Имам излишни пари. Къде да ги инвестирам?

Данъчно облекчение за млади семейства с ипотечен кредит
03.05.2013
Как да инвестираме като Уорън Бъфет
29.05.2013

Имам излишни пари. Къде да ги инвестирам?

Имате ли някакви заделени пари по банкова сметка или вкъщи, скрити най-отзад в гардероба? Независимо дали сте ги спестявали няколко години, получили сте великденски бонус или сте продали малко наследствена земя, сега те са ваши и вие трябва да решите какво да правите с тях. Тук няма правилни и грешни решения. Просто едните са по-умни от други.

Първото нещо, което питам, когато получа подобен въпрос е „Какви са твоите цели?“ и най-често получавам отговор „Какво значение има това? Аз те питам какво да правя с тези 5,000 лева, а ти ми говориш за някакви цели“. Защо целите са важни? Човек е устроен така, че винаги преследва някакви цели, независимо дали ги нарича желания, мечти, копнежи, „смисъла на живота“ или по друг начин. Аз наричам целите „мечти с крака“, защото те ще ни отведат някъде. Те са това, което ни движи напред. Те са това, което искаме. Защо например ставаме сутрин от леглото? Защото искаме нещо. То може да бъде тривиално като да отидеш на кино или да бъде велико, като подобряване живота на другите чрез това, което правим всеки ден на работа или като собствен бизнес.

Ако имате потребителски кредити – погасете първо тях

Следващия ми въпрос е дали човека има някакви потребителски кредити, взети стоки на изплащане или неиздължен лимит по кредитната си карта. Ако има, първото нещо, което препоръчвам е спестените пари да се използват за погасяване на тези дългове. Много хора не са съгласни с това. В техния ум, едните са пари за удоволствия (спечелени, изкарани с труд или с късмет), а другите ги свързват с някакво бреме, което виси над главите им. И не искат да ги смесват. Те, обаче, трябва да погледнат цялата картинка. Ако погасят дълга си, ще освободят дори ума си. А ако погледнем чисто финансово на въпроса, няма да плащат лихви (които достигат до няколко хиляди процента при т.н. бързи кредити) и „освободените“ пари ще могат да ползват за постигане на други цели.

Да се върнем на въпроса със спестените пари. Неговия отговор зависи, освен от вашите цели, и от конкретната сума, защото има голяма разлика между това да имаш 3,000 лева и 100,000 лева. И така нека разгледаме няколко примерни суми и какво може да направите с тях, като това са само идеи и решението зависи от ситуацията, в която се намирате.

Между 0 и 5,000 лева: Финансирайте краткосрочните си цели

С такава сума в джоба или в банка, трябва да помислите за осъществяването на вашите краткосрочни цели. Например, имате ли авариен фонд (бели пари за черни дни)? Ако нямате, сега е точния момент да си направите. Никога не знаете кога ще ви потрябват пари за някоя непредвидена ситуация като по-голям ремонт на автомобила или разходи за лечение. А колкото и да си мислите, че на вас това няма да се случи, живота ни показва, че не е така.

В идеалния случай, трябва да имате спестени пари, които да ви позволят да покривате разходите си между 6 и 12 месеца, ако останете без доходи. Тези спестявания трябва да са ликвидни (т.е. да може да си ги вземете сравнително бързо и без разходи). Пример за това е депозит за по-кратък срок, който се подновява непрекъснато. Да, може и лихвата да му е малко по-ниска от едногодишен депозит, но няма да загубите много от лихвата, ако ви се наложи да го прекратите преди падежа. Този авариен фонд ще направи живота ви малко по-лесен и ще ви спести нерви, ако се случи нещо непредвидено.

Друга опция, за която може да помислите (ако вече имате авариен фонд) е да финансирате някоя или няколко от краткосрочните си цели. Например, ако сте планирали да се запишете на някакъв курс в началото на следващата година, който наистина ще ви е полезен и наученото от него веднага може да го приложите във вашата работа или бизнес, може да използвате спестените пари, за да се запишете на този курс още сега. Така, тези пари ще се използват разумно, за да постигнете една от краткосрочните си цели по-рано от предвиденото.

Между 5,000 и 20,000 лева: Инвестирайте в средносрочните си цели

С тези пари трябва да помислите за средносрочните си цели (до 5 години). Събирате ли пари за нова кола, за покупка на парцел за вила или да погасите предсрочно ипотечния си кредит? Ако е така, помислете как най-добре да използвате спестените пари, за да финансирате тези цели. Това може да стане веднага (ако има изгодни предложения или колата ви е вече за смяна) или с краткосрочни инвестиции в рамките на няколко години, за да си купите по-хубав парцел или по-добра кола, ако вземем предвид горните цели.

Ако нямате такива цели или спестовния ви план за тях се изпълнява и няма нужда да ги постигате по-рано или да отделяте допълнителни суми за тях, трябва да се ориентирате към някои дългосрочни инвестиционни стратегии, които ще увеличат богатството ви в дългосрочен план. За да го направите е хубаво да започнете да се интересувате от начините за инвестиране и да подобрите финансовата си грамотност.

Добро начало е да закупите акции от взаимен фонд със среден рисков профил и съответно средна доходност. Такива фондове инвестират предимно на паричния пазар и в облигации на различни общини и компании. Много малка част от техния портфейл е в акции.

Между 20,000 и 100,000 лева: Помисляте за дългосрочните си цели

Ако имате толкова пари и не мислите за някакви дългосрочни цели, ви трябва малко повече информация за управлението на вашите финанси. Няма нужда да бързате да решавате къде да инвестирате тези пари, но е време да помислите каква да бъде вашата стратегия и как тя ще отговори на вашите нужди. Тъй като става въпрос за сравнително голяма сума и дълъг период от време и трябва да се вземат предвид много неизвестни, е добре да се допитате до приятел, който разбира от финанси или до Личен финансов консултант.

Добри цели, които могат да се финансират с подобна сума са образованието на вашите деца (независимо дали имате в момента и на каква възраст са сега) и спестяване за вашето пенсиониране (не е необходимо да е в пенсионен фонд, може да е във взаимен фонд или в спестовна сметка). А вие искате да се пенсионирате с добър доход и вашите деца да учат в престижен университет, нали?

Помислете за образованието на вашите деца

Помислете за образованието на вашите деца

Друга опция за финансиране с тези пари е собствен бизнес. Това май е най-често срещания отговор, който съм получавал от хора със спестени пари в такъв размер. Дали вие ставате за предприемач и дали имате нужните знания и умения, за да оцелеете първите години и да изградите солиден бизнес, е тема на друга статия. Аз имам поредица „Стартиране на собствен бизнес“. Прочетете материалите от нея и преценете дали ще се справите и дали ви трябва някаква помощ за това. Тук, единствения ни съвет е да инвестирате колкото е възможно по-малко средства, за да фалирате бързо и евтино, ако се наложи.

Над 100,000 лева: Живота може да ви се промени

Ако говорим за толкова много пари, финансовото ви положение може да се промени завинаги, стига да вземете верните финансови решения.

Въпреки че, акциите винаги са добро решение, при тази сума е добре да помислите и за други опции. Една от тези възможности е да закупите недвижим имот с цел инвестиция. Сега е идеалната възможност за това. Предлагането е в пъти по-голямо от търсенето, което понижава цените и прави продавачите склонни да преговарят. Този имот може да е в големите градове с цел отдаване под наем или в някой от курортите ни.

