„Богато дете, умно дете” на Кийосаки или защо парите са само идея

С този материал стартираме ревютата на книги, които ви бяхме обещали. Първата е "Богато дете, умно дете": Всички книги на Робърт Кийосаки са заредени с толкова силна енергия, че прочитайки ги хората започват да правят невъобразими неща, които иначе не биха посмели дори да си помислят. Напускат работа, започват нов…

Review Overview

Практична и приложима
Разбираема
Чете се лесно и бързо

Уникална книга на финансов гений

Ако искате да да разгърнете естествения гений на вашето дете, тази книга е за вас.

User Rating: 4.74 ( 7 votes)
98

С този материал стартираме ревютата на книги, които ви бяхме обещали. Първата е „Богато дете, умно дете“: Всички книги на Робърт Кийосаки са заредени с толкова силна енергия, че прочитайки ги хората започват да правят невъобразими неща, които иначе не биха посмели дори да си помислят. Напускат работа, започват нов бизнес, вкарват много пари в инвестиции, които не разбират.

Това е така, понеже те усещат енергията, импулса на автора, но покрай ушите им преминават част от важните уроци – за непрестанното проучване, образоване, търпение, развитие, рафиниране, които трябва да ни отведат до решенията за премерен риск и до изкарването на много пари.

Тези уроци достигат до автора чрез двамата му бащи – умният и богатият. Ключът към неговия успех е заложен още в детството му. Ако искате да се докоснете най-пълно до него, прочетете книгата: „Богато дете, умно дете“.

Знаете ли, че всички деца са гении и че може потенциалът на вашето дете да се разгърне напълно, като го насочвате и разберете къде са силните му страни? Искате ли да научите децата си да правят пари по силата на най-малкото съпротивление и едновременно с това да се забавляват?

Аз – да. И затова отворих ума си за посланията на „Богато дете, умно дете“

Богатият татко вярва, че парите са просто идея. Ако кажете: „Не мога да изкарвам пари“ и „Не мога да си го позволя“, вие със сигурност, ще се окажете прави. Не затваряйте съзнанието си за търсене на отговори от типа: „Как мога да си го позволя?“ и не програмирайте детето си да вярва, че не може да има това, което иска.

Както казва и Джон Ленън: „Независимо дали си мислите, че можете или не можете да направите нещо, вие и в двата случая, сте напълно прави“

Умният татко вярва, че: „Всяко дете се ражда богато и умно, то просто трябва да разгърне вродения си гений“.

А знаете ли, че освен традиционната гениалност, потвърждавана от тестовете за интелигентност и силно лансирана в образователната ни система, съществуват и други типове?

Освен словесно-лингвистичния гений силно ценен в училище, съществува и числова интелигентност, и физическа, и пространствена, и интраперсонална (показваща силата на характера), и интерперсонална (междуличностна – общуването с другите).

(За да стане по-ясно ще ви дам един пример от нашата действителност. Мислите ли, че Христо Стоичков например е гениален. Аз лично – да. Той едва ли притежава стандартната академична гениалност, но със сигурност е открил силата си в спорта и притежава физическа гениалност. Впрочем аз лично мисля, че той притежава и лингвистична гениалност в нерафиниран вид. Чували сте го как говори английски с малък запас от думи? Аз например не бих говорила толкова гладко и бързо като него при такъв речников запас.)

Но да се върнем на темата – Робърт Кийосаки е имал късмета и двамата му бащи да ценят личността му и факта, че той учи чрез действие по метода на пробата и грешката, а не като се заравя в книгите, както правят лингвистичните гении.

Умният баща на автора (който е глава на образователната система в Хавай) казва, че западната образователна система произлиза от древна Персия и е била създадена да обучава перфектните служители и войници, покорни на властта. Умният татко сравнява тази сенилна система с влечуго като крокодила, оцеляло още от времето на динозаврите.

 Богатият татко вярва, че децата не трябва да се учат да работят за пари, както се опитва да им наложи образованието в училище, а да накарат парите да работят за тях.

„Учи, намери си добра работа и спестявай!“ е стар и неподходящ съвет, който не би трябвало да даваме на децата си във века на информационните технологии. Той може да е бил добър за Индустриалната епоха, но в днешно време ни обрича на бедност. Това е стара формула на успеха.

Впрочем богатият татко не е нито против образованието, нито против спестяването като цяло, той просто вижда голямата картина и че това е само стъпало към истинския живот. Той се опитва да разшири мирогледа на децата си, като казва: „Банкерът ми никога не ми е искал бележника от училише, той ме пита единствено за финансовия отчет“.

 Основното послание на богатия татко, е че:

– Няма черно-бели истини при финансите.

– Съветите: „не задлъжнявай“, „спестявай“, „работи усилено за пари“ са за бедните и средната класа.

– Бедните мислят, че банките са лоши, средната класа вярва, че имат и добри и лоши страни, а богатите се опитват да действат като банките.

– Когато работим за пари, ние сме служители и позволяваме да ограбват ценното ни време. Трябва да накараме парите да работят за нас, като купуваме с тях активи, които постоянно вкарват пари в джоба ни.

– Човек не забогатява на работа, а вкъщи.

Любопитни сте как е бил създаден един финансов гений като Кийосаки? Или пък искате и вие да видите цялата картина и да разберете как да разгърнете естествения гений на вашето дете, купете книгата „Богато дете, умно дете“ сега с 10% отстъпка, осигурена от SmartMoney.bg. Вижте как да закупите книга с отстъпка.

П.С: На книгата давам максимална оценка и по трите критерия: полезна и практична е, разбираема е и чете се лесно.

Вие също може да гласувате в потребителския рейтинг на тази книга.

За Теодора Дончева

Аз съм Теодора – автор на блог за здраве и лични финанси Здрав Дух. Наскоро завърших първата си електронна книга „Как успях да отслабна?”, която може да е от полза на всеки, който иска да свали излишните килограми здравословно и трайно. В нея споделям в подробности целия си личен опит с достигането на идеалното тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.