Как да инвестираме в акции: Пълно ръководство за начинаещи [2021]

Кратко ръководство за допълнителните доходи
12.10.2020
Ръководство за инвестиране в АДСИЦ и REIT компании
29.11.2021

Как да инвестираме в акции: Пълно ръководство за начинаещи [2021]

Имате депозит в банка, но лихвите вече са нулеви и инфлацията изяжда бавно, но сигурно спестяванията ви? Знаете, че инвестициите в акции са с много по-висока доходност, но не знаете много за тях? Вече имате приятели, които притежават дялове от компании, но все още не се престрашавате да го направите? Инвестирали сте малки суми в няколко акции, но искате да разберете повече за този тип активи?

В това пълно ръководство ще ви представя всичко, което трябва да знаете за инвестирането в акции, ако сте начинаещ (или вече имате някакви познания и опит) – събрано на едно място с много съвети, примери и допълнителна информация. От публикуването му през 2014 година досега то е било прочетено от над 100,000 души и е един от най-популярните материали в сайта. Сега то е допълнено и актуализирано към началото на 2021 година, за да стане още по-полезно.

Съдържание:

 1. Защо да инвестираме в акции?
 2. Какви са рисковете при инвестиции в акции?
 3. Какво представляват акциите?
 4. Цена на акция
 5. Инвестиционни стратегии
 6. Как да изберем акциите, в които да инвестираме?
 7. Къде да намерим информация за акциите?
 8. Как да си купим акции?
 9. Къде е записано, че аз притежавам дадени акции?
 10. Какви данъци трябва да плащам за печалбите от акциите?
 11. Как са защитени правата ми в случай на фалит на инвестиционния посредник?
 12. Кой контролира капиталовия пазар?
 13. Съветите на Стойне Василев при инвестиции в акции
 14. Съветите на Уорън Бъфет за инвестициите в акции
 15. И за финал…

Лихвите, които банките предлагат по срочните си депозити са почти нулеви (има и банки, които предлагат малко по-високи проценти, но не ви препоръчвам да влагате парите си там. Първият път, когато написах това през 2014 година, много хора не послушаха, но една от тези банки – КТБ фалира, а ПИБ имаше доста проблеми. Сега отново повтарям този съвет и се надявам повече хора да го вземат предвид). Като добавим таксите и комисионните, които събират финансовите институции, както и инфлацията, ние губим по минимум 3-4 лева на всеки 100 на депозит. А целта на всяка инвестиция е именно това – да „победим“ инфлацията и да увеличаваме богатството си.

Нашите родители са ни учили, че най-сигурното нещо са парите в банката. Това и несигурната политическа и икономическа обстановка у нас са причините банковите депозити на българите да са близо 59 милиарда лева (към началото на 2021 година) и да продължават да растат. Според изследване на една от водещите банки у нас, над 97% от спестяванията на българите се насочват към депозити и едва 3% се инвестират в истински активи с по-висока доходност. Дори ако вземем допълнителното пенсионно осигуряване и застраховките Живот с инвестиционен и спестовен характер, процентът няма да се увеличи много. Ако говорим за акции, не повече от 0.2% от хората у нас са инвестирали в този инструмент (10-15 хиляди души).

В развитите страни над 50% от вложенията на хората са в акции (пряко или чрез други инструменти и колективни схеми). Този факт, освен че осигурява по-високи доходи на хората, помага и на местните икономики, което от своя страна води и до увеличаването на заплати, пенсии и други.

1. Защо да инвестираме в акции?

Преди да направя каквото и да е, винаги си задавам един въпрос „Защо?“. За мен, акциите са много добър активи и бяха първата истинска инвестиция, която направих преди много години. В момента те представляват над 90% от портфейла ми (пряко или чрез борсово търгувани фондове). Основните причини за това са:

– Акциите са win-win инструмент. Това е така, защото при добро развитие на компанията, печелят всички – акционери, мениджмънт, служители, клиенти и други. За разлика от тях, Forex търговията, например, е игра с нулева сума, т.е. някой трябва да загуби, за да спечели друг.

– Висока (нефиксирана) доходност. Акциите са инвестициите с най-висока историческа доходност и има много примери за позиции, които са донесли десетки хиляди проценти само за една година (разбира се, не препоръчвам да търсим такива компании, докато сме начинаещи инвеститори). Другото, което ме привлича е това, че когато поема по-висок риск, мога да получа по-висока доходност. Аз не съм фен на инструментите с фиксирана доходност.

– Акциите имат фундамент (основа). За разлика от други инвестиции, акциите са свързани с основни активи като земя, труд, капитал и предприемачество. Ако една компания увеличава приходите и печалбите си и има добър бизнес модел, дори цените на нейните акции да се понижат, рано или късно тя ще възвърне позициите си. Така работи пазарът.

Преди да вложим и един лев в акции, първият въпрос трябва да е „Каква е крайната ни цел?“. „Искаме да заделим пари за покупката на жилище“, „Ще ми помогне по-рано да се пенсионирам“, „Ще се пробвам“ или „Когато спечеля ще му мисля“ са много различни причини. Затова, нека отговорим честно пред себе си защо го правим. „Играта“ на борсата изобщо не е игра, защото рискуваме парите, които сме изкарали с нашите способности и труд. Ако искаме да станем „играчи“, трябва много добре да научим правилата и да отделим доста време (някой казват, че са нужни над 10,000 часа), за да го практикуваме.

В случай, че това е просто развлечение (след като затвориха бизнеса с билетчета на Васил Божков) и слагаме по „някой лев“ в една или друга компания, няма нужда да учим каквото и да е било. Просто, трябва да разчитаме на късмета си и да палим по някоя свещ в църква от време на време.

Най-добрият отговор, който може всеки от нас да даде е, че акциите ще му помогнат да постигне дългосрочните си цели, заложени в индивидуалния му финансов план. При мен е точно така.

2. Какви са рисковете при инвестиции в акции?

Съществува пряка зависимост между очакваната доходност и нивото на риска. Това винаги е така, независимо че ще се намерят хора, които ще ни предлагат „сигурна инвестиция с висока доходност“. Такова нещо не съществува. Единственото, което намалява нашия риск при инвестиции в акции, са нашите знания за компанията, пазара, икономическите механизми и други, т.е. нашата финансова грамотност. Съветите на знайни и незнайни „експерти“ без никакъв практически опит и „вътрешната информация“ само увеличават нашия риск, но не и очакваната доходност.

Ако се върнем на риска, акциите (и бизнес начинанията) са най-рисковите инвестиции. Съответно и очакваната доходност от тях е най-голяма. Тази доходност, разбира се, не е гарантирана по никакъв начин. Дори цената на една акция да е растяла с по 15% всяка година, това не означава, че този тенденция ще се запази и в бъдеще.

Възможността цените на нашите акции да паднат и ние да загубим пари, ако ги продадем в този момент, е познат като „пазарен риск“. Да продаваш, когато цената пада обикновено не е особено умен ход, но в някои ситуации е препоръчителен, ако няма изглед компанията да излезе от кризата.

Другият риск при инвестирането в акции е ликвидния. Той е свързан с невъзможността да продадем нашите дялове, поради липса на търсене или ограничения на пазара. На Българската фондова борса и другите малки борси по света това е възможно, но в развитите страни има достатъчно ликвидност и рискът е минимален.

Валутен риск – при него има опасност за загубим пари, ако сме инвестирали в различна валута от тази, в която са нашите основни разходи. Например, ако американския долар се обезцени спрямо еврото (а оттам и спрямо българския лев), ние може да получим много по-ниска доходност от номиналната.

Рискът от фалит на определена компания съществува, но това се случва сравнително рядко. Много по-вероятно е фирмата да изпитва трудности дълъг период преди да се стигне до банкрут. Това не важи за случаите, когато има злоупотреби, които се прикриват умело, или при резки промени в икономическата среда или законодателството. Тогава нещата се развиват бързо.

3. Какво представляват акциите?

Ако все още не сте се отказали от инвестирането в акции, да видим какво представляват тези ценни книжа. Преди време един познат ме попита „Ако си купя акции от компания Х, мога ли да уволня секретарката и да назнача жена ми на нейното място?“. Въпреки че звучи като виц, е съвсем реален случай. На първо място, когато си купим акции от дадена компания (освен ако не сме мажоритарен собственик, т.е. притежаваме повече от 50% от фирмата), ние придобиваме определени права, а не ставаме съсобственик. Има малка разлика.