Не препоръчвам инвестирането в собствен бизнес с подобни суми, ако нямате опит като предприемач. Това е една от грешките, които допускат много хора, озовали се с много пари в джоба. Мислят си, че всичко се прави с пари и бизнеса е най-лесното нещо на света. Това, разбира се, не е така. Едно е да си служител или работник, друго е да си работодател. Най-малкото мисленето е съвсем различно.

Ако трябва да обобщим тази статия в няколко точки, те ще са:

 1. Определете вашите цели.
 2. Направете си Авариен фонд.
 3. Ако имате потребителски кредити – погасете ги.
 4. Повишете своята финансова грамотност, за да взимате правилните решения, а те определят бъдещето ви.
Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

61 Comments

 1. ivan каза:

  Тони мисля, че свързването на целите у животО с парите които разполагаш е неточно. Идеята по-малко пари – по-краткосрочни цели не ми харесва. Целите у живота с в бъдещето а спестените пари в настоящето. Ако се ръководим от размера на спестеното можем да попаднем в ситуация да харчим само за краткосрочни цели и да отлагаме дългосрочните постоянно. Въпроса е как да се реши дилемата текущо потребление срещу дългосрочно спестяване (инвестиране)?

 2. Ванка, дай да уточним нещата. Аз говоря за едни заделени (излишни пари), получени по различни начини. Трябва да имаш дългосрочни цили, за които си спестяваш отделно. Иначе си прав – ако събереш малко пари и ги изхарчиш за някаква краткосрочна цел, не си по различен от човек, който си казва “Сега живея. Защо да спестявам?”

 3. Владимир Узунов каза:

  Всичко е много добре, Тони, поздравления, но с едно категорично не съм съгласен – че “Добро начало е да закупите акции от взаимен фонд със среден рисков профил”. За последните 12 мес. има само два такива, които са на минимална печалба, всички други са на загуба, а някои на значителна такава. Само 4 фонда са на + въобще от началото на публичното предлагане. Аз лично по-скоро бих заложил в Бет365, отколкото да “инвестирам” в такива подобия на фондове, които при най-малкото сътресение на пазара падат с двуцифрени проценти и после ги чакаш 5 г., само за да заличат загубите. В дългосрочен план от депозит или от нискорисков фонд 100% ще се реализира по-висока доходност при това с пъти по-нисък риск. Лично мнение.

  Колкото до “Не препоръчвам инвестирането в собствен бизнес с подобни суми, ако нямате опит като предприемач” аз нямам опит като предприемач, но не е ли по-добре да се започне с малко повече пари, за да има фонд за покриване на неизбежните загуби през първите месеци, за повечко реклама, за нещо непредвидено и т.н.? Това няма ли да намали риска? Разбира се, качествата са на първо място, разбира се, не казвам да се хвърлим на някакъв крупен бизнес още от начало (може би това си имал предвид), но все пак не е ли по-добре да започнем с повечко пари, а не да започнем с малко – без реклама, без фонд за покриване на първоначалните загуби – и на втория месец да се озъбим? Ще се радвам, ако ми отговорят и настоящи предприемачи, тъй като имам намерение да започвам бизнес след някой и друг месец и ще ми инетересно да видя какво мислят хората, които се занимават с това.

 4. Владо, по ред на въпросите. За взаимните фондове не гледай резултатите за последната година. Ако си инвестирал в някой от тях, може да си докараш главоболие :).

  Има три типа отношение към инвестирането:

  – Инвеститори – по-консервативна доходност за дълъг период от време.
  – Спекулант – имат знания, поемат повече риск и инвестират краткосрочно.
  – Комарджии – нямат знания, търсят еднократен удар.

  Тук говорим за инвеститори. Ако някой иска да е комарджия, да гледа позиции, с които може да направи 15% за 3 дни. В дългосрочен план доходността от един взаимен фонд със среден рисков профил е по-висока от тази по депозит. За Бет365 не съм запознат.

  Сега за бизнеса. Най-важното нещо, когато нямаш опит и стартираш бизнес е да фалираш бързо и евтино. Чувал съм го много пъти и съм го виждал на практика още повече. Това е като да задалиш няколко хиляди лева от кредите, за да връщаш първите вноски. Колкото повече пари имаш, които наместваш за “маркетинг” и за “покриване на загуби” толкова по-дълго ще агонизира твоя бизнес.

  За да стартираш бизнес ти трябват толкова пари, колкото си изчислил в бизнес плана (да, трябва да има), че ще ти стигнат за максимум 1 година. Ако имаш пари за 2 години напред, не е добре, защото ще го поддържаш изкуствено, за да не фалира. Тук говоря за малък бизнес в сферата на услугите или търговията. Производството е друго нещо. Там нормата на възвращаемост е много по-ниска и не се очаква да си върнеш инвестицията преди 7 година (зависи от отрасъла, разбира се).

  Малко по темата. Вече съм част от StartUP академията с моята идея. Тя представлява 12 практически сесии с хора от бизнеса, както и ментори предприемачи. Ще има и система, в която екипа ще разработва идеята си. Накрая всеки си представя идеята пред инвеститори, ако има нужда от пари. Ще пиша как протичат нещата там.

 5. Владимир Узунов каза:

  I ВЪПРОС: преди малко проучих балансираните (хибридните) фондове малко по-подробно как се “държат” в ДЪЛГОСРОЧЕН план (не за посл. 12м., а откакто съществуват). За българските мога да кажа, че само ЕДИН е с дохдност близка до тази на депозитите, има 2-3 със средна годишна доходност 2-3% и ВСИЧКИ останали са или около нулата, или под нея. Друг е въпроса, че в Бг тези фондове са от няколко години. А в чужбина средната год. доходност в дългоср. план е обикновено м-у 7 и 11%. Така че ако говорим по принцип за хибридни фондове си прав, че са с добра доходност в дългоср. план при приемлив риск. Но ако говорим за бълг., аз лично не бих инвестирал в тях и 1 лв.
  II ВЪПРОС: искаш да кажеш да заделим пари за разходите (вкл. реклама и евентуални загуби) само за първата година и оттам нататък ако не започне да се самоиздържа, е по-правилно решение да се оттеглим вместо да наливаме още. Това ли имаш предвид, защото аз така го разбрах? Тук съм склонен да се съглася на сляпо с теб, каквото и да кажеш, защото нямам опит в това. Но все пак ще ми интересно да чуя и други мнения (по възможност на патили).

 6. feeria каза:

  „мечти с крака“ 🙂
  харесва ми!

  Ако правилно съм разбрал, Личен консултант се препоръчва само за суми над 20 000лв.?

  Мисля, че “пазарът” за съвети “къде да инвестирам 3000 до 5000 лв. за да постигна висока доходност?” е доста по-голям.

  Да завършиш курс е добре. Да си купиш вила, също.
  Но и двете са по-скоро придобивки, макар и с потенциал.
  Но ако искаш пасивен доход? А имаш само 2000лв.
  Какво да се прави в такъв случай?
  Е това е по-интересно

  А, за бизнеса – бързото (и по-евтино) фалиране е за предпочитане пред бавното и скъпо. Но не бива да се тръгва с нагласата за фалит още от самото начало.
  Мисля, че е по-правилно да се “прежали” предварително една определена сума (примерно 5000лв.), която да се задели в началото. И след изхарчването й да се прецени дали да се продължава или не. Ама честно и без емоции (все едно става въпрос за някой друг).

