Бизнес академия в една книга

“Едноминутният предприемач” – аудио ревю
21.05.2015
Какви са истините за живота от устата на самия Дявол
19.08.2015

Бизнес академия в една книга

Искате ли да научите тайната за изграждането на успешен бизнес? Искате ли да сте от онези вдъхновяващи предприемачи, на които досега тайничко сте завиждали? Ако отговорът на тези въпроси е „да”, значи следващите редове са точно за вас.

Вече няколко часа мисля какво да ви кажа за тази книга. Какво да споделя с вас и какво да запазя само за себе си. Да ви оставя ли сами да надникнете из нейните страници, или да ви докосна с мисли от нея? Може и да е леко егоистично от моя страна, но ще ви кажа точно толкова, колко искам и ще ви оставя сами да усетите силата ѝ. Въпрос на личен избор е дали ще я прочетете. Дали ще приемете някои от съветите в нея, или ще си кажете, че е просто поредната попаднала ви бизнес книга.

Прочетох Едноминутният предприемач толкова бързо, че не знам дали за същото време мога да напиша дори само следващите няколко реда. Има книги, които можеш да прочетеш на един дъх. Някои от тях четеш и после забравяш. Други те докосват силно и оставят отпечатък в съзнанието ти. Трети четеш трудно, страниците ти досаждат, не след дълго просто затваряш обемното томче и никога повече не го отваряш. Ако една книга не ви носи удовлетворение, не ви кара да се наслаждавате на всеки ред, то просто я оставете и не се мъчете.

По-важното тук е, че има малко книги, които не само можеш да прочетеш бързо, но и да запомниш за цял живот. Е, тази е от тях. Едноминутният предприемач е книга за изборите, които правим всеки ден и които определят живота ни. Книга, която ни казва и малко, и много. Но със сигурност достатъчно, за да направим така необходимите ни няколко крачки към желания успех.

За никого не е тайна, че най-добрите съвети, които някога сме получавали, са отнемали по-малко от минута. „С други думи, житейските мъдрости не произлизат от дългите речи, а от кратките, значими прозрения.” Ето защо и „Едноминутният предприемач” е книга, стремяща се да изведе кратки, но ясни послания. Ако не успеете да привлечете вниманието на своите клиенти в рамките на няколко минути, едва ли ще го постигнете и след цял ден разговори.

Сигурна съм, че вече се питате – за кого е предназначена тази книга? „Едноминутният предприемач” е задължително четиво за всеки, който иска да подобри своите лидерски и бизнес умения. Тази книга е най-вече за собствениците на фирми, които не спират да търсят ключа към успеха. Но и за всички хора, които в момента нямат своя компания, но много биха искали да имат. Едноминутният предприемач е прекрасна история за най-същественото в правенето на бизнес. Три са основните неща, които авторите Кен Бланчард, Дон Хътсън и Итън Улис се опитват да ни разкрият в не повече от 150 страници. 

Първият ключ към успеха са нашите финанси. „Много предприемачи фалират, защото не умеят да управляват парите си. Разходите често надвишават продажбите им, защото не събират вземанията си и не разбират, че най-важното в един бизнес са парите, парите и пак парите.”

Вторият ключ към успеха включва хората, с които работим. „Делегирането на отговорността за вашия бизнес ви освобождава от необходимостта да вършите всичко сами.” 

Третият ключ към успеха на предприемача е самата грижа за клиентите. „Дори и да сте най-кадърният техник на света, никога няма да успеете, ако не полагате грижи за своите клиенти.” Идеята е винаги да доставяте един процент повече от това, което клиентите очакват да получат. 

И не на последно място, за да успееш, трябва да се грижиш за служителите си. Те са не само най-ценната ти придобивка, но и твоята компания.

„Едноминутният предприемач” ще ви помогне да разберете, че успехът наистина е по-лесен на думи, отколкото на дела. Ако не сте готови да се борите, за да успеете, просто спрете дотук и се насочете към нещо друго. Няма нужда да си губите времето нито с това ревю, нито с написаното в книгата.

Но за всички останали, които имат куража да рискуват и да прочетат тази книга, ще кажа, че тя е адски увлекателна. Зад кориците ѝ се крие огромно количество полезна информация. Най-важният урок, който трябва да научим, е, че отказите и провалите са неизменна част от процеса по пътя към успеха. „Най-добрите търговци са онези, които се съвземат от неуспеха и бързо се обаждат на следващия клиент.

Точно тогава те правят най-добрата презентация, на която са способни, без да се влияят от скорошния провал. Но истинските шампиони по продажби са наясно, че успехът не зависи от количеството думи, които си в състояние да сервираш. Всичко зависи от това, какъв обем неуспехи си в състояние да поемеш. За да си спечелиш правото на едно да, трябва да си готов да минеш през много откази.

