас?

Ако имате 1,000 лева, то вие може да заемате позиции (т.е. да купувате и продавате) договори за разлика върху акции (например) в размер до 500,000 лева. Не бързайте да се радвате толкова и да си мислите, че ще станете милионери за един ден. Този инструмент е рисков точно поради ливъриджа, който може да ползвате.

Да приемем, че сте внесли 1,000 лева и ползвате максималния възможен ливъридж от 1:500. Решавате да си купите CFD-та върху 10,000 акции на Intel, който са с цена около 50 лева. Да разгледаме два варианта на съвсем леко движение на цената. В първият случай тя се покачва само с 50 стотинки и става 50.50 стотинки. С вашите 10,000 CFD, вие ще спечелите веднага 5,000 лева, т.е. ще имате 5 пъти повече пари от първоначалните. Супер, нали?

Сега да разгледаме случая, когато пазарът се движи срещу вас и акциите на Intel падат, не с 50 стотинки, а само с 10 и вече пазарната цена е 49.90 лева. Само за тези няколко секунди докато се актуализират котировките, вие сте загубили всичките си 1,000 лева и брокера ви е закрил сметката. Както видяхте лоста може да влияе и в двете посоки – да ви помага да печелите повече, но и да загубите парите си буквално за секунди.

Какво е маржин?

Както видяхте в горния пример, преди вашият брокер да ви отпусне пари, вие ще трябва да покажете, че имате достатъчно средства, за да покриете евентуални загуби, които могат да бъдат понесени. Именно този депозит, блокиран по вашата сметка от брокера ви за подсигуряване, се наричат марджин.

Различните CFD-та имат различно марджин изискване. CFD, отговарящи на акции, които се търгуват активно изискват по-малък депозит, защото техните високи нива на ликвидност прави по-лесно бързото влизане и излизане от търговията. CFD, които покриват акции и индекси, които не се търгуват активно се нуждаят от по-голям марджин, защото ниските нива на ликвидност може да увеличат загубите.

Лихви и комисионни при търговия със CFD? 

Както може би знаете, официалните лихвени проценти сега са на много ниски нива, не само в България. Това е добра новина за инвеститорите, които искат да търгуват на световните финансови пазари с договори за разлика. Лихвите, които трябва да платят на своите брокери са в размер на 2-3% на годишна база, което при дневна търговия или дори месечна е много малка част от парите, които може да спечелите. Тези лихви, обаче, правят неизгодно дългосрочното инвестиране в тези инструменти. Дори тези ниски нива ще се отразят на вашата доходност в дългосрочен план. Комисионните, които брокерите събират при търговията със CFD много зависи от типа на базовия инструмент – акции, индекси, злато и други, но се движи в рамките на 0.10% до 0.20% от цената, като някои посредници имат минимална сума (обикновено от 5 валутни единици).

Ако искате да научите повече за този и други инструменти, които могат да ви помогнат да увеличите вашето богатство, заповядайте на Курса ни по лични финанси и инвестиране във Варна на 29 и 30 ноември 2014 година.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

3 Comments

 1. Елиян каза:

  Благодаря,
  кратко, ясно и много полезно
  този тип статии ме привлякоха първоначално

 2. Стойне Василев каза:

  Елиян, радвам се, че статията ти допада.

 3. Dimitar каза:

  Много е важно да се обяснява и нещо друго, което се пропуска от всички, които предлагат подобни платформи.

  Доходите от CFD е ясно, че подлежат на данъчно облагане, но по-важното е, че всяка сделка се описва на отделен ред в данъчната декларация, независимо дали си на печалба или загуба с тази сделка.
  Това не е проблем за хората с много опит, които правят по 1-2 сделки на месец или дори по-рядко.
  Но т.нар. скалпери, които правят десетки сделки на месец с малка печалба трябва да попълват стотици редове и по-лошото е, че трябва да пресмятат в валутата с която търгуват по съответния курс на БНБ и цената на придобиване на съответния актив.

  Преди да се захването с CFD и да изберете брокер ПИТАЙТЕ. МНОГО. Вашият брокер – каква информация може да ви предостави за всяка сделка и си намерете счетоводител, който знае какво прави. Не всеки счетоводител може да ви оправи точно тази част от декларацията.
  Упешна търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.