  Важно е също, ако резултатите са незадоволителни, да се разкрият реалните причини и да се прецени честно дали можем да се справим с тях или не.
  Понякога нашите умения, контакти, ресурси и дори време, не са достатъчни за да настигнем конкуренцията. Тогава е по-добре да спрем и да се насочим към нещо друго.

 7. @feeria, за консултант всеки преценява според ситуацията. Честно казано, срещам се с много потенциялни клиенти, които нямат нужда от финансов консултант. На първата среща (която е безплатна) съветите, които им давам са достатъчни, за да се ориентират в картинката и да подобрят своите финанси. За отговорни решения (като взимането на ипотечен кредит или инвестиция на голява сума), по-добре да се допитат до някой с познания по финанси – приятел, близък. Все ще се намери такъв.

  Твоя пример е трудно осъществим – с 2,000 лева да си докарваш пасивни доходи, т.е. без ти да работиш за тях. Тези истории на Кийосака съм ги чел. Да, добре звучат, но малко трудно се постигат. За 2,000 лева по-добре инвестирай в себе си или в някаква странична дейност, която може да ти носи пари. Сега няма да разказвам отново как човек, който продаваше семки преди мач, е един от големите играчи на пазара на ядки.

  За отношението към бизнеса си абсолютно прав. Само ще допълня, че е много грешно да започваш бизнес с кредит или да нямаш пари за поне 6 месеца. Е, тогава вече си загубен още преди да започнеш. Ето тази статия е за анализа, които да си направиш, ако нещата не вървят с бизнеса – http://www.battony.com/and-now-we-wait…-или-грешките-при-започване-на-биз-2/

 8. Владо, и аз очаквам някой да сподели от личен опит. За бизнеса с цветя (от който стартира този сайт) една от най-големите грешки беше, че нямаше заделени пари за поне 6 месеца и стартира с кредит. Когато нямаш пари или са на заем, решенията ти се влияят от това. В нашия случай след 4-5 месеца, вместо да се отделят малко пари за реклама, решението беше да се ограничат разходите, за да не се затъне в нови дългове.

 9. feeria каза:

  Ясно е, че с 2000лв. няма да как да спечелиш 200000 за година.
  Но не е в това въпроса.
  Въпросът е как от 20000 за година да ги направиш 2200, примерно.
  За депозитите в банка е ясно, но там доходноста е най-много 5%.
  Въпросът е може ли да се вложат някъде с доходност повече от доходността на депозитите?

 10. feeria каза:

  Нямам предвид да вложиш 2-3000лв. и да напуснеш работа.
  Просто, повечето хора особено по-младите, едва ли имат възможност да заделят повече от 5000лв.

 11. @feeria – сега разбрах. Дали може да изкараш 20-30% (дори 50%) доходност за една година? Разбира се. Няма нищо по-лесно от това. Само че, има една крива, която казва, че колкото по-висока доходност искаш да постигнеш, толкова риска е по-голлям. Затова написах за инвеститорите, спекулантите и комарджиите. Например, на фондовата борса у нас всички са комарджии. Нямат знания и искат с един удар да направят бързи пари. Някои успяват, други – не. Шанса е горе-долу като в казино или да залагаш на мачове (коне, кучета, тенис и други). Например, сложи тези 2,000 лева на мач с коефициент 2.00 и ако познаеш за 1 ден ще направиш доходност от 100%, което на годишна база е 36,500%. Добре е нали. Аз за един ден съм правил 1,000 лева при заложени 10 лева (точен резултат на два мача). Доходност 9,900% на ден или 3,613,500% на година.

  Мисля, че стана ясно. Няма инвестиция без риск и с висока доходност. Много хора ме питат дай да направим 15% на година – не е много.
  – ОК, ето това е портфейла ти.
  – Ееее, тук има акции от взаимен фонд и облигации. Ами, ако се случи нещо и цените им паднат или фирмата фалира? Дай да инвестираме в нещо не толкова рисково. Все пак само 15% искам да е доходността. Какво ще кажеш за депозит в банка, а?

 12. Борис Бачев каза:

  Определено преди да се захванем с каквито и да било инвестиции първо трябва да знаем какви са ни целите. Нужни са ни голям набор от знания, особено ако ще търгуваме на Фондовата борса или Форекс пазара. На скоро бях във фирма Карол, където брокерите споделиха своя опит за Форекс търговията. Бях изумен от нещата, които те споделиха. Още по изумен бях от сложността на търговия на този пазар, на който са нужни изключителни познания в Техническия анализ(но едва ли има друго място, на което можем за един ден да изкараме от 200долара-над 100 000хил, което е и най-доброто постижение на един от най-старите брокери). Не, че пазара на акции е по-лесен, но поне там нещата се основават на Фундаменталният анализ (Пример: Излиза новината: Алекс Фъргюсън се пенсионира и всеки, който разбира от този пазар му е ясно, че цената на акциите на Ман.Юнайтед ще падне рязко, както и стана.) Със сигурност преди да инвестираме в каквото и да било се нуждаем от знания или да сме от късметлиите, които разбират нещо преди другите. Относно дали е по добре да започнеш с малко или много. Естествено, че е по-добре с малко и на мен много ми харесва израза “фалирай бързо и евтино”. Също така и “ако не можеш с малко, не можеш и с много”. И на събитието за стартиране на бизнес с нулев бюджет имаше доста добри примери. Надявам се, че на маркетинг с нулев бюджет ще разберем как да рекламираме с минимална инвестиция. Поздравления за статията, Тони! Както и за новият проект. Мен днес не ми дадоха виза и с най-голямо удоволствие ще се включа с пълна сила в него.

 13. Борис, това с Алекс Фъргюсън е добър пример. Наистина е добре да знеш нещо преди другите, но и най-вече как да го използваш. На 16-ти ще ти разкажа за проекта. Има и нови неща, свързани със StartUP академията.

 14. Владимир Узунов каза:

  @Борис, като човек, който от години, търгува с всякакви инструменти, печелил състезания по fx и поддържа връзка с хора, които се занимават професионално с това по целия свят, мога да ти кажа, че съществуват адски много заблуди за този тип търговия.
  1. Тези истории за състояния за 1 нощ съм чувал. А спечелил ли ги е чрез професионализъм или на късмет? После колко време ги е задържал, преди да ги изгуби. И аз съм печелил хиляди за 1 ден и след това съм ги губил.
  2. На пръв поглед всичко изглежда изумително, но като си в играта, чарът изчезва много бързо и идва безмилостната война за пари.
  3. Само с технически или фундаментален пари не се правят, нито на новини. 95% търгуват така. В същото време 95% са на загуба в дългосрочен. Това че и двете са по 95% не е съвпадение.
  4. Тези, които първи научават новините, в действителност могат да спечелят, но те не са такива мен и теб.
  5. И на края ще кажа, че има много хора, които си мислят, че могат да започнат с 50 лв и след година да са милионери. Всъщност може, но това го постигат най-много 1%. Същото е като в бизнеса – от всеки 100 новостартирали, след година-две ще са оцелели 10, а от тях след още толкова – макс. 1.

 15. Ivan каза:

  Добре Тони кажи ми какви са тези „излишни пари“ и защо ги управляваме по-различно от спестените? Знам , че има ментална разлика в отношението към парите в зависимост от това колко лесно са изкарани, но си мислех че ще говорим за рационални решения тук…

  Един от най-големите проблеми в съвременните финнанси е че хората не разбират понятията риск и несигурност, а най много не ги разбират мениджъритена договорни фондове за съжаление.

