Какво е финансова грамотност и защо е важна тя?

Просрочен ипотечен кредит и запориране на заплата
29.05.2013
Как да направим преглед на личните си финанси?
05.06.2013

Какво е финансова грамотност и защо е важна тя?

Независимо от възрастта или сегашното си положение, всеки от нас има мечти и житейски цели. Разликата между тях е планирането. За целите казвам, че са мечти с крака, които ще ви отведат някъде. Те ви карат сутрин да се събуждате с желание да ги постигнете. Те могат да бъдат малки, като да отидете на шопинг през уикенда, но могат и са големи и значими, като успешен бизнес, добро образование за вас и децата ви, просторен и уютен дом или почивка на екзотичен остров. Общото между всички цели е, че те имат някакво финансово измерение и трябва да имаме пари, за да ги финансираме.

Парите, обаче, както и другите блага на Земята са ограничени и най-вече неравномерно разпределени. Това означава, че ни трябват достатъчно финансови знания и умения, за да вземем най-добрите решения и богатството ни да се увеличава, което ще позволи да постигнем целите си.

Финансовата грамотност е един набор от придобити знания и усвоени умения за финансите, които ни помагат да вземаме рационални решения или да се допитаме до компетентен специалист, когато те не достигат, за да повишим благосъстоянието си.

Защо е важна финансовата грамотност?

Ние живеем в един различен свят, много по-сложен и динамичен от света на нашите родители. Всяка една житейска ситуация, в която попадаме, като избор на университет, нова работа, раждане на дете, покупка на автомобил или жилище, изисква от нас да вземаме финансови решения. В същото време, океана от финансови продукти е огромен и те стават все по-сложни, по-рискови и променящи се. За разлика от миналото, отговорността за нашето бъдеще, здравето ни и достойните ни старини става наша грижа, а не на държавата-майка.

Тази нова реалност във века на технологиите и огромния обем информация, която ни залива всеки ден, изисква от нас нов вид знания за финансите и умното им управление, които отиват отвъд нещата, на които са ни научили нашите родители. Така, финансовата грамотност се е превърнала в една от основополагащите умения на човека от 21 век, защото качеството ни на живот и това, какво ще постигнем в него зависят до голяма степен от нея.

Има ли връзка между финансова грамотност и благосъстоянието?

Много проучвания, направени през последните години от редица престижни университети и научни институти сочат пряката зависимост между финансовата грамотност и благосъстоянието на отделния човек. Хората, усвоили уменията да разбират основополагащите принципи на финансите, в повечето случаи взимат по-добри решения за управлението на личните си финанси, които увеличават благосъстоянието им във времето и се раздават на един по-смислен живот, базиран на основните човешки ценности.

По-високата финансовата грамотност на населението в една страна води до увеличаване на пазарния растеж и икономическия просперитет. Финансово грамотните потребители чрез своя рационален избор създават условия за повишаване на конкуренцията, за развитие на новосъздадените иновативни фирми и за повишаване качеството на обслужването и предлаганите стоки и услуги.

Каква е финансовата грамотност на българите?

Финансовата грамотност на хората в най-бедната страна в ЕС – България е  на доста ниско ниво. Потвърждава го и проучването на ING, направено през 2011 година. Ето част от изводите:[checklist]

  • Ниска самооценка за финансовата си грамотност. Около 60% от анкетираните заявяват, че не управляват добре парите си. Само 8% от хората смятат, че се справят много добре с финансите си. Особено смущаващ е факта, че младите хора до 25-годишна възраст са се определили като групата с най-слаби познания за парите, а точно те са бъдещите активни потребители на финансови услуги.
  • Само базови знания за управлението на личните си финанси. 62% от анкетираните имат оценка „слаб” и „среден” на направения тест за финансова грамотност.
  • Хората с по-високи доходи са по-добре подготвени. Връзката между финансовата грамотност и нивото на получаваните доходи е потвърдена и в това проучване. 75% от хората с доходи до 500 лева на член от домакинството имат слаба и средна оценка на теста.
  • На въпроса „Какво Ви пречи да управлявате по-добре парите си?”, около 50% от хората са отговорили, че е твърде сложно, не знаят от къде да започнат и от къде да получат помощ. Липсата на време е следващия по ред отговор.
  • Около 54% от хората нямат заделена сума, а 25% имат спестявания, с които да покрият разходите си само за 1 месец напред. Около 14% от анкетираните имат сума, която ще им стигне за максимум 3-4 месеца, ако останат без доходи. Под 2% от хората имат спестени пари за над 1 година.
  • 57% от хората следят семейния си бюджет наум, а 27% си записват само големите разходи.
  • На въпроса „Представете си, че месечния ви доход намалее с 20%. Какво бихте направили, за да се вместите в рамките на семейния бюджет?” 59% от хората са отговорили, че ще спестяват енергия!
  • Под 1% от хората притежават някакъв инвестиционен продукт.[/checklist]

[box type=”success” align=”aligncenter” ]Надявам се, че ви убедих колко важно е да се оправяте добре с вашите финанси и как това ще ви помогне да постигнете вашите житейски цели. В това начинание вие не сте сами. Сайта SmartMoney.bg е вашия личен финансов съветник и ще ви води крачка по крачка към вашето по-добро финансово бъдеще.[/box]

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.