Инвестирай със Стойне Василев 2 [игра]

3 оправдания, които пречат на финансовия ни успех
05.11.2018
3 финансови предизвикателства пред поколението Y
26.11.2018

Инвестирай със Стойне Василев 2 [игра]

След огромния успех на първото издание на играта „Инвестирай със Стойне Василев“, в която се включиха над 250 души и първият „Инвеститор на годината“ стана Даниел Йотов, дойде време и за нейното второ издание. В нея ще може да избереш от 6 опции, в които да вложиш твоите виртуални 10,000 лева, като победителят ще получи специална награда. Срокът за участие е до 25 ноември 2018 година. Успех на всички!

Правила на играта

Всяка добра игра си има правила. Ето какви са те за „Инвестирай със Стойне Василев 2“:

  1. Всеки от вас ще разполага с виртуални 10,000 лева, които може да вложи в една или няколко от предложените инвестиции. За да е по-лесно изчислението, няма да включваме разходите за превалутиране, покупка, управление и продажба на активите.
  2. Може да инвестираш 0 лева, 2000 лева, 4000 лева, 6000 лева, 8000 лева или 10,000 лева във всеки актив.
  3. Може да вземеш участие до 20.00 часа на 25 ноември 2018 година, като след тази дата играта няма да е достъпна.
  4. На 26 ноември с твоите виртуални пари ще закупим инвестициите.
  5. Ако твоите инвестиции са по-малко или надвишават 10,000 лева, ще бъдеш дисквалифициран като участник.
  6. Всеки може да участва само с една сметка.
  7. На 30 април 2019 година ще „продадем“ инвестициите и ще видим кой е постигнал най-висока доходност.
  8. Всеки месец ще следим временните резултати и в началото на май 2019 година ще обявим „Инвеститор на годината“, който ще получи като награда Премиум пакет за семинара „Машина за пари“ в София, който включва участие в събитието и една сесия финансов коучинг с мен. Общата стойност на наградата е над 370 лева. Ако двама или повече участници имат еднакъв резултат, ще се тегли жребии.

В какво може да инвестираш

Избрал съм 5 актива, в които може да вложиш твоите виртуални 10,000 лева. След името на всеки е посочен борсовият му код, за по-лесно намиране в мрежата. Ето ги и тях:

1. Дялове от Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекса SOFIX. Фондът се търгува на Българска Фондова Борса – София с борсов код BGX. Борсово търгуваните фондове (ETF, Exchange-Traded Funds) инвестират средствата на инвеститорите в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и други, но за разлика от традиционните взаимни фондове са регистрирани на борса и акциите им се търгуват свободно на нея.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF инвестира в акции на компаниите от индекса SOFIX. Това е основният индекс на българската борса и се състои от 15-те най-ликвидни компании на БФБ – София, като фондът инвестира във всички тях в пропорции, възможно най-близки до тези в индекса в рамките на законовите лимити. Доходността на фонда следва тази на индекса – т.е. ако българският пазар поскъпне, дяловете на фонда биха увеличили пропорционално пазарната си стойност.

2. Акции от Градус АД (GR6)

„Градус“ АД наскоро дебютира на БФБ и сега всеки може да закупи техни акции. Компанията е най-големият производител на птиче месо в България. Градус е основана през 1992 година от братята Лука и Иван Ангелови и вече повече от 25 години присъства със своите продукти на много български трапези. За следващите 5 години компанията предвижда да изплаща 90% от нетната печалба под формата на дивидент, което би могло да донесе между 5% и 7% дивидентна доходност.

3. Дялове от SPDR S&P 500 ETF (SPY)

Историята на борсово търгуваните фондове започва през 1993 година, когато се създават и разработват депозитарните разписки на Standard & Poor’s, известни още като SPDRs, или „Spiders”. Това полага началото на създаването на първия борсово търгуван фонд SPDR S&P 500 – следящ представянето на щатския индекс S&P 500 (500-те най-големи компании в САЩ), който към момента е и с най-голяма пазарна капитализация.

4. Дялове от Schroder ISF European Large Cap (ISIN: LU0133709740)

Фондът има за цел да осигури нарастване на капитала, като инвестира в дялови ценни книжа на големи европейски компании. Фондът инвестира най-малко две трети от активите си в дялови ценни книжа на големи европейски компании. Това са компании, за които към момента на покупката се счита, че са в горните 80% по пазарна капитализация на европейския пазар на ценни книжа. Около 26% от инвестираните средства са в Обединеното Кралство, около 18% във Франция, следва Германия, Швеция, Италия и други. За последните 10 години фондът е постигнал близо 90% обща доходност.

5. Amazon.com, Inc (AMZN)

Amazon.com, Inc. е американска компания, най-голямата в света по оборот сред продаващите онлайн в интернет. Централата на компанията е разположена в Сиатъл, като нейния собственик Джеф Безос е най-богатият човек в света, според класацията на списание Forbes. За последната година цените на акциите на компанията са нараснали с близо 50%, като в момента се търгуват за над 1,620 долара за брой.

6. Кеш

Времената са такива, че много инвеститори предпочитат да изчакат с инвестициите си на фондовите пазари и държат парите си в брой. По тази причина, това е една от опциите в инвестиционната игра. От нея няма да спечелите, но няма и да загубите, което може да се окаже печеливш залог накрая.

Това бяха инвестициите, в които може да вложите парите си. Има един български ETF, един американски, взаимен фонд, две компании (българска и международна), както и да държите парите си в брой. По нещо за всекиго.

Крайният срок за участие в играта е 25 ноември, така че побързай.

Button

За малко да забравя. Аз няма да участвам в класирането, но разпределям инвестициите си по следния начин:

Дялове от SPDR S&P 500 ETF – 4,000 лева
Акции от Amazon.com, Inc. – 4,000 лева
Дялове от Schroder ISF European Large Cap – 2,000 лева

Успех на всички и нека най-добрият инвеститор победи!

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.