Нов старт на секция „Бизнес книги” на SmartMoney.bg

Ако искате да разберете как да четете качествени ревюта на бизнес книги, да си ги купите с отстъпка и какви са моите причини да чета такива книги, този материал е за вас. Както знаете ние търсехме хора, които обичат да четат и да пишат. След близо месец на оценяване, подготовка и една реална среща на екипа, днес ще ви представя новата секция SM книги на сайта, както и как да закупите книги с намаление от издателство Анхира.

И така, над 200 души проявиха желание да четат книги и да пишат ревюта за тях. След няколко доста натоварени седмици, в които прочетохме десетки материали и се запознахме виртуално с много интелигентни и амбициозни читатели, избрахме 14 от тях да се присъединят към нас и да дадат нов старт на рубриката ни за бизнес книги.

На 18 септември направихме и първата реална среща на по-голямата част от екипа (тези от София), на която обсъдихме (освен технически детайли) как да се развива тази секция от сайта, какво може да предложим на читателите и в същото време да се забавляваме и да повишаваме нашата финансова грамотност.

За начало ще предложим качествени ревюта на книгите, предлагани от издателство Анхира, като ще въведем рейтинг система за всяка книга (от 1 до 5 звезди), като критериите ще са следните:

  1. Дали книгата е практична и може да се приложи в живота (5 звезди) или е само теоретична без реално приложение (1 звезда).
  2. Разбираема, без специфичен жаргон, за неспециалисти (5 звезди), а не написана на висок (научен) стил (1 звезда).
  3. Чете се бързо и лесно на един дъх (5 звезди), а не накъсана, без цялостна концепция, объркана последователност и се чете трудно (1 звезда).

Освен това, ще има обобщен рейтинг и такъв, определен от вас, читателите. Това са критериите, които избрахме с екипа, но може да предлагате и други.

Постигнахме и договореност с издателството книгите за читателите на сайта да са с отстъпка (обикновено 10%). Ако искате да получите това намаление, трябва да използвате промокод smartmoney. Ето подробни инструкции как да го направите.

Обмисляме, също така, ако има интерес да работим и с други издателства, които предлагат качествени бизнес книги. Дотогава очаквайте първите ни ревюта.

Ето и моите причини да чета бизнес книги:

Причина №1 Защо да откривам сам топлата вода

Във филма „Изкуплението Шоушенк” директорът на затвора постоянно повтаряше на главния герой, че в Библията е скрито спасението (така и се оказа, макар и с по-практически смисъл). Аз бих казал, че в книгите е скрита свободата, независимо от какво искате да се освободите и постигнете. Много хора казват, че книгите са само теория, писани са от учени и не са за практици. Сигурно за част от тях са прави (особено за тези на университетските преподаватели, които се опитват да пробутват „трудовете” си на студентите), но над 90% от книгите са писани от хора, които имат реален опит в съответната сфера и са решили да го споделят със света. Дали може да наречем „дървени философи” и теоритици хора като Робърт Кийосаки, Бил Гейтс, Ричард Брансън, Джак Уелс и други. Не, нали?

В книгите много успешни хора споделят своя опит и стъпките, които са извървели, за да стигнат до мястото, където са сега (или са били). Разбира се, не очаквайте да станете някакви експерти с една книга или да научите най-съкровените тайни на милиардерите и да забогатеете за няколко месеца. Всяка качествена бизнес книга ще ви помогне да направите следващата крачка, но всичко зависи от вас. Някой ще разбере какво пише в нея и ще го приложи бързо, а на друг ще му трябват години, за да разбере смисъла ѝ…

Причина № 2 Най-евтиното образование

Ако оставим настрана образованието до 12 клас, което е безплатно, висшето образование също е сравнително евтино. Но само сравнително, защото никой не слага в сметките пропиляното време, което започваш да цениш, когато вече не ти стига. Разбира се, за някой ходенето на безсмислени лекции с материал от преди минимум 30 години, преподавани от 80-годишни професори, може и да не е загуба на време, но за мен е точно това. Висенето с часове в кафенетата и всекидневните дискотеки, също не са ми били от най-полезните неща по време на следването.

Книгите са друго нещо. Срещу 15 лева (колкото е средната цена на качествена книга) получавате късче знание по точно определена тема и ако сте късметлии (или някой ви я е препоръчал) ще получите точно това, което търсите. Ако искате например да се научите да рисувате манга, купувате си книгата „Рисуване на манга For Dummies”, гледате малко клипчета в youtube и с малко упоритост и търпение ще станете цар на манга рисунките. А от това можете да изкарвате пари, повярвайте ми.

Причина № 3 В интернет има всичко или не съвсем

Много хора казват „Защо да си купувам книги и да ги чета, като в интернет има всичко?”. Не е точно така. Ако искате да научите нещо, а не само да скролнете набързо една статия, трябва да си намерите по-задълбочен труд в съответната област, т.е. книга, независимо дали е на хартия, електронна или някой нобелов лауреат си е пуснал дългогодишните изследвания за свободно сваляне в интернет.

Няма как да видите всички гледни точки и основни тези в една статия, колкото и добра да е тя. Дори пълните ръководства в SmartMoney.bg не дават това, което дава една книга. Няма как да разберете цялата философия за бизнеса на Ричард Брансън от няколко негови статии. Това важи с особена сила за някаква специфична материя като американското финансово законодателство, например. Колкото и статии да бях чел по темата, колкото и сериали като „Костюмари” да бях гледал, те нямаше да ми помогнат да изкарам сертификата за одит на финансови услуги.

Причина № 4 Най-бързото образование

Образованието в света се променя (но не и в България). Вече може да запишеш курсове в университети като Оксфорд и Станфорд, докато пасеш козите в някоя африканска държава. Много от „състудентите” ми в Coursera са от Кот д’Ивоар, Гана, Бенин, Габон и други африкански държави. Не винаги, обаче, има курсове по тема, която теб те интересува. Бързо и лесно може да си намериш книга в конкретна сфера.

Времето за четене също зависи от теб. Сега, когато сам определям приоритетите си, оставям поне половин час на ден за четене на книги. Не е вярно, че хората нямат време за четене. Просто не подреждат правилно приоритетите си. Ако ви кажат, че състоянието ви не е добро и за да се подобри трябва да тичате по половин час на ден, ще намерите време, нали?

Причина № 5 Твоята причина да четеш

Каква е твоята причина да четеш? Сигурно има поне една, нали? Защо не я споделиш с нас?

Скоро ще ви представим и екипа, който стои зад рестарта на това начинание, както и първите ревюта на книги. Молбата ми е да споделите тази статия, за да може тя да достигне до повече хора, които искат да четат качествени ревюта и да си закупят книги с намаление.

За Стойне Василев

Казвам се Стойне Василев и съм ентусиаст и мечтател. Основател съм на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България - SmartMoney.bg. Вярвам, че знанието е най-голямото богатство и то трябва да се споделя, за да може повече хора да се възползват от него. Имам повече от 15 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера в големи международни компании. Моята мисия в живота е да помагам на хората да постигат целите си и сами да определят бъдещето си като подобряват финансовата си грамотност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.