Правата, които придобиваме с покупката на акции от определена компания са:

 1. Право на дивидент.Това е основното имуществено право на всеки акционер. Ако фирмата е на печалба и Общото събрание реши, че ще разпредели тази печалба, ние имаме право на част от нея, съразмерна с броя на притежаваните акции. Ако печалбата за изтеклата година е 100,000 лева, например, а общия брой на акциите е 10,000 и ние притежаваме 50 от тях, дивидентът, който ни се полага е 500 лева. Получихме тази сума като първо разделихме печалбата на броя на всички акции и умножихме по броя на акциите, които притежаваме.
 2. Право на ликвидационен дял.В случай, че компанията фалира (възможно е, както разбрахме) се разпродава нейното имущество, с което се покриват задълженията към всички кредитори – банки, служители, доставчици и други и ако е останала някаква сума, ние ще получим част от нея, отговаряща на броя на притежаваните акции от нас.
 3. Право на глас в Общото събрание.Чрез правото на глас акционерите участват в Общите събрания на компанията и във вземането на решения по всички въпроси, влизащи в дневния им ред. На тези събрания ще се информираме как се справя фирмата, има ли промени в ръководството и други. Също така, някой път може да разберем и доста важни неща от „кухнята”, които няма да ги кажат по новините. Ще може да зададем и въпроси на ръководството, ако нещо не ни е ясно. Не трябва са се притесняваме да питаме, защото ние сме техния „шеф“ и те са длъжни да ни отговорят. Ако притежаваме акции на компания в чужбина и не може да посетим Общото събрание, ние ще получим възможност да гласуваме онлайн за важните точки от дневния ред.
 4. Право на участие в управлението. Като акционер имаме право да бъдем избирани в управителните органи на компанията. Разбира се, трябва да бъдем подкрепени от достатъчно други акционери, за да се случи това.
 5. Право на записване на нови акции при увеличаване на капитала на дружеството.В определени случаи компанията може да реши да увеличи капитала си чрез издаването на нови акции. Всеки настоящ акционер има право да закупи съразмерен на притежаваните от него брой акции. Например, ако се издават 5,000 нови акции (и досегашните са толкова), ако притежаваме 20 акции ще имаме право да придобием още толкова. Това е право, от което може да се откажем, ако не искаме или нямаме възможност да закупим нови акции. Тъй като капитала се увеличава, нашият дял в проценти ще намалее (с 50% в този случай). Също така, имаме право на допълнителни акции, ако се направи т.нар. „сплит“ или разделяне, както се случи с акциите на Tesla и Apple през 2020 година.

Единственото задължение на всеки акционер е да заплати закупените от него акции. При продажбата на акции на ЦСКА преди няколко години, много фенове се притесняваха, че когато станат акционери ще трябва да дават още пари, за да погасят задълженията на клуба. Това няма как да стане, защото всеки е отговорен само до размера на закупените от него акции. С други думи, максималната сума, която може да загубим е тази, която сме платили за акциите. Никой не може да ни накара да плащаме нещо допълнително, за да се погасяват задължения на дружеството.

4. Цена на акция

Всяка акция има номинална и продажна цена. Номиналната цена е тази, която е изписана върху документа, с който придобиваме акцията. Обикновено тя е 1 лев (долар или евро), но може и да е друга, цяла сума. След като акцията започне да се търгува на фондовата борса, нейната цена се променя в зависимост от търсенето и предлагането ѝ. Сумата, която ние заплащаме, за да придобие една акция е нейната продажна цена. Напълно е възможно тя да е стотици пъти по-висока от номиналната ѝ стойност. Например, при номинална стойност от 1 лев, продажната цена да е 2,500 лева. Обратния случай също е възможен – продажната цена да много под номинала. Това не означава, че тя е подценена и е „изгодна“. В САЩ и други страни има отделни пазари за т.нар. „penny stock“ – акции с цена под 1 долар.

5. Инвестиционни стратегии

Най-важното нещо, за да сме успешни при инвестициите в акции е да имаме стратегия и да я спазваме. Стратегията е набор от правила, които да прилагаме при нашите вложения. На първо място трябва да определим каква сума ще инвестираме в акции, както и какъв процент от общите ни активи ще представлява този инструмент. Също така, трябва да помислим дали ще е еднократно действие или на определен период (например всеки месец или на всеки 3 месеца да закупувате акции). Това, което препоръчвам е за начало да инвестираме малка сума (например 100 лева) всеки месец, която няма да ни затруднява и може да си позволим да я загубим. Това е много важно, защото менталната настройка е в основата на инвестирането.

С тези 100 лева може да купуваме акции на 2-3 компании, които сме избрали (ще разберете как да го направим малко по-надолу). Добър вариант е да разпределим парите, които инвестираме в някакво съотношение за различните компании. Например, по 40 лева за две фирми и 20 лева за третата, независимо от движението на техните цени, т.е. един месец може да купим 3 акции от дадена компания, а другия парите да ни стигнат за 4. Друг вариант е да се купуват части от акции за определена сума (т.нар „Fractional Shares“, което е възможно в някои платформи за търговия). Тази стратегия се нарича „осредняване на цената“ и е подходяща за начинаещи, като с нея могат да се постигнат добри дългосрочни резултати.

След като сме определили сумата, трябва да помислим колко често ще търгуваме акциите. Стратегиите по този показател се делят на активни и пасивни. Активните са свързани с по-често купуване и продаване, следене на пазара и уцелване на точния момент (day trading или market timing).

Пасивните са по-дългосрочни и не се влияят толкова от моментните спадове и ръстове в цените на акциите. Най-популярната от тях е „Купи и задръж“ (Buy and hold), което означава да не продаваме акциите, които сме купили за дълъг период от време с надеждата, че техните цени ще се повишават с времето.

Освен дългосрочното инвестиране и осредняването на цената, друга популярна стратегия е диверсификацията. При нея намаляваме риска, като избираме компании от различни сектори или региони. Така минимизираме вероятността цените на всички наши акции да спадат в един и същ момент или компаниите да фалират едновременно.

Стратегия, която прилагам сравнително рядко, но може да ви е полезна, е ребалансирането. При нея определяме фиксиран дял на всяка наша инвестиция, независимо дали са акции или не. Например, 30% за акция А, 50% за акция В и 20% за акция С. При това положение, ако има промяна на техните цени ще трябва да купуваме и да продаваме от съответните акции, за да запазим същото съотношение. Така ще купуваме, когато дадена акция е поевтиняла и ще продаваме, когато е повишила цената си.

Ако спазваме тази почти „автоматична“ стратегия, това ще ни предпази от изкушението да прилагаме други правила в хода на инвестирането и ще ни помогне да купуваме „евтино“ и да продаваме „скъпо“ (което е основната цел на всеки инвеститор). Това, разбира се, е доста условно, но трябва да знаем, че печалбата се прави, когато купуваме даден актив, а не при продажбата. Това го казвам не аз, а Уорън Бъфет. Ребалансирам моето портфолио само в случай, че има над 10% разлика от заложеното. Преди го правех по-често, но таксите и комисионните доста ми намаляваха доходността.

При акциите има още 3 специфични стратегии и е добре да знаем в коя от тях подадат компаниите, които купуваме:

Инвестиране в дивидентни компании. Както подсказва името ѝ, тази стратегия е за хора, които търсят регулярен доход от утвърдени компании, които разпределят част от печалбата си всяка година. Ако сме от тази категория инвеститори, добре е да изберем фирма, която раздава дивиденти от минимум 25 години и те всяка година се увеличават. Да, има такива и към началото на 2021 година, те са 65. Тези компании се наричат дивидентни аристократи и другото задължително условие, за да попаднат в този престижен списък е да са част от индекса S&P500.

Инвестиране в стойност. Това е стратегия, при която се търсят добри компании, но подценени в момента, чиято справедлива стойност е много по-висока от текущата им цена на борсата. Обикновено, тези компании имат добра история на приходи и печалби, но са попаднали в труден период, но имат потенциал да се възстановят. Пример за такава компания е Боинг, която преживя доста – две катастрофи с техни самолети, а през 2020 година и спадът на авиоиндустрията като цяло.

Инвестиране в растящи компании. При тази стратегия основните показатели, които се гледат са устойчивият ръст в приходите, печалбите и цените на акциите на компанията, както и благоприятно развитие в бъдеще. Към началото на 2021 година повечето такива компании са от IT сектора, електронната търговия, електромобилите, зелената енергия и други.

6. Как да изберем акциите, в които да инвестираме?

Както разбрахме, промяна в цената на акциите се определя от търсенето и предлагането. Ако желаещите да купят дадена акция са повече от желаещите да я продадат, то цената на тази акция върви нагоре. Ако желаещите да я продадат са повече, то цената ще тръгне надолу. Но от какво зависи съотношението между количеството на купувачите и продавачите? Защо хората в даден момент искат да купят или продадат акции? Те искат да спечелят и за това разсъждават така, както и ние: купуват, ако очакват, че цената ще тръгне нагоре и продават, ако очакват, че цената ще тръгне надолу.

Но от какво зависят очакванията?

Може да хвърляме боб или да гледаме на кафе, но финансово грамотните хора използват главно два метода за да определят очакванията – технически и фундаментален анализ. Техническият анализ изследва миналото в движението на цените на акцията и ако се открият определени закономерности се очаква, че те ще се повторят и в бъдеще. Той, обаче,  често се влияе от слухове и външни събития.

Фундаменталният анализ се интересува от основата (фундамента) на дадена компания. При него се събира информация за финансовите показатели на фирмата, нейния бизнес модел, ръководство, данни за сектора, както и развитието на икономиката като цяло.

Ще ви дам два ключови показателя, които може да използвате във вашия анализ:

Печалба на акция или Earnings Per Share (EPS). EPS се изчислява като се раздели чистата печалба на компанията на броя на акциите й. Понякога компаниите се опитват да манипулират данните си, за да изглеждат по-печеливши. Добре е да се убедим, че печалбите са в резултат на дейността им, а не на счетоводни трикове. Например, ако чистата печалба е 100,000 лева, а броя на акциите е 20,000, то печалбата на акция ще е 5 лева. Сумата показва, какъв би бил дивидента, ако компанията реши да се разпредели печалбата.

Цена/Печалба или Price to Earnings (P/E). Този коефициент се изчислява като пазарната цена на акцията разделим на печалбата на акция (EPS). Ще получим броя на годините след които ще си „върнем“ инвестицията, ако се запази сегашното ниво на печалбата и цената на акцията. Например, ако печалбата на акция е 5 лева, а пазарната цена е 10 лева, то само след 2 години, ако получаваме дивидент ще си изплатим инвестицията. Това е много условно и примера е доста опростен за целите на тази статия. Колкото по-нисък е този коефициент, толкова по-добре. Моят съвет е да се сравнява този показател на дадената компания с друга аналогична или със сектора като цяло.

