„Богато дете, умно дете” на Кийосаки или защо парите са само идея

Нов старт на секция „Бизнес книги” на SmartMoney.bg
29.09.2014
Това трябва да се промени!
16.10.2014

„Богато дете, умно дете” на Кийосаки или защо парите са само идея

С този материал стартираме ревютата на книги, които ви бяхме обещали. Първата е “Богато дете, умно дете”: Всички книги на Робърт Кийосаки са заредени с толкова силна енергия, че прочитайки ги хората започват да правят невъобразими неща, които иначе не биха посмели дори да си помислят. Напускат работа, започват нов бизнес, вкарват много пари в инвестиции, които не разбират.

Това е така, понеже те усещат енергията, импулса на автора, но покрай ушите им преминават част от важните уроци – за непрестанното проучване, образоване, търпение, развитие, рафиниране, които трябва да ни отведат до решенията за премерен риск и до изкарването на много пари.

Тези уроци достигат до автора чрез двамата му бащи – умният и богатият. Ключът към неговия успех е заложен още в детството му. Ако искате да се докоснете най-пълно до него, прочетете книгата: „Богато дете, умно дете“.

Знаете ли, че всички деца са гении и че може потенциалът на вашето дете да се разгърне напълно, като го насочвате и разберете къде са силните му страни? Искате ли да научите децата си да правят пари по силата на най-малкото съпротивление и едновременно с това да се забавляват?

Аз – да. И затова отворих ума си за посланията на „Богато дете, умно дете“

Богатият татко вярва, че парите са просто идея. Ако кажете: „Не мога да изкарвам пари“ и „Не мога да си го позволя“, вие със сигурност, ще се окажете прави. Не затваряйте съзнанието си за търсене на отговори от типа: „Как мога да си го позволя?“ и не програмирайте детето си да вярва, че не може да има това, което иска.

Както казва и Джон Ленън: „Независимо дали си мислите, че можете или не можете да направите нещо, вие и в двата случая, сте напълно прави“

Умният татко вярва, че: „Всяко дете се ражда богато и умно, то просто трябва да разгърне вродения си гений“.

А знаете ли, че освен традиционната гениалност, потвърждавана от тестовете за интелигентност и силно лансирана в образователната ни система, съществуват и други типове?

Освен словесно-лингвистичния гений силно ценен в училище, съществува и числова интелигентност, и физическа, и пространствена, и интраперсонална (показваща силата на характера), и интерперсонална (междуличностна – общуването с другите).

(За да стане по-ясно ще ви дам един пример от нашата действителност. Мислите ли, че Христо Стоичков например е гениален. Аз лично – да. Той едва ли притежава стандартната академична гениалност, но със сигурност е открил силата си в спорта и притежава физическа гениалност. Впрочем аз лично мисля, че той притежава и лингвистична гениалност в нерафиниран вид. Чували сте го как говори английски с малък запас от думи? Аз например не бих говорила толкова гладко и бързо като него при такъв речников запас.)

Но да се върнем на темата – Робърт Кийосаки е имал късмета и двамата му бащи да ценят личността му и факта, че той учи чрез действие по метода на пробата и грешката, а не като се заравя в книгите, както правят лингвистичните гении.

Умният баща на автора (който е глава на образователната система в Хавай) казва, че западната образователна система произлиза от древна Персия и е била създадена да обучава перфектните служители и войници, покорни на властта. Умният татко сравнява тази сенилна система с влечуго като крокодила, оцеляло още от времето на динозаврите.

 Богатият татко вярва, че децата не трябва да се учат да работят за пари, както се опитва да им наложи образованието в училище, а да накарат парите да работят за тях.

„Учи, намери си добра работа и спестявай!“ е стар и неподходящ съвет, който не би трябвало да даваме на децата си във века на информационните технологии. Той може да е бил добър за Индустриалната епоха, но в днешно време ни обрича на бедност. Това е стара формула на успеха.

Впрочем богатият татко не е нито против образованието, нито против спестяването като цяло, той просто вижда голямата картина и че това е само стъпало към истинския живот. Той се опитва да разшири мирогледа на децата си, като казва: „Банкерът ми никога не ми е искал бележника от училише, той ме пита единствено за финансовия отчет“.

 Основното послание на богатия татко, е че:

– Няма черно-бели истини при финансите.

– Съветите: „не задлъжнявай“, „спестявай“, „работи усилено за пари“ са за бедните и средната класа.

– Бедните мислят, че банките са лоши, средната класа вярва, че имат и добри и лоши страни, а богатите се опитват да действат като банките.

– Когато работим за пари, ние сме служители и позволяваме да ограбват ценното ни време. Трябва да накараме парите да работят за нас, като купуваме с тях активи, които постоянно вкарват пари в джоба ни.

– Човек не забогатява на работа, а вкъщи.

Любопитни сте как е бил създаден един финансов гений като Кийосаки? Или пък искате и вие да видите цялата картина и да разберете как да разгърнете естествения гений на вашето дете, купете книгата „Богато дете, умно дете“ сега с 10% отстъпка, осигурена от SmartMoney.bg. Вижте как да закупите книга с отстъпка.

П.С: На книгата давам максимална оценка и по трите критерия: полезна и практична е, разбираема е и чете се лесно.

Вие също може да гласувате в потребителския рейтинг на тази книга.

Теодора Дончева
Аз съм Теодора – автор на блог за здраве и лични финанси Здрав Дух. Наскоро завърших първата си електронна книга „Как успях да отслабна?”, която може да е от полза на всеки, който иска да свали излишните килограми здравословно и трайно. В нея споделям в подробности целия си личен опит с достигането на идеалното тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.