Има 9 категории „луди” шефове. Как да се справим с тях?

Тайните за успешния бизнес, които не се преподават в училище
24.11.2015
Успешни продажби от мъжа, който винаги носи със себе си макет на мозък
14.01.2016

Има 9 категории „луди” шефове. Как да се справим с тях?

Разглеждайки книгите в една онлайн книжарница една от тях привлече неистово вниманието ми, а именно „Луд ли е шефът ти?“.

Веднага си помислих, че няма нищо случайно на този свят и всичко идва в подходящия момент”. Точно сега имах нужда от съвет, как да се справя с професионалното поведение на моя „луд” шеф.

В началото на книгата авторката Джил Уолкър ни запознава с понятието „Що е шеф?“. Тя ни представя също и възможностите един обикновен служител или мениджър да се издигне до ниво на директор, управител на фирма или някое друго по-високо ниво в управленската структура на фирмата.

Разкрива ни кои са основните причини да говорим за непрофесионалното поведение и ниските резултати „при лудите шефове“. А те са най-вече в посока на личностно развитие.

Ръководството на дадена фирма, институция, издига някой служител на по-високо управленско ниво за справяне с определена задача поради липса на подходят кандидат сред интервюираните или любимото ми „назначен по роднинска линия или партийна“.

Много често обаче новоназначеният шеф не е получил предварително обучение, фирмено и личностно надграждане. Така заема новата позоция без опит и увереност, а също така и с недостатъчно умения да слуша и комуникира ефективно.

Това води до дисбаланс в отношенията му със служителите. Съответно, така спомага за техния психически и физически дискомфорт или т.нар. СТРЕС!

В книгата Джил Уолкър ни представя 9-те категории „луди шефове“, а именно:

№1 Приятел, после враг, после пак приятел

№2 Г-н Дълго работно време

№3 Безвластният шеф

№4 Обсебеният шеф

№5 Наех те, а сега те мразя

№6 Мениджърът по продажбите

№7 Страховитият шеф

№8 Собственик на малък бизнес

№9 Влюбеният шеф

Запознавайки ни с всеки един от тях, авторката ни представя личната история на служителите, които по една или друга причини са подвластни именно на тези категории шефове.

Всеки един от представените служители е напуснал работното си място поради невъзможност да се справи със ситуацията и шефа си. След края на всяка глава Уолкър ни представя стратегия за справяне и манипулация на „лудите шефове“.

Четейки книгата, си казах, че всичко е възможно и е лесно за прилагане, но на човек му липсва опит. И нямаше да се стигне дотам, след като са те избрали на интервюто за посочената позиция и след като ти самият си желал това работно място, месец-два след това да го напуснеш…

Какви могат да са причините? 

Само от звука на алармата за събуждане сърцето ти се свива, повръща ти се… Всеки следобед те боли главата и когато дойде неделя се присвиваш от болки в корема, защото не можеш да понасяш „лудия си шеф“, неговите безумни решения, объркващо и понякога арогантно поведение…

И не след дълго си напуснал, защото стресовите ситуации вече сериозно се отразяват на здравето ти. Все по-често мигрената ти се възпалява, имунитетът ти е отслабен и всякакъв род настинки „са ти гости“, липсва ти апетит, водещо е емоционалното хранене и много други примери.

Не знаеш какво се случва? Ами, случва се това, една дума с 5 букви СТРЕС – СТРЕС НА РАБОТНОТО МЯСТО.

Има ли възможност обаче да останем на работата, която харесваме, и да се чувстваме комфортно? Един вариант е шефът ти да се премести или пенсионира, но това е почти нулева възможност…. Има и друго решение и именно то е представено в книгата.

Авторката ни описва в подробности как можем да се справим с всеки един от 9-те типа шефове. И не само това, тя ни показва как да се държим по време на интервю и как не само работодателят, но и ние да интервюираме, за да си набавим необходимата информация за работната среда.

Описва ни и как да разпознаем стреса и кои са симптомите му. Как да вземем мерки за неговото предотвратяване?

След като прочетете „Луд ли е шефът ти?“, ще намерите решение на всички ваши проблеми на работното място, ще намерите подходящ подход за работа с шефа ви и най-важното – работното място ще ви стане любимо…..

Още ли се чудите? Издателство AMG ви дава възможност да държите в ръцете си ръководството за „луди шефове“, което ще разреши вашите проблеми и ще ви накара да се чувствате комфортно на работното си място. Приятно четене!

Наталия Маламова
Казвам се Наталия Маламова.Завършила съм Българска филология-магистратура и Психология -магистратура.Работя като психолог в областта на превенция на зависимости.Обичам да чета и пиша и така открих SmartMoney.bg.По-принцип съм творческа натура,обичам да се занимавам с всевъзможни и невероятни неща.Харесвам природата , тя ме зарежда и най-вече имам афинитет към морето(може би е от зодията ми - Рак, може и да е свързано с предишния ми живот мисля,че съм била русалка).Преди време открих йогата и тя стана част от моя живот.Всъщност тя ми помогна да опозная себе си и в комбинация с познанията ми по Психология да открия коя съм аз, моя път и какво е моето призвание , а именно да БЪДА И ДА РАБОТЯ в полза на хората.А това мога да го направя когато чета -пътешествайки из чужди места, опознавайки други истории и предавайки своите знания запечатани върху белия лист ,т.е пишейки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.