Разбира се, има стотици други коефициенти и не е нужно да ги смятаме, защото може да ги намерим наготово в много сайтове.

Фундаменталният анализ, който правя аз преди да купя акции от дадена компания, ми отнема малко повече време, но си струва. Започвам с годишните финансови отчети на компанията, защото в тях е най-важната информация, която ме интересува. Те са в секция „За инвеститори“ (Investors) в сайта на компанията и обикновено са между 50 и 200 страници, но си струва да се прочетат. Освен финансовите данни за приходи, себестойност, различни видове разходи, активи и пасиви, чета много внимателно частта с бизнес модела на компанията, т.е. как тя изкарва пари. Знам, че това звучи просто, но не винаги е така. Знаете ли от какво са основните приходи на McDonald’s, например? Не, не са от имоти.

7. Къде да намерим информация за акциите? 

Сайтовете, които препоръчвам като основен източник на информация за инвестиране в акции на Българска фондова борса са Investor.bg и Infostock.bg. В тях може да намерим много информация за цените на акциите, финансовите данни на компаниите, търсенето и предлагането, както и много статии за пазара на акции у нас. Ако искаме да намерим по-подробна информация за дадена компания, трябва да напишем името ѝ в търсачката на сайта.

Аз избрах Градус АД и ми излезе нейния профил, заедно с уникалния номер, с който е регистрирана на борсата или т.нар. „тикър“ (GR6):

Виждаме, че има различна информация за компанията, подредена в отделни табове. Ако искаме да видим движението в цените на Градус АД, избираме линка Графика, като най-отдолу може да изберем периода, които ни интересува.

Коефициентите, за които стана въпрос в статията, както и много други финансови показатели може да намерим на таб „Коефициенти“. Съкращението „конс.“ означава, че това са данни от консолидираните (обобщени) отчети на компанията, заедно с дъщерните ѝ дружества. „Неконс.“ означава, че данните са „чисти“, т.е. само на компанията. Това е полезно като информация, защото може дъщерните дружества да „дърпат“ компанията надолу или нагоре. В секцията с коментарите ще открием доста „анализи“ на знайни и незнайни „експерти“ – може да ги прочетем, но не бива да разчитаме, че те ще ни дадат важна или „вътрешна“ информация за дадена компания.

Ако търсим информация за чужди компании има два сайта, който ще ви свършат работа. Първият е GuruFocus.com, в който има доста коефициенти, графики и анализи:

Вторият е SimplyWall.st. В него по-голяма част от информацията е представена графично и ще е много полезна на хората, които не искат да се занимават с цифри.

И двата сайта имат много добри безплатни версии, които ще ни свършат работа, ако сме начинаещи инвеститори в акции. Друг източник на информация са и самите платформи, в които се търгуват акции, но аз не ги ползвам за това, а само за покупки и за продажби.

8. Как да си купим акции? 

Както в почти всички страни по света, така и в България, не може да си купим акции директно от фондовата борса. Трябва да го направим чрез инвестиционен посредник, който е лицензиран от Комисията за финансов надзор. Ето пълен списък. Ако фирмата, с която искаме да работим не е в списъка, има голям шанс да сме попаднали на измамници.

Акции на БФБ

Най-общо инвестиционните посредници са два типа. Първия са тези, които се развиват само в тази област – купуване и продаване на ценни книжа, доверително управление, предлагане на дялове от взаимни фондове и други. Такива са Карол, Бенчмарк, Елана и други. Втория тип са банките, които също предлагат услуги по покупко-продажба на акции. Такива са почти всички търговски банки у нас.

Ако има във нашия град инвестиционен посредник от първия тип, ви препоръчвам да работите с него. Трябва да отидем в офис на компанията (все още не става изцяло онлайн) и да сключим договор за инвестиционно посредничество. Той е стандартен и не ни ангажира с нищо, но все пак е добре да отделим време, за да го прочетем и ако нещо не ни е ясно, да попитаме служителя или друг човек, който разбира от материята.

След това ще ни предложат различни варианти за покупка на акции. Първия е т.нар. „на гише“, т.е. не онлайн. Другия вариант е чрез онлайн платформа, която е безплатна. За начало изберете най-простата от тях, с помощта на която ще може да търгувате на българската борса.

Самата платформа се инсталира много лесно и лесно се пускат поръчките за покупка. Превеждаме (или внасяме на каса) сумата, която сме предвидили за инвестиции и сме готови за покупка на акции. Ето как изглежда екрана на една такава платформа (Карол Брокер):

Добре е да прочетем внимателно тарифата на инвестиционния посредник за таксите и комисионните, които трябва да плащаме при търговията. При онлайн покупките и продажбите, комисионната, която аз плащам е 0.55% или минимум 2.5 лева. Това означава, че ако купя акции на стойност до 455 лева, комисионната ще ми е 2.5 лева, а за по-големи суми 0.55% от стойността на придобитите или продадените акции. Правил съм проучване и при повечето посредници за търговия на акции на БФБ, таксите и комисионните са подобни.

Акции на чуждестранни фондови борси

Демократизирането на финансовите услуги доведе до възможността всеки човек в България да може да инвестира дори 50 лева в акции на някоя голяма компания като Amazon или Tesla. За да го направи, дори не е необходимо да излизаме от домовете ни и всичко става онлайн. Аз разделям платформите за търговия с акции на два типа. Първите са подходящи за дългосрочно инвестиране и за по-големи суми (над 10,000 лева).

Такива са Interactive Brokers (IB) и Saxo Trader, като те са достъпни и у нас. Регистрацията е онлайн, като се изисква верификация след това (сканиране на документи за самоличност и удостоверяване на адрес). В момента ползвам IB и съм доволен от нея. Платформата има десктоп, web и мобилна версия, като аз ползвам предимно последните две. Десктоп версията (Trader Workstation) има много предимства, но е сравнително сложна за начинаещи инвеститори. След регистрацията и верификацията се захранва сметката. Препоръчвам ви да си я направите в евро, заради по-евтините преводи. Когато парите пристигнат, вече може да си купувате акции и други ценни книжа от почти всички големи борси по света.

Ето така изглежда Client Portal (web версията) на IB:

Вторият тип платформи са предимно за трейдъри и за хора, които могат да инвестират по-малки суми. Такива са Revolut, eToro, Trading 212 и други. При тях също всичко стана онлайн, но за разлика от големите платформи, тези са с по-ниски такси. Някои от трейдинг платформите позволяват да се инвестира и в части от акции, а не само в цели акции. Например, може да си купим част от акция на Amazon за $50, въпреки че те се търгуват за над $3,000 за бройка.

От посочените приложения аз ползвам Revolut за по-краткосрочните ми инвестиции и пробвам различни стратегии, които ще ми е трудно да реализирам в IB. Към началото на 2021 година съм си сложил лимит от 10,000 лева, които да не превишавам в този тип платформи, заради тяхната сигурност, регулации, гаранции и други фактори.

9. Къде е записано, че аз притежавам дадени акции?

Акциите, които се търгуват на Българска фондова борса са безналични. Това означава, че когато си купим акции на дадена компания, информацията за сделката се записва в Централния депозитар. Най-общо, депозитарът представлява система за съхранение и управление на ценни книжа, включително и акции. В електронни регистри се съхранява цялата информация за собствеността на акциите и тяхното движение.

Прехвърлянията между собствениците се извършват по електронен път, като в депозитара се регистрира промяната. Така че не ни трябва друг документ (освен потвърждението за сделката от инвестиционния посредник) за притежаваните от нас акции, защото те се водят и по сметка на посредника. Когато решим да ги продадем, посредникът знае, че ние ги притежаваме и сделката може да бъде осъществена.

По подобен начин стоят нещата и с акциите в чужбина, като всяка държава си има свой депозитар, който води регистър на притежаваните акции. Има още едно място, на което пише, че ние имаме акции от дадена компания и това е в нейната акционерна книга. Така тя разбира кой може да присъства на общите събрания, да получава дивидент и има другите посочени права.

10. Какви данъци трябва да плащам за печалбите от акциите? 

В дебелите книги по данъчно право е записано, че всеки доход се облага. Държавата, обаче, може да предвиди определени облекчения. При инвестирането в акции, капиталовата печалба (разликата между продажната и покупната цена) не се облага, ако сме ги закупили от регулирани пазари (борси) в ЕС. Това не важи за акциите ни от САЩ и други страни, извън съюза.

Другият източник на доходи при инвестицията в акции – дивидентите, обаче, се облагат със 5% при източника за България и с 10% в развитите страни (може да се прилагат и други ставки и трябва да проверим). Това означава, че ние ще си получим дивидента (ако има такъв) от инвестиционния посредник, намален с 5% или 10%, които са данъка в случая.

11. Как са защитени правата ми в случай на фалит на инвестиционния посредник? 

Съществува фонд за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. Той има за цел да компенсира клиентите на инвестиционен посредник, изпаднал в затруднено финансово състояние. Имат се предвид случаите, в които посредникът е в производство по несъстоятелност или се налага Комисията за финансов надзор да отнеме лиценза му. Средствата във фонда се набират от встъпителни и годишни вноски на инвестиционните посредници. Сумата, която фондът ще изплаща, е 90% от вземанията на клиента на посредника. Тя, обаче, не може да надвишава 40 000 лв.

