Инвестирай със Стойне Василев – игра с награди

Защо вашият портфейл вероятно не е диверсифициран – част 2
31.07.2017
Как се ловят служители с трици
11.09.2017

Инвестирай със Стойне Василев – игра с награди

Ние се учим най-лесно чрез преживяване и когато лично участваме в действието, а не както в училище – един човек говори, а останалите го слушат. За да не е едностранна нашата комуникация с теб, реших да направя една инвестиционна игра, в която може да участваш и да инвестираш, заедно с мен.

Освен това, може да спечелиш награда и да станеш „Инвеститор на годината“. С тази игра ще ти покажа, че инвестициите не са сложно нещо и ти можеш да си докараш добра доходност в реалния живот. Аз също ще участвам в играта и ще видиш какви активи съм избрал.

Правила на играта

И така, всяка игра си има правила. Ето ги:

 1. Всеки от вас ще разполага с виртуални 10,000 лева, които може да вложи в една или няколко от предложените инвестиции. За да е по-лесно изчислението, няма да включваме разходите за превалутиране, покупка, управление и продажба на активите.
 2. Може да инвестираш 0 лева, 2000 лева, 4000 лева, 6000 лева, 80000 лева или 10,000 лева във всеки актив.
 3. Може да вземеш участие до 20.00 часа на 17 септември, като след тази дата играта няма да е достъпна.
 4. На 18 септември с твоите виртуални пари ще закупим инвестициите.
 5. Ако твоите инвестиции са по-малко или надвишават 10,000 лева, ще бъдеш дисквалифициран като участник.
 6. Всеки може да участва само с една сметка.
 7. В първия работен ден на 2018 година ще „продадем“ инвестициите и ще видим кой е постигнал най-висока доходност.
 8. Всеки месец ще следим временните резултати и в началото на 2018 година ще обявим „Инвеститор на годината“, който ще получи като награда Премиум пакет за семинара „Машина за пари“ в София, който включва участие в събитието (на стойност 148 лева) и една сесия финансов коучинг с мен (на стойност 180 лева). Общата стойност на наградата е 328 лева. Ако двама или повече участници имат еднакъв резултат, ще се тегли жребии.

В какво може да инвестираш

Избрал съм 5 актива, в които може да вложиш твоите виртуални 10,000 лева. След името на всеки е посочен борсовият му код, за по-лесно намиране в мрежата. Ето ги и тях:

Дялове от Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекса SOFIX. Фондът се търгува на Българска Фондова Борса – София с борсов код BGX. Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата на инвеститорите в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и други, но за разлика от традиционните взаимни фондове са регистрирани на борса и акциите им се търгуват свободно на нея.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF инвестира в акции на компаниите от индекса SOFIX. Това е основният индекс на българската борса и се състои от 15-те най-ликвидни компании на БФБ – София, като фондът инвестира във всички тях в пропорции, възможно най-близки до тези в индекса в рамките на законовите лимити. Доходността на фонда следва тази на индекса – т.е. ако българският пазар поскъпне, дяловете на фонда биха увеличили пропорционално пазарната си стойност.

Акции от Софарма АД (3JR)

“Софарма” АД е един от водещите фармацевтични компании в България. Акциите на дружеството се търгуват на Сегмент Премиум на Българска Фондова Борса – София и на официалния пазар на Варшавската фондова борса. Акциите на “Софарма” АД са включени в индексите: BG40, SOFIX и BGTR на “БФБ – София” АД.

Дялове от SPDR S&P 500 ETF (SPY)

Историята на борсово търгуваните фондове започва през 1993 година, когато се създават и разработват депозитарните разписки на Standard & Poor’s, известни още като SPDRs, или “Spiders”. Това полага началото на създаването на първия борсово търгуван фонд SPDR S&P 500 – следящ представянето на щатския индекс S&P 500 (500-те най-големи компании в САЩ), който към момента е и с най-голяма пазарна капитализация. Към момента цената му е около 250 долара за дял.

