Данъчно облекчение за млади семейства с ипотечен кредит

Инвестиции и спестяване
02.05.2013
Имам излишни пари. Къде да ги инвестирам?
09.05.2013

Данъчно облекчение за млади семейства с ипотечен кредит

В тази статия ще ви разкажа за една възможност, която може да намали вашите данъци по съвсем законен начин. От нея могат да се възползват млади семейства, които са теглили ипотечен кредит след сключването на брак (а те изобщо не са малко). Отговарящите на изискванията могат да спестят с това облекчение не малка сума, особено ако кредита е теглен наскоро и лихвата представява по-голямата част от месечната вноска.

Кой може да се възползва от това данъчно облекчение?

То може да се ползва, ако едновременно са изпълнени следните условия:

1. Договорът за ипотечния кредит е сключен от лице, което има сключен граждански брак. Условието е брака да е сключен към 31 декември на данъчната година, за която се ползва данъчното облекчение (т.е. за тази година това е 31 декември 2012 год.). Тук не се включват двойките, които живеят на семейни начала и самотните родители.

2. Поне единият от двамата съпрузи не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит (все пак облекчението е за млади семейства).

3. Ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година.  Данъчното облекчение за млади семейства не може да се ползва, ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредита.

4. Лицето представи писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение през текущата година.

Как се ползва това облекчение?

Данъчното облекчение се ползва само от един от съпрузите с подаването на годишна данъчна декларация в срок до 30 април 2013 год. в офиса или териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес. Към декларацията задължително трябва да се приложи документ, издаден от банката, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100,000 лева от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.

Облекчението се прилага под формата на намаляване на данъчните основи от доходите  на младите семейства с платените през годината лихви по кредита.

Пример:

1. Данъчна основа по чл.17 от ЗДДФЛ – 18,000 лева

2. Размер на данъка без ползване на облекчение (ред 1 * 10%) – 1,800 лева

3. Изплатени лихви през годината – 8,000 лева

4. Данъчната основа след намаляване с лихви (ред 1 – ред 3) – 10,000 лева

5. Дължим данък с ползване на облекчение ( ред 4 *10%) – 1,000 лева

Размер на облекчението (ред 3 *10%)800 лева

Необходими документи за НАП

Документите, които трябва да подадете заедна с годишната данъчна декларация в НАП са:

– Акт за граждански брак.

– Справка за имотното състояние (документът се издава от Агенцията по вписванията).

– Договор за ипотечен кредит.

– Заверен от банката погасителен план, в който са описани месечните вноски, както и размерите на главницата и лихвите по кредита.

– Документи, удостоверяващи направените през годината вноски. Тази писмена справка, заверена от банката струва от 10 до 30 лева.

Поддавате тези документи, заедно с годишната данъчна декларация и се надявате всичко да е наред и на служителя от НАП да не ви върне за някой друг документ.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.