В повечето страни, които имат развити фондови пазари, също има подобни механизми, но преди да инвестираме в компании от съответните държави, е добре да се поинтересуваме какви са гаранциите при фалит на брокер.

12. Кой контролира капиталовия пазар?

Комисията за финансов надзор е държавният орган, който регулира и надзирава капиталовия пазар у нас. Основната й задача е да защитава правата и интересите на инвеститорите. Чрез изработването и налагането на определени законови изисквания и правила, както и чрез контрол на участниците на пазара, КФН спомага за изграждането и функционирането на справедлив и открит пазар, и свежда до минимум на възможностите за измами и манипулации.

Такива органи има почти във всички развити страни. В САЩ, например, той се казва Комисия по ценните книжа и фондовите борси (Securities and Exchange Commission).

13. Съветите на Стойне Василев при инвестиции в акции

Първият ми съвет е „Не инвестирайте в компания, чиято дейност не разбирате“ и това важи за всяка инвестиция над 500 лева (за по-малки суми е разбираемо, но аз нямам 500 лева за хаpарт, а вие?). „Разработка на революционен продукт” не е сериозно обяснение. Идеалната инвестиция е в компания с ясна дейност (като производство на лекарства) и ясни цели, а не например застрахователно дружество, което по-голяма част от печалбата му е от търговия с акции, каквато неуспешна инвестиция имах.

Нека започнем с малко. Въпреки че всеки иска да направи големия удар (а за това ни трябват много пари), не е добре да започваме твърде амбициозно (съдбата обича смелите, но все пак). Дори да сме прочели много книги за инвестиране и да имаме свободни пари, добър старт е със сума от порядъка на 100-200 лева. Това ще ни даде възможност да разгледаме онлайн платформата, да натиснем всички бутони, да прочетем важната информация за нея и след като сме избрали в коя компания да инвестираме, да си купим нейни акции.

След това може да следим как се движат нейните цени, какви събития им се отразяват и т.н. Постепенно ще придобием увереност, която ще ни позволи да инвестираме и по-големи суми. Практиката учи по-добре от теорията, но нека не плащаме твърде скъпо за тези уроци.

Да посещаваме Общи събрания. Едно от най-важните права, което ни дава притежанието на акции е право на глас в Общото събрание на компанията. А това е висшия управителен орган. Ако ние притежавате малка компания ще искаме ние да си взимаме решенията, нали? Така е и с големите акционерни дружества. На Общото събрание ще се информираме как се справя фирмата, има ли някакви промени и ще може да зададете въпросите, които ви интересуват. Разбира се, това важи за българските компании, а за чуждите може да участвате само с вашия глас. Надявам се в бъдеще да има онлайн излъчвания на Общите събрания на големите компании.

Да не се привързваме към акциите. Те не са наши деца. Чувството да си собственик на малка част от голяма компания е страхотно, но акциите са само един инвестиционен инструмент. Когато виждаме, че цените им падат и вече не отговарят на първоначалните ни критерии за избор, най-разумното нещо е да продаваме, дори с малка загуба. Ако изпуснем този момент, не трябва да се колебаем да го направим на по-късен етап, дори с цената на по-голяма загуба. Цените на акциите нямат „дъно”. Може да станат и 1 стотинка или 1 цент. Най-добре е предварително да си определим праг на цената, под който да продадем дяловете. Има голяма разлика между подценена компания и такава, която е тръгнала към дъното.

14. Съветите на Уорън Бъфет за инвестициите в акции 

Това е един от най-богатите хора в света с огромен инвестиционен опит, а неговия фонд е сред най-големите компании. Също така, философията на Уорън Бъфет за дългосрочно инвестиране също много ми допада. Благодарение на неговите съвети съм постигнал много добра доходност и устойчиви резултати. Ето част от тези насоки на Оракула от Омаха, както го наричат.

Направете си списък с критерии, които търсите в една компания. Например, може да търсите определен тип компания в даден сектор с финансови индикатори, попадащи в определен диапазон. Само помнете, че цената не винаги е определяща дали една компания е добра или не. Много често по-важните фактори са индустрията в която оперира и нейните конкурентни предимства в нея.

Инвестирайте в индустрии и компании, които познавате. Ако инвестирате в акции на компания, за която имате информация ще ви помогне да следите нейното развитие и евентуалните проблеми пред нея. Инвестиционна стратегия, базирана на истерия или съвети на „финансови експерти“ ще ви доведе до фалит.  Ако все пак искате да инвестирате в компания, която не познавате, по-добре първо научете повече неща за нея.

Имайте свободни пари на разположение. Ако нито една компания не отговаря на критериите във вашия списък, задръжте свободните си пари. Това също е позиция и част от инвестиционната стратегия. Най-важното условие да печелите от инвестиции в акции е да следвате вашата стратегия. Ако променяте правилата си често, само за да следвате пазара, не очаквайте големи печалби.

След като вече сте инвестирайте в една компания, следете я веднъж на месец, а не всеки ден. Това ще ви спести доста изгубени нерви. Знам, че е изкушаващо да погледнете, но не го правете. Вие не сте спекулант, а инвеститор. Ако разчитате само на бързи печалби, по-добре залагайте на футболни прогнози.

Продайте в точното време. Знам, че е лесно да се каже и трудно да се изпълнява, но когато една компания вече не отговаря на вашите причини за покупка, продайте нейните акции. Ако сте преценили, че цената трябва да бъде над средногодишната цена за двегодишен период и тя падне под нея, просто я продайте. Това е правилото, което повечето последователи на Бъфет упорито пропускат. Той има правила и той усърдно ги спазва. Когато една компания вече не отговаря на критериите му, той я продава. Не търсете оправдания, за да я запазите. Продайте я. Точка.

15. И за финал… 

Това наистина пълно ръководство за инвестиране в акции е на финала и е време да ви попитам какво мислите за всички тези възможности, с които разполагате, за да спечелите от търговията с тези ценни книжа?

Ще очаквам вашите мнения, въпроси и съмнения като коментар под тази статия и най-вече какво ви хареса в нея и какво – не.

Ръководството стана малко по-дълго от очакваното (близо 6,000 думи с допълненията или над 15 страници стандартен текст), но се надявам информацията в него да ви е полезна.

Ако имате намерение да инвестирате в акции, ви препоръчвам да запазите тази статия, за да може винаги да намирате информацията от нея, която ви е нужна.

И на финала мисля, че е мой ред да поискам нещо от вас: моля, подкрепете сайта и споделете този материал, за да могат и други да се възползват от него. Направете го само, ако смятате, че наистина SmartMoney.bg е добър и полезен източник на информация за вашите лични финанси и инвестиции. Благодаря ви.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

103 Comments

 1. Доста полезно ръководство. Благодаря!

 2. Стойне Василев каза:

  Радвам се, че ти е полезно. Постарах се да обясня съвсем на разбираем език за инвестициите в акции. Надявам се да се е получило.

 3. Doganov каза:

  Ще е интересно за вбъдеще да има и един материал и за акции на компании от Европа и САЩ. Иначе това е най-подробното, ясно и добре поднесено четиво за материята, което съм чел на български.

 4. Стойне Василев каза:

  @Doganov – Благодаря ти за коментара и за добрите думи. Много от принципите се отнасят и за инвестирането в Европа и САЩ. Разбира се, има и много “тънки” моменти, свързани с местния пазар и законодателство, които трябва да се вземат предвид. За подобно ръководство ще трябва да потърся съмишленици, които да ми помогнат, защото не съм специалист в толкова много пазари по света. Когато учих за CFSA трябваше да се запозная със финансовото законодателство на много страни по света и наистина има доста специфики, които трябва да се познават от инвеститорите, дори и да са начинаещи.

 5. Ivan каза:

  Поздравления Тони за „Ръководството“ което си написал. Наистина мисля че ще е от полза за хората които не са имали допир с финансовия ни пазар. Въпреки това смятам думата „пълно“ в заглавието за амбициозна 🙂
  Моето лично мнение по твоите точки:
  1. Защо искате да инвестирате в акции? Ясен въпрос на който правилния отговор би следвало да бъде защото има печалба и мога да се справя с това. За мен обвързването на личните цели с инвестициите е опасно. Светът си върви и на никой нему пука, че ти събираш пари за сватба (примерно). Ако може да се спечели в някакъв времеви хоризонт, чудесно.
  2. Какви са рисковете при инвестиции в акции? Най-зле описаната точка (съжалявам). Не ми стана ясно изобщо какви са рисковете и дали само със знания можеш да ги намалиш, до колко можеш да ги намалиш.
  3. Какво представляват акциите? Чудесно
  4. Стойност на акция – Непълно. В заглавието пише стойност, а говориш само за цена. Ако няма пазар на ризи, твоята риза има ли стойност и ако няма пазар за акции, твоите акции имат ли стойност?
  5. Инвестиционни стратегии. Добро представяне. Моята лична стратегия беше да инвестирам всичко в една максимум 2 компании. Ако съм намерил най-изгодната инвестиция, защо да си купувам нещо друго. Диверсификацията не работи – когато акциите се покачват те го правят по различно време, но когато падат – падат всички.
  6. Как да изберем акциите, в които да инвестираме? Добро представяне.
  7. Къде да намерим информация за акциите? Добро представяне. Намира за много полезно http://www.infostock.bg/infostock/control/issues/shares
  Скрийниг на акции по коефициенти. Така аз си правих първоначалния подбор.
  8. Как да си купим акции? Чудесно
  9. Къде е записано, че аз притежавам дадени акции? Чудесно
  10. Какви данъци трябва да плащам за печалбите от акциите? Чудесно. Не се облагат с данъци само търговията с акции на Регулиран Европейски пазар.
  11. Как са защитени правата ми в случай на фалит на инвестиционния посредник? Чудесно
  12. Кой контролира капиталовия пазар?Чудесно
  13. Съвети :
  Не инвестирайте в компания, чиято дейност не разбирате.Спазвам и чиято дейност е сложна пак не ги купувам, колкото и печеливша компания да са.
  Започнете с малко. Да
  Ходете на Общи събрания.ДА
  Не се привързвайте към акциите. Може
  Купувайте само често търгувани акции т.е. с по-голяма ликвидност. Правил съм точно обратното досега.
  Направете си списък с критерии, които търсите в една компания. Твърдо да
  Инвестирайте в индустрии и компании, които познавате. Да, въпреки че „познавате“ е много относително.
  След като вече сте инвестирайте в една компания, следете я веднъж на месец, а не всеки ден. ДА
  Продайте в точното време. Не съм го постигал. Купувайте само ако е изгодно е по изпълнимо. При последната ми инвестиция, чаках 3.5 г. и реализирах 9% годишна доходност. Ако бях изчакал още 6 м. щеше да е 70%.
  Моя съвет – пропусната полза не са загуба. Иначе няма да издържите ментално.