 16. Ванка, дали ще са излишни или някакви получени еднократно като бонус няма значение. Те са извън нашия план и моя съвет е да се вкарат в него, а не да се изхарчат за някаква глупост или да си стоят просто така под дюшека. Ако имаш план, няма да имаш излишни пари. Всичките ще са разпределени по цели.

  Ясно е, че всеки иска с 5,000 лева да ги направи поне 10,000 лева за една година, но няма как да стане. А на много от тези менижърчета им се плаща за постигната доходност, но не им се удържа от заплатата за загуби (просто годината е била кофти).

 17. Dude каза:

  Смятам се за човек с доста голяма финансова грамотност и мога да кажа след няколко урока започнали на цена от 300-400 лв и стигнали до 20 хилки – не се занимавайте с неща, които не контролирате. Събирате си всички пари накуп, отивате в някоя банка, която дава 6.5-7 процента за големи суми и си слагата парите там и не правете глупости. Не е сега моментът за имот – много празни апартаменти, няма кой да ги наема, нито да ги купува, хората се бедни, има демографска криза, ще настане отлив от софия, щото на село поне можеш да копаш домати:)

 18. Борис Бачев каза:

  Владимир, не смятам, че човек като Станимир Каролев ще си позволи да държи във фирмата си човек, който не е професионалист. Дадох примера защото наистина няма друго място, на което да имаш възможност да изкараш с малко, много. Същият този брокер ни показа историята на много негови сделки. Показа ни цели сесии как е търгувал. Естествено имаше и много примери, където е направил огромна сума и след това е загубил всичко. Той каза нещо много интересно: “Когато започна да си мисля за яхти, скъпи коли и почивки на далечни острови, значи е дошло времето да спра”. Може би човек, който е добър във фундаменталният анализ не чака новината да излезе в медиите, ами я предвижда.

 19. Владимир Узунов каза:

  Не че това е важно, но според мен на всякъде можеш да изкараш с малко много – без значение дали е борсова търговия, бизнес, свободна професия, спорт, залози и т.н. Има само едно простичко условие – да си сред най-добрите 1%. Нима в бизнеса няма възможност да направиш от малко много? Сам каза, че за добрите бизнесмени не е необходим голям капитал.

 20. Борис Бачев каза:

  Естествено, че на всякъде можеш да направиш от малко много. Но единствено на форекс пазара и фондовата борса можеш да направиш от 200лв. 20 000 с едно кликване на мишката. Като игнорираме разбира се часовете прекарани в усилено изучаване на тези пазари, довели до това кликване. Във всички изброени сфери за да си сред най-добрите е нужно доста време, дори цял живот. Но смятам, че всеки ако си е поставил за цел да бъде сред този 1% и никога не се отказва да гони целта си ще го постигне, или поне ще се приближи максимално.

 21. Владимир Узунов каза:

  Да, принципно е възможно с едно кликване, но както казваш зад това кликване трябва да стоят доста неща.

 22. Иванов каза:

  Интересна статия, поздравления! Наистина най-важното е да имаш “Бели пари за черни дни” и да си изчистиш задълженията. По-нататък вече няма общовалидна формула за забогатяване и/или постигане на някакъв успех. 🙂 Лично мое мнение е, че средносрочните и дългосрочните цели, както и притежаваната сума (дали са 5000, 10 000, 20 000, 100 000 и т.н.) не са определящи за вида на инвестицията. На първо място поставям индивидуалната склонност към риск, след нея икономическата култура, също управленските знания и умения (важно за инвестирането в собствен бизнес) и някои други.
  Тук са все грамотни хора, така че на всички е ясно, че няма най-добра инвестиция по всички критерии. Например най-висока доходност носят акциите, но и рискът е най-голям. Банковите депозити са с по-нисък риск, но пък и доходността е по-ниска. Облигациите също са по-нискорискови и по-нискодоходни и т.н. Най-добрият вариант си остава портфейл от инвестиции, по модела на Марковиц 🙂

 23. Иванов каза:

  Борис Бачев,

  Написал си следното изречение в първото си мнение: “Не, че пазара на акции е по-лесен, но поне там нещата се основават на Фундаменталният анализ”.
  От някъде (със сигурност не от Карол, защото там такова нещо няма как да ти кажат) си останал с напълно грешно впечатление, че Техническият анализ се изполва при Форекс пазара, а Фундаменталният се използва при пазара на акции. Категорично ти казвам, че това не е вярно! И двата вида анализи могат да се използват и в двата случая. Както новината за Сър Алекс може да се отрази на акциите на Ман Юнайтед, така и някакво събитие може да се отрази на американския долар примерно. Също така, принципите на Техническия анализ са валидни и при движението на цените на акциите.
  А дали ще използваш един от двата метода или пък ще ги комбинираш – вече е въпрос на личен избор. При Техническия анализ пазарът е основно психология и по-малко логика, а при Фундаменталния анализ е обратното – основно логика и по-малко психология.

  Владимир Узунов,

  С Технически или Фундаментален се правят пари (особено с Техническия), стига човек да владее това изкуство.
  Разбира се, хубаво е ако научаваш новините пръв, но не е задължително условие за печалба.

 24. Борис Бачев каза:

  Иванов,
  Никъде не съм написал, че не може да се използва техническият анализ.

 25. Иванов каза:

  Добре, явно аз не съм разбрал правилно изречението “Не, че пазара на акции е по-лесен, но поне там нещата се основават на Фундаменталният анализ”.

 26. Владимир Узунов каза:

  Иванов, не знам дали може или не, но само с технически или само с фундаментален не познавам хора, които правят пари дългосрочно. А познавам доста доста, които търгуват вкл. и професионално. Тези, които печелят дългосрочно (поне от моите познати), използват съвсем други стратегии, а техн. или фундаменталния го използват само като помощно средство (ако въобще го използват). За съжаление аз научих тази истина след много изгубени години и пари. Изгубих години, за да науча техн. анализ до най-малките му тънкости и въпреки това не успявах да постигна задоволителна процентна успеваемост, която да ми даде възможно да печеля повече отколкото да губя. Рано или късно всички трейдъри стигат до моите изводи или въобще се отказват. Сега като си намерих моя собствена стратегия, резултатите са коренно различни и никога повече няма да си помисля да използвам техн.

 27. Христо каза:

  @Стойне Василев

  “Например, на фондовата борса у нас всички са комарджии. Нямат знания и искат с един удар да направят бързи пари.”

  г-н Василев, този цитат вероятно го приемам малко по-лично, но не съм съгласен да обиждате така, всеки който е решил да инвестира трудно спестените си пари в български компании, компании които осигуряват работни места, заплати на своите служители и БВП за държавата. Това е все едно аз да кажа, че всеки който списва блог е драскач, който си няма друга работа и се чудя с какво да си запълни свободното време. Очевидно твърдението не е вярно и твоят блог и доказателство за това. Иначе, познавам хора, които инвестират от години в публични компании и всяка година разчитат на това да получат дивидент от своите инвестиции. Ето затова не съм съгласен да слагате всички под един знаменател. Да, има хора които си мислят, че от борсата ще си решат всички финансови проблеми, но има и много които бавно и постепенно се опитват на диверсифицират източниците си на приходи.

