Има 9 категории „луди” шефове. Как да се справим с тях?

Тайните за успешния бизнес, които не се преподават в училище
24.11.2015
Успешни продажби от мъжа, който винаги носи със себе си макет на мозък
14.01.2016

Има 9 категории „луди” шефове. Как да се справим с тях?

Разглеждайки книгите в една онлайн книжарница една от тях привлече неистово вниманието ми, а именно „Луд ли е шефът ти?“.

Веднага си помислих, че няма нищо случайно на този свят и всичко идва в подходящия момент”. Точно сега имах нужда от съвет, как да се справя с професионалното поведение на моя „луд” шеф.

В началото на книгата авторката Джил Уолкър ни запознава с понятието „Що е шеф?“. Тя ни представя също и възможностите един обикновен служител или мениджър да се издигне до ниво на директор, управител на фирма или някое друго по-високо ниво в управленската структура на фирмата.

Разкрива ни кои са основните причини да говорим за непрофесионалното поведение и ниските резултати „при лудите шефове“. А те са най-вече в посока на личностно развитие.

Ръководството на дадена фирма, институция, издига някой служител на по-високо управленско ниво за справяне с определена задача поради липса на подходят кандидат сред интервюираните или любимото ми „назначен по роднинска линия или партийна“.

Много често обаче новоназначеният шеф не е получил предварително обучение, фирмено и личностно надграждане. Така заема новата позоция без опит и увереност, а също така и с недостатъчно умения да слуша и комуникира ефективно.

Това води до дисбаланс в отношенията му със служителите. Съответно, така спомага за техния психически и физически дискомфорт или т.нар. СТРЕС!

В книгата Джил Уолкър ни представя 9-те категории „луди шефове“, а именно:

№1 Приятел, после враг, после пак приятел

№2 Г-н Дълго работно време

№3 Безвластният шеф

№4 Обсебеният шеф

№5 Наех те, а сега те мразя

№6 Мениджърът по продажбите

№7 Страховитият шеф

№8 Собственик на малък бизнес

№9 Влюбеният шеф

Запознавайки ни с всеки един от тях, авторката ни представя личната история на служителите, които по една или друга причини са подвластни именно на тези категории шефове.

Всеки един от представените служители е напуснал работното си място поради невъзможност да се справи със ситуацията и шефа си. След края на всяка глава Уолкър ни представя стратегия за справяне и манипулация на „лудите шефове“.

Четейки книгата, си казах, че всичко е възможно и е лесно за прилагане, но на човек му липсва опит. И нямаше да се стигне дотам, след като са те избрали на интервюто за посочената позиция и след като ти самият си желал това работно място, месец-два след това да го напуснеш…

Какви могат да са причините? 

Само от звука на алармата за събуждане сърцето ти се свива, повръща ти се… Всеки следобед те боли главата и когато дойде неделя се присвиваш от болки в корема, защото не можеш да понасяш „лудия си шеф“, неговите безумни решения, объркващо и понякога арогантно поведение…

И не след дълго си напуснал, защото стресовите ситуации вече сериозно се отразяват на здравето ти. Все по-често мигрената ти се възпалява, имунитетът ти е отслабен и всякакъв род настинки „са ти гости“, липсва ти апетит, водещо е емоционалното хранене и много други примери.

Не знаеш какво се случва? Ами, случва се това, една дума с 5 букви СТРЕС – СТРЕС НА РАБОТНОТО МЯСТО.

Има ли възможност обаче да останем на работата, която харесваме, и да се чувстваме комфортно? Един вариант е шефът ти да се премести или пенсионира, но това е почти нулева възможност…. Има и друго решение и именно то е представено в книгата.

Авторката ни описва в подробности как можем да се справим с всеки един от 9-те типа шефове. И не само това, тя ни показва как да се държим по време на интервю и как не само работодателят, но и ние да интервюираме, за да си набавим необходимата информация за работната среда.

Описва ни и как да разпознаем стреса и кои са симптомите му. Как да вземем мерки за неговото предотвратяване?

След като прочетете „Луд ли е шефът ти?“, ще намерите решение на всички ваши проблеми на работното място, ще намерите подходящ подход за работа с шефа ви и най-важното – работното място ще ви стане любимо…..

Още ли се чудите? Издателство AMG ви дава възможност да държите в ръцете си ръководството за „луди шефове“, което ще разреши вашите проблеми и ще ви накара да се чувствате комфортно на работното си място. Приятно четене!

Наталия Маламова
Наталия Маламова
Казвам се Наталия Маламова.Завършила съм Българска филология-магистратура и Психология -магистратура.Работя като психолог в областта на превенция на зависимости.Обичам да чета и пиша и така открих SmartMoney.bg.По-принцип съм творческа натура,обичам да се занимавам с всевъзможни и невероятни неща.Харесвам природата , тя ме зарежда и най-вече имам афинитет към морето(може би е от зодията ми - Рак, може и да е свързано с предишния ми живот мисля,че съм била русалка).Преди време открих йогата и тя стана част от моя живот.Всъщност тя ми помогна да опозная себе си и в комбинация с познанията ми по Психология да открия коя съм аз, моя път и какво е моето призвание , а именно да БЪДА И ДА РАБОТЯ в полза на хората.А това мога да го направя когато чета -пътешествайки из чужди места, опознавайки други истории и предавайки своите знания запечатани върху белия лист ,т.е пишейки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.