Нов старт на секция „Бизнес книги” на SmartMoney.bg

SmartMoney.bg търси хора, които обичат да четат и да пишат
27.08.2014
„Богато дете, умно дете” на Кийосаки или защо парите са само идея
09.10.2014

Нов старт на секция „Бизнес книги” на SmartMoney.bg

Ако искате да разберете как да четете качествени ревюта на бизнес книги, да си ги купите с отстъпка и какви са моите причини да чета такива книги, този материал е за вас. Както знаете ние търсехме хора, които обичат да четат и да пишат. След близо месец на оценяване, подготовка и една реална среща на екипа, днес ще ви представя новата секция SM книги на сайта, както и как да закупите книги с намаление от издателство Анхира.

И така, над 200 души проявиха желание да четат книги и да пишат ревюта за тях. След няколко доста натоварени седмици, в които прочетохме десетки материали и се запознахме виртуално с много интелигентни и амбициозни читатели, избрахме 14 от тях да се присъединят към нас и да дадат нов старт на рубриката ни за бизнес книги.

На 18 септември направихме и първата реална среща на по-голямата част от екипа (тези от София), на която обсъдихме (освен технически детайли) как да се развива тази секция от сайта, какво може да предложим на читателите и в същото време да се забавляваме и да повишаваме нашата финансова грамотност.

За начало ще предложим качествени ревюта на книгите, предлагани от издателство Анхира, като ще въведем рейтинг система за всяка книга (от 1 до 5 звезди), като критериите ще са следните:

  1. Дали книгата е практична и може да се приложи в живота (5 звезди) или е само теоретична без реално приложение (1 звезда).
  2. Разбираема, без специфичен жаргон, за неспециалисти (5 звезди), а не написана на висок (научен) стил (1 звезда).
  3. Чете се бързо и лесно на един дъх (5 звезди), а не накъсана, без цялостна концепция, объркана последователност и се чете трудно (1 звезда).

Освен това, ще има обобщен рейтинг и такъв, определен от вас, читателите. Това са критериите, които избрахме с екипа, но може да предлагате и други.

Постигнахме и договореност с издателството книгите за читателите на сайта да са с отстъпка (обикновено 10%). Ако искате да получите това намаление, трябва да използвате промокод smartmoney. Ето подробни инструкции как да го направите.

Обмисляме, също така, ако има интерес да работим и с други издателства, които предлагат качествени бизнес книги. Дотогава очаквайте първите ни ревюта.

Ето и моите причини да чета бизнес книги:

Причина №1 Защо да откривам сам топлата вода

Във филма „Изкуплението Шоушенк” директорът на затвора постоянно повтаряше на главния герой, че в Библията е скрито спасението (така и се оказа, макар и с по-практически смисъл). Аз бих казал, че в книгите е скрита свободата, независимо от какво искате да се освободите и постигнете. Много хора казват, че книгите са само теория, писани са от учени и не са за практици. Сигурно за част от тях са прави (особено за тези на университетските преподаватели, които се опитват да пробутват „трудовете” си на студентите), но над 90% от книгите са писани от хора, които имат реален опит в съответната сфера и са решили да го споделят със света. Дали може да наречем „дървени философи” и теоритици хора като Робърт Кийосаки, Бил Гейтс, Ричард Брансън, Джак Уелс и други. Не, нали?

В книгите много успешни хора споделят своя опит и стъпките, които са извървели, за да стигнат до мястото, където са сега (или са били). Разбира се, не очаквайте да станете някакви експерти с една книга или да научите най-съкровените тайни на милиардерите и да забогатеете за няколко месеца. Всяка качествена бизнес книга ще ви помогне да направите следващата крачка, но всичко зависи от вас. Някой ще разбере какво пише в нея и ще го приложи бързо, а на друг ще му трябват години, за да разбере смисъла ѝ…

Причина № 2 Най-евтиното образование

Ако оставим настрана образованието до 12 клас, което е безплатно, висшето образование също е сравнително евтино. Но само сравнително, защото никой не слага в сметките пропиляното време, което започваш да цениш, когато вече не ти стига. Разбира се, за някой ходенето на безсмислени лекции с материал от преди минимум 30 години, преподавани от 80-годишни професори, може и да не е загуба на време, но за мен е точно това. Висенето с часове в кафенетата и всекидневните дискотеки, също не са ми били от най-полезните неща по време на следването.

Книгите са друго нещо. Срещу 15 лева (колкото е средната цена на качествена книга) получавате късче знание по точно определена тема и ако сте късметлии (или някой ви я е препоръчал) ще получите точно това, което търсите. Ако искате например да се научите да рисувате манга, купувате си книгата „Рисуване на манга For Dummies”, гледате малко клипчета в youtube и с малко упоритост и търпение ще станете цар на манга рисунките. А от това можете да изкарвате пари, повярвайте ми.

Причина № 3 В интернет има всичко или не съвсем

Много хора казват „Защо да си купувам книги и да ги чета, като в интернет има всичко?”. Не е точно така. Ако искате да научите нещо, а не само да скролнете набързо една статия, трябва да си намерите по-задълбочен труд в съответната област, т.е. книга, независимо дали е на хартия, електронна или някой нобелов лауреат си е пуснал дългогодишните изследвания за свободно сваляне в интернет.

Няма как да видите всички гледни точки и основни тези в една статия, колкото и добра да е тя. Дори пълните ръководства в SmartMoney.bg не дават това, което дава една книга. Няма как да разберете цялата философия за бизнеса на Ричард Брансън от няколко негови статии. Това важи с особена сила за някаква специфична материя като американското финансово законодателство, например. Колкото и статии да бях чел по темата, колкото и сериали като „Костюмари” да бях гледал, те нямаше да ми помогнат да изкарам сертификата за одит на финансови услуги.

Причина № 4 Най-бързото образование

Образованието в света се променя (но не и в България). Вече може да запишеш курсове в университети като Оксфорд и Станфорд, докато пасеш козите в някоя африканска държава. Много от „състудентите” ми в Coursera са от Кот д’Ивоар, Гана, Бенин, Габон и други африкански държави. Не винаги, обаче, има курсове по тема, която теб те интересува. Бързо и лесно може да си намериш книга в конкретна сфера.

Времето за четене също зависи от теб. Сега, когато сам определям приоритетите си, оставям поне половин час на ден за четене на книги. Не е вярно, че хората нямат време за четене. Просто не подреждат правилно приоритетите си. Ако ви кажат, че състоянието ви не е добро и за да се подобри трябва да тичате по половин час на ден, ще намерите време, нали?

Причина № 5 Твоята причина да четеш

Каква е твоята причина да четеш? Сигурно има поне една, нали? Защо не я споделиш с нас?

Скоро ще ви представим и екипа, който стои зад рестарта на това начинание, както и първите ревюта на книги. Молбата ми е да споделите тази статия, за да може тя да достигне до повече хора, които искат да четат качествени ревюта и да си закупят книги с намаление.

Стойне Василев
Казвам се Стойне Василев и съм независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на бестселъра „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.