  Лично, когато отворих статията очаквах да има нещо повече за инвестициите във финансови активи (акции, взаимни фондове, дори облигации и фондове на паричния пазар). Уви, останах разочарован. Но фактите говорят друго – за последните 11 години инвестиция в компаниите от основния индекс на БФБ – SOFIX носи средно годишна доходоност от малко над 12%. От моята гледна точка, това е едно чудесно постижение. Разбира се, това е статистика за миналото и бъдещето не е ясно, но въпреки това фондовата ни борса не бива да бъде отписвана с лека ръка.

  Приятен уикенд,
  Христо

 28. Здравей Христо,

  В случая не съм казал нищо за самите компании на борсата, а за хората които инвестират в тях. Дори това, че нашата борса е прекалено млада е причината за липсата на истински инвеститори на нея. Ще се съглася с теб, ако ми посочиш инвеститор на БФБ, който държи една и съща позиция от 15 или 20 години. Дори най-дългосрочните инвеститори по дефиниция – пенсионните дружества, се изкушават от краткосрочни удари преди края на годината, за да покажат по-висока доходност. И това съм го виждал с очите си.

  Това, което казвам в статията е не “Не инвестирайте в акции”, а помислете първо да целите си и чак тогава за конкретните инструменти, с които да ги постигнете. Идеята ми не е да давам конкретни препоръки за покупка, а да помогна на всеки да види голямата картинка. Съжалявам, ако си очаквал друго.

  Поздрави,
  Стойне

 29. Galarad каза:

  Здравей Тони,

  От известно време следя блога, това е първия ми пост. Аз съм на 37, имам собствен бизнес от 11 години (ИТ).

  В статията и коментарите се засягат няколко теми, ще коментирам кратко.

  За това, с колко пари да се стартира бизнес – аз стартирах с малко. С моя съдружник взехме пари на заем и регистрирахме фирмата с 5000 капитал, от които сигурно 2000 бяха наши. Имахме предимство в това, че се занимавахме с нещо, което разбирахме и имахме няколко клиенти, които обслужвахме преди да основем фирмата.

  Моята препоръка към стартиращите съвпада с тази на Бат Тони – да осигурят достатъчно пари, за да издържат поне 6 месеца, по-добре 1 година. В зависимост от бизнеса това може да са 2000 лв., може 20 000. Направете си добре сметката на разходите, прежалете парите и действайте. НО! Както пита Владимир Узунов – какво се случва, като свършат парите, а фирмата все още не се самоиздържа? Тук няма еднозначен отговор, въпрос на преценка спрямо ситуацията е. Трябва ясно да си дадете отговор на въпроса защо се е получило така, какви са прогнозите, имате ли желание и възможност да финансирате още експеримента.

  Рецептата за успеха на прохождащия бизнес е да работите много и с желание, да не бъдете евтини и да имате малко късмет.

  За излишните пари:

  – с 0 – 5 000 първо бих се погрижил за здравните рискове – когато човек няма пари, една ненавременна болест може да му провали плановете. Това е Допълнително здравно застраховане (примерно 250 лв. на година) и някаква застраховка – Живот или комбинирана. Ако останат пари, бих се опитал да направя някакъв Уеб сайт за нещо – като примерно Съветите на Бат Тони.

  Друг съвет – научете се да играете покер – онлайн и на живо. Играта на покер може да ви научи много за вас и за другите. Покерът не е хазарт, той е Zero sum game. Вие играете срещу хора и печелите или губите в зависимост от това колко сте по-добър от тях. Да, може да ви се случи поредица от лоши карти, но статистиката е, че добрите играчи печелят, а слабите – губят. Заделете си 500-1000-2000 лв. и се тествайте.

  Добра идея е и да се погасят кредити, но аз бих пробвал да направя нещо с парите, вместо да ги върна на банката. Ако не си погасиш кредита и нямаш собственост, нищо не могат да ти направят – за невърнат кредит не се влиза в затвора.

  – между 5 000 и 20 000 лв. – отново първо здравните рискове. Сумата, която остава е достатъчна за старт на някакъв бизнес. Ако имам идеята, мога да почна да работя. Ако не, ще ги оставя на депозит и ще започна да търся идеята. Покерът отново е валидна опция.

  Ако сумата е по-близо до 20 000 лв., може да стане основа на някаква дългосрочна инвестиция. Аз не вярвам много на взаимните фондове – да, в дългосрочен план сигурно имат доходност, но там нямам никакъв контрол – все едно съм ги сложил на по-рисков депозит. Според мен е по добре да ги сложа някъде, където АЗ имам контрол и мога да се опитам да ги умножа на база на моите умения (или да ги загубя).

  Не съм търгувал на Форекс, там има прекалено много неясни за мен неща. Търгувал съм с акции с подобни суми, но конкретни фирми и то малко на брой сделки. Препоръчвам да пробвате търговия с акции котирани на международните пазари, но не търсете бърза печалба, освен ако не сте напълно наясно какво правите.

  – между 20 000 и 100 000 лв. – тук вече се отварят много възможности. Собствен бизнес е вариант, емиграция в чужбина е вариант, ако това ви влече; разумна инвестиция в няколко различни инструмента, купуване на жилище, слагане на влог с цел образование на децата (в чужбина!) и т.н.

  – над 100 000 лв. – същото като в предната точка. Ако парите са примерно 500 000 лв., тогава може да се мисли за строителство примерно, но дали парите са 70 000 лв. или 150 000 лв. – опциите в БГ са еднакви.

 30. @Galarad – Добре дошъл в коментарите на сайта. Прав си, че на първо място хората трябва да защитят своите активи и доходи със застраховка или със здравно осигуряване. На лекцията в УНСС ще наблегна на гова, защото ако инвестирането е нападението, то застраховането е защитата. Както знаете и двете са важни.

  За взаимните фондове също съм съгласен с теб. Повечето се управляват професионално, но има и такива, които търсят само краткосрочни успехи и еднократни удари. Затова, наистина е добре хората с повече познания да инвестират или в чужди фондове или в акции, чиито цени по-трудно се манипулират.

 31. Владимир Узунов каза:

  Galarad – благодяря за отговора на въпроса ми. Това за покера много ми хареса. Повечето си мислят, че покера и спортните залози са хазарт, но истината е, че са хазарт, само ако залагаш на сляпо. Ако залагаш на база умения, тогава вече спокойно може да се разглежда като инвестиция. Същото е с борсата – може да е и хазарт, и инвестиция. Всъщност не се различават особено. Аз например печеля по малко и от залози, но никога не залагам на случайност. По отношение на борсата пак ще кажа, че от години се занимавам с това и изгубих почти цялото това време, за да разбера, че (само) с технически и фундаментален дългоср. не се правят пари. Дори и да ти потръгне, рано или късно ще загубиш всичко. Познавам десетки (вкл. и професионалисти), които също изгубиха години в учене на анализ. Само вижте статистиката на самоубилите се брокери. Всичко е въпрос на усет, не на анализ. Усетът се придобива, а придобиеш ли го можеш да печелиш на абсолютно всичко. Дори и Сорос казва, че когато допусне грешка, го боли гърбът, защото е придобил усет и тялото му сигнализира. Знам, че някои ще ме вземат за странен, но наистина вярвам, че интуицията е единствения начин да се печели дългосрочно от инвестиции (останалите умения и анализи могат да са само допълнения, но в никакъв случай основното), като някои хора печелят, без дори да осъзнават, че го правят интуитивно. Практиката и наблюденията ми са го доказали многократно.

