Как да инвестираме като Уорън Бъфет

Имам излишни пари. Къде да ги инвестирам?
09.05.2013
Какво е финансова грамотност и защо е важна тя?
03.06.2013

Как да инвестираме като Уорън Бъфет

Всички знаете кой е Уорън Бъфет. Той е главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway – мултинационална холдингова компания, която управлява няколко дъщерни дружества. Той се счита за най-успешния инвеститор на 20-ти век с нетно богатство от 46 милиарда долара.

Какво прави той по-различно от всеки друг инвеститор и кое го прави толкова успешен? Той прави нещо много просто, което може да правите и вие – той следва набор от принципи, които генерират печалба и намаляват загубите му. Ето какви са неговите принципи:

1. Направете си списък с критерии, които търсите в една компания. Например, може да търсите определен тип компания в даден сектор с финансови индикатори, попадащи в определен диапазон. Само помнете, че цената не винаги е определяща дали една компания е добра или не. Много често по-важните фактори са индустрията в която оперира и нейните конкурентни предимства в нея.

2. Инвестирайте в индустрии и компании, които познавате. Ако инвестирате в акции на компания, за която имате информация ще ви помогне да следите нейното развитие и евентуалните проблеми пред нея. Инвестиционна стратегия, базирана на истерия или съвети на “финансови експерти” ще ви доведе до фалит.  Ако все пак искате да инвестирате в компания, която не познавате, по-добре първо научете повече неща за нея.

3. Имайте свободни пари на разположение. Ако нито една компания не отговаря на критериите във вашия списък, задръжте свободните си пари. Това също е позиция и част от инвестиционната стратегия.

4. След като вече сте инвестирайте в една компания, следете я веднъж на месец, а не всеки ден. Това ще ви спести доста изгубени нерви.

5. Продайте в точното време. Знам, че е лесно да се каже и трудно да се изпълнява, но когато една компания вече не отговаря на вашите причини за покупка, продайте нейните акции. Ако сте преценили, че цената трябва да бъде над средногодишната цена за двегодишен период и тя падне под нея, просто я продайте. Това е правилото, което повечето последователи на Бъфет упорито пропускат. Той има правила и той усърдно ги спазва. Когато една компания вече не отговаря на критериите му, той я продава. Не търсете оправдания, за да я запазите. Продайте я. Точка.

И накрая, ето една иконографика с най-известните цитати на Уорън Бъфет за инвестирането:

Цитати на Уорън Бъфет за инвестирането

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

4 Comments

  1. Борис Бачев каза:

    Най-Големият сред големите.

  2. Стойне Василев каза:

    Аз бих казал и най-последователния. Принципите, описани статията досега не са го подвели. Когато аз за първи път инвестирах на борсата, спазвах основното му правило да влагам парите си в сектори, за които имам представа как опрерират. Затова инвестирах във финансови институции и не сгреших.

  3. The Cat каза:

    Опасен чичка! 6 точки

  4. Чудесна статия. Напълно съм съгласна с точка 2. Между другото той има и книга, която също е много интересна и описва целия му живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.