 6. Стойне Василев каза:

  Благодаря ти за коментара. Ще взема предвид при второто издание на Ръководството.

 7. Любен Тончев каза:

  Искам да ви благодаря за страхотният материал, който сте написали и споделили. Поздравления!

 8. on каза:

  “лихвите, които банките предлагат по едногодишните си депозити са около 4% (има и банки, които предлагат доста по-високи проценти, но не ви препоръчвам да влагате парите си там)” – за конкретни банки ли става дума (КТБ и ПИБ) или попринцип имаш предвид, че по-високата лихва е индикатор за нещо нередно?

 9. Румен Соколов каза:

  Здравей Стойне,

  Прочетох ръководството и освен адмирациите има и няколко препорък.
  Едната от тях е за облагането на печалбата- не се облага само реализираната печалба от търговия на регулиран пазар, и то само за България. Ако е реализирана някъде другаде, или на неругулиран пазар, се облага.
  и за декларирането на дивидентите. Хубаво е да се конкретизира кога точно се декларират, защото това не е задължително за всички случаи.
  Хубаво е да се напише и какво става, ако дружеството, чиито акции притежава човек, изпадне в неплатежоспособност, следваща от несъстоятелност и ликвидация.
  Поздрави

 10. Стойне Василев каза:

  @on – Говоря по принцип. Човек трябва да си зададе въпроса защо една банка дава 2 пъти по-висока лихва и какъв е риска при тези вложения.

  @Румен Соколов – това Ръководство е по принцип за инвестирането в България. Благодаря за препоръките и ги приемам. Ще ги включа във актуализирания документ.

 11. Dimitar каза:

  Браво за статията, полезна информация събрана на едно място.

  Имам един въпрос, който е леко встрани от инвестирането в акции.

  Ако се инвестира във взаимен фонд, кое е за предпочитане – инвестиране в лв или евро активи (при равни други условия).

 12. Стойне Василев каза:

  Dimitar, при равни други условия бих инвестирал в евро. С последните събития риска за лева се повиши, но все още е сравнително нискък.

 13. Dangerous каза:

  Браво!!!
  Много полезно – дано повече хора го прочетат и да разберат че депозита не е всичко(както и панелката в Младост)

 14. Хайде честито и на добър час на Ръководството 🙂 Ще си го дръпна и аз.

 15. PS: Е, явно няма да го “дърпам”, но ще го прочета онлайн 😉

 16. Teodor каза:

  Поздравявам ви за полезното ръководство. Рядко има хора като вас, които искат да помогнат на другите.

 17. Тони, поздравления за ръководството.
  Базирайки се на моя личен и професионален опит, бих могъл да ти дам някой идеи къде какво може да добавиш, промениш или представиш по-коректно.
  Поздрави, Тео

 18. Таня Василева каза:

  Много съм щастлива,че Ви намерих.
  Материала Ви е много полезен за мен – дава и насоки,какво да продължа да чета.
  Много е забавно някой да напише мислите ти – имам някакви пари,лихвите в банките вече не са добри,харесват ми акций – ГОСПОДИ , НИЩО НЕ РАЗБИРАМ ОТ ТАЗИ МАТЕРИЯ …
  И след няколко дни Ви намирам – чудесно , ще прочета ВСИЧКО.
  Поздрави.

 19. Стойне Василев каза:

  @Тео, давай идеите. Целта ми е това Ръководство да стане още по-добро и полезно, защото определено има нужда от него. Сигурен съм, че с твоя опит и знания има какво да добавиш.

  @Таня, радвам се, че се намерихме и че това Ръководство ти е полезно. Ако считаш, че има още какво да се добави към него, може да споделиш.

 20. Петър каза:

  Здравейте, от 3 дни чета статиите в сайта, и съм предоволен от всичко. Поздравления ! А относно това ръководство, съм се запътил и аз към инвестиране в акции (естествено, след прочитане книга на Робърт Кииосаки), само не разбирам, едно: От къде мога да взема примерно нещо като подробно ръководство за ползване на платформата за акциите? Посредника ли я дава, или е на принципа проба-грешка. 🙂
  Благодаря предварително 🙂

  П.С. Една огромно благодаря и поздрави за Рая Христова, когато започнах да се интересувам от финанси, бизнес, икономии и тн. Попаднах на книгите и сайта й. Всичко е написано изчерпателно и е аздски полезно.

 21. Стойне Василев каза:

  Здравей Петър, благодаря за добрите думи за сайта. Не ти е нужно ръководство за платформата, но въпреки това, инвестиционните посредници предоставят пълна информация за техните платформи. Те са безплатни и нищо не губиш. Аз съм доволен от тези на Карол и Бенчмарк.

 22. Петър каза:

  Благодаря за информацията, ще видя дали имат офиси в града ми 🙂 Успех за напред 🙂

 23. ДХ каза:

  Здравейте,

  прочетох с интерес статията, но възникват някои въпроси, вероятно породени от все още слабото познаване на материята. По-рано се интересувах от форекс търговията от сайтове подобно на бенчмарк традербг и тн. След доста четене на различни статии, включително и едно посещение на семинар организиран от един от известните сайтове, останах с впечатление че всичко което купуваме/продаваме е фиктивно и нереално. Ако не се лъжа даже някъде беше споменато, че не ставаме притежатели на истински акции. Като казвам форекс не визирам само търговията с чужди валути ами и с акции ( въпросните платформи имат такива опции). Ако може малко разяснение по въпроса или насока към какви материали за четене да се насоча.
  Друг въпрос който изникна е ”ако дружеството реши да изплати дивиденти на акционерите”, т.е. то може и да реши да не ги изплаща, в такъв случай какво се случва? Независимо от печалбата на компанията, оставаме на сухо или тези дивиденти се акумулират за по-късен етап?

  С уважение

 24. Арнаудов каза:

  Голямо благодаря за изключително полезната статия, описваща с прости думи и примери една наистина сложна материя ! Поздрави на автора !

 25. Fatme Myumyun каза:

  Поздравления! Всичко е точно, ясно и подреденолТочно за начинаещи. Надявам се в най-скоро време да получа лични съвети. Поздравления

 26. D Raev каза:

  Много добра статия !

  един въпрос, за хората които не са от София и искат да търгуват с акции онлайн …
  в списъка с посредници повечето са в София, и 1-2ма във Варна, Пловдив .. други няма.
  (Процедурата с банките изглежда доста тромава и излишно скъша)

  Достатъчно ли е едно пътуване до София, да си сключва договор с някой посредник.. и от там нататък да си търгувам от вкъщи ?

 27. Ивайло Цветанов каза:

  Много полезно четиво за всички начинаещи (като мен),които проявяват интерес към покупката на акции след замръзяването на лихвите в банките.Без излишно позиране в стил-вижте аз колко много знам,е обяснено разбираемо това,което ни интересува.Аз лично съм решил да инвестирам в акции на Фолксваген и Байерсдорф,след като еврото поевтинява ежедневно и при QE,oчаквам тези акции да скочат с още 10%-ина процента в близките месеци,въпреки че и в момента бележат пик,в сравнение с Януари например.Ще видим,успех на всички,които са решили да инвестират в акции,въпреки че това наистина не е за всеки и печалбата не е гарантирана по никакъв начин.

 28. Тодор каза:

  Стойне, благодаря ти за това ръководство, тепърва мисля да се занимавам с акции и ме привлича повече инвестицията, отколкото спекулата. Това, което ме притесни е ето това: “Знам, че се изкушавате да купите дял от онази малка технологична компания с голям потенциал, но риска след това да няма на кой да си продадете акциите е доста висок, дори цените да са се покачили. Какво като притежавате акции за 100 хил. лева, когато няма кой да ви ги купи?” Добре, аз след като съм сключил договор с инвестиционния посредник (независимо банка или специализиран) последният не е ли длъжен да ми купи акциите, когато пожелая да ги продам?

 29. Monika Dimitrova каза:

  Здравей, страхотна статия. Радващо е че има хора като теб, които отделят време да помогнат на начинаещите като мен.
  Аз имам конкретен въпрос, накратко, опитах да отворя account в Американска онлайн платформа, но не се получи понеже нямам Social Security Number. Така попаднах на твоията статия, изчетох всичко на един дъх и нямам търпение да направя първата си инвестиция. Само че не зная на каква онлайн платформа да се спра. Не съм в страната, но реших, че е най-добре да инвестирам на нашият пазар, пък и нали това ще има положителен ефект върху икономиката на страната 🙂 Моля за съвет за БГ онлайн платформа. Благодаря предварително!