Дялове от Schroder International Selection Fund QEP Global Quality

Това е взаимен фонд, който има за цел да осигури нарастване на капитала и доход, като инвестира в дялови ценни книжа на компании в целия свят. Около 50% от инвестираните средства са в Северна Америка, около 25% в Европа, 9% в Япония и други. Фондът инвестира над 80% от активите си в компании с пазарна капитализация над 5 милиарда щатски долара. Текущата му цена е около 170 евро за дял.

Акции от Apple Inc. (AAPL)

Apple Inc е една от най-големите технологични компании в света и любима на много българи заради телефоните iPhone. Очаква се 8-мата серия на тези устройства да бъде представена през септември тази година. Акциите на компанията се търгуват на NASDAQ и в момента струват около 165 долара за акция.

Това бяха инвестициите, в които може да вложите парите си. Има един български ETF, един американски, взаимен фонд и две компании – българска и международна. По нещо за всекиго.

Крайният срок за участие в играта е 17 септември, така че побързай.

Button

За малко да забравя. Аз няма да участвам в класирането, но разпределям инвестициите си по следния начин:

Дялове от Expat Bulgaria SOFIX – 6,000 лева
Дялове от SPDR S&P 500 ETF – 2,000 лева
Акции от Apple Inc. – 2,000 лева

Успех на всички и нека най-добрият инвеститор победи!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

10 Comments

 1. Фимитър каза:

  Дали има грешка съз задължителните всички опции за инвестиране в таблицата?

 2. Николай каза:

  Хубава идея, но по разбираеми причини срокът за инвестицията е доста кратък 🙂

  За следващи игри предлагам да включите и iShares Core MSCI World UCITS ETF или Vanguard FTSE All-World UCITS ETF.

  Поздрави

 3. Стойне Василев каза:

  Николай,

  Такава е играта 🙂 Предишния път я направихме за една година, но действието течеше много бавно и интереса се изгуби. Сега съм включил разнообразни инструменти, които са достъпни у нас.

 4. Николай каза:

  Здравей, Стойне.

  Духът на коментара ми беше в смисъл, че срок от 3 месеца е нищожен и резултатът от състезанието вероятно ще се дължи на късмет или поет по-голям риск (например 100% от средствата в акции на Софарма или Apple). Резултатът погрешно може да бъде изтълкуван като “правилният” начин за инвестиране от аудиторията на сайта.

  На този фон доказаните като успешни принципи за дългосрочно инвестиране:

  * правилно разпределение на активите (asset allocation) и ребалансиране
  * максимална диверсификация (от стотици до хиляди компании)
  * минимални разходи за такси и комисионни
  * buy and hold

  отиват далеч на заден план пред краткосрочната спекулация.

  Но да, няма кой да чака 5-10-20 години, за да разбере дали печели, така че няма какво да се направи 🙂

 5. Стойне Василев каза:

  Николай,

  Съгласен съм с теб и затова избрах различни по вид инвестиции. Принципите, които си описал и аз ги проповядвам с изключение на максималната диверсификация в хиляди компании.

 6. Христо каза:

  Хубава идея. Пуснах се и аз за участието.

  Можеше да е още по-интересно, ако беше дал възможност за къси продажби 😉

 7. Влади каза:

  Здравейте,
  Аз също няма да участвам, но ето моите предпочитания, въпреки, че ги няма като опция – 3000 в златни монети, 1000 в Петрол, 5000 в S&P 500, 1000 в няколко ЕУ комапнии с висок дивидент.

 8. Стойне Василев каза:

  Влади,

  А защо не инвестираш тези пари реално, вместо в играта?

 9. Страхотна идея! За съжаление изпуснах срока. Надявам се, че за в бъдеще ще има подобни ”игри” и много бих се радвал да участвам!

  Поздрави и до скоро.

 10. Влади каза:

  Ново предпочитание – продавам всички активи в акции и купувам инвестиционно Злато. Балона май скоро ще се спука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.