 32. Иванов каза:

  Владимир Узунов,

  Техническият и фундаменталният анализ са просто методи за анализ, те не задават стратегията на трейдъра. При тях е водеща субективната преценка на анализатора и може 10 човека да открият 10 различни зависимости и тенденции. Затова се казва, че това е по-скоро изкуство, а не наука. Разбира се, има и други нетрадиционни методи, но личното ми мнение е, че не са по-добри.
  После, на базата на направените анализи и прогнози, всеки си има някаква стратегия – създава си портфейл (или пък не), избира си дали да играе buy low-sell high, къси позиции (на нашата борса няма смисъл да се играят и на практика все едно не съществуват), арбитражи, хеджиране с деривати и т.н., и т.н.
  А за Сорос, понеже си го споменал. Той в никакъв случай не действа “на сляпо” и само по усет 🙂 Следи монетарната политика, промените в нивото на инфлацията, лихвените проценти, валутите и др. След това избира компании, които ще бъдат засегнати от случващото се. Най-известният му удар е през 1992г., когато печели над 1 млрд. долара. Тогава играе срещу Английската централна банка, като залага 10 млрд. долара на къси позиции, освен това при всяка възможност в медиите уверено прогнозира срив на лирата и привлича други инвеститори. В резултат на този натиск лирата наистина се обезценява, а Сорос печели над 1 млрд. В случая той влияе върху очакванията на пазарните участници, респективно върху цената на лирата. Приблизително такава е и логиката на техническия анализ – анализирайки историческото развитие на цената, получаваш инфорация за пазара.

  По интуиция може да направиш 1 голям удар, но да печелиш в дългосрочен план лично за мен е загубена кауза. Интуицията винаги я има, но когато е водещ критерий, това вече е хазарт. 🙂 С трупането на опит вече наистина придобиваш усет за много неща, само че този усет пак се гради на някакви знания и умения, а не на шестото чувство.

 33. Владимир Узунов каза:

  Явно имаме различни виждания за интуицията :), което не е толкова странно – все пак сме 7 млрд и човек с човека не си прилича, а и нямаше да е добре да си приличаме ;P. Аз в никакъв случай няма да тръгна да те убеждавам (защото истина не е като в математиката, т.е. само една, а има много пътища до върха), но лично при мен (и при всичките ми познати) когато разчитам само на интуиция без анализ, който да и влияе (т.е. трябва напълно да си изчистя ума от предрасъдъци и всякаква логика), резултате са в пъти пъти по-добри – имал съм над 10 поредни успешни сделки – нещо, което никога не съм постигал с анализ, въпреки че него съм го практикувал много повече време. Иначе съм съгласен, че е водеща субективната преценка, но тя е много относителна и често се базира на интуиция.

  Само се замисли – на форекс (пазара на акции) пазара се търгуват ежедневно трилиони. Има милиони мечки и още толкова бикове. Всеки със своите мотиви да купи или продаде. Как може на базата на някакъв си анализ да предвидиш Джон на другия край на света дали ще разтълкува дадена новина дали е добра или лоша или дали въобще ще разбере за нея, или дали баба Мария решила да купи долари, за да финансира бригадата на внука си, или на Абдулах му трябват пари, за да си купи яхта и решил да продаде някоя и друга акция, или на някого му е хрумнало да манипулира пазара (пример: съобщението на швейцарската центр. банка – знаеш какво се случи с франка за минути – това, което не се беше случило за години – тогава целия ти анализ отива по дяволите), или на някои АЕЦ му трябва гориво Х млн долара и купува яко долари. Като добавим и роботите, които търгуват по някаква никому неизвестна логика, анализът става безполезен, защото всичките тези сделки влияят, а ти няма как да знаеш кой кога как защо и дали въобще ще купи или продаде, нито да знаеш дали като цяло повече ще се търси или предлага този инструмент за в бъдеще. Един спекулира, друг изпаднал в ликвидна криза и продава, трети му трябва валута, четвърти играе хазарт и не се води от никаква логика, пети решил да направи нелегален банков синдикат и да манипилура и т.н. и т.н.
  Пак казвам – не нетрапвам мнението си, но аз лично с анализ пари не съм изкарал, но с интуиция съм изкарал, а и състезания съм печелил. За мен няма как да си дори и 60% сигурен, че с анализ ще спечелиш от дадена сделка. Но с интуиция постигам до 70-80% успеваемост.

  ПС: къде точно съм написал, че Сорос инвестира на сляпо и САМО по усет? 🙂

 34. Алекс Попов каза:

  Здравейте! Искам да обърна внимание на най-добрата от 4-те точки и тя е точно последната. За да инвестираш в нещо и за да бъдеш сигурен, че ще спечелиш, а не да загубиш е именно в знания. Финансовото ограмотяване намалява риска значително. Хвърлял съм се с главата на долу без никакви знания в неща в които съм мислил, че ще спечеля. Да ви кажа бая боли. Като да скочиш с главата надолу към бетонова площадка. За това най-важното е да се притежава финансова грамотност.
  Който знае печели, който незнае, не печели! 😀

 35. Dude каза:

  Да имаш контрол над парите си е особено важно! Аз предоверявайки се , ги дадох на близък човек, който уж щеше да се съветва с мен. Имаше нелош финансов план, който можеше да бъде и по-добър, но не ме послушаха. Тъй като дялът във фирмата не беше мой, не можах да направя нищо, говорих, предупреждавах, молих ги…….. уви не ми повярваха и това ми струваше 20 к за 6 месеца, поради неследване дори на първоначалния план. Научих си урока и повече на никой никога пари няма да дам за каквото и да е, сега си сядам на задника, и се ограничавам, за да мога да ги възстановя някак си.

 36. Алекс Попо каза:

  @Dude – Представи много интересен урок. Знам, че когато бизнеса загуби своя план и цел, бизнеса е загубен. 🙂
  Умните хора се учат от своите грешки, а великите от грешките на другите. 🙂

 37. Dude каза:

  Парите някак ще ги възстановя, но на този човек, който ми беше изключително близък, нямам никакво доверие за нищо. По-скоро бих го оставил да мизерува, отколкото някога да му помогна. Та другият урок, който аз уви съм чувал много пъти е не прави бизнес с приятели/роднини. Сега този човек като го видя виждам единствено загубените пари и не мога да го понасям. Та ако искате да имате добри приятели, никога не искайте и най-вече не давайте пари на тях, за каквото и да е!

 38. @Dude – Този урок за приятелите/роднините и аз го научих по трудния начин, но често го забравям. Последния беше от миналата седмица. Доверих се на един приятел за печата на едни рекламни материали. В обещанията е цар, а и наскоро е отворил рекламно студио. Реших да му се доверя, а и да му помогна – знам колко са трудни първите месеци за всеки нов бизнес. Резултата – незадоволителен (меко казано). Платих му, но не му казах, че не ми харесват (което не е в мой стил). Явно се опитвам да съм по-положителен, покрай всички отрицателни неща напоследък.

  По-принцип на бизнеса със съдружници гледан много скептично. Няма как да намериш още някой точно като теб, с твойте идеи и виждания за нещата. А още по-малко това да е роднина или приятал, където са намесени и други взаимоотношения. Може и някой да ме обори, но аз съм на принципа “На вълка му е дебел врата, защото сам си върши работата”. Проверено е с годините.

 39. Dude каза:

  Абсолютно верно Тони. Аз по принцип съм параноичен, и смятам, че за пари хората стават други, и направо и сега не мога да повярвам как се подведох.
  Гледай положително – не си изгорял толкова сериозно като мен.