 30. Стойне Василев каза:

  Здравей Моника, за да инвестираш ти трябва договор с инвестиционен посредник. Аз съм работя с Карол и съм доволен от тях. Преди това бях с Бенчмарк и също имам положително отношение.

 31. Иво каза:

  Случайно попаднах на една ваша статия. От там на още няколко. Явно имате дар слово и до тук. Наистина ли мислите , че това е пълно ръководство ? Наистина ли мислите , че тези съвети са наистина полезни ? Дори и за начинаещи ? Не , че не е вярно написаното , но е безполезно.
  Първо, у нас НЯМА борса на която да може да се инвестира нормално. Имаме някакво подобие на борса, даже не е и подобие. Ако някой иска да инвестира, нека никога не поглежда нашата борса. Стига , де, дневен оборот от 250 000 лв. Та това е не смешно , а жалко. И при тази картинка говорите за ликвидност ?
  Второ, техническият анализ е тотална глупост. Тото, хвърляне на боб, гледане на кафе и т.н могат да се ползват със същият успех. Фундаменталният анализ на теория е ОК, но на практика е нищо. Няма практическа стойност. Тук сигурно много ще подскочат – ама как така …. е, трябва ви малко опит, на теория всичко е лесно.
  Трето, хубаво споменавате г-н Бъфет, но бих искал да ви задам един елементарен въпрос: Кога според г-н Бъфет е най-удачното време за продажба на една добра акция? Отговор: НИКОГА ! ОК, тогава, как г-н Бъфет е успял да превърне едни 100 000 долара в над 50 милиарда , след като никога не продава добрите акции? Справка: Кока Кола, купена началото на 80те (ако не бъркам, може и по рано) и все още непродадена, т.е. печалбата е само на хартия. Как? Само не ми казвайте , чрез репо сделки, моля ви !

  Имам пълно ръководство за инвестиране, съсредоточено в един сегмент от пазара. Пълно е , защото единствено не осигурява начален капитал! Всичко друго е осигурено и ако спазвате информацията там ще правите пари, ако не, то ще губите. Категорично! Сори, но вашето ръководство води до под кривата круша 🙁

  Не искам да ви засегна с това мнение, но прекалено много хора дават акъл за нещо което не разбират.Явно това е наша национална черта 🙁

  Желая ви успех от сърце!

 32. Белфорт каза:

  Въпросът ми е следния:какво е нужно в България за да си професионално запознат с инвестирането в ценни книжа ? Достатъчно ли е да имаш основни познания по финанси или е нужно минаване на някакъв курс или примерно финансова магистратура, посещения на семинари по темата или нещо друго ? Благодаря ви !

 33. Стойне Василев каза:

  Белфорт, зависи каква е целта ти. Ако просто искаш да инвестираш спестените ти средства е едно, а друго е да се занимаваш професионално с тази дейност, т.е. да работиш това. Не мога да дам универсален отговор, затова ще ти кажа какво провя аз. Чета много книги по всички теми, свързани с управлението на пари, посещавам и доста обучения и семинари по темата (в България и в чужбина), изкарвам и доста онлайн курсове в Coursera и Udemy. Това ще ти даде първоначална подготовка. На 12 октомври стартираме Академията по лични финанси и инвестиране, която може да замени до голяма степен изброените източници, защото е събрано на едно място опита и знанията на лекторите, които са практици.

 34. Иво каза:

  Благодаря за полезната статия.

 35. Боряна Латева каза:

  След като прочетох книгата на Робърт Кийосаки и най-напред си взех поуката от нея.Реших и аз да инвестирам част от спестяванията си в акции.И твоята статия ще ми помогне много.Казвам само част от спестяванията защото не бих вложила всичко само в едно.Целта е да увеличим АКТИВИТЕ нали така.Ще се радвам и на още съвети относно инвестирането.

 36. Пецата каза:

  http://www.fsc.bg/Investicionni-posrednici-bg-341 линка не работи! Бихте ли споделили в какви акции инвестирате?

 37. Цецо каза:

  Къде в годишната декларация на физическо лице се декларира прихода от дивидент?

 38. Стойне Василев каза:

  Цецо, дивидентите се облагат с данък при източника, т.е. ти не трябва да плащаш друг данък върху тях.

 39. Цветан Стоянов каза:

  Здравей Стойне, облагането на дивидентите е ясно регламентирано в чл. 38, 46, 55, 65 от ЗДДФЛ, но поставеният въпрос е друг и касае декларирането на получения доход от дивидент, тъй като в т.10, изречение – последно – си написал: Доходите от дивиденти трябва да се декларират в Годишната данъчна декларация, въпреки че данъка за тях е вече платен.

 40. Стойне Василев каза:

  Цветан Стоянов, сега разбрах въпроса. Да, не си спомням какво съм имал предвид и сега ще го махна. Благодаря ти.

 41. Цецо каза:

  Не го махай, поясни, че в ГДД се декларира дохода от дивиденти, получени само от чуждестранни дружества

 42. Tihomir N. Tsanov каза:

  Великолепен материал за акциите и инвестирането. Въпреки че участвам на българския капиталов пазар от края на миналия век / масовата приватизация, намерих доста полезни неща в него. Поздравления за г-н Стойне Василев, а Mr Warren B. is among the best and richest investors.

 43. Стойне Василев каза:

  Здравей Тихомир, и аз се включих през миналия век с втората вълна на масовата приватизация на капиталовия пазар. Нещата, които описах в това ръководство са базови, но много често не се разбират, дори от по-опитни инвеститори. Радвам се, че си намерил полезни неща в него и съм отворен за коментари, допълване или коригиране на остарели неща.

 44. Георги Пайов каза:

  Не очаквах, че е толкова лесно. Аз по принцип съм напълно начинаещ и това ръководство ми помогна да постигна по-голяма яснота. Благодаря за което. Имам само един въпрос. Какви умения и какво трябва да научим, за да се справим с анализите на финансовите показатели на фирмата и прочие?

 45. Detti каза:

  Пълния списък е задънен линк.
  Използвайте следния:
  http://www.fsc.bg/bg/pazari/kapitalov-pazar/spisatsi-podnadzorni-litsa/investitsionni-posrednitsi/

 46. Марая Иванова каза:

  Здравейте!

  Много хубава и полезна статия!

  Искам само да попитам дали е възможно да напишете списъка с инвестиционни посредници или да го качите отново, защото линка, който сте сложили не се отваря?

  Много Ви благодаря!

 47. Петров каза:

  Здравейте гоподин Василев и благодаря за разясненията относно акциите. Старая се да ви чета редовно ,защото поднасяте информацията на достъпен език и с възможно най-малко термини.
  Мисля да инвестирам 100 лева месечно в три ETF -a . Не знам до колко нещата са подобни с примера ви : петдесет лева в три акции ? Ако имате статия за борсово търгуваните фондове и съм я пропуснал,моля да ми дадете линк .

 48. Вергин каза:

  И аз в началото си задавах същите въпроси. Че и повече. Колега ми спомена за това, че има фирми,които могат да помогнат и така попаднах на Фронт Пойнт. Ако някой знаенещо за тях може да сподели. Аз съм доволен. Обясниха ми всичко обстойно и вече има резултат в цифрово изражение

 49. Митко каза:

  Като се замисли човек, колко фирми за трейдване има, започва да се съмнява дали всичките те не са пирамиди и дали не мамят клиентите си. Купуването и продаването на акции, облигации, петрол и злато не е проста работа и хората, които търгуват на Фондовите борси са учили доста години как става това. Всичките тези фирми, които дори се рекламират по телевизията и предлагат демо сметки, не са нищо повече от пирамиди, които източват сметките на хората. Тия фирми всъщност нямат клиент на печалба. Цялата тая работа намирисва на легален обир, защото държавата не се намесва и не защитава хората от тази измама.

 50. Стойне Василев каза:

  Митко, прав си, че това не е лесна работа. Има и много нелоялни посредници на пазара, които искат да печелят от нашите загуби.

 51. Надя каза:

  Здравей Стойне,

  след няколко години отново се върнах към тази статия и се замислих дали всичко написано е на 100% актуално към днешна дата? Има ли нещо ново или променено, което е добре да се знае или за което да си внимава?

  Благодаря отново!

 52. Стойне Василев каза:

  Надя,

  Няма нищо ново фундаментално, но си мисля да я разширя и да допълня някои неща, за да стане още по-полезно това ръководство.

 53. Надя каза:

  Благодаря Стойне,

  ще очакваме с нетърпение!

 54. Никола каза:

  Мерси за тази информация…

 55. Иван каза:

  Страхотна статия! Имам два въпроса на които не намирам отговор:
  – ако инвестирам в акции, които се търгуват на борсите в англосаксонските или немскоговорещите държави, ще получа ли документ, че съм собственик? За БФБ разбрах че цялата информация се съхранява в Централен депозитар, но ако искам да си купя акции на Боинг не ми е ясно как “ще си знам че съм собственик”
  – ако някой ден реша да работя в чужбина, без значение дали притежавам акции търгуващи се на БФБ или чужди борси, как мога да си управлявам инвестициите? Трябва да си сменя финансовия посредник с такъв в новата държава? Или да имам по един и в двете държави и да поддържаме дистанционен контакт?! Ако притежавам български акции ОК, но ако докато съм бил в България съм си купил американски цк, и се преместя в Германия… как да ги управлявам? Как се прехвърлят, така че вече да се управляват от финансов посредник в новата държава. Това ме интересува и в случай, че Ердоган реши да нападне България – през последният месец произнесе няколко речи, как никой не се интересувал, как така Турция се смали до 783,356 квадратни километра (трябвало да е много повече).

