Какво е финансова грамотност и защо е важна тя?

Просрочен ипотечен кредит и запориране на заплата
29.05.2013
Как да направим преглед на личните си финанси?
05.06.2013

Какво е финансова грамотност и защо е важна тя?

Независимо от възрастта или сегашното си положение, всеки от нас има мечти и житейски цели. Разликата между тях е планирането. За целите казвам, че са мечти с крака, които ще ви отведат някъде. Те ви карат сутрин да се събуждате с желание да ги постигнете. Те могат да бъдат малки, като да отидете на шопинг през уикенда, но могат и са големи и значими, като успешен бизнес, добро образование за вас и децата ви, просторен и уютен дом или почивка на екзотичен остров. Общото между всички цели е, че те имат някакво финансово измерение и трябва да имаме пари, за да ги финансираме.

Парите, обаче, както и другите блага на Земята са ограничени и най-вече неравномерно разпределени. Това означава, че ни трябват достатъчно финансови знания и умения, за да вземем най-добрите решения и богатството ни да се увеличава, което ще позволи да постигнем целите си.

Финансовата грамотност е един набор от придобити знания и усвоени умения за финансите, които ни помагат да вземаме рационални решения или да се допитаме до компетентен специалист, когато те не достигат, за да повишим благосъстоянието си.

Защо е важна финансовата грамотност?

Ние живеем в един различен свят, много по-сложен и динамичен от света на нашите родители. Всяка една житейска ситуация, в която попадаме, като избор на университет, нова работа, раждане на дете, покупка на автомобил или жилище, изисква от нас да вземаме финансови решения. В същото време, океана от финансови продукти е огромен и те стават все по-сложни, по-рискови и променящи се. За разлика от миналото, отговорността за нашето бъдеще, здравето ни и достойните ни старини става наша грижа, а не на държавата-майка.

Тази нова реалност във века на технологиите и огромния обем информация, която ни залива всеки ден, изисква от нас нов вид знания за финансите и умното им управление, които отиват отвъд нещата, на които са ни научили нашите родители. Така, финансовата грамотност се е превърнала в една от основополагащите умения на човека от 21 век, защото качеството ни на живот и това, какво ще постигнем в него зависят до голяма степен от нея.

Има ли връзка между финансова грамотност и благосъстоянието?

Много проучвания, направени през последните години от редица престижни университети и научни институти сочат пряката зависимост между финансовата грамотност и благосъстоянието на отделния човек. Хората, усвоили уменията да разбират основополагащите принципи на финансите, в повечето случаи взимат по-добри решения за управлението на личните си финанси, които увеличават благосъстоянието им във времето и се раздават на един по-смислен живот, базиран на основните човешки ценности.

По-високата финансовата грамотност на населението в една страна води до увеличаване на пазарния растеж и икономическия просперитет. Финансово грамотните потребители чрез своя рационален избор създават условия за повишаване на конкуренцията, за развитие на новосъздадените иновативни фирми и за повишаване качеството на обслужването и предлаганите стоки и услуги.

Каква е финансовата грамотност на българите?

Финансовата грамотност на хората в най-бедната страна в ЕС – България е  на доста ниско ниво. Потвърждава го и проучването на ING, направено през 2011 година. Ето част от изводите:[checklist]

  • Ниска самооценка за финансовата си грамотност. Около 60% от анкетираните заявяват, че не управляват добре парите си. Само 8% от хората смятат, че се справят много добре с финансите си. Особено смущаващ е факта, че младите хора до 25-годишна възраст са се определили като групата с най-слаби познания за парите, а точно те са бъдещите активни потребители на финансови услуги.
  • Само базови знания за управлението на личните си финанси. 62% от анкетираните имат оценка „слаб” и „среден” на направения тест за финансова грамотност.
  • Хората с по-високи доходи са по-добре подготвени. Връзката между финансовата грамотност и нивото на получаваните доходи е потвърдена и в това проучване. 75% от хората с доходи до 500 лева на член от домакинството имат слаба и средна оценка на теста.
  • На въпроса „Какво Ви пречи да управлявате по-добре парите си?”, около 50% от хората са отговорили, че е твърде сложно, не знаят от къде да започнат и от къде да получат помощ. Липсата на време е следващия по ред отговор.
  • Около 54% от хората нямат заделена сума, а 25% имат спестявания, с които да покрият разходите си само за 1 месец напред. Около 14% от анкетираните имат сума, която ще им стигне за максимум 3-4 месеца, ако останат без доходи. Под 2% от хората имат спестени пари за над 1 година.
  • 57% от хората следят семейния си бюджет наум, а 27% си записват само големите разходи.
  • На въпроса „Представете си, че месечния ви доход намалее с 20%. Какво бихте направили, за да се вместите в рамките на семейния бюджет?” 59% от хората са отговорили, че ще спестяват енергия!
  • Под 1% от хората притежават някакъв инвестиционен продукт.[/checklist]

[box type=”success” align=”aligncenter” ]Надявам се, че ви убедих колко важно е да се оправяте добре с вашите финанси и как това ще ви помогне да постигнете вашите житейски цели. В това начинание вие не сте сами. Сайта SmartMoney.bg е вашия личен финансов съветник и ще ви води крачка по крачка към вашето по-добро финансово бъдеще.[/box]

Стойне Василев
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.