Хората обичат да купуват, но много мразят да бъдат подвеждани. Вслушвайте се в мнението на клиентите си, задавайте въпроси, опитвайте се да разберете от какво точно се нуждаят, старайте се да развивате отношенията си с тях. Трябва да „омагьосате” клиентите си буквално за броени минути и да бъдете наистина добри презентатори.

Книгата е различна, защото ни учи как да бъдем не само добри, но и успешни предприемачи. Сред нейните страници е събрана много полезна информация. „Помагаме ли на другите да получат това, което искат, можем да постигнем всичко”. Истината е, че добрите ментори никога не оставят новака да се провали. Да помагаш на другите е толкова важно, колкото помощта, която самият ти получаваш.

Надявам се не смятате, че щом сте усмихнати, любезни и отзивчиви с клиентите, те задължително ще купуват от вас. Определено ще ви трябва повече ентусиазъм, упоритост и целеустременост, за да постигнете желания успех. Той идва тогава, когато се срещнат подготовката и възможностите. А често нашият успех е свързан и с някой друг, затова в живота не е важно кого познаваме, а кой познава нас. Някой от тези хора може да ни даде полезна информация дори в рамките на една минута.

Книгата ни казва нещо, което вече знаем, но тайничко не искаме да си го признаем – в основата на всичко стоят нашите избори. Когато решаваме с какъв бизнес да се захванем, трябва да изберем нещо, в което да влагаме цялата си страст. „Ако единствената причина да се захванеш с бизнес е финансовата реализация, без да поддържаш огъня в душата си, няма да успееш.” В основата на всеки бизнес стои една мечта. Колкото по-голяма е мечтата, толкова по-сериозен е потенциалът на бизнеса.

Амбицията е горивото, което задвижва всички събития, променящи живота на човека. Разберете какво обичате да правите най-много и не се отказвайте от него. Мечтайте смело, защото ако мечтаете на дребно, никога няма да постигнете големи неща. Не забравяйте, че успехът на вашата компания зависи от мотивираните служители и лоялните клиенти. И невинаги е лесно – успехът се постига стъпка по стъпка. 

Отзиви за книгата:

„Едноминутният предприемач е книга, изпълнена с мъдрост. Задължително я прочетете, ако сериозно сте решили да промените живота си.” – Марк Санбърн, президент на Sanborn and Associates и автор на „Факторът Фред”.

„За управлението в бизнеса и в живота е говорено много; в по-голямата му част на него се гледа като на отражение на парите и материалните придобивки. Въпреки всичко доброто управление е въпрос на убеждения. Едноминутният предприемач ще ви помогне да научите колко важни могат да бъдат убежденията и ще ви вдъхнови да избирате мъдро своите ментори.” – Джим Еймъс, почетен президент на UPS. 

За авторите: 

Кен Бланчард – той има много силно влияние върху всекидневния мениджмънт на милиони хора и фирми. Автор е на няколко бестселъра (The One Minute Manager, Leadership and the One Minute Manager, Riving Fans Gung Ho). Общият тираж на неговите книги надхвърля 18 милиона, преведени са на 25 езика. 

Дон Хътсън – е президент и главен изпълнителен директор на компанията U. S. Learning, изнесъл е повече от 5000 лекции в 22 държави през последните 35 години. Това му осигурява постоянно място в „Залата на славата” към Националната асоциация на лекторите. Той е автор и съавтор на 9 книги, сред които The Sale и The Contented Achieever. 

Итън Уилис – е съосновател и главен изпълнителен директор на Prosper, лидер в областта на индивидуалното обучение. Провежда семинари по предприемачество, електронна търговия, интернет маркетинг, инвестиции в недвижими имоти, персонални финанси и инвестиции на фондовата борса.

Надя Ненкова
Здравейте, казвам се Надя Ненкова и съм един от авторите в SmartMoney.bg. По професия съм филолог и журналист, а по душа - просто пишещ човек. Хубавите книги са ми страст и вярвам, че емоцията от срещата с тях трябва да се споделя. Обожавам да чета и да пиша, но едва ли бих могла да Ви кажа, кое обичам повече. Интересувам се от реклама, маркетинг, PR, бизнес комуникации, социални мрежи, блогове, писане за уеб, копирайтинг. Имам опит в редактирането и коригирането на документи и книги. Била съм част от екипа на няколко телевизионни предавания. Пиша статии за различни сайтове. Има много неща, които обичам, но сега ще ви споделя няколко, които наистина НЕ харесвам: неграмотността, писането на латиница, кафе (особено чисто), Мак Доналдс и всички подобни, цигари и цигарен дим (ама много, много мразя!), тежък метъл, снега (освен на Коледа), липсата на възпитание, вулгарното поведение, лъжата, лицемерието, наглостта, пияните по улиците (и не само там...), да ми губят времето... Списъкът е дълъг и непрекъснато се допълва. Ще се радвам да споделя с вас впечатленията си от прочетените книги и ще очаквам вашите въпроси и коментари.

1 Comment

  1. grind core каза:

    Думи, думи, думи…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.