 56. Калин каза:

  Здравейте, г-н Василев! Информацията ми е много полезна и затова Ви благодаря, че сте я написал. Искам да купя акции от един сравнително нов руски проект, който още не е излязъл на борсата. Бихте ли ми отговорил на няколко въпроса?
  1. Какво означава “ако общото събрание на фирмата реши да разпредели печалбата”? Нали сме купили акции, има възможност и да не реши да разпредели печалбата ли?
  2. На каква база се сформира печалбата на акционерите? На годишна, спрямо печалбата на фирмата или зависи от нещо? И как боравим с печалбата си от акциите, когато фирмата излезе на борсата?

 57. Стойне Василев каза:

  Калин,

  Благодаря ти за добрите думи. На въпросите:

  1. Да, дори да има печалба, мнозинството в Общото събрание може да реши да не я разпределя, а да я задели или да я използва за реинвестиции.
  2. Да, на годишна база. Може да реализираме капиталова печалба, т.е. да продадем акциите на по-висока цена, отколкото сме ги купили.

 58. Калин каза:

  Много благодая!

 59. Aleksandar Penev каза:

  Актуален линк към списъка с инвестиционни посредници https://www.fsc.bg/bg/pazari/kapitalov-pazar/spisatsi-podnadzorni-litsa/investitsionni-posrednitsi/

 60. Цветан каза:

  Здравейте,
  Полезна статия.
  Моля уточнете по т.11 гаранционният фонд при фалит на ИП.
  40 000лв еsa гарантирани от фонда за наличен кеш при ИП, а не стойност на акции които са на подсметка при ИП?
  Благодаря

 61. Иван каза:

  Здравейте Г-н Василев ,
  Изключително полезна и стойностна статия ! Поздравления за това което правите и сте превърнали в КАУЗА !
  Благодаря Ви .

 62. Стойне Василев каза:

  Цветан,

  Гаранционният фонд покрива не само кеша, а и наличните акции. Те са безналични и са вписани в централния депозитар на съответната страна – не би трябвало да има проблем с тях, но все пак.

 63. Радослав Сугаррв каза:

  Днес научих 2 нови термина от финансовият свят и EPS и P\E, а също така и как се изчислява дивидента върху закупени от мен акции да речем. Много съм доволен. От 4 години чета книги за финансова грамотност и мисля,че почти съм готов за риск и да пробвам с мал ка сума,а по-късно и спо-голяма да стана полека-лека инвеститор.

 64. Ивайло каза:

  Здравейте,
  желая да попитам мога ли да купя акции от голяма компания(Адидас или Найк например), които да не продавам с цел евентуална печалба от печалбата на самата компания. Нямам си никаква идея и не зная къде мога да попитам. Имам предвид ако само притежам акции на дадена компания, без да ги продавам, в края на годината или месеца, ако тази компания има активи аз получавам ли процент от тези активи.
  Мисля си, че ако притежаваш акции, ти си един вид собственик на тази компания, дори и с 0,01 процент да притежаваш, 0,01 процент от активите трябва да получиш. Така ли е или съм на грешен път. Благодаря предварително.

 65. Стойне Василев каза:

  Ивайло,

  Акциите дават определени права на техните притежатели и не си собственик на процент от компанията. Едно от основните права е право на дивидент – ако компанията е на печалба и Общото събрание реши да я разпредели, ти ще получиш съответната част.

 66. К. Радулова каза:

  Полезно и адекватно четиво.
  А, колко е хубаво, когато предаваш малка част от знанията и опита на други, които търсят правилния подход при първите стъпки 👣 в сферата на инвестициите. Като казвам “малка” част, не омаловажавам труда ви, а напротив. Защото, знам, че е нужна много добра финансова грамотност, а и не само, за да рискуваш и прочие.
  Благодаря ви! Прекрасна статия!

 67. Красимир Цветанов каза:

  Здравейте!
  Благодаря за статията. За мен беше много полезна!
  Има ли някъде, където да прочета повече за различните видовете акции разпределени по отрасли – технологични, фармацефтични и т.н.

 68. Svetoslav каза:

  Благодаря за материала господин Василев !

 69. Plamen каза:

  Г-н Василев, бихте ли коментирали въпроса кога купуването на акции се превръща в дейност по занятие, а от там се променя и режима на облагането им – разпорежданията на регулирани пазари в ЕС СЕ облагат; лицето следва да се регистрира като ЕТ; данъчната ставка е 15%.

 70. Иван Иванов каза:

  Бих искал да изкажа най-искренните си благодарности на,г-н Василев!
  Близо от една година ви следя публикацийте.Прочетох и книгата ви,”Умни пари”,следя и всеки ваш пост.
  Благодаря ви за така подредения и изчерпателен материал!
  Бъдете здрав и много успешен!

 71. Ради Радев каза:

  Чудесно написана статия на високо професионално ниво, даваща ясна представа за необятния свят на финансите.

 72. Иво Станков каза:

  Интересувам се от акции от половин година и повечето неща ги знаех, но все пак ми беше интересно и прочетох цялата статия. Споделих я и дано повече хора започнат да се образоват в сферата на финансите, че сме доста изостанали в това отношение в България…

 73. Бисерка Сиромахова каза:

  Повечето неща ги знам от редовните и винаги интересни и полезни публикации на г-н Василев. Това, което не ми стана ясно е дали печалбата от акции на американска компания, търгувани на борса в ЕС или Европейското икономическо пространство се облагат с данък.

 74. Страхотна статия! Наистиа изключително изчерпателна, а сега с ъпдейта още повече 🙂

  Имам следното въпросче – Ако инвестирам в немски ETF, който е върху S&P 500, реално той е върху американски акции, но е на територията на ЕС. Би следвало капиталовата печалба от него да не се облага от НАП или греша ?!

  Следя с удоволствие и очаквам следващата статия 🙂

 75. Димитър каза:

  Наистина страхотна статия, която трябва да се прочете от повече българи. А защо българинът е беден ли ?? Ами не заради политиците, а заради тотална липса на финансова грамотност. Защото у него дълбоко е вкоренен синдромът на бедния татко. Кой е бедния татко ли ?? Ами това е една друга книга, която трябва да прочетат максимално повече българи: “Богат татко, беден татко” на Робърт Кийосаки. И да си изберат кой татко искат да са: беден или богат.

 76. Николай каза:

  Здравейте господин Василев мислех да ви задам един въпрос ,но виждам по-горе в коментарите, че колегата @Иво ви го е задал и по не ясни причини сте пропуснал да му отговорите както и на още два/три кретични кометара та реших да не се повтарями и копирах коментара на @Иво и ,ако може да дадете някакъв коментар 🙂 Благодаря Ви предварително .

 77. Николай каза:

  Иво каза:
  05.07.2015 в 23:19
  Случайно попаднах на една ваша статия. От там на още няколко. Явно имате дар слово и до тук. Наистина ли мислите , че това е пълно ръководство ? Наистина ли мислите , че тези съвети са наистина полезни ? Дори и за начинаещи ? Не , че не е вярно написаното , но е безполезно.
  Първо, у нас НЯМА борса на която да може да се инвестира нормално. Имаме някакво подобие на борса, даже не е и подобие. Ако някой иска да инвестира, нека никога не поглежда нашата борса. Стига , де, дневен оборот от 250 000 лв. Та това е не смешно , а жалко. И при тази картинка говорите за ликвидност ?
  Второ, техническият анализ е тотална глупост. Тото, хвърляне на боб, гледане на кафе и т.н могат да се ползват със същият успех. Фундаменталният анализ на теория е ОК, но на практика е нищо. Няма практическа стойност. Тук сигурно много ще подскочат – ама как така …. е, трябва ви малко опит, на теория всичко е лесно.
  Трето, хубаво споменавате г-н Бъфет, но бих искал да ви задам един елементарен въпрос: Кога според г-н Бъфет е най-удачното време за продажба на една добра акция? Отговор: НИКОГА ! ОК, тогава, как г-н Бъфет е успял да превърне едни 100 000 долара в над 50 милиарда , след като никога не продава добрите акции? Справка: Кока Кола, купена началото на 80те (ако не бъркам, може и по рано) и все още непродадена, т.е. печалбата е само на хартия. Как? Само не ми казвайте , чрез репо сделки, моля ви !

  Имам пълно ръководство за инвестиране, съсредоточено в един сегмент от пазара. Пълно е , защото единствено не осигурява начален капитал! Всичко друго е осигурено и ако спазвате информацията там ще правите пари, ако не, то ще губите. Категорично! Сори, но вашето ръководство води до под кривата круша 🙁

  Не искам да ви засегна с това мнение, но прекалено много хора дават акъл за нещо което не разбират.Явно това е наша национална черта 🙁

 78. Иво каза:

  Страхотна статия, благодаря на автора за нея, ще се възползвам честичко от нея.