 40. @Dude – Да, този път беше с малко. Но втори път няма да има. Другото нещо е, ако отида на някъде и стоката или услугата не ми харесат, имам право да се оплача. С роднини и приятели го няма това.

 41. Владимир Узунов каза:

  Може би не трябва да отричате съдружието по принцип, а просто да намерите подходящи партньори, колкото и трудно да е, защото ако всички разсъждаваха като вас, сега нямаше да има: Ролс-Ройс, Мерцедес-Бенц, Хюлет-Пакард, Проктър и Гембъл, Епъл, Майкрософт, Интел, Яху, Гугъл, Ибей, Шел, Туитър и много други.

 42. Сигурно е така, но всеки човек е различен. Проучи историята на тези компании и ще видиш, че партньорството не е продължило дълго след основаването. Историята на Apple е показателна.

 43. Ваня Методиева каза:

  Интересна статия и още по-интересни коментари!
  Бих искала да акцентирам върху няколко неща…
  1. Бат Тони, редактирай “Живота може да ви се промени”.Няма да коментирам повече, за да не става неудобно.
  Аз виждам нещо много положително в съдружието, а именно, че има има различни гледни точки. Понякога, когато си сам може и да изпуснеш нещата и е добре да има и още някой, който да помага с идеи, финанси и работа.
  Ако хората са достатъчно интелигентни, те могат да намерят консенсус и да почерпят опит един от друг. Ако се поставят интересите на бизнеса, служителите и инвестициите на първо място, вместо егото. Още от самото начало трябва да се чувстваме свободни да изразим мнението си и да сме готови да дадем аргументирани предложения, а не да се налагаме.
  Ако нещата, които си заслужават да се коментират, се коментират от разумни хора те ще се разберат.
  С песимизъм и убеденост в провала на човека срещу теб няма как да не се провали всяко начинание 🙂
  А в това да съдружниците в един момент да се разделят, не виждам нищо лошо. Стига да не е прекалено късно.
  Често дори да работим сами сменяме проектите си, продаваме си бизнеса или сменяме работата и т.н. раздялата между съдружници може да бъде и логично продължение на личния опит, интереси и възможности.

 44. Тачева каза:

  Здравейте! Прочетох цялата статия и всички коментари към нея и бих желала да направя няколко вметки.
  – “над 100 000лв…Една от тези възможности е да закупите недвижим имот с цел инвестиция.” Тъй като съм в бранша с недвижимите имоти и строителството, бих казала, че не е кой знае колко добра инвестиция (освен ако не е да закупиш собствено жилище, в което да живееш, ДА СЕГА Е МОМЕНТА…) Но да закупиш жилище с цел инвестиция, какво ще каже това: днес да го купиш, а утре да го продадеш с голяма печалба?…Това се случва при динамични скокове при търсенето и предлагането на недвижими имоти, а такова сега в БГ няма и няма да има скоро. Имотите ще започнат да се вдигат с мнооого бавни темпове, та даже бих казала, че тези стойности, на които бяхме свидетели 2008-2009г, няма да бъдат постигнати в близките 10-12г. Дригият вариант: да го даваш под наем?…Поглеждайки няколко прости цифри може да ти стане ясно на всеки каква е възвращаемостта на инвестицията.
  Коефициент ЦЕНА/НАЕМ на недвижимо имущество ( с 1 дума колко бързо ще ти се възвърне инвестицията чрез наем).
  Европа: Монако-61 години
  ……
  Испания – 25 години
  …….
  България – 19 години (като за София специално е малко под 18 години)
  …….
  Румъния – 18години
  …….
  Унгария – 12г.
  …….
  Молдова – 10г.
  Така че който чака да му се възвърне инвестицията да почака 19 години (като това е минимум)!!!
  Давам и прост пример с много близък приятел: има апартамент, който дава под наем. Апартаментът е 30 000Е, наем – 220лв (след данъци – 198лв). Този човек толкова се озори с този апартамент, толкова последните години… То му бягаха квартиранти, то не може наематели да намери и седи празен месеци наред… 2 пъти му избягаха със сметки за парно по 1000лв и 1 път сметка за телефон 800лв…
  Така какво се случва, ако тези 30 000Е ги сложи в банка:
  30 000Е*1,95=58 500лв
  При едногодишен депозит с 6% – 58 500*0,06=3510лв ще взима годишна лихва.
  3510лв/12месеца=292,5лв/месец (с данъците 263,25лв)…Близо с 70лв повече от колкото, ако го дава под наем… И това са пари, които ще взима всеки месец няма празен е сега не мога да намеря някой, няма плащане на чужди сметки…

 45. Тачева каза:

  Забравих да добавя, че имота има още куп данъци и такси, които трябва да се плащат…
  А сетих се и още нещо…Имам един въпрос, които се чудя от известно време във връзка с инвестирането, така че се надявам някой занимаващ се с финанси и разбиращ от материята да ми отговори, тъй като аз съм абсолютен лаик. По-горе е публикувано на няколко места “инвестирането в дългосрочен план”… Аз това го разбирам като 10, 20, 30 години… С една дума решавам, че ще сложа 10 000лв в някой фонд или в облигации… Да сложим процента ще е константа – 10%. След 20години мойте пари ще са
  10 000лв*1,1^20= 67 300лв. Викаш си: “Леле!!!” Но ми идва на главата и въпроса: “Колко пари ще са това след 20 години и какво ще мога да си купя с тях?” Всеки е чувал, че преди 70-80г (30те-40те г. на миналия век) това да имаш 1 милион долара е еквивалентно на това да имаш днешни пари 1 милиард долара. С една дума къде отива обезценяването на парите с времето… Мислейки по този въпрос, започвам да си правя бърза сметка:

  Ако някой преди 20г, когато работната заблата беше 200лв, беше решил 12 месеца да не яде и да не харчи за абсолютно нищо и само да спестява (така си мисля хипотетично…хаха) и в края на годината има спестени 12*200лв=2400лв и ги инвестира при гореспоменатата схема с 10-те процента… След 20години 2400лв*1,1^20=16 140лв, което е същото горе-долу (повтарям горе-долу) като годишната заплата на човек 20 години по-късно…Тогава къде е КИРО НА КИРИЯ??? А и си връзваш парите за 20 години… С една дума “Пий, яж и се весели!”. Въпреки че съм върл противник на това мото, то май така излиза…
  В този ред на мисли си мисля, че ако имаш свободни пари трябва да имаш възвращаемост 20% и нагоре (говоря за дългосрочен план)… А това като гледам може само с бизнес да стане, независимо дали е малък на преуспелите предприемачи или не…

  Дайте мнение…
  Поздрави!

 46. feeria каза:

  Инвестирането в имот, май не е точно инвестиране, а живо набутване.
  По-висока възвръщаемост има в един обикновен депозит.
  Лошото е, че стойността на парите много по-лесно може да се срине.
  Моето най-голямо притеснение е , че в някакъв ( май, не много далечен ) момент Европейският съюз ще даде фира и еврото ще отиде “на кино”.
  Банките също са ми много съмнителни.
  Повечето са или гръцки или италиански.

 47. Galarad каза:

  @Тачева

  Здравейте,

  По отношение на инвестирането – имате три опции: акции, облигации, фонд. Облигациите ги забравяте, там има сигурност, но много ниска доходност – под банков депозит.