 79. Стойне Василев каза:

  Здравейте, Николай,

  Коментарът не съм го видял на Иво. Той казва, че БФБ не е точно борса и нищо не може да направим на нея. Аз съм дал само пример с българската борса, но тези правила важат и за големите световни борси.
  Да казваш, че техническият анализ е пълна глупост показва само неразбиране. Аз използвам и двата вида анализ – технически и фундаментален, като наблягам на втория.
  Въпросът за Уорън Бъфет наистина показва неразбиране на материята. Богатството на г-н Бъфет е основно в акции от неговия фонд. Не е нужно да продава акциите, за да се увеличава то.
  Иво говори за някакво негово ръководство, което така и не видях.
  Да, има много хора, които дават акъл и това наистина не е ок, но още по-лошо е когато анонимни хора, които не си застават с името, зад това, което казват. Иво може да е всеки. Ако мога да обобщя неговия коментар – нищо не става и нищо не работи без да даде отговор на въпроса как да стане.

 80. Стойне Василев каза:

  Здравейте,

  Да, капиталовата печалба в този случай не се облага.

 81. Стойне Василев каза:

  Здравейте,

  Не се облагат с данък върху дохода тези печалби.

 82. Стойне Василев каза:

  Здравейте,

  Попитайте счетоводител или адвокат по тези въпроси.

 83. Николай каза:

  Г-н Василев ,адмирации за изчерпателният Ви отговор !
  #БъдетеЗдрав!

 84. Емануил Йорданов каза:

  Много подробна и полезна статия !Благодаря!

 85. Емилия каза:

  здравеите,
  първо да ви поздравя за подробния харъчник ако мога и така да се изразя за начинаещи инвеститори.
  съжалявам ,че не ви намерих седмица по рано.реших да изнвестирам и се подведах по анализите на анализатори ,заради които загубих 12 000 евро за една седмица .
  Не бвинявам никой .вината си е моя .невежеството и неграмотноста в една материя като тази е убийствена.Съветите ви са много добри и мнго ясно пояснени ,точно като за начинаещи.
  Ще се постарая да ги следвам .
  Успех в начинаноието ви и хиляди благодарноси за това което сте написъл.
  дано все повече такива хора има

 86. Мария каза:

  Много полезно за начинаещи, благодаря! Дали има някъде обобщена информация за акциите на компании, които раздават дивиденти? Също през IB ако дадена компания се търгува на няколко борси -да речем Лондонска , Ню Йоркска Вие къде предпочитате да инвестирате и защо?

 87. Борислав каза:

  Много благодаря за информацията! От началото на годината започнах да заделям сума, която инвестирам. За съжаление, няма как да мина без грешките на новобранеца. Използвам платформата на Елана и за БФБ, и за чуждестранните акции. Изобщо е съобразих, че 8 евро комисиона са доста. Сега като си направя сметка, 12 месеца по Х сума + 8 евро всеки месец за 1 покупка (редовните ми покупки са вноски в ЕТФ), означава, че ще съм на загуба в края на годината. 96 евро са само комисионите за покупка, а има и още толкова, ако реша да продам. Може би трябва да се насоча към друга платформа.

 88. Ангел каза:

  Здравейте,

  Имам въпрос свързан с Фонда за компенсиране на инвеститорите. Какво точно компенсират тези 40 000 лв в следната хипотетична ситуация. Ако в акаунта си имам, да речем 100 000 лв. под формата на акции, и 10 000 лв. под формата на свободен кеш, означава ли, че сумата под формата на акции си е гарантирана по подразбиране, като се има предвид, че аз съм записан като притежател на въпросните акции в съответния централен депозитар и би следвало да мога да ги прехвърля към друг ИП, ако настоящия ми фалира? Т.е. за тях не би следвало да има риск. Така, в риск, остава само свободния кеш (в хипотетичната ситуация 10 000 лв.), който е логично да се компенсира от Фонда за компенсиране на инвеститорите. Дали това е така или пропускам нещо?

  Поздрави,

 89. Мишо каза:

  Ръководството е супер. Ако някой иска по-сериозно обсъждане на пазарите има един много добър форум по темата:

  https://nyse.bulgarianforum.net/f1-forum

 90. Иван каза:

  Здравейте! Живея в Щатите и ми е трудно да актуализирам поместеното във Вашата публикация – очевидно се налагат допълнителни форми на самообучение. Но опитът ми от българската “приватизация” сочи, че само значителни инвестиционни обекти могат да гарантират дивидент – акциите ми в някакъв “тъмен” финансов играч не носят дивидент, доколкото всяка година “общото” събрание не гласува такъв. Дали това е традиционна практика или става дума за функцията на някаква пирамида? Ще Ви бъда благодарен, ако подскажете изход и начин, по който да инвестирам в САЩ.

 91. Петров каза:

  Добро ръководство, поздравления и благодарности!
  Моят въпрос е за момента на продажба. При закупена дадена акция от добро ниво и цена, която се покачила значително. Каква стратегия е препоръчително да се използва за продажба при реализиране на печалба. Въпросът ми е за дългосрочни позиции от по няколко години. Например 20% от позицията да се затвори на по-ранен етап, а останалите на какви части и кога? Когато започне да пада, каква част да бъде затворена, а и с колко трябва да е спада? Определено никой не успява да купи от дъното и продаде на върха, но коя стратегия работи оптимално при продажба? Ако може дайте пример за дадена акция с числа.
  Благодарности в аванс!

 92. Иван каза:

  Здравейте, много благодаря за полезните материали, които споделяте в блога и имейл бюлетина! Бих искал да попитам дали все още използвате платформата на Revolut за по-краткосрочни инвестиции? Какво е мнението ви за платформата и има ли по-добри алтернативи от Revolut, за начинаещи с портфейл до 10000лв?

 93. Инна каза:

  Здравейте,
  И аз се интересувам от работата с Revolut. Може ли да дадете малко повече информация? Благодаря предварително!

 94. Спокоен каза:

  Здравейте, Много благодаря за ръководството на първо място! Макар и да участвам на БФБ, беше правилно от моя страна да сравня информацията, която познавам и Вашите полезни насоки. Идеално е представена! ..а на желаещите да пробват с Режолют/Карол или по друг начин пожелавам да не се бавят с месеци / години а да опитат.. с 1-2-5% от месечните приходи постепенно за да опознаят софтуера. Много е приятно и ако не се бърза и се мисли (или се приемат съветите на професионалист) можете да си “ръководите” част от личните финанси много успешно :)!! България се оказва място с много добри опции за влагане на изкараните с пот и труд ежемесечни приходи, за малкия вносител.. Това мисля аз и така го правя. Желая на всички смелост, разум и търпение..за да видите как парите работят за Вас! Поздрави!

 95. Радко Вълчев каза:

  Много добра статия за начинаещи като мен.Благодаря ви от сърце!

 96. Илиана каза:

  Г-н Стойнев, за съжаление не прочетох статията Ви навреме…
  Преди 4 години се подведох и инвестирах пари чрез GlobalFXM и съответно ги изгубих – акакунтът ми беше автоматично закрит. През последния месец обаче ме засипват с обаждания от Канада, Унгария, Гърция, Англия и т.н. с твърдението, че компанията е фалирала и искат да ми връщат пари срещу 10% за тях при връщането. Мен това ме устройва, но не им повярвах по няколко причини – не говоря и не разбирам добре говорещите английски, а те не ми изпращат нищо в писмен вид; искат да седна на компютър, да влизам там, където те ми кажат или да им дам достъп до компютъра си – с една дума, всичко ми звучи като опит да ме издоят втори път… Сега обаче в статията Ви прочетох за ‘фонд за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. Той има за цел да компенсира клиентите на инвестиционен посредник, изпаднал в затруднено финансово състояние.’ и се зачудих дали пък няма нещо вярно в това? Може ли да ме посъветвате какво да правя – как безопасно да проверя твърденията им и ако са верни, дали може да ме насочите към посредник, на когото да платя комисионна, за да ми върне средствата.
  Обърнах се към КФН, защото мислех, че е измама и че те ще ми съдействат по някакъв начин да бъдат заловени измамниците. Държаха се като паднали от небето… Да съм им напишела писмо с детайлно обяснение на ситуацията отпреди 4 години, да им предоставя доказателства и те щели да ми отговорят до няколко месеца… Кого да сезирам, ако е измама?
  Предварително благодаря за съдействието

 97. Михаела каза:

  Здравейте, благодаря много за полезната статия и пълната информация!

  Имам един въпрос относно дължимите данъци – ако съм инвестирала в акции на Амазон (САЩ) в платформата Trading 212, дължа ли данък при капиталова печалба?

  И ако да, само, ако реша да ги продавам ли?

 98. Цеко каза:

  Здравей, може ли да потвърдиш разбирането ми от статията, а то е:

  Ако купя акции на БГ компания (пример неохим – NEOH) през платформата на инв. посредник ( да кажем карол ). То аз ще получа всички права които си описал в точка 3. Най съм изненадан за 3.3 и 3.4 ако е вярно разбирането ми.

  Ако не е така моля да споделиш за начини за закупуване на бг активи даващи права описани в 3.3 и 3.4.

  Поздрави!

 99. Стойне Василев каза:

  Здравей, Цеко,

  Да, ще получиш всички тези права. Ще имаш глас в общото събрание. Ако не си ходил, ти препоръчвам, дори да имаш само една акция. Ще имаш право да участваш в управлението, ако те подкрепят по-голяма част от акционерите.

 100. Иван каза:

  Страхотна статия, благодаря!
  Чудя се каква е разликата дали ще си открия сметка в IBKR UK или Hungary.

 101. Христо каза:

  Здравейте, само да отбележа, че на точка 8 линкът водещ към списъка на КФН с инвестиционните посредници не работи и трябва да се смени, новият работещ е: https://www.fsc.bg/?page_id=23064
  Мисля, че е важно за хора чудещи се къде да се регистрират за пръв път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.