  При фондовете вие купувате дялове – примерно, 10 дяла по 100 лв. Всеки ден има котировка на текущата цена на вашите дялове, спрямо успехите на фонда. Парите ви не са “заключени”, може да си ги върнете когато искате, но дали ще сте на печалба – това е друг въпрос.

  При акциите купувате акции на дадена компания, тоест взимате едни безполезни и супер надценени хартийки, с очакване, че ако компанията е успешна, други хора като вас ще търсят да си купят акции и понеже те са ограничен брой, цената им ще нараства. Ако компанията върви зле, или пазара като цяло върви зле – ще сте на загуба. Отново, можете да продадете акциите си във всеки един момент (има изключения, но те са рядкост), но не е ясно на каква стойност.

  За доходността – само най-най-добрите в света правят 20% годишно от инвестиции. За пример, Уорън Бъфет, най-известния и успешен инвеститор, има подобна възвращаемост.

  При бизнеса нещата са доста по-сложни. Никой не може да оцени риска и да прогнозира резултата. Аз не бих съветвал да “инвестирате” в бизнес, а да го правите – шансовете за успех при лично участие са много по-големи.

  По отношение на дългосрочната инвестиция – според мен не може да забогатеете, спестявайки от заплата. Това, което можете да направите е, да си осигурите нормални старини, като си удвоите или утроите държавната пенсия.

 48. Роси каза:

  На моменти разпознах в думите ви г-н Кийосаки. Вие черпите ли вдъхновение от книгите му г-н Василев?

 49. Стойне Василев каза:

  Здравей Роси, разбира се, че черпя вдъхновение от книгите на Робърт Кйиосаки, но не всичко, което той е написал може да се приложи в България в 2013 година. Например, инвестирането в недвижими имоти и пасивния доход от тях е почти неприложима идея сега, въпреки че има много изключения. Също може да се каже, че много от идеите за финансова свобода са тръгнали от него, но всеки ги пречупва през собствената си призма.

 50. Ivanova каза:

  Здравейте Иван, имам заделени около 50 000 евро и ги инвестирах тук където живея в Австрийска банка , с Real инвест account, който е на практика закупуване на акции, но лихвите са много ниски в момента и няма почти никакъва печалба, около 1 процент на година. Към каква друга инвестиция бихте ме посъветвали да се обърна, изключае имоти тъй като тук квадратня метър е 3000 евро и нищо не мога да закупя. Благодаря ви предварително за отговора.

 51. Ivanova каза:

  Izvinqvam se oburkah imeto, Zdraveite G-n Vasilev

 52. маринов каза:

  здравей Тони,аз всъщност имах 100 000лв,имам и 5000лв за съжаление не живея кой знае колко добре.Със 100 000-те хиляди преди 6-7 години си купих апартамент в София,и взимам наем от там 500лв на месец. 5000-те хиляди ги спестих наскоро и ми се иска да си купя някакви акции.Интересувам се когато отида при някой инвестиционен посредник,какъв е неговия интерес да ми препоръча печеливши акции.
  Искам да те попитам и друго,чета в една статия че американски инвеститори са си пренасочили милиарди долари към европейски фондове-Vanguard FTSE Europe ,iShares MSCI EMU,Vanguard FTSE Devoloped Markets ETF-s в началото на 2014г.За някакви взаимни фондове ли става дума?Ще съм ти благодарен ако намериш някакво информация.

 53. jj99 каза:

  “Не препоръчвам инвестирането в собствен бизнес с подобни суми”… Уау, този бисер не съотвества особено на името на сайта Ви. “Умните пари” трябва да отидат точно в собствен бизнес, защото това направи САЩ велики, не надуването на стоковия и имотния пазар, които са политика на ФЕД и руши бавно истинският капитализъм. Да, да си предприемач не е като да си работник, така че човек трябва да се образова финансово доста сериозно преди да започне нещо, да си изготви план с помоща на финансов съветник, и да започне да го изпълнява. Определено подобно образование не може да стартира от сайтове като този. Търсете наистина успели хора, гледайте те какво правят и пишат, не се подвеждайти по драскачи на стати, особено български! Ако не се образовате финансово, и да имате 100000лв, ще ги загубите, дали на стоковия пазар след поредния 80% краш, дали с инфлация, дали в имотния балон който още не се е доспукал. Трудно е да се печелят пари и от наеми, защото трябват работни места и по-висок стандарт на живот. Всичко в крайна сметка се върти около предприемачеството и ако няма достатъчно образован народ да го прави, нищо не върви…
  Язък за авторът, че е чел Кйиосаки, не е научил най-важното му попадение – липсата на финансово образоване прави всякаква инвестиция рискована. Който не иска да учи, значи става само за консуматор, и може само да харчи пари…

 54. Г. Георгиев каза:

  Здравейте !
  Аз живея в Дания и искам, да започна бизнис тук !
  Имам страхотна идия (производство и монтаж на мястото на обета, на Американски безшевни улуци), която ще води близо 3.000.000,00лв. годишен оборот.
  Естественно имам и бизнес план !
  Бъдещият бизнес, е подкрепен с два, предварително подписани договора, със строителни фирми, които изгаждат по 300 къщи на тодина.
  Нуждая се от инвеститор !
  Бихте ли ме насочили към такъв – ако е възможно ?
  Благодаря 🙂

 55. Svetlana каза:

  Къде и как да си намеряличен финансов консултант да си направя финансов план?

 56. Стойне Василев каза:

  Здравей Светлана,

  Ще се радвам да се видим и да обсъдим твоите финанси. Ето какво предлагам аз – http://smartmoney.bg/kakvo-e-finansov-kouching/

 57. Пламен каза:

  Търся инвеститор за бизнес проект. Необходимата сума за инвестиция е между 30 и 45 хил. лева. Възвращаемостта на инвестицията е от 10 до 40хил. лева за 3 месеца. За повече информация на ЛС.

 58. С. Николов каза:

  Тази информация не си ли противоречи с това което казва Кийосаки? Ако инвестирам в кола или къща, това са пасиви а не активи(освен ако неги направя така че да вадя пари от тях). По добре както казва Кийосаки , да наблегна в колонката за трупане на активи. Дали ще имам 5 или над 100 хил. …. всичко инвестирам в бизнес. като се провали , пак на ново докато стане. Това е формулата на Робърт. Статията някак предопреждава “пазете се от провали” а той казва точно обратното ,”правете грешки колкото се може повече за колкото се може по кратък период” за да натрупаш опит колкото се може по бързо.

 59. С. Николов каза:

  Забравих да добавя , не е ли по хубаво за хора които не им се прави бизнес , ако имат 100 хил или над 100 да купят ниви и да взимат пари от рендатора …. за 100 хил или над 100 хил няма да са малко декари ниви и естествено няма да е малко рентата за годината особено ако е скъпа нива чернозем или нещо от сорта. За тези които искат да направят от 5хил.= 15-20 хил. по добре отидете зад граница за една 2 години и ще се върните с много повече от колкото лихвата в банката ще ви даде … е вярно , малко терминаторска схема с “лопатата” ама определно тия 5хил. ще станат доста повече за много кратък период.

 60. Стойне Василев каза:

  С. Николов,

  Няма правилно и грешно, а има само това, което работи за мен и това, което не работи. Нещата, които пиша тук са проработили за мен в България през последните години, а не в САЩ преди 10 или 15 години. Всеки сам избира пътя си. Аз също чета много какво правят по-успешните и богати хора от мен, но накрая аз избирам какво да правя.

 61. Росен каза:

  Какво да правя с триста хиляди евро?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.